Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Johnson & Johnson aktie (JNJ) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Johnson & Johnson

Det globala holdingbolaget Johnson & Johnson forskar, utveckling och tillverkning av hälsovårdsprodukter och läkemedel. Bolaget grundades ursprungligen 1886. Johnson & Johnson har idag sitt huvudkontor i New Brunswick, New Jersey. På den här sidan har vi samlat in all information om Johnson & Johnson för att kunna investera i bolaget och köpa Johnson & Johnson aktier.

Johnson & Johnson logo

BOLAGSNAMN

Johnson & Johnson

ADRESS

1 Johnson And Johnson Plaza, New Brunswick, NJ, U.S.

TICKER

JNJ

SEKTOR & BRANSCH

Sjukvård

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Johnson & Johnson aktiekurs

Här nedanför visas Johnson & Johnson aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Johnson & Johnson aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Johnson & Johnson?

Activision har många långsiktiga tillväxtinitiativ, med komma

Nästan alla nyheter kring Johnson & Johnson (JNJ) det senaste året har handlat om deras COVID-19-vaccin. Även om företagets vaccin kan vara en av nyckelkomponenterna för att bekämpa den globala pandemin, är det en mindre del av företagets övergripande verksamhet. 

Investerare kan lätt missa detta faktum, och på grund av det är många endast fokuserade på vaccinets framgång eller misslyckande. Men för att förutspå lönsamheten i J&Js aktier, är huvudverksamheterna en bättre indikator. Här är de främsta anledningarna att investera i Johnsson & Johnsson: 

ande releaser av Diablo: Immortal, Diablo 4 och Overwatch 2. På kort sikt kan det ge stark försäljning i väntan på nästa del av Call of Duty-serien. Här går vi igenom de främsta anledningarna till varför många just nu köper aktier i Activision Blizzard Inc.

Global distribuering av vaccin, nu och i framtiden

Till skillnad från Moderna (MRNA) och Pfizer (PFE), har framgången för företagets vaccin inte speciellt mycket att göra med företagets långsiktiga välstånd. Johnson & Johnson drev sitt vaccinprogram mot covid-19 som ett icke-vinstdrivande företag. Även om den efterföljande ”kostnadsfria” marknadsföringen som kommer av ett framgångsrikt vaccin skapar värde, har det ganska liten inverkan på företagets resultat.

Det verkliga värdet av Johnson & Johnsons vaccin, är förmågan att leverera vaccinet till några av världens mest utsatta delar. Det beror till stor del på att J&J skapat ett vaccin som inte kräver extremt kalla temperaturer för transport (till skillnad från Moderna och Pfizers formuleringar), och att vaccinet har en betydligt längre hållbarhetstid.

Distributionen av J&J:s vaccin bör bidra till att stärka företagets redan imponerande nätverk av distributionspartners. Detta bör i sin tur hjälpa företaget att vinna andra globala vaccinationsprogram. Detta kommer troligtvis att gynna företaget i många år, eftersom globala organisationer kommer att utnyttja J&Js expertis för att leverera viktiga vacciner till några av de mest utsatta länderna.

I slutändan är framgången för företagets COVID-vaccinationsprogram mer av en möjlighet att visa upp Johnson & Johnsons innovations- och hälsovårdsförmåga. Som ett icke-vinstdrivande företag är den verkliga fördelen för aktieägarna den mer immateriella varumärkesmedvetenhet/lojaliteten och relationsbyggandet från programmet.

Kirurgimarknadens återhämtning

En av de främsta förmånstagare av att världen återgår till normalitet, är den robusta återhämtningen av operationer och andra medicinska ingrepp. I djupet av pandemin var många patienter och sjukhus ovilliga att utföra operationer och andra ingrepp om det inte var absolut nödvändigt.

Med en bättre förståelse för viruset och en stor andel av vaccinerade läkare, sjuksköterskor och patienter, är covid inte längre en begränsande faktor. Som ett resultat finns det en stark efterfrågan på operationer och ingrepp.

