Jobba hemifrån – 16 enkla sätt att skaffa sig en extra inkomst 2024 [GUIDE]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

16 TIPS PÅ HUR DU KAN

Jobba hemifrån

Ska du jobba hemifrån? Bra, för i den här artikeln får du bland annat lära dig följande:

Jobba hemifrån och skapa en extra inkomst

Det finns många anledningar till att jobba hemifrån och skapa en extrainkomst. Genom att få in lite mer pengar varje månad så ökar man sina möjligheter att uppnå sina finansiella mål och att ha råd med att göra allt det där som man vill. 

Extrainkomster kan också hjälpa till att bättre kunna klara perioder av finansiella svårigheter. Kanske blir ekonomin någon gång under ens karriär drabbad av en lågkonjunktur som leder till att man förlorar jobbet. 

En extra inkomst kan då vara väldigt bra att kunna falla tillbaka på, så att åtminstone inte hela ens inkomst faller bort om man skulle råka bli uppsagd från sitt jobb.

Lättare att nå finansiella mål

Den som har stora sparmål – till exempel att kunna köpa sin drömbil eller att få ihop en kontantinsats till en villa eller lägenhet – gynnas också av att jobba hemifrån och tjäna extra pengar. 

Varje extra tusenlapp som man får in och kan spara undan gör att man kommer ett litet steg närmare sitt mål. En lukrativ extrainkomst kan tillsammans med ett bra jobb göra att man lyckas spara ihop ganska stora summor pengar på en relativt kort tidsperiod. 

Och även om det skulle ta flera år att spara ihop till sitt mål så gör extrainkomsten att man kan spara undan en större summa som med tiden får dra nytta av ränta på ränta effekten.

KOM IGÅNG

Är det enkelt att arbeta hemifrån?

Det är idag otroligt enkelt att jobba och tjäna pengar hemifrån. Aldrig tidigare har det funnits så mycket möjligheter att tjäna pengar med hjälp av bara en dator och en internetuppkoppling som det finns idag. 

Det finns en rad olika saker man kan göra hemifrån för att tjäna pengar. Det kan vara till exempel att utföra tjänster åt småföretagare. Är du bra på till exempel bokföring, webbdesign eller programmering så är det perfekta tjänster att försöka sälja. 

Den som är duktig på investeringar kan också satsa på att tjäna pengar på olika typer av värdepappershandel. Detta kräver dock i regel ett väldigt stort startkapital för att kunna bygga upp en större extrainkomst utan att behöva ta onödigt hög risk med sina pengar.

The sky is the limit

I slutändan så är det nästan bara fantasin som sätter gränserna. Det finns otroligt mycket arbete som har potential att kunna utföras på distans. 

Det gäller bara att hitta vad man vill sälja – och framför allt att ta fram en strategi för hur man ska kunna sälja produkten eller tjänsten till sina kunder. 

Lyckas man med sitt hemmajobb så finns stora möjligheter att kunna dra in ganska stora summor pengar på sidan om sitt ordinarie jobb. 

Omvandla din hobby eller ditt intresse till en extra inkomst

Arbeta hemifrån med en hobby eller ditt intresse

Att arbeta hemifrån tar förstås en hel del energi. Speciellt jobbigt är det ju förstås om man gör det på sidan om en heltidsanställning. Då har man redan gjort en hel arbetsdag när man ska hem och fortsätta med att jobba på sin lilla sidosysselsättning. 

Det kan ibland kännas ganska tufft – särskilt om man har mycket annat som händer i livet i övrigt. Det är därför viktigt att man arbetar hemifrån med något som man tycker är roligt och inspirerande. 

Tycker man om det man gör så ökar chansen markant för att man ska orka med även när det känns tufft och jobbigt. Försök därför att se om du har någon hobby som du skulle kunna dra nytta av. Kanske har du till exempel någon kunskap eller färdighet som andra kan vara villig att betala för att lära sig?

