Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

All time high – Enkel och lättläst guide

All time high

Vad innebär uttrycket All time high?

En All time high på börsen är när en aktie eller ett index slår sitt egna rekord på hur mycket som någonsin har betalats för just den aktien eller indexet. Priset står då högre än det någonsin gjort tidigare. Motsatsen till en all time high kallas en all time low

All time high är ett begrepp som beskriver när en aktie eller ett aktieindex står högre i pris än det gjort någon gång tidigare. Ett all time high kan stå sig länge, men det kan också slås kort därefter med ännu ett nytt all time high. 

Ett all time high visar på styrka. Det pris som betalas då är det högsta som någonsin betalats för en aktie eller ett index. Det är naturligt att börsen och olika aktier då och då gör all time high. När enskilda marknader gör det uppmärksammas det oftast i media. 

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!
All time high

Tre viktiga punkter om All time high

FÖRDJUPNING

Så fungerar All time high

När en aktie eller ett aktieindex nått en prisnivå de aldrig tidigare handlats till inträffar ett all time high. Ett aktieindex är ett snitt av många olika aktier. Det kan vara alla som handlas på en viss börs eller bara de mest omsatta. För både ett företag och en börs är det en stor händelse att de handlas till en högre prisnivå än de gjort någon gång tidigare. 

Det finns inget svar på hur länge ett all time high står sig. Kanske bryts det kort därpå för ännu ett nytt all time high. Men det finns också exempel på där kursen vänt ned efter ett all time high och det tar lång tid innan det slås igen. Ett exempel på det är det japanska aktieindexet Nikkei 225 som nådde ett all time high i december 1989. Därefter inleddes en lång nedgång. Nikkei 225s all time high från 1989 står sig fortfarande. 

Den japanska aktiemarknad är ett undantag bland de största börserna. De flesta aktiemarknader har över tid gått upp. De sätter därför med jämna mellanrum nya all time high.

Olika typer av All time high

När ett nytt all time high slås tittar man tillbaka så långt det finns data. Ofta är det så länge en aktie varit noterat eller som ett visst index funnits. 

Under ett kalenderår kan ett årshögsta inträffa. Det är den högsta noteringen så långt under just det året. På ännu kortare tidshorisont pratar man ibland om dagshögsta. Det är den högsta noterade kursen under just den dagen.

Övrigt bra att veta

All time high är en naturlig företeelse på börsen. Över tid går börsen upp. Företag utvecklas, tjänar mer pengar och blir därmed mer värda. Det gör att både aktierna och börsen går upp. Det gör att nya all time high skapas. När en viss börs som exempelvis stockholmsbörsen skapar nytt all time high ger det ofta rubriker i massmedia och på sociala medier. 

Förutom att all time high uppmärksammas brukar många bevaka viktiga nivåer i olika index och företags värde. Det uppmärksammas också i media. Vilket bolag är det första att passera ett visst uppseendeväckande värde? Till exempel var det många medier som bevakade vilket amerikanskt techbolag som först skulle nå 1000 miljarder USD i börsvärde. 

När det gäller aktier är det viktigt att hålla reda på om de gjort en split eller ej. När aktiekursen sett i kronor börjar bli hög på en aktie är det vanligt att företaget delar en aktie i flera. Är aktiekursen till exempel 1000 kr och bolaget väljer att dela aktien i 4 blir den nya kursen 250 kr. Bolaget är fortfarande lika mycket värt men en ny all time high räknas från kursen efter splitten. 

Begreppet all time high och för den delen dess motsats all time low används också i andra sammanhang. En sparares aktieportfölj har nått all time high. Det innebär att den är mer värd än den någonsin tidigare varit. Ett företags omsättning eller resultat kan nå all time high. Då har företaget aldrig sålt eller tjänat så mycket tidigare under dess historia.