ETF eller indexfond: vad är skillnaden? 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vad är skillnaden mellan ETF och indexfond?

Den största skillnaden mellan en indexfond och en ETF är att man kan handla med ETF:er flera gånger under samma dag, medan det endast går att handla med indexfonder till den fastställda prispunkten i slutet av handelsdagen. ETF:er är även mer flexibla än indexfonder eftersom det är enklare att handla med ETF:er.

Vad är skillnaden mellan ETF och indexfond? Det finns flera. En skillnad till mellan ETF:er och indexfonder angår hur vinstmedlen delas ut. Till skillnad från indexfonder delar en ETF ut dividenderna så som underliggande bolag betalar ut, vilket ger en jämn kassaström till kontot.

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad en ETF respektive indexfond är, vilka deras för- och nackdelar är och vad du bör tänka på när du väljer mellan dem. Vi ger dig även tips på fem olika indexfonder som du kan investera i för den bästa avkastningen.

FÖRDJUPNING

Vad är ETF:er?

ETF:er (från engelskans Exchange Traded Fund) är börshandlade fonder som automatiskt placerar i olika aktier beroende på vilket index de följer. En ETF är som en korg av värdepapper som handlas på en börs och kan bestå av aktier, obligationer eller råvaror. ETF:ens kurs varierar över dagen när andelarna i fonden köps och säljs.

Till skillnad från indexfonder och vanliga fonder, som endast handlas en gång per dag, köps och säljs en ETF alltså under hela dagen, precis som en aktie. En betydande fördel med ETF:er, förutom att de är börshandlade fonder och ger god avkastning tack vare att de följer ett index, är att de är ett billigare alternativ än till exempel aktiefonder eller aktivt förvaltade fonder. ETF:er ger låga förvaltningsavgifter till ett lågt courtage.

Letar du efter ETF:er att investera i så har vi skapat en artikel där vi listar 16 spännande ETF:er.

Så fungerar hävstång när du handlar ETF:er

Hävstång innebär i detta sammanhang att du får en starkare utveckling på den underliggande tillgången. Det kan handla om en ökning på exempelvis två eller tre gånger. Med hävstång får du möjligheten till högre avkastning, men samtidigt tar du också en större risk i och med att hävstången kan gå åt endera håll.

Bear

Inom aktiemarknaden används termen ”bear market” för att beskriva en period där marknaden som helhet visar en nedåtgående trend, och värdepapper generellt minskar i värde. När man refererar till en ”bear” situation indikerar det att såväl enskilda tillgångar som bredare marknadsindex tenderar att falla.

Om du förutser att en specifik tillgång kommer att minska i värde, kan det vara lämpligt att investera i de ETF:er som är ”korta” eller ”bear”. Dessa fonder är designade för att prestera väl under dessa nedgångsperioder genom att de värderas högre när den underliggande tillgången de speglar sjunker i värde.

Bull

Termen ”bull market” används inom aktiemarknaden för att beteckna en period där marknaden uppvisar en uppåtgående trend med stigande priser på värdepapper. Detta innebär att ekonomin ofta är i ett blomstrande skede, vilket lockar till ökad investeringsaktivitet. I en ”bull” situation ökar värdet på marknadstillgångar och index.

Om du antar att en specifik tillgång kommer att öka i värde, är det strategiskt att placera kapital i så kallade ”långa” eller ”bull” ETF:er. Dessa fonder är utformade för att gynnas av och öka i värde när de underliggande tillgångarna de följer uppvisar en positiv prisutveckling.

ETF:er handlas och prissätts i realtid på börsen

En ETF eller börshandlad fond handlas och prissätts direkt på börsen likt aktier. Detta utgör kärnan i vad som skiljer ETF:er från traditionella aktivt förvaltade fonder. ETF:er kan vara kopplade till olika länder regioner strategier eller branscher. Ofta har en ETF en eller flera marknadsgaranter.

