Daytrading startkapital – Hur mycket behöver man 2024?

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vill du lära dig hur mycket pengar du behöver i startkapital för att börja med daytrading?

När du ska börja med daytrading så finns det mycket att tänka på.

I den här artikeln går vi igenom vilket startkapital du behöver för att börja med daytrading. Vi kommer även berätta om vilken nätmäklade som vi rekommenderar och hur du kan öppna ett konto i 5 enkla steg. 

Let’s go!

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0

eToro är en av världens största tradingmäklare vilket också gör det till ett tryggt val för dig som vill testa på att handla t.ex. aktier, index eller valutor.

Fördelar:
 • Stor aktör med stabil & säker plattform
 • Testa handla med gratis demokonto
 • Endast $50 som minsta insättning
 • +20 miljoner aktiva kunder i världen
 • En av världens största tradingmäklare
 • Handla aktier, index, valutor m.m.
Nackdelar:
 • Uttag kan ta lång tid med vissa betalningsmedel
 • Inte så tydlig statistik för copy trading
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

INTRODUKTION

Vilket startkapital krävs för daytrading?

När man ska börja med daytrading så finns det väldigt mycket att tänka på. En vanlig fråga är hur mycket man faktiskt behöver för att syssla med daytrading. Det är egentligen ganska individuellt men det finns en del att tänka på, daytrading kräver trots allt lite mer än vanligt småsparande.

Något som kommer att avgöra hur mycket daytrading startkapital du behöver är hur mycket du kan låna. I vissa fall kan man belåna sitt eget kapital med väldigt mycket, vilket också sänker kravet på ditt daytrading startkapital.

Vår åsikt är att du bör ha minst runt 20 000 kronor, men om du inte ska belåna ditt kapital kan du behöver en bra bit mer, upp till 100 000 kronor. En annan sak som påverkar hur mycket pengar du behöver i början är vad du ska syssla med som daytrader. 

Ju högre risk desto mer kan du tjäna per trade, så då kan ett lägre kapital räcka men du kan också förlora pengarna lättare än om du kör med något säkrare.

Hur mycket kan man tjäna på daytrading?

Hur mycket man kan tjäna på daytrading kan variera avsevärt beroende på olika faktorer. En avgörande faktor är om du handlar självständigt eller för en institution som en bank eller en hedgefond. Handlare som arbetar för en institution riskerar inte sina egna pengar och har vanligtvis bättre kapitalgrund. De har också tillgång till fördelaktig information och verktyg.

Vissa oberoende handelsfirmor tillåter daytraders att använda deras plattformar och programvara, men de kräver att handlarna riskerar sina egna pengar.

Andra viktiga faktorer som kan påverka en daytraders inkomstpotential inkluderar:

 1. Marknader där du handlar: Olika marknader har olika fördelar. Aktier kräver generellt sett mest kapital. Individer kan börja handla aktier med mindre kapital än med andra tillgångsklasser, såsom terminer eller valutor.
 2. Hur mycket kapital du har: Om du börjar med $3,000 är din inkomstpotential betydligt mindre än någon som börjar med $30,000.
 3. Tid: Få daytraders uppnår framgång på bara några dagar eller veckor. Lönsamma handelsstrategier och tillvägagångssätt kan ta år att utveckla.
 4. Det maximala beloppet som reglerna tillåter en mönsterdagshandlare att handla utöver den $25,000 underhållsmarginalen.

När det gäller inkomststruktur får daytraders vanligtvis inte en vanlig lön utan tjänar sina pengar från sin nettovinst. Dessa vinster inkluderar det som är kvar efter att ha dragit av handelsavgifter och provisioner, kostnaden för handelsprogramvara eller anslutningar till börser, och eventuella ”sätesavgifter” som betalas till en handelsfirma.

