Gör som +12.000 andra, prenumerera på våra investeringstips:
Börja investera i aktier
Onlinekurs med Anton Gustafsson
En grundkurs där jag hjälper dig att bygga en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.
Vill du beställa en LEI-kod? Då har du hittat rätt! I den här artikeln får du lära dig följande:
Betyg i hämtat från Trustpilot.com
Vill du beställa en LEI-kod till ert företag?
Med ett LEI-nummer så kan ert bolag investera pengar och därmed få kapitalet att växa av sig själv genom avkastning.
I den här artikeln berättar vi hur du kommer igång genom 3 enkla steg.
Let’s go!
STEP BY STEP
LEI-kod är kanske för många ett okänt begrepp. LEI-kod är ett system för att identifiera juridiska personer som till exempel företag. Koden består av 20 tecken, bokstäver och siffror som är unikt för den juridiska personen som det är utfärdat för.
Kravet på ett LEI nummer har funnits ett tag men förstärktes när regelverket Mifid2 infördes 2018. Ett företag eller juridisk person behöver en LEI-kod när de skall handla med värdepapper.
Även om begreppet kan låta krångligt finns det smarta tjänster som gör att det är lätt att skaffa LEI-Kod. Det är enkelt att beställa LEI-kod via någon av de registreringsagenter som finns.
Betyg i hämtat från Trustpilot.com
Ett företag som utfärdar LEI-kod kallas registreringsagent. Det finns många företag som är registreringsagenter. Ett av dem är Netlei.se
Det är ett svenskt företag som startat och drivs av några entreprenörer. Netlei.se driver en tjänst med snabba leveranser av LEI-koder.
Tjänsten är byggd för att den skall vara enkel, snabb och smidig att använda. Netlei.se har fått många possitiva omdömmen från nöjda kunder.
Det är smidigt att beställa LEI-kod hos Netlei.se Du fyller i ditt företags uppgifter i beställningsfältet för LEI-nummer. Där väljer du också för hur lång period du vill beställa LEI-kod.
Det blir billigare ju längre period du beställer för. En LEI-kod är giltig ett år. Därefter måste den förnyas. Väljer du att beställa för flera år kommer Netlei.se att hjälpa dig med förnyelsen.
Du väljer om du vill betala med kort eller mot faktura. Vid val av fakturabetalning levereras LEI-koden när fakturan är betald. För snabbast möjliga leverans skall du betala med kort.
Om alla uppgifter du fyllt i för att beställa LEI-kod är korrekta går leveransen snabbt. Max fyra timmar efter du beställt din LEI-kod får du den levererad till din e-post.
Netlei.se är mån om att ge snabb leverans och bra service. Så snart LEI-koden är levererad är den klar att börja användas.
LEI-koden kommer dock inte att synas i några register förrän dagen efter den är utfärdad.
INVESTERA PENGAR GENOM FÖRETAGET
För att en juridisk person som till exempel ett företag skall kunna få handla med värdepapper krävs en LEI-kod. Det är på grund av internationella regelverk för att spåra transaktioner på finansmarknaden som det kravet finns. Inom EU är regelverket samordnat så att alla länder använder sig av systemet med LEI-kod.
Att skaffa LEI-kod är en enkel procedur. Det är inget som kommer att försvåra eller förhindra att du kan investera i värdepapper via ditt företag. Så snart du har fått ditt företags LEI-kod kan du börja investera. Väljer du en leverantör av LEI-Kod med snabb leverans kan du oftast börja investera samma dag.
Har du mer pengar i ditt företag än vad det krävs för den dagliga verksamheten är det klokt att investera dem. Det är viktigt att fundera på vilken tidshorisont du kan investera.
Kommer du behöva pengarna för en investering i närtid skall du placera dem på ett tryggare sätt. Investerar du på längre sikt kan du titta på skapa en aktieportfölj med bred riskspridning.
Ett bra alternativ eller komplement till att investera direkt i aktier är fonder. Vi har en populär artikel om hur ni kan investera företagets kapital här.
Läs på före du investerar och tänk noga igenom planen med dina investeringar. Alla investeringar innebär risk. Genom att investera klokt o sprida dina risker finns det god chans till att få en bra avkastning till relativt låg risk.
Du har jobbat hårt för att tjäna pengar i ditt företag. De vill du inte spekulera i förhoppningsbolag, istället bör du placera på ett klokt och långsiktigt sätt. Investerar du via Avanza har de många smarta hjälpmedel för att du skall kunna göra så bra investeringar som möjligt.
Det är viktigt att välja en bra bank eller nätmäklare när du skall investera. Avanza är sveriges största nätmäklare med fler än 1 miljon kunder. De erbjuder ett stort utbud av aktier, fonder, ETFer och andra produkter att investera i.
Avanza bank har en modern hemsida med många smarta hjälpmedel som hjälper dig att göra bättre investeringar. Avanza har fått utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare” hela 10 år i rad.
Avanza driver också egna fonder. Det är främst indexfonder mot olika marknader eller länder. Det gemensamma för dessa fonder är att de är gratis eller har mycket låga avgifter.
