Daytrading startkapital – Hur mycket behöver man 2023?

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Daytrading startkapital

Vill du lära dig hur mycket pengar du behöver i startkapital för att börja med daytrading?

När du ska börja med daytrading så finns det mycket att tänka på.

I den här artikeln går vi igenom vilket startkapital du behöver för att börja med daytrading. Vi kommer även berätta om vilken nätmäklade som vi rekommenderar och hur du kan öppna ett konto i 5 enkla steg. 

Let’s go!

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0

eToro är en av världens största tradingmäklare vilket också gör det till ett tryggt val för dig som vill testa på att handla t.ex. aktier, index eller valutor.

Fördelar:
  • Stor aktör med stabil & säker plattform
  • Testa handla med gratis demokonto
  • Endast $50 som minsta insättning
  • +20 miljoner aktiva kunder i världen
  • En av världens största tradingmäklare
  • Handla aktier, index, valutor m.m.
Nackdelar:
  • Uttag kan ta lång tid med vissa betalningsmedel
  • Inte så tydlig statistik för copy trading
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Annonslänk.

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vilket startkapital krävs för daytrading?

När man ska börja med daytrading så finns det väldigt mycket att tänka på. En vanlig fråga är hur mycket man faktiskt behöver för att syssla med daytrading. Det är egentligen ganska individuellt men det finns en del att tänka på, daytrading kräver trots allt lite mer än vanligt småsparande.

Något som kommer att avgöra hur mycket daytrading startkapital du behöver är hur mycket du kan låna. I vissa fall kan man belåna sitt eget kapital med väldigt mycket, vilket också sänker kravet på ditt daytrading startkapital.

Vår åsikt är att du bör ha minst runt 20 000 kronor, men om du inte ska belåna ditt kapital kan du behöver en bra bit mer, upp till 100 000 kronor. En annan sak som påverkar hur mycket pengar du behöver i början är vad du ska syssla med som daytrader. 

Ju högre risk desto mer kan du tjäna per trade, så då kan ett lägre kapital räcka men du kan också förlora pengarna lättare än om du kör med något säkrare.

Hur mycket kan man tjäna på daytrading?

Hur mycket du kan tjäna på daytrading beror mycket på ditt kapital. För många så kan en enskild dag innebära allt från ett par hundralappar till några tusenlappar. På loppet av en månad så blir det här en hel del pengar.

Det finns däremot professionella daytraders som är väldigt bra på trading och som har väldigt mycket kapital. Då kan en dag ge fem- eller sexsiffrigt. Det är däremot inte något man bör jämföra med, få daytraders har den typen av kapital och risken finns att du tar en onödigt hög risk med dina pengar om du har det som mål.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Annonslänk.
Börja med daytrading

Börja med daytrading

Det är i grunden väldigt enkelt att börja med daytrading, men det finns en del saker att tänka på så att du får en så problemfri start som möjligt. Du måste bland annat komma igång på börsen så att du kan handla värdepapper och göra dina investeringar.

Något du också måste tänka på innan du börjar handla är vilken strategi du ska använda. Det finns många olika former av trading och beroende på vad och hur du ska investera så kommer vissa strategier att passa bättre än andra.

Vill du lära dig mer så kan du läsa vår ultimata guide om hur du kan börja med daytrading.

1. Öppna konto hos en daytrading plattform

Till att börja med så måste du öppna ett konto på en plattform där du kan daytrada. Vi rekommenderar sidan eToro.com, en av de största plattformarna på marknaden. Där får du alla viktiga instrument och verktyg som traders kan behöva och det går att använda plattformen för allt från daytrading till mer långsiktigt sparande.

Det finns också ett stort utbud av aktier, fonder, råvaror och även kryptovaluta som du kan göra affärer med. Ett stort utbud kan vara bra för en ny trader så att du kan hitta det som passar dig, så eToro är perfekt då det finns lite allt möjligt här. Sidan har också ganska låga avgifter och courtage för handel på deras plattform.

Du kan även läsa vår recension för eToro så kan du lättare förstå varför just eToro är ett utmärkt val för daytrading.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Annonslänk.

2. Bestäm strategi för din daytrading

Nu när du har ett konto så är det dags att titta på strategier. Det här är ett ganska komplicerat ämne då det finns många olika metoder och du kan inte riktigt veta vilken som passar dig i början. Du måste därför prova dig fram, men det skadar inte att ha kunskap om så många olika strategier som möjligt.

Då kan du snabbt utesluta vissa investeringsstrategier som du på en gång vet inte kommer att passa dig. I andra fall kan du behöva prova på en del. I många fall kan du också kombinera flera olika för att forma en strategi som passar just dig. Längre ned listar vi en mängd olika investeringsstrategier för traders.