En daytrader kan uppleva perioder av mindre inkomster eller volatilitet i sina inkomster. Som ett resultat erbjuder många handelsfirmor istället en dragning istället för en lön. Detta är ofta en måttlig summa pengar avsedd att täcka vardagliga levnadskostnader och betalas ut månadsvis. Därefter betalas eventuella överskottsvinster ut i form av bonusar. Detta innebär också att om du inte tjänar tillräckligt med handelsvinster för att täcka din dragning kan du hamna skyldig företaget pengar.

Det finns en stor grad av variation i den genomsnittliga daytraders löner, med vissa daytraders som tjänar sexsiffriga belopp och andra som förlorar pengar.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
Börja med daytrading

Börja med daytrading

Det är i grunden väldigt enkelt att börja med daytrading, men det finns en del saker att tänka på så att du får en så problemfri start som möjligt. Du måste bland annat komma igång på börsen så att du kan handla värdepapper och göra dina investeringar.

Något du också måste tänka på innan du börjar handla är vilken strategi du ska använda. Det finns många olika former av trading och beroende på vad och hur du ska investera så kommer vissa strategier att passa bättre än andra.

Vill du lära dig mer så kan du läsa vår ultimata guide om hur du kan börja med daytrading.

1. Öppna konto hos en daytrading plattform

För att komma igång med daytrading behöver du först öppna ett konto på en lämplig handelsplattform. Vi rekommenderar eToro.com, en av de ledande plattformarna på marknaden. Här får du tillgång till alla nödvändiga verktyg och instrument som en daytrader kan behöva, oavsett om du är intresserad av daytrading eller mer långsiktigt sparande.

eToro erbjuder ett brett utbud av aktier och råvaror, vilket är fördelaktigt för nya traders som söker mångsidighet och möjlighet att hitta de instrument som passar deras strategier bäst.

Du kan även läsa vår recension för eToro så kan du lättare förstå varför just eToro är ett utmärkt val för daytrading.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. Bestäm strategi för din daytrading

Nu när du har öppnat ett konto är det dags att utforska olika strategier för daytrading. Detta är ett komplext ämne med många olika tillvägagångssätt, och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst i början. Det är viktigt att experimentera och testa olika strategier för att hitta vad som fungerar för dig. Att ha kunskap om olika strategier är avgörande, eftersom det gör att du snabbt kan utesluta de som inte passar dina mål och din personlighet.

Vissa strategier kanske inte känns rätt för dig från början, medan andra kan kräva en period av testande och anpassning. Ibland kan det vara fördelaktigt att kombinera flera strategier för att skapa en unik och anpassad tillvägagångssätt som passar din handelsstil och risktolerans.

Här är några exempel på olika investeringsstrategier för daytraders som du kan överväga:

 1. Scalping: Snabb handel där du utnyttjar små prisrörelser för att göra kortsiktiga vinster.
 2. Trendföljande: Att handla i riktning med den övergripande marknadstrenden för att maximera vinstpotentialen.
 3. Breakout-handel: Att identifiera och handla på prisbrott från konsolideringsområden eller tekniska nivåer.
 4. Contrarian-handel: Att gå emot den övergripande marknadstrenden baserat på förväntade trendomkastningar.
 5. News trading: Att utnyttja snabba prisrörelser som orsakas av nyheter eller händelser på marknaden.

3. Ha ett startkapital redo innan du börjar med daytrading

Innan du börjar handla är det avgörande att ha ditt startkapital redo för daytrading. Den exakta summan du behöver varierar beroende på flera faktorer, vilket vi har diskuterat tidigare.

Oavsett vilket belopp du planerar att använda för daytrading är det viktigt att komma ihåg att det krävs en betydande summa pengar. Även om det är möjligt att komma igång med mindre kapital, kommer det att ta längre tid innan du ser betydande vinster. Som ny daytrader är tålamod avgörande; låt dina investeringar växa i en rimlig takt samtidigt som du förvärvar mer kunskap om trading.

Ett lågt startkapital behöver inte vara ett hinder. Det är dock viktigt att noggrant överväga riskerna och möjligheterna innan du gör dina investeringar. Att hålla balansen mellan risk och avkastning är en nyckelfaktor för framgång inom daytrading.