Resultaten kan tydligt ses i Johnson & Johnsons vinstresultat för första kvartalet 2021. Under början av året ökade intäkterna för Medical Devices Divisions Surgery and Interventional Solutions med 12,9 % respektive 30,4 %.

Stabil grund av Billion Dollar Brands

Johnson & Johnson har över 28 varumärket eller produktlinjer som individuellt genererade mer än. Den starka strömmen av kassaflöde från bolagets ”Billion Dollar Brands” har hjälpt till att finansiera det växande företaget, både genom organisk tillväxt och genom tunga investeringar och förvärv.

Så kan du köpa Johnson&Johnson aktie

Att köpa aktier är inte lika omständigt som det var för flera år sedan. Med utvecklingen av online-investeringar kan du köpa aktier eller fonder hemifrån, genom det traditionella aktiemäklarsystemet som nu finns helt online. Att köpa aktier i ett företag som du redan är bekant med är nu en enkel process.

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna om aktien du planerar att köpa. Det är en bra idé att inte bara utbilda dig om aktien du planerar att köpa, utan om marknaden i allmänhet. Du bör vara uppdaterad om aktuella händelser i investeringsvärlden innan du investerar dina pengar på någon marknad.

Så här gör du för att köpa aktier i J&J:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Välj en mäklare. Vi rekommenderar onlinemäklaren Avanza, som tar minst betalt för alla finansiella verktyg som du behöver. För traders som är ute efter kortsiktiga investeringar, är eToro ett bra alternativ.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Öppna ett investeringssparkonto. Sedan måste du överföra pengarna du vill investera. Om du vet hur mycket Johnson & Johnson aktien kostar och vill köpa ett visst antal aktier, kan enkel multiplikation visa hur mycket du behöver betala. Om du vill investera en viss summa pengar är det bara att göra det istället, så får du det antal aktier som du har råd med.

Steg 3: Sök efter Johnson & Johnson

Sök efter Johnsson&Johnsson i sökfunktionen eller aktielistan. Om du vill beställa Johnson & Johnson-aktier köper du aktier i “JNJ”, vilket är företagets ticker och namnet du ser på börslistan.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Köp aktien genom att trycka på “köp”. När transaktionen är klar är det bra att hålla ett öga på aktiens pris med regelbundna mellanrum. Vissa investeringar görs på lång sikt, men du bör vara medveten om aktiens rörelser även på kort sikt. Att sälja en aktie när den har nått en hög topp, eller ta sig ut innan den når botten är saker du bör hålla koll på.

Johnson & Johnson avanza
Så här ser landningssidan ut på Avanza för Johnson&Johnson-aktien. Till höger finns köp-knappen där du trycker för att köpa aktien.

Presentation av Johnson & Johnson

OBS! Den 12 november 2021 meddelade Johnson & Johnson att de kommer att dela upp företaget i två separata börsnoterade företag, ett för att fortsätta utveckla läkemedel och medicintekniska produkter, och det andra för att fokusera på konsumentprodukter. Förändringen kommer att ske någon gång under de kommande 18 till 24 månaderna.

Johnson & Johnson (JNJ) är ett av världens största multinationella företag. Företaget grundades 1886 av tre bröder och har sitt huvudkontor i New Brunswick, New Jersey. Organisationen driver över 250 olika dotterbolag i minst 60 länder, och de sysselsätter över 130 000 personer. JNJ är en stor innovatör inom hälso- och sjukvårdssektorn. 

Faktum är att det var det allra första företaget som storskaligt tillverkade tandtråd, hygienprodukter för kvinnor, första hjälpen-kit, mamma-babykit och andra konsumentprodukter.