Det är finansiella aktörer som bestämmer köp- och säljkurser för en viss finansiell tillgång. Marknadsgaranterna värderar kontinuerligt andelarna baserat på fondens innehållsutveckling och sätter priser för att underlätta handeln.

Låga avgifter med ETF:er

En börshandlad fond, såsom en ETF, har vanligtvis lägre förvaltningsavgifter än en vanlig fond. Emellertid måste man betala både courtage till mäklaren, precis som vid aktiehandel, och en avgift för så kallad spread, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs. 

En ETF lämpar sig således inte riktigt för månadssparande eller för att köpa och sälja ofta, med tanke på att transaktionskostnaderna blir för höga. Oavsett om det gäller en fond eller ETF är det lönsamt att spara på lång sikt för högre avkastning.

Indexfonder är en aktiefond som syftar till att spegla prestationen av ett specifikt marknadsindex

Vad är indexfonder?

Indexfonder är en aktiefond som syftar till att spegla prestationen av ett specifikt marknadsindex. Genom att köpa aktier proportionellt mot företagens storlek inom indexet, rör sig fonden i takt med marknaden. Dessa fonder är kända för att erbjuda stabil tillgångsförvaltning, låga kostnader och effektiv diversifiering, vilket gör dem till ett populärt val för investerare som söker en passiv investeringsstrategi.

Indexfonder följer ett index med andra ord, såsom aktiemarknaden. En indexfond köper aktier utifrån hur stora företagen är och detta innebär att en indexfond i genomsnitt rör sig enligt börsen. Aktiebaserade indexfonder har som princip att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden efterliknar. 

Det finns många fördelar med dessa typer av fonder: de innebär en stabilare fondförmögenhet, effektivare förvaltning och låga transaktionskostnader.

Ofta lägre förvaltningskostnad

Med indexfonder är förvaltningen ofta förenklad och bolaget som äger fonden slipper således att betala dyra avgifter till förvaltare och analytiker, vilket en börshandlad fond kräver. Indexfonder kan ha en så låg förvaltningsavgift som 0,1 till 0,5% per år. 

Det finns även banker som tillhandahåller en sådan fond utan avgifter, som en tjänst till de egna kunderna. Indexfonder har vanligen lägre omsättning också, vilket i sin tur medför lägre transaktionskostnader jämfört med till exempel en ETF.

Öppna ett konto hos en nätmäklare för att kunna investera i ETF:er eller indexfonder

Så kan du investera i ETF:er och indexfonder

Här nedanför kommer vi hjälpa dig att öppna ett konto hos en nätmäklare och hjälpa dig att börja investera.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget om du vill handla med fonder eller aktier är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Det finns många att välja mellan! Den ledande nätmäklaren i Sverige för långtidssparande, Avanza, är utan tvekan ett smart val med låg avgift. Om du är intresserad av mer snabba affärer med aktier på börsen finns även eToro i Sverige för kortsiktiga investeringar.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Nästa steg är att öppna ett investeringssparkonto (eller ISK). Ett investeringssparkonto är en billig sparform där du förvarar dina fonder eller aktier. Med ett sådant konto kan du byta eller sälja fonder och aktier utan att du måste betala skatt på vinsten.

Steg 3: Sök efter en ETF eller indexfond som du vill investera i

Nu är de redo att handla med fonder och aktier och se dina pengar växa. Oavsett vilket bolag eller index du vill satsa på finns det något för dig. Avanza har ett stort urval av aktier och fonder, och Avanza ger dig även rekommendationer för vad du kan satsa dina pengar på. Du kan även köpa någon av de fonder som vi har listat i denna artikel!

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du har valt vilken fond eller aktie du vill satsa dina pengar på är det dags att slå till. För att köpa en fonder eller aktier ska du först välja antalet du vill köpa. Därefter är det bara att trycka på köpknappen. Luta dig tillbaka och se din avkastning växa.