4. Köp och ta en position

Så du har ett konto på till exempel eToro som vi rekommenderar och du har satt in ditt startkapital. Beroende på vilken strategi du väljer så kommer nästa steg att variera, men i det stora hela så är det dags att ta en position.

Det är viktigt att du följer strategin som du har valt att prova eller använda, men för att göra ett köp så är det alltid likadant oavsett. Du väljer det värdepapper du är intresserad av och tar din position, där du anger hur mycket pengar du ska gå in med.

5. Sälj och stäng din position

När du har nått det resultat du är ute efter så är det dags att stänga din position. Du får då tillbaka dina pengar och förhoppningsvis så finns det en del vinster där också, men alla dina positioner kommer såklart inte alltid att ligga på plus.

Du får då själv ta ett beslut när du ska stänga positionen. Ibland kan det vara värt att vänta tills att det har gått tillbaka till plus, men i andra fall kan det vara värt att ta dina förluster. Till exempel om du tror att det kan gå ned ytterligare.

15 olika strategier för daytrading

Det finns som sagt en mängd olika investeringsstrategier och verktyg som du kan använda dig av inom daytrading och investeringar i allmänhet. Du måste såklart inte använda alla, men det är bra att känna till dessa och att du förstår vad det handlar om.

För att göra det så enkelt som möjligt har vi listat dessa här nedan och du får en kortfattad sammanfattning om vad varje sak innebär.

1. Stop Loss

Hos alla seriösa mäklare erbjuds stop loss. Det här innebär att du lägger en order men där ordern ska säljas av när den når ett specifikt pris. Det här använder man för att förhindra att till exempel en aktie går ned alldeles för mycket, så det förhindrar förluster.

2. Swingtrading

Swingtrading innebär att du gör små men flera köp för att fånga upp små rörelser under en större sådan. Du försöker alltså tjäna en liten summa på att ett värdepapper rör sig, men utan att du nödvändigtvis försöker tajma den helt perfekt.

Om du är mer intresserad av swingtrading så kan du läsa vår guide hur du enkelt kan  börja med swingtrading.

3. Backtesting

Backtesting är en form av strategi där du provar en strategi eller metod för trading genom att jämföra med historisk data. Det här innebär att du till exempel kan se hur en viss strategi hade fungerat om du använt den på en viss aktie eller marknad under en specifik tidsperiod. Då kan du se om den, teoretiskt, skulle vara bra att använda i framtiden.

4. Fundamental analys

En fundamental analys är grunden i alla aktieanalyser. Det innebär helt enkelt att du titta på den grundläggande information som finns om ett bolag och dess aktie. Du tittar på bolagets vinster, förluster, kapital och hur deras verksamhet går i allmänhet. Sedan tittar du på hur bolaget då rimligtvis kommer att prestera i framtiden och kan då till viss del ta fram en teori om hur kursen kommer att gå både kort- och långsiktigt.

5. Scalping

Scalping innebär att du försöker gå med vinst baserat på små prisrörelser. Vinster tas ut snabbt men det är också ganska riskfyllt. Det här är en strategi som man inte rekommenderar för nybörjare då det lätt kan gå fel om man har dålig tajming.

6. Trendtrading

På trendtrading så hör du på namnet vad det innebär. Det här är en simpel strategi där du helt enkelt försöker ta hem vinster genom att hoppa på en trend. Om du vet att en viss aktie eller råvara går med plus, antingen baserat på en temporär eller en mer långsiktig trend, då är det ganska lätt att se om du kan gå med vinst eller inte. Väldigt vanlig bland traders men också småsparare.

7. Mean reversion

Det här kan översättas till “återgång till medelvärdet” och är en strategi där du helt enkelt kan investera med antagandet att allting går tillbaka till medelvärdet över tid. Alltså att en aktie som till exempel temporärt gått ned på grund av en volatil marknad, alltid går tillbaka upp till ett medelvärde.