Så tjänar Johnson & Johnson pengar

Johnsson & Johnsson handlas på New York Stock Exchange (NYSE), med ett börsvärde på 426,56 miljarder USD i slutet på 2021. JNJ rapporterade 82,58 miljarder USD i intäkter för räkenskapsåret 2020. Därav kommer 43,13 miljarder USD från USA, och de återstående 39,45 miljarder USD från internationella marknader.

Johnson & Johnson tjänar pengar inom tre distinkta segment: Läkemedel, medicintekniska produkter och konsumentprodukter. Såhär ser en uppdelning av försäljningsintäkterna ut, vid försäljningsåren 2020-2021. 

Läkemedel

Läkemedelssegmentet inom Johnson & Johnson genererar merparten av företagets försäljning. Denna division stod för mer än hälften av JNJ:s intäkter för helåret 2020. Med över 55 % av de totala intäkterna, drog läkemedel in totalt 45,57 miljarder USD i försäljning. Detta var en tillväxt på 8,4 % från föregående år.

Företaget pekade på flera faktorer som ökade tillväxten i segmentet, inklusive efterfrågan av några av dess viktiga biologiska mediciner. Dessa mediciner används vid behandling av immunnedsättande inflammatoriska sjukdomar, cancer, psoriasisartrit och schizofreni.

JNJ utvecklade världens första singeldosvaccin mot covid-19, vilket bidrog till stor ekonomisk lönsamhet 2020. Federala myndigheter i USA godkände vaccinet i kampen mot pandemin i februari 2021. Kliniska prövningar visade att vaccinet var 85 % effektivt mot viruset.

Distribueringen av JNJ-vaccinet stoppades i USA efter rapporter om allvarliga biverkningar och problem med kvalitetskontroll. Men företaget har fortsatt distribuera vaccinet internationellt, och den brittiska regeringen godkände det för akut användning i maj 2021.

Medicinska verktyg

Detta segment är uppdelad i tre olika områden, dessa är:

 • Ortopedi: ledrekonstruktion, trauma, ryggrad, idrottsmedicin och elverktyg
 • Kirurgi: kirurgiska system och instrument
 • Interventionella lösningar: hjärtrytmrubbningar och neurovaskulära stöd för vårdpersonal

Medicinsk utrustning genererade cirka 22,96 miljarder USD i försäljning, vilket representerade 27,8 % av företagets totala intäkter 2020.

Trots de utmaningar som företaget – och branschen – upplevt under året på grund av pandemin, har Johnson & Johnson utbildat över sex miljoner medicinska arbetare inom pandemihantering, samt distribuerat personlig skyddsutrustning.

Konsumentprodukter

Johnson & Johnsons segment för konsumentprodukter erbjuder ett brett utbud av produkter som används i tre olika kategorier:

 1. Hudhälsa
 2. Hygienprodukter
 3. Essentiella hälsoprodukter

Dessa kategorier förser konsumenterna med ett brett utbud av produkter, allt från babyvård, munvård, skönhetsprodukter, kvinnohälsa, sårvård, till receptfria läkemedel som Tylenol (Ibuprofen), Motrin, Zyrtec och Benadryl.

Konsumentprodukter stod för 17 % av den totala försäljningen, vilket motsvarar 14,05 miljarder USD i intäkter för hela året 2020. Enligt resultatrapporten växte försäljningen inom detta segment med 3 % från föregående år, tack vare ökad efterfrågan på några av dess etablerade varumärken, inklusive Tylenol och Listerine.

Företaget har också lanserat cirka 200 nya produktlinjer under räkenskapsåret.

Så grundades Johnson & Johnson

Johnson & Johnson började som ett litet företag som tillverkade kirurgiska förband. 1886 skapade apotekaren Robert Wood Johnson ett företag med sina bröder James Wood Johnson och Edward Mead Johnson.

