Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

ETF eller indexfond: vad är skillnaden? 2022

ETF eller indexfonder

Den största skillnaden mellan en indexfond och en ETF är att man kan handla med ETF:er flera gånger under samma dag, medan det endast går att handla med indexfonder till den fastställda prispunkten i slutet av handelsdagen. ETF:er är även mer flexibla än indexfonder eftersom det är enklare att handla med ETF:er.

Vad är skillnaden mellan ETF och indexfond? Det finns flera. En skillnad till mellan ETF:er och indexfonder angår hur vinstmedlen delas ut. Till skillnad från indexfonder delar en ETF ut dividenderna så som underliggande bolag betalar ut, vilket ger en jämn kassaström till kontot.

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad en ETF respektive indexfond är, vilka deras för- och nackdelar är och vad du bör tänka på när du väljer mellan dem. Vi ger dig även tips på fem olika indexfonder som du kan investera i för den bästa avkastningen.

FÖRDJUPNING

Vad är ETF:er?

ETF:er (från engelskans Exchange Traded Fund) är börshandlade fonder som automatiskt placerar i olika aktier beroende på vilket index de följer. En ETF är som en korg av värdepapper som handlas på en börs och kan bestå av aktier, obligationer eller råvaror. ETF:ens kurs varierar över dagen när andelarna i fonden köps och säljs.

Till skillnad från indexfonder och vanliga fonder, som endast handlas en gång per dag, köps och säljs en ETF alltså under hela dagen, precis som en aktie. En betydande fördel med ETF:er, förutom att de är börshandlade fonder och ger god avkastning tack vare att de följer ett index, är att de är ett billigare alternativ än till exempel aktiefonder eller aktivt förvaltade fonder. ETF:er ger låga förvaltningsavgifter till ett lågt courtage.

Så fungerar hävstång när du handlar ETF:er

Hävstång innebär i detta sammanhang att du får en starkare utveckling på den underliggande tillgången. Det kan handla om en ökning på exempelvis två eller tre gånger. Med hävstång får du möjligheten till högre avkastning, men samtidigt tar du också en större risk i och med att hävstången kan gå åt endera håll.

Bear

På aktiemarknaden pratas det ofta om “bear”. Begreppet “bear market” innebär att marknaden upplever prisnedgångar och vanligen åker hela marknaden ner. När man pratar om “bear” handlar det alltså om att marknaden, värdetillgångarna och indexen går neråt. 

Om du således tror att den underliggande tillgången kommer att sjunka i värde ska du i detta fall placera i sådana ETF:er som benämns som “korta”, det vill säga att du slår vad om att de kommer sjunka, eller “bear”. 

Bull

Med “bull” avses däremot det motsatta till bear: marknaden, värdetillgångarna och indexen går uppstår. Ekonomin blomstrar och alla vill investera. När det gäller hävstång och ETF:er ska du investera i ETF:er som benämns som “långa” eller “bull” om du tror att den underliggande tillgången kommer att stiga i värde.

ETF:er handlas och prissätts i realtid på börsen

En ETF, som är en börshandlad fond, handlas och prissätts i realtid på börsen precis som aktier. Det är detta som är huvudgrejen med börshandlade fonder och aktivt förvaltade fonder. ETF:er kan vara kopplade till olika länder eller regioner, strategier eller branscher. 

Vanligtvis har en ETF en eller flera så kallade marknadsgaranter, det vill säga en finansiell aktör som avgör hur köp- och säljkursen ser ut för en viss finansiell tillgång. Dessa marknadsgaranter värderar hela tiden andelarna utifrån fondens innehavsutveckling och ställer även priserna för att förenkla handeln.

Låga avgifter med ETF:er

En börshandlad fond, såsom en ETF, har vanligtvis lägre förvaltningsavgifter än en vanlig fond. Emellertid måste man betala både courtage till mäklaren, precis som vid aktiehandel, och en avgift för så kallad spread, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs. 

En ETF lämpar sig således inte riktigt för månadssparande eller för att köpa och sälja ofta, med tanke på att transaktionskostnaderna blir för höga. Oavsett om det gäller en fond eller ETF är det lönsamt att spara på lång sikt för högre avkastning.

Vad är indexfonder?

Indexfonder är så kallade värdepappersfonder som representerar ett visst teoretiskt segment av marknaden och är utformade för att efterlikna utvecklingen av ett sammansatt marknadsindex. 

Indexfonder följer ett index med andra ord, såsom aktiemarknaden. En indexfond köper aktier utifrån hur stora företagen är och detta innebär att en indexfond i genomsnitt rör sig enligt börsen. Aktiebaserade indexfonder har som princip att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden efterliknar. 

Det finns många fördelar med dessa typer av fonder: de innebär en stabilare fondförmögenhet, effektivare förvaltning och låga transaktionskostnader.

Ofta lägre förvaltningskostnad

Med indexfonder är förvaltningen ofta förenklad och bolaget som äger fonden slipper således att betala dyra avgifter till förvaltare och analytiker, vilket en börshandlad fond kräver. Indexfonder kan ha en så låg förvaltningsavgift som 0,1 till 0,5% per år. 