Rekommenderad läsning:
Jobba hemifrån

TOPPLISTA

16 tips på hur du kan jobba hemifrån

Det finns otroligt många sätt som man kan tjäna pengar på hemifrån. För att komma igång och jobba hemifrån krävs det bara att man hittar vad man vill göra och börjar jobba mot att göra sin idé lönsam. 

Ibland kan det dock vara väldigt svårt att veta exakt vad det är man vill göra. Därför har vi nedan listan 16 tips på olika sätt att jobba hemifrån. Kanske kommer du känna att något av dem kan passa just dig. 

Om inte så har de förhoppningsvis gett dig lite mer inspiration över vad du kan göra för att dra in lite extra pengar genom att jobba hemifrån.

16 tips på hur du kan jobba hemifrån:

 1. Aktier
 2. Fonder
 3. Valutahandel
 4. Affiliatemarknadsföring
 5. Instagram
 6. Youtube
 7. Bli skribent online
 8. Sälj dina bilder och foton
 9. Podcast
 10. Testa fysiska produkter
 11. Hyr ut dina prylar
 12. Sälj dina prylar på Tradera eller Blocket
 13. Hyr ut din bostad
 14. Genomför betalda undersökningar online
 15. Testa hemsidor och programvara
 16. Läs in ljudböcker

1. Aktier

Att investera i aktier erbjuder potential till hög avkastning över tid, vilket gör det till ett attraktivt val för många. För att lyckas krävs dock en kombination av kunskap, strategi och ett visst mått av startkapital.

En djup förståelse för aktiemarknaden är avgörande. Det är viktigt att kontinuerligt lära sig och anpassa sig till nya förhållanden. Även om ett större kapital kan ge fördelar, är det inte en förutsättning för framgång.

Viktiga punkter:

 • Långsiktig potential: Aktier har historiskt sett erbjudit god avkastning över tid.
 • Utbildning är nyckeln: Grundlig kunskap om marknaden minskar risken och ökar chanserna för framgång.
 • Startkapital: En större summa kan underlätta, men är inte nödvändigt.

Läs mer om hur du kan köpa aktier.

2. Fonder

Fonder erbjuder en alternativ investeringsväg till direkt aktiehandel, där en fond består av en samling värdepapper som kan inkludera aktier, obligationer och andra tillgångar. Detta ger investerare en chans att diversifiera sina portföljer genom en enda transaktion.

En av de stora fördelarna med fonder är den professionella förvaltningen. En expert fondförvaltare ansvarar för att välja och hantera fondens tillgångar, vilket gör fonder till ett attraktivt alternativ för dem som kanske inte har tid eller kunskap att följa marknaden noggrant.

Även om fonder erbjuder en diversifieringsfördel och professionell förvaltning, bör det noteras att potentialen för hög avkastning ofta är korrelerad med investerat kapital och risknivå.

Viktiga punkter:

 • Diversifiering: Fonder tillåter investering i en bred portfölj genom en enda transaktion.
 • Professionell förvaltning: Expertförvaltare sköter urvalet och hanteringen av tillgångar.
 • Kapitalbehov: För betydande vinster krävs ofta en större investering.

Lär dig investera i fonder.

3. Valutahandel

Valutahandel eller Forex trading är en tillgänglig investeringsform för att tjäna pengar hemifrån, ofta krävande lägre startkapital jämfört med aktier och fonder. Detta beror på möjligheten att använda hävstång, en teknik som många plattformar som IG.com erbjuder, vilket tillåter handlare att öka sin exponering mot marknaden.

Hävstång gör det möjligt att handla med mer pengar än vad som faktiskt finns på kontot. Till exempel kan en hävstång på 100 innebära att för varje krona i eget kapital kan man handla valutor för 100 kronor. Detta kan leda till stora vinster från små rörelser i valutakurser, men det ökar också risken markant. Stora förluster kan uppstå snabbt, och det är viktigt att förstå riskerna med hävstångshandel innan man börjar.