Bästa stabila indexfonderna

Det finns ju naturligtvis indexfonder som går bättre än andra. Så, frågan är: vilken indexfond och vilket index ska du satsa på? Vilken av indexfonderna ger bäst avkastning? Med de bästa indexfonderna menar vi alltså de indexfonder som har gått bra en längre tid och som vi förväntar oss kommer att fortsätta utvecklas i samma riktning. Här ger vi dig tips på fem indexfonder som kan öka dina pengar.

Är dessa indexfonder inte nog, så har vi skapat en artikel där vi listar de 21 bästa indexfonderna för 2024.

 IndexfondUtv. 5 årAntal ägare hos Avanza
1Länsförsäkringar USA Index122,34%47 934 st
2Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK119,59%52 842 st
3Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc117,78%914 st
4DNB USA Indeks S116,91%3 863 st
5Amundi IS MSCI USA SRI PAB AE C116,70%31 st

1. Länsförsäkringar USA Index

Länsförsäkringar USA Index är en indexfond som syftar till att spegla utvecklingen på den amerikanska aktiemarknaden. 

Fondens investeringar är huvudsakligen inriktade på aktier och dess mål är värdeökning snarare än direktavkastning eller kapitalbevarande. Den har en stor andel investeringar i tekniksektorn, vilket reflekteras av betydande innehav i stora teknikföretag som Apple och Microsoft. 

Fonden är dominerad av investeringar i USA, med en mycket liten exponering mot andra regioner, vilket gör den till en koncentrerad investering i amerikanska storföretag och deras globala verksamheter.

2. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK

Handelsbanken USA Index Criteria (A1 SEK) är en fond som speglar Solactive ISS ESG Screened USA Index och exkluderar företag som inte uppfyller specifika hållbarhetskriterier. Den investerar direkt i ett brett urval av aktier inom indexet och fokuserar på fysisk replikering. 

Fondens största innehav inkluderar framstående teknikföretag som Apple och Microsoft, vilket återspeglar en stark inriktning mot tekniksektorn. Dess åtagande till hållbarhet framgår av dess följd av FN:s principer för ansvarsfulla investeringar.

3. Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc

Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc speglar S&P 500 ESG Index, vilket inkluderar företag som uppfyller specifika miljö-, sociala och styrningskriterier. Fonden väljer aktivt bort företag som inte möter dessa hållbarhetskriterier, vilket ger investerare en mer ansvarsfull version av det klassiska S&P 500-indexet. 

Genom att fokusera på stora teknikbolag som Microsoft och Apple, betonar fonden vikten av tekniksektorn inom ramen för ESG.

4. DNB USA Indeks S

DNB USA Indeks S är en indexfond som huvudsakligen satsar på amerikanska bolag noterade på de amerikanska börserna. Den sprider sina investeringar över en rad olika företag och sektorer för att erbjuda en bred marknadsexponering. 

Fonden är känd för sin kostnadseffektivitet med en låg löpande avgift, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för investerare som önskar tillgång till den amerikanska aktiemarknaden. 

Dess portfölj innehåller några av de största och mest kända företagen i USA, vilket speglar fondens fokus på stora och etablerade marknadsaktörer.

5. Amundi IS MSCI USA SRI PAB AE C

Amundi MSCI USA SRI PAB AE C är en fond som spårar MSCI USA SRI Filtered PAB Index, fokuserad på företag med starka ESG-prestanda i USA. Fonden investerar i stora bolag med en blandning av tillväxt- och värdeaktier, och har en diversifierad portfölj med en tyngdpunkt på hälsovård och teknik. Den är avsedd för investerare som söker exponering mot amerikanska företag som uppfyller specifika hållbarhetskriterier​​.

Övrigt bra att veta

Att handla med fonder, aktier eller ETF:er är inte komplicerat. Utmaningen ligger snarare i att välja rätt fond eller ETF att investera i, eftersom det finns många olika för- och nackdelar med både ETF:er och indexfonder. Valet mellan dessa investeringsalternativ bör baseras på din specifika investeringsstrategi, personlighet och mål.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0
Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.