Spotlight stock market – Enkel och lättläst guide

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vad är Spotlight stock market?

Spotlight stock market eller som det tidigare va kallat ”Aktietorget”. Det är en oreglerad marknadsplats för handel med aktier i Sverige. Denna börs är mer riktad mot mindre tillväxtbolag. I Sverige finns det ca 160 bolag som är noterade på marknadsplatsen. Spotlight stock market fungerar i princip på samma sätt som Stockholmsbörsen.

För att det skall vara möjligt att köpa och sälja aktier på ett enkelt sätt måste det finnas en marknadsplats. Marknadsplatsen kallas i dagligt tal oftast för börs. I Sverige finns flera olika marknadsplatser för handel med aktier. Den mest kända är Nasdaq OMX Stockholm, eller stockholmsbörsen som den vanligen benämns. 

En annan marknadsplats är Spotlight Stock Market. Den börsen vänder sig framförallt till mindre tillväxtföretag. Spotlight Stock Market grundades 1997 under namnet Aktietorget. Idag finns det ca 160 bolag noterade på marknadsplatsen.

Marknadsplatsen hette tidigare Aktietorget

Aktietorget grundades 1997. Det blev en ny börs att handla aktier på. Målsättningen var att Aktietorget skulle ha färre regler och krav än till exempel Stockholmsbörsen. Syftet var att skapa en marknadsplats för mindre tillväxtbolag.

2007 kom det nya regler för börser. De största börserna blev reglerade med fler regler och krav. Övriga ses som inofficiella marknadsplatser. De benämns också som MTF – Multilateral Trading Facility. Aktietorget blev då en MTF. Stockholmsbörsen är en reglerad börs. 

2018 bytte Aktietorget namn till Spotlight Stock Market.

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!
spotlight stock market

Tre viktiga punkter om Spotlight stock market

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

FÖRDJUPNING

Så fungerar Spotlight stock market

När du handlar i bolag som är listad på Spotlight märker du i princip ingen skillnad mot om de vore listad på en annan börs.

Spotlight Stock market öppettider

Den ordinarie handelstiden är samma som stockholmsbörsens handelstider. Vanlig handelstid för marknadsplatsen är vardagar 9.00 -17.25. 

Spotlight Stock market courtage och avgifter

När du handlar med aktier betalar du ett courtage till din bank eller nätmäklare. Courtaget beror på en rad olika faktorer. En av dem är vilken marknad du handlar på. Courtaget beror också på vilken bank eller nätmäklare du använder. Handlar du via Avanza är courtaget för att handla på Spotlight Stock Market i stort sett likvärdigt som courtaget för stockholmsbörsen. 

För den som har courtageklass “Mini” hos Avanza är minsta courtage för handel på stockholmsbörsen 1 kr. Motsvarande minsta courtage på Spotlight är 19kr. För andra courtageklasser kan minimicourtaget vara samma för de båda börserna. Det avser order som läggs via Avanzas webb eller app.

SÅ FUNKAR DET

Så kan du handla på Spotlight stock market

Enklast och billigast handlar du på Spotlight Stock Market genom Avanza. Avanza erbjuder ett brett sortiment av olika sparprodukter. De har också en lättanvänd hemsida och app. 

Du öppnar konto hos Avanza via deras hemsida. Det går snabbt och du verifierar dig med bank-ID. 

Du hittar bolagen som är noterade på Spotlight genom att filtrera i “Aktielistan” under “spara och investera”. Du kan också söka på enskilda bolag i sökfältet.

FAQ

FAQ - vanliga frågor om Spotlight stock market

Här nedanför har vi samlat svar på några av de flest ställda frågorna när det gäller Spotlight stock market.

Vilka bolag kan notera sig på Spotlight stock market?

Alla företag som uppfyller Spotlight Markets villkor kan ansöka om notering där. Spotlight vänder sig framförallt till mindre tillväxtbolag. För att bli noterat måste bolaget visa upp hur deras ekonomiska och finansiella förmåga ser ut. Det finns också krav kring antal delägare, ägarspridning mm.

Hur mycket courtage betalar man på Spotlight stock market?

Courtaget för att handla på Spotlight är hos ex Avanza är i stort sett likvärdigt med att handla på Stockholmsbörsen.

Vilka är Spotlight stock markets öppettider?

Spotlight Stock Markets handelstider är det samma som ex Stockholmsbörsen. En vanlig vardag är handelstiden mellan 9.00 och 17.25. Det finns vissa undantag som ex dag för helgdag.

Övrigt bra att veta

Spotlight Stock Market är en marknad som främst vänder sig till mindre tillväxtbolag. Den är inte reglerad på samma sätt som ex Stockholmsbörsen. Spotlight Stock Market står dock under finansinspektionens tillsyn. 

Bolagen som är listade på Spotlight Stock Market är i regel mindre. Många av dem har ambitioner att växa med nya produkter eller tjänster. 

Det gör att det är högre risk att investera i företag listade på Spotlight Stock Market än till ex stora företag på Stockholmsbörsen. Men det är också spännande och intressant att leta efter nya framgångsrika bolag. Det är kanske något av dem som är morgondagens storbolag? Precis som med alla andra investeringar är det viktigt att sprida sina risker och vara långsiktigt.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.