Bröderna grundade sitt företag baserat på den nya forskningen som Joseph Listers kommit fram till, om sambandet mellan luftburna bakterier och infektionssjukdomar. Det nya företaget skulle utveckla metoder för desinficering och kirurgiska förband, i hopp om att skapa en mer effektiv form av postoperativ sterilisering än den metod som Listers propagerade, att spraya operationssalar med karbolsyra. Bröderna bildade formellt sitt företag 1887 och kallade det Johnson & Johnson.

År 1888 producerade företaget två viktiga produkter: en bok som heter ”Modern Methods of Antiseptic Wound Treatment”, den första moderna guiden för att behandla skador, samt innovativa och kompletta första hjälpen-kit, som innehöll företagets förband av bomullsväv. Medan ”Modern Methods” togs emot väl i det medicinska samfundet, blev Jonson & Johnsons första hjälpen-kit snabbt populärt bland industriarbetare och allmänna konsumenter.

Strax efter, 1894, lanserade Johnson & Johnson sitt första sortiment av mamma- och babyprodukter. De släppte två produkter: babypuder, som fortfarande säljs än i dag, och mammakit som var utformade för att göra förlossningen mer antiseptisk och säkrare.

Sammanfattningsvis:

 • Johnson & Johnson är en jätte inom hälsovårdsprodukter, och grundades 1886.

 • Bolaget når mångmiljardmarknader inom tre huvudsegment: Läkemedel, medicintekniska produkter och konsumentprodukter.

 • Läkemedelsverksamheten utgör ungefär hälften av Johnson & Johnsons inkomst före skatt.

 • Medicintekniska produkter utgör 40 % och konsumentprodukter utgör 10 % av intäkterna.

 • Trots framgångsrik utveckling av världens första enkeldoseringsvaccin mot COVID-19 2020, hade JNJ vissa utmaningar på grund av potentiella biverkningar och bristande kvalitetskontroll.

Investera i liknande bolag som Johnson & Johnson

Om du vill investera i liknande bolag kan du ta en titt på följande tre företag. Tänk på att läsa mer information om alla företag, innan du gör en investering.

Pfizer Inc. (PFE)

Pfizer Inc. är ett globalt bio-farmaceutiskt företag där grunderna ligger i forskning och framställning av läkemedel och andra farmaceutiska produkter. Företaget grundades av Charles Pfizer Sr. och Charles Erhart 1849 och har sitt huvudkontor i New York, NY.

AstraZeneca (AZN)

Precis som Pfizer är AstraZeneca ett globalt läkemedelsföretag som framställer, utvecklar, tillverkar och distribuerar farmaceutiska produkter för den globala marknaden. Företaget skapades vid sammanslagningen av Astra (svenskt) och Zeneca (brittiskt), den 17 juni 1992 med huvudkontor i Cambridge, Storbritannien.

Abbott Laboratories (ABT)

Abbott Laboratories forskar, utvecklar, tillverkar och säljer hälsovårdsprodukter över hela världen. Det är verksamt inom fyra segment: Etablerade läkemedelsprodukter, diagnostiska produkter, näringsprodukter och medicinska produkter. Företaget grundades 1888 och är baserat i North Chicago, Illinois.

Ska man investera i Johnson & Johnson?

Här är några fördelar och nackdelar med att investera i Johnsson & Johnsson. Tänk på att alltid läsa mer information om den aktie du planerar att handla. 

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Johnson & Johnson

De vanligaste frågorna om Johnsson & Johnsson aktie. 

Finns Johnson & Johnson på börsen?

Johnsson & Johnsson handlas på New York Stock Exchange (NYSE).

Vart kan jag investera i Johnson & Johnson?

Du kan handla J&J aktier hos din nätmäklare, exempelvis Avanza eller eToro.

Hur mycket ska man investera i Johnson & Johnson?

Tänk på att aldrig investera allt ditt kapital i ett enda företags aktier. Genom att sprida dina tillgångar minskar du risken för att förlora dina pengar. Aktiemarknaden rör sig både upp och ner, och därför att det viktigt att vara förberedd och väl påläst.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5