3. Ha ett startkapital redo innan du börjar med daytrading

Innan du ens börjar att handla så är det bäst att ha ditt daytrading startkapital redo. Exakt hur mycket du kommer att behöva som daytrader varierar, längre upp gick vi igenom mer om detta.

Oavsett så kommer du att behöva större summor för daytrading, men det går samtidigt att komma igång med ett mindre kapital, men då kommer det också att dröja ett tag innan vinsten kommer upp i mer märkvärdiga nivåer. Som en ny daytrader är det alltid viktigt att ha tålamod och låta dina pengar växa i en rimlig takt medan du lär dig mer om trading.

Ett lågt startkapital måste alltså inte vara ett problem. Tänk också på att alltid väga risken mot möjligheterna innan du gör dina investeringar.

4. Köp och ta en position

Så du har ett konto på till exempel eToro som vi rekommenderar och du har satt in ditt startkapital. Beroende på vilken strategi du väljer så kommer nästa steg att variera, men i det stora hela så är det dags att ta en position.

Det är viktigt att du följer strategin som du har valt att prova eller använda, men för att göra ett köp så är det alltid likadant oavsett. Du väljer det värdepapper du är intresserad av och tar din position, där du anger hur mycket pengar du ska gå in med.

5. Sälj och stäng din position

När du har nått det resultat du är ute efter så är det dags att stänga din position. Du får då tillbaka dina pengar och förhoppningsvis så finns det en del vinster där också, men alla dina positioner kommer såklart inte alltid att ligga på plus.

Du får då själv ta ett beslut när du ska stänga positionen. Ibland kan det vara värt att vänta tills att det har gått tillbaka till plus, men i andra fall kan det vara värt att ta dina förluster. Till exempel om du tror att det kan gå ned ytterligare.

Olika strategier

Det finns som sagt en mängd olika investeringsstrategier och verktyg som du kan använda dig av inom daytrading och investeringar i allmänhet. Du måste såklart inte använda alla, men det är bra att känna till dessa och att du förstår vad det handlar om.

För att göra det så enkelt som möjligt har vi listat dessa här nedan och du får en kortfattad sammanfattning om vad varje sak innebär.

Stop Loss

Hos alla seriösa mäklare erbjuds stop loss. Det här innebär att du lägger en order men där ordern ska säljas av när den når ett specifikt pris. Det här använder man för att förhindra att till exempel en aktie går ned alldeles för mycket, så det förhindrar förluster.

Swingtrading

Swingtrading innebär att du gör små men flera köp för att fånga upp små rörelser under en större sådan. Du försöker alltså tjäna en liten summa på att ett värdepapper rör sig, men utan att du nödvändigtvis försöker tajma den helt perfekt.

Om du är mer intresserad av swingtrading så kan du läsa vår guide hur du enkelt kan  börja med swingtrading.

Backtesting

Backtesting är en form av strategi där du provar en strategi eller metod för trading genom att jämföra med historisk data. Det här innebär att du till exempel kan se hur en viss strategi hade fungerat om du använt den på en viss aktie eller marknad under en specifik tidsperiod. Då kan du se om den, teoretiskt, skulle vara bra att använda i framtiden.

Fundamental analys

En fundamental analys är grunden i alla aktieanalyser. Det innebär helt enkelt att du titta på den grundläggande information som finns om ett bolag och dess aktie. Du tittar på bolagets vinster, förluster, kapital och hur deras verksamhet går i allmänhet. Sedan tittar du på hur bolaget då rimligtvis kommer att prestera i framtiden och kan då till viss del ta fram en teori om hur kursen kommer att gå både kort- och långsiktigt.

Scalping

Scalping innebär att du försöker gå med vinst baserat på små prisrörelser. Vinster tas ut snabbt men det är också ganska riskfyllt. Det här är en strategi som man inte rekommenderar för nybörjare då det lätt kan gå fel om man har dålig tajming.

Trendtrading

På trendtrading så hör du på namnet vad det innebär. Det här är en simpel strategi där du helt enkelt försöker ta hem vinster genom att hoppa på en trend. Om du vet att en viss aktie eller råvara går med plus, antingen baserat på en temporär eller en mer långsiktig trend, då är det ganska lätt att se om du kan gå med vinst eller inte. Väldigt vanlig bland traders men också småsparare.

Mean reversion

Det här kan översättas till “återgång till medelvärdet” och är en strategi där du helt enkelt kan investera med antagandet att allting går tillbaka till medelvärdet över tid. Alltså att en aktie som till exempel temporärt gått ned på grund av en volatil marknad, alltid går tillbaka upp till ett medelvärde.

Det är viktigt att titta på varför något har gått ned eller upp, det kan trots allt ligga något mer bakom priset och då är handel knappast något man rekommenderar.