Viktiga punkter:

 • Lägre startkapital: Ger tillgång till marknaden med mindre kapital.
 • Hävstång: Ökar både potential för vinst och risk för förlust.
 • Riskmedvetenhet: Viktigt att förstå och hantera riskerna med hävstång.

4. Affiliatemarknadsföring genom blogg och hemsida

Affiliatemarknadsföring är en populär metod för att generera inkomster online, särskilt för de med en etablerad närvaro på webben. Det innebär att man marknadsför produkter eller tjänster via sin blogg, hemsida eller sociala medieprofiler och tjänar provision när ens publik agerar, såsom genom köp efter att ha följt en länk.

Det finns olika ersättningsmodeller, där vissa betalar per klick på en annons, men det vanligaste är att man får en procentandel av försäljningen. För dem med en stor och engagerad följarskara kan detta vara en mycket effektiv inkomstkälla, särskilt om produkterna som marknadsförs är relevanta för ens publik.

Utmaningen med affiliatemarknadsföring ligger i att bygga och underhålla en stark online-närvaro. Utan en betydande följarskara kan det vara svårt att generera signifikanta inkomster. Det kräver tid och ansträngning att skapa en plattform som lockar och engagerar en publik, men den potentiella avkastningen för dem som lyckas kan vara betydande.

Viktiga punkter:

 • Online-närvaro: Krävs för att lyckas med affiliatemarknadsföring.
 • Ersättningsmodeller: Inkomst genereras ofta som en procent av försäljningen genom ens länkar.
 • Publikens relevans: Viktigt att marknadsföra produkter som matchar följarnas intressen.
 • Tålamod och arbete: Att bygga en lönsam plattform tar tid och engagemang.

5. Instagram

Att tjäna pengar på Instagram är möjligt även utan att vara en superstjärna, men det krävs en dedikerad följarskara. Antalet följare du har är viktigt, men deras engagemang är ännu viktigare. 

Med bara några tusen engagerade följare kan du börja monetarisera din profil effektivt. För dem med mindre engagerade följare kan dock ett mycket större antal krävas. Fokusera på att skapa engagerande innehåll och utveckla din följarskara kontinuerligt.

Viktiga punkter:

 • Engagemang över antal: Engagerade följare är mer värdefulla än ett stort antal passiva följare.
 • Kreativt innehåll: Skapa innehåll som engagerar och intresserar din målgrupp.
 • Följarskapsutveckling: Arbeta aktivt för att växa din följarskara genom konsekvent och relevant innehåll.

6. Youtube

Youtube erbjuder unika möjligheter att tjäna pengar hemifrån genom att skapa videor som engagerar och underhåller. För att generera inkomster krävs det dock en betydande mängd visningar, vilket i sin tur kräver högkvalitativt och attraktivt innehåll. 

Genom att delta i Youtubes Partnerprogram kan du tjäna pengar på annonser som visas i dina videor. Du kan också marknadsföra produkter eller tjänster direkt i dina videor, antingen genom affiliatemarknadsföring eller genom att sälja egna produkter.

Viktiga punkter:

 • Innehållskvalitet: Skapa videor som fängslar och engagerar din publik.
 • Monetarisering: Dra nytta av Youtubes Partnerprogram för att tjäna pengar på dina visningar.
 • Direkt marknadsföring: Använd dina videor som en plattform för att marknadsföra produkter eller tjänster.

7. Bli skribent online

Att arbeta som skribent online är ett utmärkt sätt att tjäna pengar hemifrån, speciellt om du har en passion för skrivande och kan hitta uppdrag som matchar dina intresseområden. 

Att hitta kunder kan innebära att du kontaktar småföretag, bloggare eller webbplatser som behöver kvalitetsinnehåll. Om du är intresserad av privatekonomi och investeringar, finns det många möjligheter att skriva för plattformar som söker kunnigt innehåll inom dessa fält.

