Köpa Walt Disney aktie (DIS) – Så kan du investera i bolaget 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Walt Disney Company är ett världskänt medie- och underhållningskoncern. Walt Disney erbjuder ett brett sortiment av filmer, tv och spel. Bolaget driver även anläggningar där den mest kända är så klart Disneyland. Bolaget grundades 1923 och har idag sitt huvudkontor i Burbank, USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Walt Disney för att kunna investera i bolaget och köpa Walt Disney aktier.

Walt Disney logo 2

BOLAGSNAMN

Walt Disney Corp

ADRESS

500 S. Buena Vista St.
Burbank, CA 91521

TICKER

DIS

SEKTOR & BRANSCH

Nöje

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Walt Disney aktiekurs

Här nedanför visas Walt Disneys aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Walt Disney aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Walt Disney?

Det finns en mängd olika anledningar till att köpa Walt Disney aktie. Det är ett stort och etablerat bolag, men som också involverar sig i allt fler branscher. Det är därför också ett företag som inte bara riktar sig till barn, utan det finns allt fler produkter som riktar sig till hela familjen, och en del som främst riktar sig till vuxna.

Varumärket lockar utan större arbete

Disney behöver idag inte ens försöka för att locka till sig kunder. Det här har att göra med att varumärket idag är så etsat i många människors liv att det är associerat med positivitet. Om en barnfilm är skapad av Disney så “vet” många att barnen kommer att älska den.

Det finns därför en ganska stor del av deras kundgrupp som vill ha mer Disney, oavsett om det är en nöjespark, filmer, spel eller merchandise. Lägg till att Disney också marknadsför så lockar man även nya kunder till bolagets olika projekt.

Streamingtjänsten Disney+ är en succé

När man pratar om streamingtjänster så tänker de allra flesta på Netflix, det är trots allt den första och den största. Trots det så lyckades Disney locka över 118 miljoner användare på endast två år.

Med många bra serier så har man lyckats locka otroligt många vuxna till plattformen. Utöver det så har du såklart allt material som riktar sig till barnen.

Investerar i intellektuell egendom

Disney är idag mycket mer än bara Musse Pigg, även om musen fortfarande är en ikonisk karaktär. Idag är det också Disney som äger bland annat Marvel med alla deras karaktärer och även andra stora franchises som Indiana Jones och Star Wars.

Det här leder till ett konstant flöde med nya filmer från många stora franchises som lockar miljontals över hela världen.

Så kan du köpa Walt Disney

Det är inte svårt att köpa Walt Disney Company aktier och du kan komma igång redan idag med dina första aktier. Du behöver inte ett stort eget kapital och det går att köpa delar av aktier också.

Här följer stegen som du måste ta. Bland annat måste du öppna ett konto hos en mäklare, öppna ett ISK och hitta Walt Disney Company aktien hos mäklaren.

Så här gör du för att köpa Walt Disney Company aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Till att börja med måste du öppna ett konto hos en mäklare. Avanza är Sveriges ledande aktiemäklare och här hittar du aktier i bolag både i Sverige och utomlands. Det går alltså bra att hitta även amerikanska aktier om du är mer intresserad av dessa. Avanza är ett utmärkt val för långsiktiga investeringar och riktar sig därför till investerare som vill börja med ett sparande.

För kortsiktiga investeringar, alltså trading, kan det däremot vara bättre med eToro. Sidan är lämpad för vanlig trading och det finns många bra finansiella instrument. Där hittar du aktier, fonder, valutor och även krypto. Här kan investerare hitta mycket och det är enkelt att köpa och sälja. Det finns även CFD:s för den som föredrar det.

Du kan även öppna ett konto hos eToro där du kan börja med trading. eToro är ett bättre val om du skulle vilja handla aktien och andra aktier mer kortsiktigt.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0
Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Om du har valt Avanza så är det nu dags att öppna ett ISK. Det är här du förvarar dina aktier och innebär en låg skatt på hela ditt innehav, perfekt för småsparare. Det här gör du som inloggad på Avanza och tar knappt en minut.

Om du istället valt eToro så får du ett konto att förvara dina aktier, fonder och så vidare på en gång. Du behöver alltså inte göra något, men du kan inte heller ha ett ISK utan betalar då en kapitalskatt på dina vinster.

Steg 3: Sök efter Walt Disney

Längst upp till höger på Avanza så ser du en sökfunktion, skriv in Walt Disney eller aktiens förkortning DIS och tryck sedan på alternativet som dyker upp.

Du är nu på Avanzas sida för Walt Disney Company och det är här du hittar mycket viktig information. Bland annat så går det att se P/E och P/S tal, information om utdelning, börsvärde, pris för aktien, direktavkastning, vinst,  analyser, rapporter och andra finansiella uppgifter som kan vara bra att ha om företaget. Du hittar även nyheter om bolaget och kan även se pressmeddelanden.

Du kan också se att aktien är listad på NYSE och det går även att se dess historiska aktiekurs, så mer än bara det pris du betalar just nu på börsen.

Den här informationen kan du använda för att göra tekniska analyser och även fundamentala analyser. Det är med den här typen av information som du kan ta ett mer insatt beslut om huruvida du borde köpa aktien eller inte.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På sidan för aktien ser du också knappen för köp. Det är med den här knappen du enkelt kan köpa dina aktier i Walt Disney Co. När du trycker på den får du chansen att ange hur många aktier du vill köpa eller hur mycket pengar du vill investera i aktien. Du kan också öka antalet aktier i efter hand om du köper igen i framtiden, exempelvis om den gått med vinst.