Pengaflöden

Så kallade pengaflödesindikatorer mäter trycket på köp och försäljning av ett värdepapper och tittar på både volym och pris. Det här kan hjälpa en att bekräfta en viss trend eller ge dig mer information om vad som kommer hända inom en nära framtid med värdepappret.

Hur fungerar daytrading

Hur fungerar daytrading?

Daytrading är i grunden inte något komplicerat men det är viktigt att känna till olika strategier och verktyg som finns. Informationen vi precis gått igenom kommer till stor användning eftersom dessa metoder kan hjälpa dig att ta in mer information så att du kan göra en bättre analys innan du handlar något.

Vad menas med likviditet?

Likviditet inom trading syftar på hur enkelt du kan köpa eller sälja en tillgång utan att priset påverkas. Om en marknad är likvid så finns det mindre risker och du kan lättare då lägga ordrar och då mer lägre prisrörelser. Det finns däremot inte många nackdelar med att en marknad är likvid, utan tvärtom så är problemet snarare när den inte är det med undantag från en del strategier.

Flexibelt

Alla företag fungerar olika. Det kan vara säsongsvariationer eller andra aspekter som påverkar ett företag. Du känner ditt företag bäst och kan bedöma hur företagets överskottslikviditet investeras bäst. En stor fördel med Lysa är att det är lätt att placera flexibelt efter ditt företags behov. 

Det kan vara klokt att dela upp företagets investeringar i Lysa på olika konton. En del av företagets kapital vill du kanske kunna investera på riktigt lång sikt. Funderar du på att göra investeringar i företaget i relativ närtid kan du placera dem på ett annat sätt med mindre risk. Det är heller inte fel att ha en del buffert med riktigt låg risk för mer akuta behov i företaget.

fördelar med daytrading

Fördelar och nackdelar med daytrading

Daytrading kan vara otroligt lukrativt för den som kan göra bra investeringar, men det är viktigt att man tar det försiktigt och inte handlar för pengar man inte har råd att förlora.

Innan du kommer igång och börjar med det så är det bra att förstå vilka nackdelar som finns när man är en daytrader.

Fördelar

Fördelen med daytrading är den vinstpotential som finns. Det går ofta snabbt och du kan enkelt hålla dig upptagen större delen av dagen. Om du vill syssla med trading som ett heltidsjobb så kan det här då vara ett alternativ.

Det är också väldigt enkelt att komma igång och tjäna pengar på det, under förutsättningen att du har ett daytrading startkapital.

Nackdelar

Att vara en daytrader kan vara väldigt riskfyllt och det är inte något som man rekommenderar för nybörjare. Många som börjar går trots allt med minus då man gör riskfyllda investeringar eller börjar investera lite väl aggressivt utan att veta vad man gör.

Om du ska öppna ett konto och börja med dina första investeringar så är det bra om du först vänjer dig vid vanlig trading innan du börjar med daytrading. En annan nackdel är att vissa känner att det lätt kan bli stressigt att hålla på med det.

Vilken tid och kunskap krävs?

Att lära sig grunderna går ganska snabbt men det finns väldigt mycket mer som du gärna bör lära dig innan du börjar med trading på heltid. Det är bra att förstå olika strategier, hur du gör en teknisk analys, olika aktier och hur marknaderna fungerar.

Det finns bra böcker om investeringsstrategier, teknisk analys och dylikt. Läs mer om olika metoder och det kan även vara bra att läsa ett par böcker skrivna av finansexperter. Ju mer du lär dig desto mer kommer du att kunna när du börjar med din trading.

ÖVRIGT

Övrigt bra att veta

Daytrading kan låta väldigt spännande och det kan det också vara, men för många så kan det vara svårt att komma igång med ett daytrading startkapital och det kan också kännas lite riskfyllt. Läs mer om daytrading innan du börjar, gärna till exempel ett par böcker skrivna av traders.

Det är också viktigt att du håller dig uppdaterad om marknaden i stort när du sysslar med mer aktiv trading som daytrading brukar innebära. Du måste hålla koll på allt som kan påverka dina investeringar och även hjälpa dig att välja marknaden för kommande dagarna eller veckorna.

Håll koll på avgifter och kostnaderna i din handel

När du börjar med att handla aktier, råvaror och så vidare så har du alltid lite olika avgifter att hålla reda på. Något som du inte får missa är bland annat courtage. Courtage är såklart inte något konstigt men tänk på att avgifterna kan bli ganska höga när du lägger många ordrar per dag.

Det kan därför vara värt att titta på den plattform där du handlar om det finns något sätt att sänka avgiften. Bäst är det såklart om du väljer en plattform som redan är billig från första början, det är bland annat därför vi rekommenderar sidor som eToro.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.