Aktier eller fonder? Så här vet du vad som passar dig bäst 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Har du svårt att välja mellan aktier eller fonder? 

Du är inte ensam!

Båda två är mycket bra tillgångsslag, men det ena kan passa bättre än det andra för just dig, din kunskapsnivå och ditt intresse.

I den här lättlästa guiden så går vi igenom ett par viktiga punkter/frågor som hjälper dig att välja om aktier eller fonder passar din situation bäst.

Let’s go!

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Skillnaden på aktier och fonder

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Det räcker att du äger en enda aktie i ett företag för att vara delägare i det. Att vara aktieägare i ett företag ger dig rätt att delta och rösta på dess bolagsstämma. En bolagsstämma är företagets högsta beslutande organ. Ger företaget aktieutdelning får du utdelning efter hur många aktier du äger. 

En aktie är en ägarandel i ett bolag.

En fond är en sparprodukt som underlättar för sparare att investera. Fonden ägs av de som sparar i fonden. De kallas fondandelsägare. Fonden drivs av ett fondbolag. De tar en avgift av det kapital spararna har i fonden för att sköta driften av den. Fondens investeringar sköts av en fondförvaltare. 

En fond investera i olika tillgångar. Det vanligaste är att de investerar i räntor eller aktier. Fonder delas därefter in i olika inriktningar.  Det kan till exempel vara räntefonder som investerar i svenska företagsobligationer eller aktiefonder som investerar i amerikanska småbolag. 

En fond som till exempel investerar i småbolag i USA äger aktier i en mängd olika företag. Det är därför enkelt att få en bra riskspridning genom att spara i fonder.

En fond är en sparprodukt som underlättar för sparare att investera.

Vad innebär det att investera i aktier?

Genom att investera i aktier blir du delägare i ett bolag. Går företaget bra kommer deras aktiekurs att gå upp. Företaget kanske till och med delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Det kallas aktieutdelning. 

Före du investerar i aktier i ett företag måste du analyserar det. Du måste fundera på hur deras framtid ser ut? Hur ser deras marknad ut? Hur är företaget värderat? Tror du på företaget och att det kan öka i värde kan du investera i det.  Det är kul och intressant att följa börsen och analysera företag. Nackdelen är att det tar tid. 

Hur bra analys du än gjort kan företaget gå sämre än du tänkt dig. Då kanske värdet på dess aktie går ned och du förlorar pengar. Det innebär att det är en risk att investera i aktier. Äger du aktier i flera bolag i olika branscher och på olika marknader går förmodligen de flesta som du tänkt dig. Då märker du inte av så mycket  att något bolag går lite sämre. Att sprida dina risker är mycket viktigt när du sparar i aktier.

Vad innebär det att spara i fonder?

Du kan enkelt spara i fonder på ett automatiserat och enkelt sätt. Bara genom att äga en fond får du bra riskspridning på dina pengar. De flesta fonder har ett mycket lågt minsta köpbelopp. Det är därför enkelt att spara i olika fonder. Då sprider du dina risker ännu mer. Du får också del av flera marknaders värdetillväxt. 

En fond förvaltas av en professionell förvaltare. När du valt vilka fonder du vill investera i kan du tänka på annat. Fondförvaltaren förvaltar dina pengar åt dig. Du kan ägna din tid åt din familj eller dina intressen.

Avanza logo
5/5
När ska du investera i aktier

5 anledningar till att välja aktier

Tycker du det är intressant att följa företag är aktier något för dig. Oroa dig inte för att det är svårt att analysera ett företag eller att det är stor risk. 

Du kommer att lära dig mer allt eftersom du håller på med aktier. Det finns bra knep för att både lära sig analysera bolag och hantera risk.

  1. Du vill ha en chans till högre avkastning
  2. Du vill kunna ha ett direkt ägande i ett bolag
  3. Du vill få aktieutdelningar direkt på ditt konto
  4. Du är bekväm med att ta en hög risk
  5. Du tycker det är kul att följa ditt sparande och aktiemarknaden

Du vill ha en chans till högre avkastning

Historiskt sett har aktier varit ett av de bästa sätten att förvalta sina pengar. Företag utvecklas, växer och tjänar pengar. Då går också värdet på deras aktier upp. Många bolag delar också ut en del av vinsten som aktieutdelning. 

