Lysa eller Fundler – här är bästa valet för dig 2023

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Lysa eller Fundler

Lysa och Fundler är två av de mest populära fondrobotarna i Sverige. Båda dessa robotrådgivare erbjuder enkelt sparande till låga priser. Men vad skiljer dessa tjänster åt och vilket är det bästa valet 2022? Det är just detta vi kommer gå igenom i denna artikeln.

Artikelns innehållsförteckning

Sammanfattning - är Lysa eller Fundler bäst?

Både Lysa och Fundler är väldigt bra robotrådgivare där du själv kontrollerar din riskspridning och kan få hjälp med att sätta ihop ett bra sparande. Det är däremot tydligt att Lysas är bättre än Fundlers.

Lysa erbjuder ett billigt sparande där du inte förlorar mycket av dina investeringar på grund av höga avgifter, något som blir betydande när man tittar vad kostnaden kan bli per år. Här är Fundler helt enkelt för dyra med avgifterna på en del av deras alternativ. Deras tjänst är också enkel, du behöver inte vara bra på varken teknik eller finans.

FondrobotLysaFundler
Minst insättning1 000kr500kr
Totala avgiften per år0,40%0,36 – 0,95%
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%0,20 – 0,49%
Typ av kontoISKISK
Lysa fondrobot
5/5

Lysas fördelar

Hos Lysa får du en låg total avgift, i många fall lägre än hälften av vad du har hos Fundler. Det här gör Lysa till den bästa fondroboten för sparare som värdesätter låga avgifter och kostnader.

Lysa erbjuder också en väldigt lättanvänd tjänst där det är enkelt att komma igång med ditt sparande och du får en god kontroll över din fördelning av aktier och räntor.

Lysas nackdelar

Tittar man på den historiska avkastningen så ser man att Fundler är snäppet bättre med en del av deras portföljer. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning men det kan ändå vara bra att tänka på.

I övrigt så finns det få nackdelar med att ha ditt sparande hos Lysa. Tjänsten är enkel och du får en låg avgift, med bra kontroll över din investering som sedan sköts om av en fondrobot.

Vi har själva valt att investera 10 000 kr genom Lysa så om du är intresserad hur vår utveckling har sett ut så läs gärna vår artikel.

Jag kontaktade Patrik Adamson (VD på Lysa) och ställde frågan: Varför ska man investerar genom Lysa? Här är Patriks svar:

Vi pratar inte om vad andra enskilda aktörer gör utan fokuserar på vår egen verksamhet och det värde vi kan skapa för kunden. Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Patrik Adamson Lysa
Lysa fondrobot
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Lysa är en av Sveriges ledande fondrobotar
  • Lysa riskjusterar dina fonder helt automatiskt
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
Fundler fondrobot logo
3.7/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera automatiskt i fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • 3,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Fundler fondrobot logo
3.7/5

Fundlers fördelar

Med Fundler får du ett utbud med många olika portföljer, vilket kan vara en stor fördel. Dessa varierar ganska kraftigt när det gäller kostnader.

En del har en låg avgift på cirka 0,35% medan andra har närmare 0,90%. Det här är en kraftig skillnad och det gäller också den historiska avkastning som olika portföljer har.

Med utbudet kan du välja en portfölj som passar dig och den risknivå du är bekväm med. Olika portföljer har också teman, så du kan till exempel välja vilken typ av aktier du vill ha, eller om du till exempel vill ha ett fokus på hållbarhet.

Läs gärna vårt eget omdöme & recension om Fundler.

Fundlers nackdelar

Fundler har inte samma låga avgifter som du får med Lysa. En del av deras portföljer har ganska låga avgifter men många har mer än det dubbla av vad du skulle få i avgift med Lysa, det här påverkar din vinst per år.

Lysa fondrobot

Så börjar du investera idag

Både Lysa och Fundler är väldigt enkla att använda och är därför otroligt bra alternativ på den svenska marknaden. Processen är nästan likadan hos båda fondrobotar så har du använt den ena kan du använda den andra.

Kom igång med Lysa

Lysa är väldigt enkelt att använda och det går att använda denna fondrobot på både mobil och dator. För att kunna investera dina pengar med roboten måste du först skapa ett användarkonto och skapa en portfölj för sparandet, följ stegen för att ordna det.

