Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Vad är en Börskrasch? – Enkel och lättläst guide

Börscrasch

En börskrasch är ett begrepp på en kraftig nedgång där börsen rasar i följd av att många fler människor vill sälja snabbt än folk som vill köpa. En börskrasch kan orsakas av flera olika faktorer. En börskrasch ska heller inte blandas ihop med en vanlig nedgång på börsen då en börskrasch består av panik och förvirring. 

Börskrasch är benämningen på en mycket kraftig nedgång på någon finansiell marknad. En börskrasch är kraftig och sker oftast på kort tid. En börskrasch skall inte förväxlas med en normal nedgångsperiod på börsen. Nedgången i en börskrasch kännetecknas av panik och dramatik. Många vill sälja, men få vill köpa. 

Det finns ingen klar definition av vad som räknas som börskrasch. Säkert används begreppet lite slarvigt. En börskrasch kan ha olika orsaker. Det kan vara att marknaden kraftigt övervärderar tillgångar. Då bildas en så kallad bubbla. Ett sådant exempel var när it-aktier var kraftigt övervärderad runt millennieskiftet. Det skapade den så kallade it-bubblan. När den sprack föll många aktier och börsen kraftigt. 

Den senaste börskraschen utlöstes av Coronaviruset. Rädslan för vad det skulle medföra fick världens börser att falla kraftigt under februari och mars 2020.

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

 • vad är en aktie?
 • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
 • så hittar du bra aktier
 • så kommer du igång redan idag!
Börscrasch

Viktig kortfattad information om börskrascher

 • Historiens första kända börskrasch inträffade i Nederländerna 1637. Tulpaner var populärt, det ledde till en intensiv handel med tulpanlökar. Priset steg under flera år till orimliga nivåer. Vanliga människor var med i handeln. De sålde sina ägodelar för att kunna spekulera i högre priser på tulpanlökar. Till slut sprack bubblan. På kort tid blev tulpanlökar värdelösa. Många människor ruinerades och Nederländerna gick in i en djup ekonomisk depression.
   
 • Den första börskraschen i modern tid är kraschen på den amerikanska aktiemarknaden 1929. Den stora kraschen inleddes 24 oktober. Den dagen kallas också den svarta torsdagen. De första dagarna föll börsen med 25%. Någon månad senare var nedgången uppe i ca 40%.

  Denna krasch ledde till att många människor och företag förlorade stora pengar. Även banker gick i konkurs. Det ledde till att många småsparare även förlorade pengar de hade på sina bankkonto.

  Ett resultat av det var att USA som första land införde en form av insättningsgaranti 1934. Börskraschen på Wall Street spred sig över världen. Det var början på den stora ekonomiska depression som drabbade USA och Europa under 1930-talet.

 • Några andra historiska börskrascher som är välkända är svarta måndagen 1987, IT-bubblan runt millennieskiftet, och finanskrisen 2007-2008. Svarta måndagen 1987 föll den amerikanska aktiemarknaden över 20% på en enda dag. Det är en av historiens största nedgångar på en enskild dag.
Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

FÖRDJUPNING

Så fungerar en börskrasch

En börskrasch år en panikartad nedgång på en aktiemarknad. Sker börskraschen på någon av världens större börser sprider den sig runt om i världen. Det går aldrig att förutsäga en börskrasch.

Många börskrascher har utlösts av kraftigt övervärderade marknader. Även om många ansett att en tillgång varit övervärderad har de fortsatt upp i värde. Plötsligt händer något som gör att många börjar sälja av sina tillgångar panikartat under kort tid. Det leder till att ännu fler säljer och priserna sjunker mer och snabbare.

TYPER AV BÖRSKRASCH

Olika typer av börskrasch

En modern variant av börskrasch är flashkrasch. Det är en oerhört snabb nedgång i marknaden som återhämtas på kort sikt. Det kan finnas olika bakomliggande orsaker. En kan vara att en stor del av dagens börshandel är automatiserad. Den sköts av robotar som är programmerade att handla enligt en viss strategi. Det handlar om blixtsnabb handel med stora volymer. Går något fel kan det utlösa en flashkrasch. En flashkrasch kan också utlösas av den mänskliga faktorn. 

6 maj 2010 gick de amerikanska börserna ned med 10% på bara några minuter. En halvtimme senare var nedgången återställd. De som bara följer börsen på dagsbasis hade inte märkt av kraschen alls. Även om det inte är helt klarlagt vad som utlöste just den flashkraschen har en trader erkänt sig skyldig till att ligga bakom den.

Övrigt bra att veta

Då och då inträffar det en börskrasch eller kraftig nedgång på aktiemarknaden. Ingen kan säga när det inträffar nästa gång. Det enda som är säkert är att det kommer inträffa igen förr eller senare. 

Att uppleva en börskrasch är verkligt känslomässigt påfrestande. Att se stora delar av sina besparingar sjunka snabbt i värde är inte lätt. Det är lätt att sälja i panik för att rädda det som räddas kan. I värsta fall sker försäljningen nära botten av kraschen. 

Börsen har alltid återhämtat sig efter varje global börskrasch och stor nedgång. Det kan ta tid, ibland flera år. Du skall investera på börsen på lång sikt. De pengar du köper aktier för skall du kunna avvara under lång tid. Sälj av aktier för att minska din risk i god tid före du behöver pengarna. Tänk också att om du sparar regelbundet så köper du billigt under och efter en börskrasch.