Du vill kunna ha ett direkt ägande i ett bolag

Det är kul att veta att man är delägare i ett företag. Det känns extra kul att se deras produkter i verkligheten. Du kan också besöka deras bolagsstämma som hålls en gång om året. Där väljs företagets styrelse och andra viktiga beslut tas. 

Det är viktigt att inte gifta sig med en aktie. Motsvarar inte företaget de krav och analys du gjort skall du sälja aktierna. Det är viktigt att du har en plan för dina investeringar. Varför investerar du i ett bolag? Vad har du för mål med investeringen?

Du vill få aktieutdelningar direkt på ditt konto

En populär strategi bland många som sparar är att investera i utdelningsaktier. Det är aktier i bolag som anses kunna ge en stabil aktieutdelning över tid. En fördel med sådana bolag är att de är stabila och lönsamma. 

Bygger du upp en bra utdelningsportfölj kan det ge ett extra kassaflöde till din privatekonomi. Du får över tid även värdeökningen på de aktier du äger.

Du är bekväm med att ta en hög risk

Även om börsen går upp på sikt gör den det med stora svängningar. Det är viktigt att lära sig hantera dessa rörelser. Det är lätt att sälja i panik efter en stor nedgång. Risken är att du då säljer på botten. 

Genom att ha en tydlig plan och följa den kan du hantera turbulenta perioder på börsen. Det är viktigt att sprida ditt sparande mellan flera bolag i olika branscher. Det är också viktigt att spara regelbundet. Då köper du aktier när börsen ibland står högt och ibland lågt.

Du tycker det är kul att följa ditt sparande och aktiemarknaden

Det är kul och intressant att följa börsen och de bolag som är noterade där. Många av våra största företag som till exempel Ericsson och Volvo är noterade på börsen. Där finns också företag som vi möter i vardagen som ICA, Swedbank eller SAS. Det är också spännande att följa nya företag som Tesla och Spotify som står för morgondagens teknik 

När ska du spara i fonder

4 anledningar till att välja fonder

Fonder är ett mycket bra alternativ till att investera i aktier. Fonder passar alla. Även om du själv vill investera direkt i aktier kan fonder vara ett bra komplement. Har du inte tid eller lust att spara direkt i aktier är fonder det absolut bästa alternativet. 

  1. Du vill lägga tid på annat i livet än ditt sparande
  2. Möjlighet att automatisera ett månadssparande i fonder
  3. Du vill ta en lägre risk men ändå ha en chans till bra avkastning
  4. Låta en professionell investerare placera dina pengar

Du vill lägga tid på annat i livet än ditt sparande

Det är bekvämt att spara i fonder. När du startar upp ditt sparande måste du lägga lite extra tid på att välja fonder. Men det finns smarta hjälpmedel till för det. Ett av dem är Avanzas portföljgenerator. Genom att svara på några frågor om din ekonomi och sparande väljer portföljgeneratorn ut några fonder som passar dig och ditt sparande. 

Dina pengar förvaltas sedan av en fondförvaltare. Du vet också att du har bra riskspridning på ditt sparande. Enbart att spara i en fond ger en viss riskspridning eftersom de investerar i många olika aktier. Sparar du i flera fonder med olika inriktningar minskar du din risk ytterligare.

Möjlighet att automatisera ett månadssparande i fonder

Det går att göra fondsparande ännu bättre och mer bekvämt. Det gör du genom att starta upp ett automatiskt månadssparande. Att spara regelbundet gör att du ibland köper billigt och ibland dyrt. På sikt blir det med all sannolikhet en bra investering för dig. Genom att köpa regelbundet minskar du också din risk. 

Att starta ett automatiskt månadssparande är också ett sätt att se till att ditt sparande verkligen blir av. Dras pengarna när du får din lön märks det inte lika mycket att det försvinner till sparande. När du har ett automatiserat månadssparande i fonder kan du verkligen slappna av och använda din fritid till roligare saker.