Viktiga punkter:

 • Passion för skrivande: Utnyttja din skrivförmåga och ditt intresse för att skapa engagerande innehåll.
 • Nischexpertis: Specialisera dig inom områden som du är passionerad och kunnig i.
 • Kundengagemang: Bygg relationer med webbplatser och bloggare som behöver kvalitetsinnehåll.

8. Sälj dina bilder och foton

För fotografiintresserade erbjuder försäljning av bilder en fantastisk möjlighet att tjäna pengar. Plattformar som Shutterstock tillåter fotografer att ladda upp och sälja sina bilder till en global publik. För att lyckas, fokusera på att ta bilder som är eftertraktade på marknaden och säkerställ att dina bilder håller hög kvalitet genom att använda bra utrustning.

Viktiga punkter:

 • Marknadsförståelse: Undersök vilka typer av bilder som efterfrågas.
 • Kvalitetsutrustning: Investera i bra fotoutrustning för att säkerställa hög bildkvalitet.
 • Plattformsval: Använd etablerade plattformar som Shutterstock för att nå en bred publik.

9. Podcast

Podcasting har blivit en populär kanal för innehållsskapare, med potential för inkomster genom sponsring och försäljning av egna produkter. Att attrahera en stor lyssnarskara öppnar upp för sponsorer som betalar för exponering i dina avsnitt. Podcasts kan också användas för att leda lyssnare till din hemsida eller sociala medieprofiler och därigenom skapa ytterligare inkomstvägar.

Viktiga punkter:

 • Lyssnarskara: Bygg en engagerad lyssnarskara för att locka till sponsorer.
 • Sponsring: Ett vanligt sätt att tjäna pengar genom att integrera sponsormeddelanden i dina avsnitt.
 • Korsförsäljning: Använd din podcast som en plattform för att marknadsföra egna produkter eller tjänster.

10. Testa fysiska produkter

Att testa produkter erbjuder en unik möjlighet att arbeta hemifrån samtidigt som du får uppleva nya produkter. Även om detta inte alltid är den mest inkomstbringande sysselsättningen, kan det vara ett roligt sätt att kombinera hobby med att tjäna lite extra. I vissa fall kan du dessutom få behålla de produkter du testar, vilket lägger till ett extra värde.

Viktiga punkter:

 • Produktintresse: Idealiskt för de som älskar att utforska nya produkter.
 • Åsiktsdelning: Möjlighet att dela med sig av sina tankar och åsikter om produkterna.
 • Extra förmåner: Chansen att behålla produkterna efter testperioden.

11. Hyr ut dina prylar

Många har prylar som sällan används och kan överväga att hyra ut dessa för extra inkomst. Uthyrning är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också bra för miljön, eftersom det uppmuntrar till minskad konsumtion. Verktyg, maskiner och andra sällan använda föremål är ofta i hög efterfrågan för uthyrning.

Viktiga punkter:

 • Miljömedvetenhet: Bidrar till mindre konsumtion och stödjer en hållbar livsstil.
 • Extra inkomst: Utnyttja sällan använda prylar för att tjäna pengar.
 • Efterfrågan: Det finns en marknad för uthyrning av diverse prylar.

12. Sälj dina prylar på Tradera eller Blocket

Att sälja överflödiga saker på marknadsplatser som Tradera eller Blocket kan vara ett enkelt sätt att rensa ut hemmet och tjäna pengar. Begagnade varor är ofta eftertraktade, och du kan potentiellt tjäna tusentals kronor genom att sälja saker du inte längre behöver.

Viktiga punkter:

 • Rensa ut: Avyttra prylar du inte längre använder eller behöver.
 • Extra inkomster: Tjäna pengar på saker som bara samlar damm.
 • Online marknadsplatser: Använd väletablerade plattformar för att nå köpare.