Det kan vara svårt att veta vilka aktier du skall investera i. Till din hjälp har Avanza flera olika inspirationssidor och hjälpmedel. Det enklaste sättet är att använda sig av deras aktiegenerator. Genom att svara på några frågor får du förslag på aktier som passar dig.
Avanza har också inspirationssidor där du kan välja aktier från olika teman. De kan vara allt från att hitta jämställda bolag, bolag inom förnybar energi till hur deras bästa kunder investerar. Avanzas tips och inspiration presenteras på ett enkelt och lättillgängligt sätt.
Det är kul och intressant att lägga ned lite tid på inspirationssidan. Det är ett bra sätt att lära sig mer om aktier. Dyker ett bolag upp som förslag från olika teman? Då kan det vara en intressant aktie. Läs på mer om bolaget och bilda dig en egen uppfattning om det.
När du bygger upp en aktieportfölj är det viktigt att du sprider dina risker mellan bolag i olika branscher och helst olika marknader. Det är viktigt att bestämma sig för hur stor eller liten risk du vill ta med dina investeringar.
Ett sätt att minska risken är att bara investera i lönsamma bolag. Ett annat bra kriterium är att investera i bra utdelningsbolag.
Försök hitta bolag som delat ut pengar till sina aktieägare regelbundet under lång tid. De får gärna ha höjt utdelningen löpande, och de delar inte ut hela vinsten.
Aktier har över tid visat sig vara ett av de bästa sätten att investera sina pengar. Det är viktigt att sprida sina risker mellan olika företag, branscher och marknader.
Har du möjlighet att investera regelbundet är det också ett sätt att minska risken. Aktier är bra på lång sikt.
Börsen kommer att gå både upp och ned. Genom att investera regelbundet kommer du att köpa aktier både billigt och lite dyrare. På sikt är det en god chans att det blir en bra investering.
Ett bra alternativ och komplement till att investera i aktier är fonder. Genom fonder når du på ett enkelt sätt olika marknader runt om i världen. Många av dessa marknader är svåra att investera i på egen hand. Det kan även vara mer bekvämt att investera i mer lättillgängliga marknader via fonder.
Avanza erbjuder ett enormt sortiment av fonder med olika inriktningar. Till din hjälp att hitta rätt fonder har Avanza skapat olika hjälpmedel. Ett verktyg som heter Portföljgeneratorn hjälper dig att hitta rätt fonder som passar din placeringsfilosofi.
Genom att svara på några olika frågor filtrerar Portföljgeneratorn ut de fonder som är bäst för just dig att investera i.
Vill du spara i fonder på ett ännu enklare sätt har Avanza en tjänst som heter Avanza Auto. Genom den tjänsten förvaltas dina pengar automatisk i fonder som väljs ut efter den risknivå du har valt. Avanza Auto sköter automatiskt de förändringar i ditt sparande som behövs göras.
Även när du investerar i fonder måste du vara medveten om risken. Det är ännu enklare att sprida sina risker genom fonder än med aktier. Fonder investerar i olika branscher och olika marknader.
Det finns också fonder som investerar i andra tillgångar än aktier, till exempel obligationer. De allra flesta fonder har ett mycket litet belopp som minsta köpgräns.
Det är därför lätt att sprida sina risker genom att köpa flera fonder med olika inriktningar.
FÖRDJUPNING
LEI-kod är en internationell identifieringskod. LEI står för Legal Entity Identifier. Alla företag och juridiska personer som handlar med värdepapper måste ha en LEI-kod.
Anledningen är att banker och andra aktörer på finansmarknaden är skyldiga att kunna rapportera vissa transaktioner.
Genom LEI-koden kan ett företag identifieras och handel och transaktioner följas. Genom att använda en internationellt standardiserad identifieringskod rapporterar banker i olika länder på samma sätt.
LEI-koden består av 20 olika tecken. Det är blandat siffror och bokstäver. Utifrån koden kan en juridisk person identifieras. En LEI-kod är giltig ett år. Därefter måste den förnyas. Anledningen till den korta giltighetstiden är att det är ett sätt att hålla informationen om en juridisk person aktuell.
Banker och andra värdepappersinstitut är skyldiga att rapportera vissa transaktioner till berörda myndigheter. Det kan vara köp eller försäljning av aktier eller andra värdepapper.
För att kunna identifiera ett företag som handlar med värdepapper används LEI-kod. Det är en internationell standard. Banker och andra aktörer i många olika länder rapporterar på samma sätt.
Systemet med LEI-koder är relativt nytt. Det regelverk som gäller idag tillkom 2018. Då infördes internationella regler som kallas Mifid2. Det är EUs regelverk för att skydda och övervaka handeln med värdepapper.
Syftet med regelverket är att öka transparensen och förtroendet för värdepappersmarknaden. Genom regelverket vill EU också sydda investerare. Att komma åt olika olagligheter som marknadsmissbruk eller insynshandel är också en del av de skärpta reglerna.
Genom att ha ett gemensamt system för hur rapportering sker och identifiering av juridiska personer kan myndigheter övervaka värdepappershandeln bättre. En del av det är systemet med LEI-koder.