Presentation av Walt Disney

Walt Disney Co är knappast ett okänt bolag. Det är inte bara den som har barn som träffar på varumärket, inte minst nu när man äger många stora och kända varumärken som Marvel och Star Wars.

Disney är en av giganterna inom underhållningsbranschen och det här syns också när man tittar på deras aktiekurs de senaste åren. Mycket har hänt på börsen men med tanke på bolagets framtida planer så kan det absolut vara intressant att titta på bolaget.

Innan du gör en investering kan det vara bra att läsa på mer om bolaget och deras verksamhet.

Så tjänar Walt Disney pengar

The Walt Disney Company är ett stort bolag inom underhållningsbranschen. Bolaget har under många år köpt upp stora varumärken som Lucasfilms och Marvel.

Det här innebär att allt från Star Wars till Indiana Jones och allt som du hittar inom Marvel också är deras produktioner. Och då ska vi inte glömma att The Walt Disney Company också äger mycket inom underhållning som riktar sig till barnen.

Utöver försäljning av dessa så har du idag deras streamingtjänst Disney+, vilket har blivit en otroligt lyckad satsning som har börjat konkurrera med andra stora streamingtjänster som Netflix.

Så grundades Walt Disney

Walt Disney Company grundades redan 1923 och arbetade då med stumfilmer. Man såg ingen större succé förens Steamboat Willie. Det var inte ens den första filmen med Musse Pigg, utan den tredje. Det var däremot den första med ljud och var det som blev deras första stora framgång.

Det har såklart hänt mycket sedan Steamboat Willie. Idag producerar man inte bara sina egna animerade filmer utan man äger också många andra franchises. Sedan äger man sin egen streamingtjänst så man är också sin egen distributör idag.

Investera i liknande bolag som Walt Disney

Om du gillar aktien så är det här såklart inte det enda bolaget som kan vara aktuellt. Beroende på vilken del av bolaget som intresserar dig så kan det finnas lite olika aktier att titta på. Här kommer en enkel lista med några förslag på aktier som du kan göra en investering i med ditt eget kapital.

Netflix

Det här är en av Disneys nyaste konkurrenter nu när man äger en av världens största streamingtjänster. Det här gör Netflix till en intressant aktie att inkludera i portföljen, framförallt då det är troligt att många i framtiden kommer använda båda tjänsterna för att komma åt alla serier och filmer som man är intresserad av. Aktien har tyvärr ingen utdelning.

Discovery

Discovery äger också en enorm streamingplattform och äger även många kanaler som kan vara intressanta. Det här gör Discovery till en intressant aktie och det är osäkert hur det kommer att gå i framtiden, framförallt nu när man har blivit en direkt konkurrent till Disney, som också äger 80% av ESPN medan Discovery äger Eurosport och har rättigheter inom golf. Bolaget har tyvärr ingen utdelning.

ViacomCBS

ViacomCBS är företaget som bland annat äger barnkanalen Nickelodeon, Showtime, Paramount Pictures och mycket mer. Det har länge varit en av Disneys största konkurrenter och äger många liknande segment som Disney också har. Aktien har också utdelning och är lite nyare på börsen än andra i listan.

Ska man investera i Walt Disney?

Innan du köper aktier i bolaget så kan det vara intressant att enkelt titta på vilka för- och nackdelar du får med bolaget. Aktiekurs, direktavkastning och sådant kan vara väldigt viktigt men det är minst lika viktigt att titta på vad bolaget har som inte konkurrenterna har.

Samtidigt är det viktigt att förstå vilka risker man får med aktier i Disney. Disney har verksamhet i många olika områden, det här kan vara en styrka men det är också anledningen till att man har så väldigt många stora konkurrenter på marknaden.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Walt Disney

Innan du köper deras aktie kanske du har några funderingar om bolaget. Vi ska därför gå igenom lite om grunderna gällande själva aktien, framförallt om var den finns på börsen och var man enklast hittar den.

Har du fler funderingar så kan det vara bra att hitta information om det, du bör inte gå in i en aktie innan du känner att du har allt klart för dig. Det här kan du också tänka på för framtida investeringar på marknaden.

Finns Walt Disney på börsen?

Disneys aktie finns på börsen och är listad på NYSE. Det här innebär att du enkelt hittar den hos alla stora mäklare som erbjuder amerikanska aktier.

Vart kan jag investera i Walt Disney?

Enklast för svenska investerare är det att köpa Disneys aktie hos en mäklare som Avanza. Det är Sveriges ledande nätmäklare och där hittar du allt en investerare behöver. För mer aktiv trading kan du istället kolla på den internationella plattformen som eToro erbjuder, där kan du investera ditt kapital mer kortsiktigt.

Hur mycket ska man investera i Walt Disney?

Hur mycket du ska gå in med beror mycket på dig. Aktien erbjuder en ganska intressant aktiekurs inte minst nu när man har gått in i streaming. Det betyder däremot inte att du ska gå in med mer kapital än du har råd att förlora, ingen vet hur deras aktie går i framtiden. Du bör också fördela risken, så köp inte bara denna aktie med allt ditt kapital. Titta även på andra intressanta företag och fördela kapitalet över flera aktier. Vi gav bland annat några förslag längre upp.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.