13. Hyr ut din bostad

Att hyra ut din bostad, helt eller delvis, kan vara ett effektivt sätt att dra nytta av din största tillgång för att tjäna extra pengar. Om du bor i ett attraktivt område kan detta vara särskilt lönsamt. Att tänka kreativt om din boendesituation, som att tillfälligt bo hos familj eller i en sommarstuga, kan göra uthyrning möjlig.

Viktiga punkter:

 • Maximera din tillgång: Använd din bostad för att generera inkomst.
 • Flexibel boendelösning: Överväg alternativa boenden vid uthyrning.
 • Delvis uthyrning: Hyr ut delar av din bostad om du inte kan hyra ut hela.

14. Genomför betalda undersökningar online

Deltagande i betalda undersökningar online kan ge en liten, men enkel inkomst. Företag värderar konsumentåsikter och är villiga att betala för dem. Genom att registrera dig på plattformar som M3Panel, Din åsikt och Toluna kan du matchas med undersökningar som passar din profil.

Viktiga punkter:

 • Konsumentinsikt: Ditt perspektiv är värdefullt för företag.
 • Lättillgänglig inkomst: Enkel metod att tjäna pengar på din åsikt.
 • Anpassade undersökningar: Registrera dig för att matchas med relevanta

15. Testa hemsidor och programvara

Att testa hemsidor och programvara kan vara ett intressant sätt att tjäna pengar hemifrån. Företag söker regelbundet användare som kan ge värdefull feedback på deras digitala produkter. Detta hjälper dem att identifiera problemområden och förbättra användarupplevelsen. Om du har ett öga för detaljer och gillar teknik, kan detta vara en lämplig inkomstmöjlighet.

Viktiga punkter:

 • Användbar feedback: Din åsikt hjälper företag att förbättra sina produkter.
 • Teknisk insikt: Bra möjlighet för de som intresserar sig för teknik och webbutveckling.
 • Extra inkomst: Tjäna pengar på att göra det du kanske redan gillar – testa digitala produkter.

16. Läs in ljudböcker

Med den växande populariteten av ljudböcker ökar efterfrågan på skickliga inläsare. Om du har en behaglig röst och ett intresse för att läsa högt, kan detta vara en unik möjlighet att tjäna pengar. Även om konkurrensen kan vara tuff och betalningen varierar, kan det vara en givande upplevelse för rätt person.

Viktiga punkter:

 • Rösttalang: En bra röst och förmåga att uttrycka text kan öppna dörrar.
 • Växande marknad: Stor efterfrågan på inläsare tack vare ljudböckernas popularitet.
 • Tålamod och övning: Det krävs engagemang och ibland tålamod för att lyckas inom detta område.
 

LEV ETT BÄTTRE LIV

Öka livskvalitén genom att arbeta extra hemifrån

Genom att arbeta extra hemifrån så kan man komplettera den inkomst man får från sitt vanliga jobb. En stor del av lönen kan för många gå åt till olika mer eller mindre fasta kostnader så som boende, bil, barn och så vidare. 

Därför skulle alla extrainkomster som kommer in kunna ses som ren bonus. Det vill säga de “behövs” inte – utan kan läggas på till exempel extra sparande eller på något kul som förgyller ens tillvaro. Extrainkomster är alltså ett väldigt bra sätt att öka livskvaliteten på.

Varför ska man jobba extra?

Att välja att arbeta hemifrån för att tjäna extra pengar kan vara motiverat av flera olika skäl. För en del kan det vara en nödvändighet, där den ordinarie inkomsten kanske inte räcker till för att täcka alla utgifter. Detta kan särskilt vara fallet om man endast har ett deltidsjobb och behöver komplettera sin inkomst.

För andra, även de med heltidsjobb och en stabil lön, kan extrajobb hemifrån vara ett sätt att förstärka sitt sparande. Målen med detta sparande kan variera stort, från att samla ihop till en större bostad, en lyxig bil, eller kanske en drömresa. Utöver specifika mål kan motivationen också vara att bygga en finansiell buffert, vilket kan ge en ökad känsla av trygghet och självständighet.