Det finns även banker som tillhandahåller en sådan fond utan avgifter, som en tjänst till de egna kunderna. Indexfonder har vanligen lägre omsättning också, vilket i sin tur medför lägre transaktionskostnader jämfört med till exempel en ETF.

Så kan du investera i ETF:er och indexfonder

Här nedanför kommer vi hjälpa dig att öppna ett konto hos en nätmäklare och hjälpa dig att börja investera.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget om du vill handla med fonder eller aktier är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Det finns många att välja mellan! Den ledande nätmäklaren i Sverige för långtidssparande, Avanza, är utan tvekan ett smart val med låg avgift. Om du är intresserad av mer snabba affärer med aktier på börsen finns även eToro i Sverige för kortsiktiga investeringar.

Avanza logo
5/5
etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Ditt kapital är i fara. Andra avgifter tillkommer. För mer information, besök etoro.com/trading/fees.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Nästa steg är att öppna ett investeringssparkonto (eller ISK). Ett investeringssparkonto är en billig sparform där du förvarar dina fonder eller aktier. Med ett sådant konto kan du byta eller sälja fonder och aktier utan att du måste betala skatt på vinsten.

Steg 3: Sök efter en ETF eller indexfond som du vill investera i

Nu är de redo att handla med fonder och aktier och se dina pengar växa. Oavsett vilket bolag eller index du vill satsa på finns det något för dig. Avanza har ett stort urval av aktier och fonder, och Avanza ger dig även rekommendationer för vad du kan satsa dina pengar på. Du kan även köpa någon av de fonder som vi har listat i denna artikel!

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du har valt vilken fond eller aktie du vill satsa dina pengar på är det dags att slå till. För att köpa en fonder eller aktier ska du först välja antalet du vill köpa. Därefter är det bara att trycka på köpknappen. Luta dig tillbaka och se din avkastning växa.

Bästa stabila indexfonderna

Det finns ju naturligtvis indexfonder som går bättre än andra. Så, frågan är: vilken indexfond och vilket index ska du satsa på? Vilken av indexfonderna ger bäst avkastning? Med de bästa indexfonderna menar vi alltså de indexfonder som har gått bra en längre tid och som vi förväntar oss kommer att fortsätta utvecklas i samma riktning. Här ger vi dig tips på fem indexfonder som kan öka dina pengar.

Är dessa indexfonder inte nog, så har vi skapat en artikel där vi listar de 21 bästa indexfonderna för 2022.

 IndexfondUtv. 5 årAntal ägare hos Avanza
1Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK110,11%43 593 st
2DNB USA Indeks A105,04%3 711 st
3Länsförsäkringar USA Indexnära104,30%24 757 st
4SPP Aktiefond USA A SEK102,91%120 530 st
5Swedbank Robur Access USA A102,84%35 214 st

1. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK

Denna fond är en indexfond som följer indexet Solactive ISS ESG Screened USA Index. Fonden har skapats så att den ska spegla aktiemarknaden för stora och medelstora börsnoterade bolag i USA.

2. DNB USA Indeks A

Denna fond är en aktiefond som köper aktier i amerikanska företag inom en mängd olika sektorer och branscher. Fonden har stora andelar i till exempel teknik, sjukvård, finans och media och har investerat i bland annat UnitedHealth Group, Apple och Microsoft.

3. Länsförsäkringar USA Indexnära

Länsförsäkringar USA Indexnära är en fond med god avkastning som placerar i börsnoterade företag på den amerikanska marknaden. Fondens mål är att efterspegla indexet S&P 500 (Standard & Poor 500). Fondbolaget är känt för att alltid göra ansvarsfulla och etiska investeringar.

4. SPP Aktiefond USA A SEK

Denna fond strävar också efter att återspegla USA-börsens utveckling. Fonden satsar på placeringar i cirka 550-650 olika bolag över flera branscher, och gör dessutom hållbara investeringar för att undvika bolag som bryter mot till exempel miljölagar eller mänskliga rättigheter.

5. Swedbank Robur Access USA A

Swedbank Robur Access USA A är också en indexnära aktiefond som satsar på placeringar i medelstora och stora amerikanska bolag. Fonden förvaltas med en utmärkt hållbarhetsprofil och följer även Swedbank Roburs principer om ansvarsfulla investeringar. Fonden har en god avkastning och ger investerarna en bred exponering mot amerikanska aktier.

Övrigt bra att veta

Det är inte svårt att handla med fonder, aktier eller ETF:er. Det svåraste är nog att välja vilken fond eller ETF man vill satsa på. Det finns otaliga för- och nackdelar med både ETF:er och indexfonder, och vilken av dessa placeringsmöjligheter du bör välja beror helt och hållet på vilken investeringsstrategi du vill ha, hurdan din personlighet är och vad ditt mål är.

Discalimer: eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och kryptotillgångar, såväl som handel med CFD:er.


Observera att CFD:er är komplexa instrument och kommer med en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 78 % av privatinvesterares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. 

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 hela år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut. 


Copy trading är en portföljförvaltningstjänst, tillhandahållen av eToro (Europe) Ltd., som är auktoriserad och reglerad av Cyperns Securities and Exchange Commission. 


eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och ger inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.