1. Öppna ett konto på Lysa.se

Att öppna ett konto tar bara någon minut och du gör det med hjälp av BankID. Det här gör det väldigt säkert att använda tjänsten och håller även dina pengar säkra. När du öppnar kontot får du också ett investeringssparkonto hos Lysa, eller ISK som det heter förkortat.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Alla investeringar kommer med risker och när du investerar hos fondrobotarna får du bestämma hur hög risk du ska ha. Det här gör du genom att svara på några frågor, vilket sedan används för att skapa din portfölj.

3. Få investeringsförslag

När du har svarat på frågorna så får du ett förslag från deras robotrådgivare. Du kan bestämma själv hur ditt sparande ska se ut så se över förslaget från roboten. När du investerar hos denna fondrobot så får du bestämma hur din riskfördelning ska se ut gällande aktier och räntor.

Fundler fondrobot logo

Kom igång med Fundler

Det är lika lätt att komma igång med Fundlers robotrådgivare och fondroboten använder liknande frågor som Lysas gör. Så även här tar det hela bara några minuter.

1. Öppna ett konto på Fundler.se

För att öppna ditt sparkonto hos Fundler så använder du ditt BankID. Precis som med Lysa så garanterar det här en hög säkerhet och ditt sparkonto och dina pengar kommer att vara säkra. Det gör det också väldigt snabbt och enkelt att öppna kontot. När du har blivit medlem hos Fundler så får du också ett investeringssparkonto.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Innan du kan göra en investering så måste du först få en portfölj, något som Fundler har ganska många av. Du får därför svara på några korta frågor om vilka risker du tycker är acceptabla. Det här avgör sedan vilken portfölj som väljs ut. Det kan vara bra att titta på portföljen som väljs ut och göra en jämförelse med deras andra.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu är det dags att göra din investering. Du kan sätta igång ett automatiskt månadssparande, då dras pengar från ditt bankkonto varje månad. Det här är ett bra sätt att försäkra dig om att ditt sparande växer samtidigt som du får en vana att spara. Du kan också göra engångsinsättningar, till exempel som ett startkapital för sparandet. Sedan så är du igång och roboten sköter resten.

Vad investerar Lysa och Fundler i?

Både Lysa och Fundler erbjuder lite olika utbud och portföljer, beroende på hur du vill ha ditt sparande. Frågorna du besvarar när du kommer igång med deras robotrådgivare kommer att välja ut portföljen åt dig, men du har fortfarande möjlighet att påverka dina investeringar.

LysaFundler
ETF:erFonder
Räntefonder 
Aktiefonder 

Lysa innehav

Med Lysa får du investeringar genom aktier och räntor. Dessa kan du både öka och minska enligt behov. Högre procent räntor gör din investering säkrare, men ger rent generellt lägre avkastning. Högre andel aktier kan ge en bättre avkastning, men med en högre risk.

Lysa har sina egna fonder som i sin tur investerar i andra fonder, bland annat Vanguard och iShares Core.

Fundler innehav

Fundlers fondrobot investerar i olika fonder och totalt har Fundler tillgång till 36 000 olika fonder. Deras egna förvaltare väljer bland dessa och skapar sina portföljer, som sedan deras robotrådgivare sköter. Resultatet är utbudet av portföljer som du har att välja bland.

Det här innebär ett ganska varierat innehav med både räntor och aktier. Majoriteten av deras portföljer med historiskt hög avkastning har ett fokus på aktier, inte minst med företag inom hållbar framtid. Självklart så är deras historiska avkastning inte en garanti för en framtida avkastning, men det kan vara bra att tänka på när du ska välja innehav.

Har Lysa eller Fundler bäst historisk avkastning?

Historisk avkastning är som sagt inte något du bör basera hela ditt beslut på, men det kan ändå vara intressant att titta på vad deras fondrobotar har lyckats med tidigare. Portföljer kan alltid minska i värde och det är aldrig ett sparande alltid går upp, men det kan ge dig en lite bättre översikt.