En väl tilltagen sparbuffert kan vara avgörande i tider av ekonomisk osäkerhet, såsom vid jobbförlust eller sjukdom, där den ordinarie inkomsten plötsligt försvinner. Att ha en extra inkomstkälla kan då underlätta den ekonomiska pressen och ge utrymme för återhämtning utan att behöva oroa sig för omedelbara finansiella problem.

Säkra upp din ekonomiska situation

När man jobbar extra hemifrån och får in mer pengar så är det en väldigt bra idé att säkra upp sin ekonomiska situation. Det extra inflödet av pengar är en bra grundsten för att öka sitt sparande och om man inte redan har någon – bygga upp en rejäl buffert. 

Det är trots allt viktigt att ha lite pengar undanstoppade för svårare tider. Lågkonjunkturer, sjukdomar, kraftiga räntehöjningar och andra liknande saker som avsevärt kan försämra ens ekonomi är svåra att förutse. 

Det är därför viktigt att se till att ha lite kapital att falla tillbaka på ifall det väl händer. Man bör gärna ha några månadslöner undanstoppade i ett buffertsparande så att man kan klara sig ett tag även i det värsta fallet att man tappar hela eller en stor del av sin inkomst. 

Ät bättre och godare mat eller varför inte se världen?

Att tjäna extra pengar hemifrån kan förbättra din livskvalitet avsevärt. Med mer i plånboken kan du unna dig kvalitetsmat, välja ekologiska och nyttigare alternativ, och njuta av måltider ute utan att oroa dig för kostnaden. Detta bidrar inte bara till bättre hälsa utan också till en mer njutbar vardag.

Dessutom gör extra inkomster det möjligt att resa mer och uppleva världen. Att investera i resor berikar livet med oförglömliga minnen, till skillnad från materiella saker som förr eller senare förlorar sitt värde. 

Extra pengar kan också ge dig ekonomisk flexibilitet att ta ledigt när du vill utöka dina semesterdagar, vilket gör att du kan maximera din tid och upplevelser under resorna.

Lev livet precis som du vill tack vare din extra inkomst

Med en extra inkomst kan du anpassa livet efter dina önskemål, vare sig det handlar om större nöjen, en bättre bostad, en ny bil, mer resor, eller att stärka din ekonomiska trygghet genom sparande. 

En extra tusenlapp eller två varje månad kan göra en betydande skillnad, även om det kanske inte täcker alla drömmar, så hjälper det dig att ta steg i rätt riktning.

Att jobba extra hemifrån kan också bidra till din framtida ekonomiska trygghet genom ökade pensionsavsättningar, förutsatt att inkomsten är i form av lön. 

Detta ger inte bara en omedelbar ekonomisk förbättring utan också en långsiktig investering i din pension. Så att utforska möjligheter för extrajobb hemifrån är värt att överväga för nästan alla.

INVESTERA PENGAR

Sätt pengarna i arbete så de jobbar för dig

En stor fördel med att jobba extra hemifrån är att man kan få mer pengar över till sparande. De pengar som man lyckas lägga undan varje månad bör man sätta i arbete. Det vill sig få pengarna att börja generera avkastningen så att man kan få en bra tillväxt på ens kapital. 

Man bör undvika att samla alla sparpengar på ett vanligt sparkonto. Där får man nämligen ingen eller väldigt låg avkastning. Istället är det bättre att investera pengarna. Det finns en rad olika investeringsformer och värdepapper att placera i. 

Aktier och fonder tillhör dock de allra vanligaste, och de är också investeringsformer som över tid genererat väldigt bra avkastning för investerarna.

Investera i aktier och fonder

Aktier och fonder har som sagt sett över längre tidsperioder genererat väldigt bra avkastning. Det har förstås funnits en rad tillfällen då börsen av olika anledningar gått sämre och då aktier och fonder därmed haft en låg eller till och med negativ avkastning. Dessa perioder har dock brukat efterföljas av perioder med starkt positiv avkastning. 