Handeln med värdepapper övervakas av olika myndigheter. Ett sätt att göra det är att marknadens aktörer rapporterar olika transaktioner. Anledningen till att myndigheter vill bevaka marknaden är att hitta olika oegentligheter. Det kan vara insiderhandel, marknadsmissbruk eller andra olagliga transaktioner.
Idag är handeln med värdepapper snabb och global. Det krävs därför gemensamma internationella system för att bevaka värdepappershandeln. LEI-kod är ett sådant internationellt system. Det är en internationell standard som fungerar på samma sätt i de länder som använder det.
Systemet med LEI-kod gör att varje juridisk person som handlar med värdepapper går att identifiera. Eftersom systemet är internationellt är det lätt att spåra transaktioner oavsett var de sker.
LEI-kodsystem är en internationell standard. Den är skapad gemensamt av många parter för att vara ett verktyg för att övervaka finansmarknaden. Varje företag eller juridisk person får en helt unik LEI-kod. Den gäller ett år sedan måste den förnyas. En av orsakerna till det är att då kan informationen om ett företag hållas uppdaterad.
En LEI-kod består av 20 olika tecken. Det är blandat siffror och bokstäver. Ur koden går det att utläsa viss information om företaget. Varje företag har en helt unik LEI-kod. LEI-koden är baserad på en ISO-standard.
Alla LEI-koder som är utfärdade finns i Legal Entity Identifier System. Det är ett offentligt register som bevakas av GLEIF. Det är organisationen som administrerar systemet med LEI-koder.
Organisationen som ligger bakom LEI-koden heter GLEIF – Global Legal Entity Identifier. Det är en global icke vinstdrivande organisation med säte i Basel, Schweiz.
GLEIF är den organisation som utvecklar och tillhandahåller grunderna för LEI-koden. Systemet är helt transparent och tredje part kan använda sig av systemet på olika sätt.
Organisationen bildades av G20 länderna i efterdyningarna av finanskrisen 2008.
Registreringsagenten agerar som en form av återförsäljare av LEI-Kod. De riktar sig till företag i det område de är verksamma. En av de svenska registreringsagenterna är Netlei AB.
Systemet med LEI-koder är relativt nytt. De första stegen togs efter finanskrisen 2008. År 2018 kom ytterligare skärpning av reglerna i form av regelverket Mifid2. LEI-kod är därför ett ganska nytt begrepp för många. Några av de vanligaste frågorna om LEI-kod är:
En del av priset för LEI-kod är en licensavgift. Den går till GLEIF som är organisationen bakom LEI-kod. För närvarande är licensavgiften 11 USD per år och kod.
Många aktörer, bland annat Netlei erbjuder olika betalningsvillkor. Du kan välja att betala med både kort eller mot faktura. En del aktörer levererar inte din LEI-kod förrän fakturan är betald. Det brukar därför gå snabbast att få koden genom att betala med kort.
En LEI-kod är giltig ett år. Därefter behöver den förnyas. Den främsta anledningen till det är att säkerställa att informationen om företaget som har LEI-koden är korrekt.
Det är viktigt att ordna med förnyelsen i god tid så att inte din kod hinner löpa ut. De aktörer som erbjuder flera års LEI-kod kommer att förnya din kod per automatik efter ett år. Det kan vara ett bekvämt sätt för dig att slippa administrera det. Beställer du den produkten är det viktigt att du gör det av en aktör du litar på.
Förnyas inte LEI-koden blir den inaktiv. Företaget kan då inte handla med värdepapper.
Det går i regel mycket snabbt att få en LEI-kod. Är alla uppgifter korrekt i din ansökan leverar Netlei AB din kod redan inom fyra timmar.
Ja, du köper en LEI-kod av en utfärdare för LEI-kod. Priset kan variera lite mellan olika aktörer. Du får i regel ett lägre pris per år om du beställer för flera år på en gång. En avgift till GLEIF som är organisationen som administrerar systemet med LEI-koder tillkommer alltid.
Du kan inte handla med värdepapper om din LEI-kod gått ut. Du måste då förnya den. En juridisk person får en unik LEI-kod. När den gått ut blir den inaktiv och kan inte användas förrän den förnyats.
LEI-kod är ett internationellt system. Alla utfärdade LEI-koder är giltiga för att handla värdepapper hos Avanza. Beställ din LEI-kod hos en serviceminded utfärdare med bra service! Så snart ditt företag har fått LEI-koden är det redo att börja investera.
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. En stor del av Aktieskolans innehåll är skapat av frilansskribenter och samarbetspartners som tillsammans vill göra sajten bättre. Hittar ni något faktafel så önskar vi att ni rapporterar in det till oss.
Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos vår partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs hela vår disclaimer här.
Vi donerar till följande organisationer
Läs mer på Consiliumonline.se
Aktieskolan ägs av:
Consilium Online AB
Organisationsnummer:
559014-6725
Adress:
Borgås gårdsväg 4, 434 39 Kungsbacka
Kontakta oss:
kontakt@aktieskolan.se
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.