Du vill ta en lägre risk men ändå ha en chans till bra avkastning

Fonder investerar inte bara i aktier. Det finns fonder som investerar i olika former av ränteprodukter som statspapper eller företagsobligationer. De har inte samm potential till avkastning som aktier, men de har också mindre risk. 

Genom fondsparande kan du lätt spara med olika risknivåer till olika mål. Du kanske i grunden vill ha ett tryggt sparande men tycker det är kul att placera lite i någon fond med större risk och möjlighet. Det kan vara en spännande  krydda i ditt sparande. Fonder ger dig möjlighet att spara på många spännande marknader.

Låta en professionell investerare placera dina pengar

En stor fördel med fonder är att de förvaltas av en professionell förvaltare. Istället för att du själv skall analysera och välja ut aktier görs det på ett professionellt sätt. Det finns många duktiga fondförvaltare som brinner för att investera dina pengar på ett så framgångsrikt sätt som möjligt.

Avanza logo
5/5

NYBÖRJARTIPS

Vilka är de bästa aktierna för nybörjare?

Att hitta rätt aktier att investera i behöver inte vara speciellt svårt. Självklart lockar tanken med det snabba klippet på aktier. Men då tar du också mycket stor risk. Börja med aktier som är stabila, lönsamma och trygga. Här är vår artikel om aktier för nybörjare.

Vi gillar investmentbolag som nybörjaraktier

Investmentbolag investerar i andra företag. Bara genom att köpa aktier i ett investmentbolag blir du exponerad mot flera andra företag. Det är en bra början att sprida dina risker. Det finns olika investmentbolag. 

En del äger företag i traditionella branscher som bank, industri och skog. Andra investmentbolag äger aktier i företag som sysslar med ny spännande teknik eller tjänster. 

Genom att investera i några olika investmentbolag blir du delägare i många olika företag. Det är ett bra sätt att sprida dina risker. Investmentbolag är en bra grund i alla aktieportföljer. 

 Bolag/Aktie
Antal ägare bland Avanzas kunder (cirka)
1Investor110 000
2Kinnevik59 000
3Latour42 000
4Industrivärden32 000
5Lundbergföretagen20 000
6Ratos 20 000
7Svolder15 000
8Sampo11 000
9Öresund8 000
10Creades6 000

Uppdaterad senast 2020

OMDÖME

Vilka är de bästa fonderna för nybörjare?

Att spara i fonder passar alla. Det som skrämmer en del är det enorma utbudet av fonder. Det finns smarta hjälpmedel för att välja ut bra fonder. Ett annat bra alternativ är att välja så kallade indexfonder. Läs mer om hur du kan börja spara i fonder här eller vår artikel om fonder för nybörjare.

Vi gillar indexfonder som nybörjarfonder

Indexfonder är fonder som följer ett speciellt index. Det finns indexfonder som följer den svenska börsen, den amerikanska börsen eller tillväxtmarknader. Det finns också indexfonder som följer alla världens börser. 

Indexfonder är billiga. De har låga avgifter, några är till och med gratis. Genom någon eller några indexfonder investerar du brett med låga avgifter. 

Avanza logo
5/5
Vanliga frågor när du ska välja mellan fonder eller aktier

Vanliga frågor när du ska välja mellan fonder eller aktier (FAQ)

Här nedanför har vi besvarat några vanliga frågor om fonder och aktier.

Är aktier eller fonder bäst?

Både aktier och fonder är mycket bra att spara i. För den som är intresserad av att lära sig mer om börsen är aktier bäst. Blir du duktig på aktier finns det möjlighet att få bra avkastning på ditt sparande. För många är en kombination av aktier och fonder det allra bästa. För dig som inte har tiden eller intresset för aktier är fonder ett mycket bra alternativ.

Vad kostar det att spara i aktier och fonder?

När du köper och säljer aktier betalar du en avgift. Det kallas courtage. Hos de etablerade nätmäklarna kan du välja mellan olika courtageklasser. Då får du ett bra courtage efter hur stora affärer du brukar göra. Så länge du äger dina aktier betalar du ingenting extra för det. Fonder tar ut en avgift. Den dras automatiskt från ditt sparande. När du ser vilken avkastning en fond har är det alltid efter avgiften.

