Tjäna pengar snabbt – 27 bästa sätten i maj 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vill du tjäna pengar snabbt?

Bra!

Genom att skapa en onlinekurs eller hitta gamla prylar att sälja som inte används kan vara ett grymt sätt att tjäna lite extra pengar.

I denna artikeln kommer vi går igenom 27 olika sätt hemifrån och utanför ditt hem som du kan tjäna pengar på.

Häng med!

Artikelns innehållsförteckning

19 bästa tipsen för att tjäna pengar snabbt hemifrån

Att tjäna pengar snabbt hemifrån är idag lättare än någonsin. Faktum är att så länge du har tillgång till en uppkopplad dator kan du välja mellan flera olika extrainkomster som kan generera pengar. I vissa fall kan det räcka med en smarttelefon eller surfplatta, beroende på vad du tänkt göra. 

Dessa tips kan du använda för att komma igång med att tjäna pengar hemifrån. Flera av tipsen nedan kan du också använda när du är på resande fot och behöver tjäna extra pengar. Välj det som passar dig bäst och sätt igång!

1. Arbeta som en telefonförsäljare hemifrån

Det finns alltid en efterfrågan på telefonförsäljare. Sannolikt kan du välja mellan olika företag och jämföra vilka som erbjuder bäst villkor. Att jobba som telefonförsäljare kan innebära stora pengar snabbt för den som är motiverad och kunnig, men det kan också innebära noll kronor om du inte lyckas med att sälja något och arbetsgivaren bara erbjuder provisionslön. Se till att ha betalningsstrukturen under kontroll innan du skriver på något avtal. Finns det någon grundlön? Vad krävs för att du ska tjäna provision eller bonusar?

2. Skapa en onlinekurs

Har du kunskaper om ett specifikt ämne, eller flera specifika områden? Oavsett vad din specialitet är, finns det garanterat andra människor som också är intresserade av liknande saker. Det gäller bara att nå ut till dessa, vilket du kan göra med hjälp av kostnadsfria sociala medier. 

Din onlinekurs kan handla om i stort sett vad som helst, men för att tjäna pengar krävs det att den håller hög kvalitet. Du kan använda de medier du känner dig bekväm med, video, ljudinspelningar och texter fungerar var för sig och tillsammans. Ladda upp din kurs till en plattform där potentiella kunder kan ladda ner kursen mot en kostnad.

3. Reparera/renovera gammal teknik

Vi slänger teknik som aldrig förr. Om du har ett intresse för teknik och en vilja att lära dig, kan du hitta reparationsinstruktioner för i stort sett vilken pryl som helst på youtube. Du kan till exempel lära dig byta skärm på mobiltelefoner, eller säkra gamla sladdar. Annonsera dina tjänster på lokala annonsplatser, till exempel via Facebook marketplace, så att personer i din omgivning kan utnyttja dina tjänster och du kan tjäna pengar.

4. Investera i aktier och fonder

Om du har lite kapital är börsmarknaden en intressant väg att gå. Tänk på att du måste läsa på och ha både tid och engagemang för att tjäna pengar snabbt, och det finns alltid en risk i att investera i aktier. 

Aktier och fonder lönar sig ofta över en längre tidsperiod, så om du behöver mycket pengar snabbt kan det vara både riskfyllt och svårt att lyckas – men det är möjligt. Gör läxan ordentligt så ökar dina chanser, och tänk på att bara investera så mycket som du har råd att förlora. 

5. Jobba som en virtuell assistent

Virtuell assistent innebär att du jobbar för ett företag som driver webbplatser eller sociala medier, till exempel en e-handelsbutik. Som virtuell assistent kan dina arbetsuppgifter variera från att uppdatera produkttexter och skriva bloggar, till att lägga in beställningar och ansvara för kundsupporten. Du kan jobba som virtuell assistent för flera olika företag samtidigt, särskilt då många webbplatser bara har behov av en VA några få timmar i veckan.

6. Transkribera ljud- och videofiler

Att transkribera ljud och videofiler betyder att du lyssnar på en inspelning och skriver ner det du hör, till exempel för att skapa undertexter till en tv-serie. Detta kräver att du är mycket noggrann, och för att tjäna mycket pengar behöver du arbeta snabbt och ta dig an stora mängder arbete.

7. Erbjud andra språklektioner

Känner du att du har goda kunskaper i ditt modersmål, och ett annat språk? Det andra språket kan vara engelska, då många som vill lära sig svenska kan prata engelska. Men det är också ett plus om du kan kommunicera på ett annat språk för att utöka dina chanser till arbete som språklärare. 

