Vad är UC och hur förbättrar man sin UC score?

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

UC står för Upplysningscentralen, ett företag som många i Sverige har hört talas om, speciellt när det handlar om lån och krediter. Den här artikeln kommer att förklara på ett enkelt sätt vad UC är och hur deras UC Score fungerar. 

Vi har hämtat information från Beviljaralla.se för att svara på vad UC är och hur man kan förbättra sin UC score inför nästa låneansökan.

Vad är UC?

Upplysningscentralen, eller UC, är en organisation som samlar in och analyserar ekonomisk information om både privatpersoner och företag. De började sin verksamhet för många år sedan och har sedan dess blivit en viktig del i den svenska finansvärlden. UC hjälper till exempel banker att förstå hur stor risk det är att låna ut pengar till en person eller ett företag.

UC erbjuder olika tjänster, men den mest kända är att ge ut kreditupplysningar. En kreditupplysning är som ett betyg på din ekonomi. Den visar hur du har skött dina pengar tidigare, om du har betalat räkningar i tid, och om du har några lån.

UC score – vad är det?

UC Score är ett poängsystem som UC använder för att sätta ett värde på hur bra din ekonomi är. Tänk dig att det är som ett betyg i skolan. En hög UC Score betyder att du har en bra ekonomi och att det är mindre risk för banker att låna ut pengar till dig. En låg UC Score kan betyda att det är större risk att du inte kan betala tillbaka ett lån.

Hur fungerar poängen?

UC Score räknas ut genom att titta på olika delar av din ekonomi. Några saker som påverkar din score är hur många lån du har, om du har betalat dina räkningar i tid, och hur länge du har haft en stabil ekonomi. UC samlar in information från många olika ställen och använder en speciell formel för att räkna ut din score.

Det finns olika nivåer av UC Score. Om du har en hög score betyder det att du har en stabil ekonomi och är en bra kund för banker. En låg score kan göra det svårare att få lån, eftersom banker ser det som en större risk.

Det innebär konkret att ju bättre UC Score du har, desto mer kan du spara pengar genom att få bra lånevillkor med lägre ränta.

Kreditvärdighet är viktigt inför att du ska ansöka om lån

UC Score används av banker och andra finansinstitut för att bedöma din kreditvärdighet. Kreditvärdighet är ett sätt för banker att bedöma hur sannolikt det är att du kan betala tillbaka ett lån. Om du har en bra UC Score är det lättare att få lån till en bra ränta. Om din score är låg kan det bli svårare att låna pengar, och du kan behöva betala högre ränta.

Så kan du förbättra din UC score

Det finns flera sätt att förbättra din UC Score. Det viktigaste är att alltid betala dina räkningar i tid. Om du har lån, försök att betala tillbaka dem så snabbt som möjligt. Det är också bra att inte ta för många kreditupplysningar på kort tid, eftersom det kan se ut som att du har ekonomiska problem.

Ett annat tips är att hålla koll på din ekonomi och att göra en budget. Om du vet hur mycket pengar du har och hur mycket du spenderar är det lättare att undvika skulder.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.