Det är viktigt att titta på varför något har gått ned eller upp, det kan trots allt ligga något mer bakom priset och då är handel knappast något man rekommenderar.

8. Pengaflöden

Så kallade pengaflödesindikatorer mäter trycket på köp och försäljning av ett värdepapper och tittar på både volym och pris. Det här kan hjälpa en att bekräfta en viss trend eller ge dig mer information om vad som kommer hända inom en nära framtid med värdepappret.

9. Gap trading

Gap trading innebär att dra nytta av skillnaden mellan gårdagens stängningspris och dagens öppningspris för att göra snabba vinster genom att handla på den initiala prisrörelsen.

10. Trading med tekniska indikatorer

Genom att använda tekniska indikatorer som RSI och MACD kan handlare identifiera handelsmöjligheter baserat på pris- och volymdata, vilket hjälper till att fatta beslut om köp eller försäljning.

11. Volatilitetsbaserad trading

Att utnyttja volatiliteten på marknaden genom att handla tillgångar som uppvisar hög volatilitet under en handelsdag, vilket kan ge möjligheter till snabba vinster baserat på prisrörelser.

12. News trading

News trading innebär att reagera på och dra nytta av marknadsreaktioner på nyheter och händelser som påverkar tillgångspriserna, genom att snabbt agera på nyheter och förväntade marknadsrörelser.

13. Pairs trading

Pairs trading innebär att handla på förhållandet mellan två korrelerade tillgångar genom att ta en lång position på en tillgång och en kort position på den andra, med förhoppningen att dra nytta av prisrelationen mellan dem.

14. Arbitrage

Arbitrage innebär att dra nytta av prisskillnader mellan liknande tillgångar på olika marknader för att göra riskfria vinster genom att köpa tillgången till det lägre priset och sälja till det högre priset på en annan marknad.

15. Pattern recognition trading

Pattern recognition trading innebär att identifiera och handla på specifika tekniska mönster som huvud och axlar, triangelmönster eller flaggmönster, genom att använda dessa mönster för att förutsäga framtida prisrörelser.

Hur fungerar daytrading

Hur fungerar daytrading?

Daytrading innebär att köpa och sälja finansiella tillgångar inom samma handelsdag för att dra nytta av små prisrörelser. Genom att använda olika strategier, verktyg och analysmetoder försöker daytraders identifiera möjligheter till kortsiktiga vinster på marknaden. Det kräver snabba beslut, noggrann analys och ofta hög riskhantering för att lyckas.

Vad menas med likviditet?

Likviditet inom trading syftar på hur enkelt du kan köpa eller sälja en tillgång utan att priset påverkas. Om en marknad är likvid så finns det mindre risker och du kan lättare då lägga ordrar och då mer lägre prisrörelser. Det finns däremot inte många nackdelar med att en marknad är likvid, utan tvärtom så är problemet snarare när den inte är det med undantag från en del strategier.

Flexibelt

Alla företag fungerar olika. Det kan vara säsongsvariationer eller andra aspekter som påverkar ett företag. Du känner ditt företag bäst och kan bedöma hur företagets överskottslikviditet investeras bäst. En stor fördel med Lysa är att det är lätt att placera flexibelt efter ditt företags behov. 

Det kan vara klokt att dela upp företagets investeringar i Lysa på olika konton. En del av företagets kapital vill du kanske kunna investera på riktigt lång sikt. Funderar du på att göra investeringar i företaget i relativ närtid kan du placera dem på ett annat sätt med mindre risk. Det är heller inte fel att ha en del buffert med riktigt låg risk för mer akuta behov i företaget.

fördelar med daytrading

Fördelar och nackdelar med daytrading

Daytrading kan vara otroligt lukrativt för den som kan göra bra investeringar, men det är viktigt att man tar det försiktigt och inte handlar för pengar man inte har råd att förlora.

Innan du kommer igång och börjar med det så är det bra att förstå vilka nackdelar som finns när man är en daytrader.

Fördelar

 1. Potentiell hög avkastning: Daytrading erbjuder möjligheten till snabba vinster genom utnyttjande av små prisrörelser under en handelsdag.