Är aktier eller fonder högst risk?

Risken beror på hur du investerar. Köper du bara aktier i ett företag är det en stor risk. Köper du aktier i många företag i olika branscher minskar din risk. Fonder har i regel mindre risk. Det beror på att de investerar i många olika företag. Men även en fond kan tappa i värde. Genom att spara i olika fonder minskar du din risk. Ett annat sätt att minska riskerna med att investera är att spara regelbundet. Det är därför månadssparande är så bra. Då köper du ibland billigt och ibland dyrt. På sikt kommer det sannolikt att bli en bra investering för dig.
Bra investeringsregler när du ska investera i aktier eller fonder​

Bra investeringsregler när du ska investera i aktier eller fonder

När vi investerar styrs vi mycket av känslor och impulser utifrån. Det kan vara ett aktietips från en kompis, stora kursrörelser på börsen eller något annat. Oftast tar vi dåliga beslut baserat på känslor. Genom att skapa tydliga regler som du bestämmer dig för att följa kommer dina investeringar bli mycket bättre.

1. Sätt ett mål och våga vara långsiktig

Det är viktigt att ha ett mål för sitt sparande. Du kan ha olika sparande med olika mål. Anpassa risken efter vilken sparhorisont du har. 

2. Investera regelbundet

Oavsett sparhorisont är det viktigt att investera regelbundet. Det är ett bra sätt att minska risken i ditt sparande. Sparar du regelbundet ser du också till att ditt sparande verkligen blir av. 

3. Kontrollera riskerna

Försök förstå riskerna med det du investerar i. Tjänar företagen pengar? Är de högt eller lågt värderade? Har du investerat i företag i olika branscher och på olika marknader? Det är också viktigt att veta på hur lång sikt du sparar. En bra tumregel är att ju längre sparhorisont du har desto större andel kan du spara i aktier.

4. Var försiktig med belåning

Det är billigt att låna just nu. Det kan vara lockande att låna lite för att investera i aktier. Men det är alltid en risk att investera. Köp bara aktier för pengar du har råd att avvara under lång tid. Att ha ett lån som du köpt aktier för som går ned i värde är inget roligt. 

5. Håll dig välinformerad

Sätt av lite tid då och då för att följa dina investeringar. Följ upp hur de utvecklas. Ta gärna lite tid att läsa det viktigaste i kvartalsrapporterna från företagen du äger. Även många fonder lämnar regelbundet olika rapporter med intressant information. Att följa med hur företag och ekonomi utvecklas är intressant och nyttigt

6. Gör din egen analys

Bestäm kriterier för vilka företag eller fonder du vill investera i. Då har du en egen strategi för dina investeringar. Det är lätt att hoppa på tips från kompisar eller olika forum. Ibland kan det säkert vara bra tips, men det kan lika gärna bli en förlustaffär. Håll dig till din strategi och dina analyser, då vet du vad du investerar i och varför. 

7. Sätt upp regler för när du får omplacera

Precis som du har regler i vad du skall investera i och när måste du fundera när du skall sälja. Kanske säljer du när en viss kurs har nåtts? Det kan också vara bara att göra omplaceringar om en viss aktie eller fond växer sig mycket större än dina andra innehav. 

Kombinera aktier och fonder

För de allra flesta är det förmodligen bäst att investera i både aktier och fonder. Fonder gör att du kan sprida dina risker bland många fler markander. Fonder är en stabil bas för ett bra sparande. 

Fonder ger dig trygghet och riskspridning

Fonder är en bra bas i ditt sparande. Du får dina pengar förvaltade av professionella förvaltare. Du vet också att du har en bra riskspridning. Att spara i fonder är smart och bekvämt. 

Aktier ger dig en extra krydda och möjlighet till extra hög avkastning

Det är alltid kul med några kryddor i sitt sparande. Det kan vara ett företag med produkter som du gillar extra mycket. Det kan också vara företag med ny spännande teknik som du tror på. Aktier du valt ut av en speciell anledning är extra spännande att följa. 

Avanza logo
5/5
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.