Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Sektorrotation

Vad är en sektorrotation?

En sektorrotation på börsen är när fonder och andra stora finansiella aktörer börjar investera och köpa mer aktier i en viss typ av bolag i en sektor och säljer i andra. En sektorrotation kan också beskrivas som ett flöde av pengar. Investerare på börsen flyttar deras pengar från en sektor till en annan.

Bolag som är noterade på börsen kan delas in i olika sektorer.  Några exempel är industriföretag, finans eller konsumenttjänster. Ett företag kan också bedömas enligt andra kriterier som tillväxtbolag, värdebolag, cykliskt eller defensivt bolag. 

Industriföretag anses till exempel i regel vara cykliska. Läkemedelsföretag är oftast defensiva. Techbolag med nya produkter och tjänster är tillväxtbolag. När stora investerare bestämmer sig för att sälja av en viss typ av bolag och investera i en annan sektor sker en sektorrotation. 

Anledningen till att man lämnar en sektor eller typ av bolag är för att man gör nya bedömningar av den ekonomiska utvecklingen. Det kan vara konjunktur, räntor eller något annat som påverkar. Olika bolag och branscher påverkas i olika grad av hur konjunkturen och räntan utvecklas. 

För den som investerar på börsen kan det vara bra att vara uppmärksam på sektorrotation. Det kan märkas genom att det på kort tid sker kraftiga rörelser i aktier i en viss typ av bolag.

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!
Sektorrotation

Tre viktiga punkter om sektorrotationer

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

SÅ FUNKAR DET

Så fungerar det

En bra aktieportfölj innehåller bolag från olika branscher. Det kan vara klokt att följa hur konjunktur och räntor utvecklas. Utifrån det kan man vikta om till bolag som förväntas gå bättre eller sämre på grund av konjunkturen eller andra faktorer i ekonomin. När fonder och andra stora finansiella aktörer börjar köpa mer aktier i en viss typ av bolag och sälja andra är sektorrotationen ett faktum. 

Vinnare i sektorrotationen blir de bolag som marknad tror kommer att gå bäst i en nära framtid. De bolag som marknaden tror kommer gå sämre får se sina börskurser sjunka. Rörelserna förstärks när många aktörer gör samma analys.

Flöde av pengar som förflyttas

Sektorrotionen kan beskrivas som flöde av pengar. Investerare flyttar pengar från en sektor till en annan. Det visar också på det flockbeteende som är vanligt på finansmarknaden. 

Bolag i en sektor kan vara mycket olika. Det är därför viktigt att inte bara se hur sektorer rör sig utan analysera enskilda bolag.

FÖRDJUPNING

Olika typer av sektorer och sektorrotationer

Stockholmsbörsen består av elva olika sektorer. Några av dem är fastigheter, energi och dagligvaror. De aktierna delas även in i flera olika klasser beroende på andra faktorer. Några vanliga indelningar på bolag är de som växer snabbt, anses trygga eller är mycket eller lite konjunkturkänsliga.

Cykliska bolag påverkas mycket

Cykliska bolag påverkas mycket av konjunkturens utveckling. Det kan vara industriföretag eller byggbolag. Motsatsen är defensiva bolag som livsmedel och läkemedelsbolag. De påverkas inte på samma sätt av konjunkturen. Växling mellan defensiva och cykliska bolag är en vanlig sektorrotation.

Rotation från värdebolag till tillväxtbolag

En annan form av sektorrotation sker när investerare växlar mellan värdebolag och tillväxtbolag. Värdebolag har en stabil verksamhet och trygga finanser. Det kan vara skogsbolag eller telekombolag. Tillväxtbolag har snabb tillväxt, oftast tack vare en innovativ produkt eller tjänst. Ibland prioriterar de tillväxt före lönsamhet. 

Speciella oväntade rotationer

Under coronapandemin var det en annan typ av sektorrotation. Branscher som drabbades hårt av pandemin föll till att börja med mest. Andra bolag som e-handelsföretag och techbolag steg istället på börserna. När marknaden såg ljusningar i pandemin vände bolag som drabbats hårt av pandemin upp. 

Under senare år har det skett en förflyttning av kapital till branscher som anses hållbara. Det har drivits på av flera orsaker. De som sparar vill investera hållbart och konsumenten söker miljövänliga alternativ. 

Det gynnar hållbara bolag. Det finns även ett speciellt kriterium för hållbara bolag som kallas ESG. Det vill många fonder och andra finansiella aktörer investera efter. De bolag och branscher som klassas som ESG lockar därför kapital från de som inte klassas som hållbara.

Övrigt bra att veta

Spotlight Stock Market är en marknad som främst vänder sig till mindre tillväxtbolag. Den är inte reglerad på samma sätt som ex Stockholmsbörsen. Spotlight Stock Market står dock under finansinspektionens tillsyn. 

Bolagen som är listade på Spotlight Stock Market är i regel mindre. Många av dem har ambitioner att växa med nya produkter eller tjänster. 

Det gör att det är högre risk att investera i företag listade på Spotlight Stock Market än till ex stora företag på Stockholmsbörsen. Men det är också spännande och intressant att leta efter nya framgångsrika bolag. Det är kanske något av dem som är morgondagens storbolag? Precis som med alla andra investeringar är det viktigt att sprida sina risker och vara långsiktigt.

Räntor och konjuktur

Räntor och konjunktur är två av de kriterier som mest påverkar traditionella sektorrotationer. Det kan också ske sektorrotation av andra orsaker som till exempel trender i samhället.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.