Del 1 – Vad är en aktie och tjänar man pengar på aktier?

DEL 1

Hur tjänar man pengar på aktier?

Välkommen till vår kostnadsfria aktieskola! Grundskolan är i fyra delar och Del 1 består utav:

Aktieskolan-logotyp-vit

Vår aktieskola består till största del av egenproducerat material i text. Men vi har även valt att kombinera det med video och podcast från andra aktörer som vi gärna rekommenderar.

SCROLLA NEDÅT FÖR DEL 1

Nordnet-logotyp-vit
Avanza bank-logo

FRÅGOR & SVAR

Vad är en aktie?

En aktie är en del av ett aktiebolag. Det innebär att när du köper en aktie så blir du delägare i just det aktiebolaget. 

För din del som aktieägare så blir du delägare och får ta del av framtida vinster som företaget genererar. Du kan även vara med att påverka i bolaget genom att rösta på bolagsstämman en gång per år.

För företagets del så finns det också viktiga anledningar till att ge ut aktier. Genom att börsnoteras så kan bolaget få in kapital som kan användas till att t.ex. expandera eller överleva.

Läs gärna vår artikel aktier för nybörjare om du vill få inspiration på bolag du kan investera i.

FORTSÄTTNING

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det finns olika sorters aktiehandel. Men de två vanligaste är genom aktieutdelning eller att du säljer aktierna för ett dyrare pris än vad du köpte dem för.

Utdelning

När ett bolag gör en vinst så kan de välja mellan att återinvestera pengarna i verksamheten för att fortsätta växa eller dela ut pengarna till sina aktieägare.

Vanligtvis så har bolaget en utdelningspolicy som förklarar för investerare hur planen ser ut när det kommer till utdelning. Här är ett exempel hämtat från Telia Companys utdelningspolicy:

”Telia Company avser att dela ut minst 80 procent av fritt kassaflöde från kvarvarande verksamhet, exklusive licenser. Utdelningen skall delas upp i två lika delar och utbetalas vid två tillfällen.”

Kursvinst (Köp billigt och sälj dyrare)

Du som investerare kan även tjäna pengar på att köpa en aktie billigt och sälja den för ett högre pris längre fram. 

Långsiktigt kan man säga att en akties kurs bestäms utefter ett företags vinster. Men det finns många faktorer som kan påverka priset. Här exempel på de vanligaste parametrarna:

FORTSÄTTNING

NU BÖRJAR VI MED FÖRSTA STEGET...

Vilket konto ska jag använda?

För att kunna spara och investera pengar i aktier så behöver du ha någon form av investeringskonto. Det vanligaste kontot för privatpersoner är investeringssparkonto (ISK)

Du kan även välja mellan ett klassiskt Aktie- & Fondkonto (AF) eller Kapitalförsäkring (KF). I videon ovanför går Günther Mårder (idag VD för Företagarna) igenom skillnaden mellan Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring.

Vi tycker att Aktie- & Fondkonto är sämre än Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring i de allra flesta fallen och väljer därför bort att jämföra kontotypen här nedanför.

Ägande och rösträtt

En stor skillnad mellan ISK och KF är att du själv är direkt ägare till aktierna när du äger dem genom ett ISK. Däremot äger du en försäkring som i sin tur äger aktierna när du investerar i en kapitalförsäkring. 

Det innebär att du inte kan gå på bolagsstämmor och inte har någon rösträtt när du äger aktier genom en kapitalförsäkring.

Beskattning

Båda kontotyperna beskattas genom schablonsbeskattning vilket är mycket mer fördelaktigt jämfört med Aktie- & Fondkontot som beskattas med 30% på alla vinster (kan dock kvittas mot förluster).

​Günther Mårder berättar hur beskattningen fungerar mer i detalj i videon ovanför.

Vilket konto rekommenderar vi?

Aktieskolan.se är alltid nog med att inte ge ut rekommendationer, däremot kan vi säga vad vi tycker. Är du privatperson och investerar för dig själv så tycker vi att det i de allra flesta fallen är bäst att välja ett investeringssparkonto.

Är du egenföretagare och ska investera bolagets överblivna kapital så kan du inte välja ett investeringssparkonto, men då fungerar en kapitalförsäkring mycket bra.

Läs mer om ISK eller KF för att se vad som passar just din situation bäst.

ÖPPNA KONTO KOSTNADSFRITT

Två bästa nätmäklarna

I Sverige finns det två nätmäklare som står ut och alltid ligger i framkant. Genom att välja en nätmäklare som är specialiserad på investeringar istället för att välja en storbank har flera fördelar:

Att öppna ett konto tar ca 3 minuter och det är 100% kostnadsfritt. 

TIPS: Varför inte öppna ett konto hos båda bankerna och klicka dig runt i 15-30 minuter för att få en känsla av vilken plattform du föredrar?

Avanza logotyp
5/5
nordnet lototyp
4.5/5

HAR DU ÖPPNAT ETT KONTO? 

BRA, DÅ TAR VI NÄSTA STEG…

Vilka risker innebär det när man investerar i aktier?

När du investerar pengar på börsen så utsätter du alltid ditt kapital för en risk. Hur stor risken är och vad den innebär skiljer sig från olika tillgångsslag (t.ex. aktier, fonder, råvaror) och vart du investerar geografiskt. 

Det finns två primära riskområden som är bra att känna till:

Bolagsrisk

Bolagsrisk innebär den risk ett enskilt bolag riskerar att utsättas för. Det är viktigt att du sprider bolagsrisken genom att investera i 12-18 bolag. Äger du 5 bolag eller färre så utsätter du ditt kapital för mycket stor risk genom just bolagsrisk.

Marknadsrisk

Du som investerare kan även tjäna pengar på att köpa en aktie billigt och sälja den för ett högre pris längre fram. 

Långsiktigt kan man säga att en akties kurs bestäms utefter ett företags vinster. Men det finns många faktorer som kan påverka priset. Här exempel på de vanligaste parametrarna:

Såhär kan du minska riskerna

Genom att applicera Aktiespararnas gyllene regler (eller egna diversifieringsregler) så kan du minska riskerna i ditt aktiesparande. Vi tycker att dessa gyllene regler är mycket bra och tycker att alla nybörjare börjar med att följa dessa regler innan man själv hittar en egen strategi. 

Det finns även många bra aktieböcker och ekonomiböcker för dig som vill lära sig mer.

Aktiespararnas gyllene regler:

FORTSÄTTNING

Hur gör man en aktieanalys?

About The Author