Detta har gjort att sett som ett genomsnitt så har ändå aktier och aktiefonder presterat väldigt bra över tid. Dessa typer av investeringar är också de som oftast blir rekommenderade för de som sparar på lång sikt. Behöver man inte pengarna inom den närmsta tiden så gör ju risken för kortsiktiga börsfall inte någon större inverkan på den slutliga avkastningen. Det är dock viktigt att se till att man kommer igång med sina investeringar så snart som möjligt. 

En av de stora fördelarna med investeringar är att kunna dra nytta av ränta-på-ränta effekten – och den gör mest nytta om man har möjlighet att spara och låta kapitalet växa till sig under många år. Har du inte redan börjat investera så är alltså nu den rätta tiden att börja.

Investera i P2P-lån

P2P-lån är en ny typ av investeringsprodukt som växt sig väldigt populär under de senaste åren. P2P-lån eller “Peer-to-Peer”-lån innebär lån som förmedlas mellan privatpersoner. Det är så att säga en vanlig person som står för att tillgodose kapitalet istället för en bank. 

Normalt sett sker ju finansieringen av lånen ut så att privatpersoner sätter in pengar på ett konto, medan banken samtidigt kan låna ut pengar till en mycket högre ränta än vad man får för att  ha pengar på ett konto hos banken. 

Genom att kapa banken som mellanhand så är tanken att kunna ge bättre villkor för både låntagaren och långivaren. Den som lånar kan få schyssta villkor på sitt lån samtidigt som långivaren också kan få en bra ränta på det kapital som lånas ut.

Läs vår omdöme om Lendify som är marknadsledande på P2P-lån i Sverige.

Ger dig ett stabilt kassaflöde

När man investerar i P2P-lån får man i regel själv välja sin risknivå. Väljer man att låna ut till mer “riskfyllda” låntagare så kommer räntan bli högre än om man håller en låg risk i sin utlåning. 

Den högre ränta man kan få genom att låna ut till riskfyllda låntagare leder dock i regel till en högre nivå av kreditförluster. 

Men den totala avkastningen ska i slutändan med stor sannolikhet ändå bli högre desto högre risknivå man väljer. Det gäller bara att fundera över vilken risknivå man är bekväm med när det kommer till sina investeringar.

TJÄNA EXTRA PENGAR

Intresset för att tjäna pengar online och hemifrån växer lavinartat

Fler och fler inser att det finns goda möjligheter att tjäna pengar online hemifrån. Det finns stora fördelar med att jobba extra hemifrån. För det första så är det oftast väldigt flexibelt att jobba hemifrån. Det gör att det är ett bra sätt att få in lite pengar utöver sitt ordinarie jobb. 

Man kan helt enkelt lägga upp sitt extrajobb efter när det passar en själv. Man kanske kan lägga några timmar per kväll under veckan och på så sätt få in lite extra pengar varje månad utan att behöva offra ledigheten på helgerna. 

Flexibiliteten och möjligheten att tjäna pengar på en rad olika saker gör att många lockas av att tjäna pengar på nätet. För den som har tid och energi att hitta sin nisch och bli duktig så finns stora möjligheter för att skapa en stor inkomstkälla utöver sin vanliga lön.

Börsen är bästa sättet att tjäna pengar för den som inte vill jobba extra

Trots alla fördelar med att jobba hemifrån så är det inte alltid enkelt att faktiskt göra det. Speciellt inte om man redan har ett krävande heltidsjobb. Man kanske även har familj eller pojkvän/flickvän som gör att ens fritid också är fylld med aktiviteter och planer. Det gör att det för vissa kan bli för mycket att ta på sig extrajobb utöver de förpliktelser man redan har. 

Det är dock inte omöjligt att tjäna pengar även om man har brist på tid. Investeringar är ett exempel på sätt att tjäna pengar utan att behöva lägga ned någon tid. Eller åtminstone väldigt lite tid. Att investera på börsen har historiskt sett hjälpt väldigt många att bygga upp stora förmögenheter. Börsen är därför ett bra ställe att starta sin väg mot ökade inkomster på. 

