Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Rekyl – vad är det? [Exempel + Bild]

SÅHÄR FUNGERAR DET

Vad är en rekyl på börsen?

På börsen är en rekyl en kursnedgång som följer efter en kursuppgång, eller en kursuppgång som följer efter en kursnedgång. 

Rekylen har ofta karaktären av att vara snabb och av mer tillfällig natur. Begreppet kan tillämpas på det mesta, exempelvis oljepriser, räntor eller aktier.

Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera i aktier & fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
Endast 3 min

Exempel på en rekyl

Rekyl uppåt för råoljepriset.

Uppgången kom av sig, ordentlig rekyl ner på börsen.

Räntemarknaden väntas få kraftig rekyl.

När en kraftig och snabb aktieutveckling har skett (exempelvis vid en mycket positiv rapport) är det inte ovanligt att en rekyl ner sker kort därefter, vilket innebär att kanske 20-30 procent av uppgången snabbt raderas. Det beror oftast på att aktörer på marknaden gjort snabba vinster och nu vill förverkliga dessa genom så kallade vinsthemtagningar, där aktierna säljs varvid vinsterna realiseras och aktiekurserna sjunker på grund av ökat utbud och aktieförsäljning.

Psykologisk reaktion

När man blankar så säljer man lånade aktier för att sedan köpa tillbaks dem med förhoppningen om att aktiekursen har gått ner.

Att hedga innebär att skydda eller gardera en annan investering med hjälp av exempelvis blankning, t.ex. om du köper Nokia och samtidigt blankar Ericsson som skydd mot branschrisk.

Diagrammen nedan illustrerar två exempel på rekyler.

Rekyl på börsen 1