 2. Flexibilitet: Daytraders kan handla från vilken plats som helst med tillgång till internet, vilket ger stor flexibilitet och möjlighet att anpassa handelsstrategier efter personliga behov och förutsättningar.

 3. Snabba resultat: Medan långsiktiga investeringar kan ta tid att visa avkastning, kan daytraders se resultat av sina beslut samma dag, vilket ger en snabb feedback-loop.

 4. Lärande möjligheter: Daytrading innebär att ständigt vara engagerad i marknaden och lära sig av praktisk erfarenhet, vilket kan bidra till snabbare inlärning och utveckling av handelsfärdigheter.

 5. Möjlighet att dra nytta av volatilitet: Daytraders kan utnyttja prisvolatilitet för att generera vinster genom att handla på snabba prisrörelser upp eller ned.

Nackdelar

 1. Hög risk: Daytrading innebär hög risk på grund av den kortsiktiga natur som kan leda till snabba förluster om handelsbeslut inte är noggrant övervägda.

 2. Stress och emotionellt påfrestande: Den snabba takten och ständiga behovet av att fatta snabba beslut kan vara stressigt och leda till känslomässiga påfrestningar för daytraders.

 3. Kräver ständig övervakning: Daytrading kräver konstant närvaro och övervakning av marknaden under handelsdagen, vilket kan vara tidskrävande och begränsa personlig frihet.

 4. Handelsavgifter och provisioner: Frekventa handelsaktiviteter kan leda till höga handelsavgifter och provisioner, vilket kan äta upp en betydande del av handelsvinsterna.

 5. Svårigheter med att slå marknaden: Att konsekvent slå marknaden som daytrader är svårt och kräver en betydande mängd kunskap, skicklighet och tid, vilket inte alla kan uppnå.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Fördelar:
 • Stor aktör med stabil & säker plattform
 • Testa handla med gratis demokonto
 • Endast $50 som minsta insättning
 • +20 miljoner aktiva kunder i världen
 • En av världens största tradingmäklare
 • Handla aktier, index, valutor m.m.
Nackdelar:
 • Uttag kan ta lång tid med vissa betalningsmedel
 • Inte så tydlig statistik för copy trading
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vilken tid och kunskap krävs?

Att lära sig grunderna går ganska snabbt men det finns väldigt mycket mer som du gärna bör lära dig innan du börjar med trading på heltid. Det är bra att förstå olika strategier, hur du gör en teknisk analys, olika aktier och hur marknaderna fungerar.

Det finns bra böcker om investeringsstrategier, teknisk analys och dylikt. Läs mer om olika metoder och det kan även vara bra att läsa ett par böcker skrivna av finansexperter. Ju mer du lär dig desto mer kommer du att kunna när du börjar med din trading.

ÖVRIGT

Övrigt bra att veta

Daytrading kan låta väldigt spännande och det kan det också vara, men för många så kan det vara svårt att komma igång med ett daytrading startkapital och det kan också kännas lite riskfyllt. Läs mer om daytrading innan du börjar, gärna till exempel ett par böcker skrivna av traders.

Det är också viktigt att du håller dig uppdaterad om marknaden i stort när du sysslar med mer aktiv trading som daytrading brukar innebära. Du måste hålla koll på allt som kan påverka dina investeringar och även hjälpa dig att välja marknaden för kommande dagarna eller veckorna.

Håll koll på avgifter och kostnaderna i din handel

När du börjar med att handla aktier, råvaror och så vidare så har du alltid lite olika avgifter att hålla reda på. Något som du inte får missa är bland annat courtage. Courtage är såklart inte något konstigt men tänk på att avgifterna kan bli ganska höga när du lägger många ordrar per dag.

Det kan därför vara värt att titta på den plattform där du handlar om det finns något sätt att sänka avgiften. Bäst är det såklart om du väljer en plattform som redan är billig från första början, det är bland annat därför vi rekommenderar sidor som eToro.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.