För att tjäna mycket pengar på börsen krävs dock att man har ett ganska stort kapital. Har man inte det så är det bästa alternativet att starta ett kontinuerligt månadssparande så att man med tiden kan bygga upp en större summa kapital. 

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Fördelar med att arbeta hemifrån

Att arbeta hemifrån erbjuder en rad fördelar som sträcker sig bortom den omedelbara ekonomiska vinningen. Flexibiliteten som kommer med hemarbete är ovärderlig, speciellt för de som redan balanserar ett heltidsjobb med fasta arbetstider. Möjligheten att anpassa arbetstiden för ditt extrajobb till lediga stunder gör det möjligt att maximera din produktivitet utan att kompromissa med ditt huvudarbete eller personliga liv.

Utöver de ekonomiska fördelarna, som kan variera i betydelse beroende på individens ekonomiska situation, bidrar extrajobb hemifrån till personlig och professionell utveckling. Det ger chansen att skaffa ny kunskap, erfarenhet och även utöka ditt professionella nätverk. Dessa nya färdigheter och kontakter kan visa sig vara ovärderliga för din framtida karriärutveckling.

Fördelar med att arbeta hemifrån:

 • Flexibilitet: Anpassa arbetstiderna efter ditt schema, vilket ger en bättre balans mellan arbete och privatliv.
 • Extra inkomst: Möjlighet att förbättra din ekonomiska situation med ytterligare inkomstkällor.
 • Personlig utveckling: Lär dig nya färdigheter som inte bara är tillämpliga på ditt nuvarande jobb utan även på framtida möjligheter.
 • Professionellt nätverk: Utvidga ditt nätverk med nya kontakter som kan öppna dörrar till nya möjligheter.
 • Arbetsmiljö: Skapa en anpassad och bekväm arbetsplats som främjar produktivitet och välbefinnande.

Nackdelar

Även om att arbeta hemifrån kan erbjuda många fördelar, finns det även utmaningar och nackdelar som är viktiga att överväga. En av de största utmaningarna är risken för att extrajobbet blir alltför tidskrävande, särskilt för de som redan är upptagna med heltidsarbete. Detta kan leda till arbetsbelastning och stress om inte en välbalanserad arbetsbelastning upprätthålls.

Bristen på social interaktion är en annan nackdel med att jobba hemifrån. Utan kollegor i närheten kan det bli ensamt, och möjligheterna till spontant socialt utbyte och nätverkande minskar. Detta kan påverka både arbetsmoral och karriärutveckling negativt.

Dessutom kan hemmet som arbetsplats innebära utmaningar när det gäller att upprätthålla fokus och arbetsdisciplin. Distraheringar som hushållssysslor eller personliga åtaganden kan lätt komma emellan, och utan tillgång till fullständig kontorsutrustning kan vissa arbetsuppgifter bli svårare att utföra.

Nackdelar med att arbeta hemifrån:

 • Tidskrävande: Risk för att extrajobbet tar upp för mycket tid, vilket kan leda till stress.
 • Begränsat socialt utbyte: Minskade möjligheter till social interaktion och nätverkande med kollegor.
 • Distraheringar: Svårigheter att upprätthålla fokus och disciplin i hemmiljön.
 • Begränsad utrustning: Eventuellt brist på nödvändig kontorsutrustning som kan påverka effektiviteten.
Risker

Några särskilda risker med att jobba hemifrån är svårt att se. De typer av jobb och uppdrag man kan utföra hemifrån är dock sällan i anställningsform. 

Det gör att inkomsten blir ganska osäker – vilket självklart gör att det finns en större risk att tappa sin extrainkomst. 

Men å andra sidan, har man en fast anställning i grund och botten så är man förhoppningsvis inte beroende av sin extrainkomst för att klara privatekonomin.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.