Du kan erbjuda dina lektioner via frilansannonsering. eller så kan du ansöka hos någon av de agenturer som arbetar med individuella språklektioner. Företag som erbjuder språklektioner till sina anställda är ofta de som betalar bäst, medan privatpersoner kan vara mindre villiga att betala större belopp. 

8. Skapa en affiliate hemsida

En affiliate hemsida är en webbplats med annonslänkar. Du skapar innehåll till en webbplats och får betalt för varje gång någon klickar på en länk och/eller köper produkten som du länkar till. Webbplatser som ägnar sig åt affiliate spenderar mycket tid på att uppdatera innehållet på webbplatsen och anpassa texterna för att rankas högt i googles sökresultat. 

Detta kallas SEO, Search Engine Optimization och är en hel vetenskap i sig. Som tur är finns det verktyg du kan använda för att optimera innehållet på webbplatsen. Det finns också Affiliate-program där du kan koppla ihop din hemsida med olika företag som erbjuder betalning mot klick. 

9. Översätt texter

För att översätta texter måste du ha goda språkkunskaper i minst två språk. Det lättaste är att översätta texter från ett annat språk, till exempel engelska, till ditt modersmål. Tänk på att översättningsverktyg som google translate inte resulterar i fullgoda översättningar, om de hade gjort det hade personliga översättare inte behövts. 

Om du vill börja översätta texter är det lättast att ansluta sig till en översättningstjänst på nätet. Dessa ger oftast mycket lite betalt, men det är ett bra sätt att öva upp dina förmågor. När du har tränat på att översätta en del texter, och känner dig säker på din sak, kan du ansöka om uppdrag på frilansportaler som freelancer.com.  

10. Jobba som skribent

Precis som för översättare finns det flera skribenttjänster på nätet som erbjuder vem som helst att ansluta sig och skriva texter. Dessa ger minimalt med betalt (om du inte jobbar 24h/7), men det är ett bra sätt för dig som vill lära dig skriva webbplatsinnehåll. 

Du kan ansöka om skribentjobb på traditionella annonsplatser, som Platsbanken, och via frilanstjänster som freelancer eller linkedin. Ju mer erfarenhet du har, desto högre betalt kan du få. Men för att tjäna mycket pengar måste du kunna visa dina kunder att du är värd pengarna.

11. Sälj dina foton

Har du en talang för att fånga bilder som är unika eller vackra? Sälj dina foton! Du kan erbjuda prints på i stort sett vilka foton som helst. Sedan kan du vänta med att trycka fotona tills att du har fått en beställning. På så sätt betalar du inte massor av pengar för tryck, innan du är säker på att du har en köpare.

12. Bli testperson

Anmäl dig till olika undersökningar, till exempel medicinska studier. Det finns många olika sorters studier, där både fysisk och psykisk hälsa kan observeras. Detta kan även inkludera läkemedelstester. En enkel googlesökning kan svara på vilka studier du kan anmäla dig till just nu.

13. Fyll i olika betalda undersökningar

Betalda undersökningar innebär oftast att “betalningen” sker i form av presentkort eller rabattkuponger. Detta kan vara mycket värt för många, speciellt om undersökningen går snabbt. Se till att du vet vad du får betalt innan du börjar göra en lång undersökning, och tänk på att kontrollera så att alla som utför undersökningen får betalt, inte bara de som “uppnår resultatkraven” eller liknande.

14. Sälj gamla kläder och prylar på nätet

Tradera, Blocket, Marketplace, Etsy och eBay. Behöver vi säga mer? Slipa på dina formuleringar och sälj allt du inte behöver med snygga foton. Studera andra annonser inom samma kategorier för att se vad som fungerar och hur mycket betalt du kan få.

15. Spela poker online

Att spela poker online med syftet att tjäna pengar snabbt är otroligt riskfyllt. Spela endast med så mycket insats som du har råd att förlora, och akta dig för att göra förhastade beslut. Det går att tjäna mycket pengar på poker, men det är otroligt viktigt att ta spelet på allvar och bestämma sina maxgränser i förväg.

16. Hyr ut extra boyta på Airbnb

Har du en gäststuga, friggebod, ett extra sovrum eller en källare? Hyr ut din extra boyta på Airbnb! På vissa platser kan det till och med fungera med att hyra ut ett tält på gården, en trädkoja eller en husvagn. Se hur mycket andra i ditt område får för sina uthyrningar och sätt ett konkurrenskraftigt pris. 

Du kan också överväga att hyra ut hela din bostad periodvis, till exempel på helgerna, om du har någon annanstans att sova. Om ni är två vänner som har varsin bostad, kan ni turas om att hyra ut era hem och sova över hos varandra. Om ni bor på en attraktiv turistplats kan detta generera mycket pengar. 

17. Upptäck gigekonomin på nätet

Med gigekonomin menas de arbetstillfällen som uppstår när människor och företag samarbetar med korta uppdrag, utan anställning. Detta innefattar några av de jobb vi skrivit om ovan, som skribent och översättare. 

Och det innefattar mer fysiska arbeten, som leverans, bud eller taxitjänster. Om du har en bil och gärna kör, kan en taxitjänst vara ett bra alternativ. Gillar du att röra på dig och cykla, kan du testa en bud- eller leveransfirma. 

18. Designa hemsidor för andra

Har du lite kunskaper inom webbdesign och/eller programmering. eller bara en vilja att lära dig, kan webbdesign fungera. Idag finns flera plattformar som är relativt lätta att lära sig, även om du inte har så mycket tidigare erfarenhet.

19. Bli produkttestare hemifrån

Att testa produkter hemifrån betalar sällan speciellt mycket. Men många företag har program som låter dig testa deras produkter gratis, i utbyte mot att du lämnar feedback till företaget eller skriver en recension om produkten. Vanligast är att du får behålla produkten efter testperioden, som betalning för din recension.

8 bästa tipsen för att tjäna pengar snabbt utanför ditt hem

Om du inte är låst till hemmet finns det flera möjligheter till att snabbt tjäna ihop pengar. Dessa tips passar olika typer av människor, och det finns säkerligen något för alla.

1. Samla och panta burkar

Att panta burkar och flaskor är för många förknippat med barndomens kamp för att tjäna godispengar. Men faktum är att vi i Sverige har ganska hög pant, så om du är ihärdig kan du få ihop en rejäl slant. Det mest lönsamma är att fråga grannar eller andra personer om du kan ta hand om deras återvinning. Äldre och personer utan bil är ofta särskilt tacksamma för den här typen av hjälp.

2. Renovera gamla möbler

För den händige kan möbelrestaurering vara ett bra alternativ. Du kan enkelt skaffa gamla möbler på loppis eller återvinningsplatser. Tänk på att inte spendera för mycket pengar på möblerna du köper eller materialet du använder.

3. Öppna en loppis och sälj saker du inte använder

Gå ihop med ett gäng vänner och öppna en loppis i en hyrd eller lånad lokal. Loppisen kan gärna ha något tema, t ex barnkläder och prylar är ofta mycket eftertraktat.

4. Barnvakt

Att passa barn och få betalt för detta är något som främst barn- och ungdomar kan göra. Som barnvakt kan du själv bestämma din tillgänglighet, och arbetet är sällan tråkigt.

5. Besök återvinningsstationen

Du måste vara försiktig om du besöker återvinningsstationen i hopp om att hitta skatter. Här gäller det nämligen att fånga upp önskvärda prylar innan de hamnar i containern, då det är olagligt att plocka upp saker som redan blivit kastade.

6. Bli en mystery shopper

En mystery shopper handlar i en butik för att kunna utvärdera hur bra service butiken erbjuder. Detta kan vara både i fysiska butiker eller online.

7. Spela musik som gatuartist

Är du en talangfull musiker? Då kan du alltid ställa dig vid en plats där många går förbi, till exempel vid ingången till tunnelbanan eller utanför en matbutik. Tänk på att inte alla människor kommer att uppskatta ditt uppträdande, hur duktig du än är. 

Och glöm inte att göra en snygg och lättläst skylt med ditt swishnummer, gärna med QR-kod för att underlätta betalningar. Få människor går runt med kontanter, så tyvärr är det inte lika lönsamt att vara gatuartist idag.

8. Jobba som hundrastare

Om du har en egen hund som du promenerar med dagligen, eller bara gillar promenader i sällskap med några fyrbenta vänner, finns det alltid människor som behöver hjälp med att rasta sina hundar. 

Personer som jobbar 8-17 utan möjlighet att ta sig hem på lunchen förlitar sig på hundrastare som kan gå ut med hunden mitt på dagen. Och ju fler hundar du klarar av att promenera med samtidigt, desto mer pengar tjänar du. Tänk bara på säkerheten, det är viktigt att du alltid känner att du har kontroll över dina promenadkompisar. 

9. Trading

Denna typ av inkomst är mest riskfylld av de vi har listat då trading inte bara är svårt att lära sig men det går att förlora mycket pengar snabbt om man inte vet vad man gör. Med det sagt, skulle du bli duktig på trading så kan du tvärtom, tjäna mycket pengar istället. 

Vill du lära dig hur mycket man kan tjäna så har vi skapat en artikel där vi går igenom hur mycket pengar man kan tjäna på daytrading

Vi har jämfört de bästa tradingmäklarna på den svenska marknaden och har kommit fram till att IG är det bästa valet enligt oss.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.