Lysa historisk avkastning

Lysa har en egen sida där du kan se deras avkastning och den teoretiska sådan. Du kan alltså gå längre bakåt än sedan Lysa lanserades, och se exakt vad du hade haft i avkastning under olika tidsperioder. Tabellen som Lysa erbjuder är interaktiv och du kan ställa in målfördelningen, alltså hur stor andel av din portfölj ska vara aktier och hur stor del ska vara räntor.

Det vi ser är att aktier ger en god avkastning hos Lysa medan räntor ger en ganska liten sådan, men det gör ens portfölj lite säkrare. För riskspridning kan det alltså vara bra.

Fundler historisk avkastning

Fundler erbjuder en sida där man presenterar historisk avkastning under olika tidsperioder för alla portföljer. Där kan du då se vad en viss portfölj skulle ge under exempelvis det senaste året eller tre år tillbaka.

Det vi kan se där är att Fundler har en rejäl variation när det kommer till deras portföljer. En del lite säkrare alternativ som du kan investera i ger en otroligt låg avkastning även under längre perioder. Andra har istället en väldigt hög sådan, exempelvis deras Smart Index – Potential som är en portfölj med högre risk presterar otroligt väl år efter år.

Lysa fondrobot
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Lysa är en av Sveriges ledande fondrobotar
  • Lysa riskjusterar dina fonder helt automatiskt
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
Fundler fondrobot logo
3.7/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera automatiskt i fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • 3,7 av 5 i betyg på Trustpilot

Avgifter för Lysa och Fundler

Det är viktigt med en låg avgift, det här kommer att innebära en bättre avkastning på ditt sparande under en längre period. Det gäller samtidigt att du tittar på den total avgift som gäller, och inte bara på enskilda avgifter.

Lysa avgifter

Lysa är otroligt billiga och erbjuder låga avgifter på dina investeringar. När du investerar så kommer du aldrig över 0,40%, vilket är otroligt lågt. Exakt vilken avgift du får beror på hur mycket du investerar.

För en sparare som går in med 50 000 i startkapital och har 50% aktier och 50% räntor så skulle avgiften bli 0,355%. Skulle du istället investera en miljon så skulle du landa på cirka 0,31%.

Fundler avgifter

Vid en jämförelse med Lysa så framstår Fundler ofta som väldigt dyr när det gäller deras avgifter. Det som är viktigt här är att du tittar på avgiften för en viss portfölj, för det är här som det skiljer sig. Som lägst får du en avgift på 0,36%, men deras dyraste portfölj ligger på 0,95%.

Nästan en hel procent i avgift på dina investeringar kan bli en ganska betydande summa i längden, exempelvis om du sparar i 5 eller 10 år. Du kan som sagt undvika detta genom att hitta en bra portfölj bland deras billigare alternativ.

FondrobotLysaFundler
Minst insättning1 000kr500kr
Totala avgiften per år0,40%0,36 – 0,95%
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%0,20 – 0,49%
Typ av kontoISKISK

Omdömen från nuvarande kunder

Lysa är helt klart mer populär bland sina användare. Tittar man på Trustpilot så har man 4,7 av 5 stjärnor. Det här betyget är baserat på över 1100 recensioner. Kunderna pratar om en mängd olika positiva saker med Lysa men något som många nämner är hur väldigt enkel och snabb deras plattform är. En annan bra sak med Lysa enligt kunderna är hur väldigt billigt det är med låga avgifter.

På Fundlers sida ser det inte riktigt lika bra ut. Man har 3,7 stjärnor av 5 men det här är baserat på cirka 100 recensioner, alltså väldigt mycket mindre vad Lysa har. Kunderna är i stort ganska nöjda med Fundler och nämner framförallt att tjänsten är lättanvänd och att man erbjuder en bra avkastning.

Många av Fundlers sämre betyg kommer från en specifik tid då man hade problem med SEB och inte kunde bearbeta transaktioner.

Är du fortfarande osäker på vilken fondrobot som känns bäst för dig så kan du läsa på vår sida när vi jämför alla fondrobotar mot varandra.

Lysa fondrobot
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Lysa är en av Sveriges ledande fondrobotar
  • Lysa riskjusterar dina fonder helt automatiskt
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
Fundler fondrobot logo
3.7/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera automatiskt i fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • 3,7 av 5 i betyg på Trustpilot
0/5 (0 Reviews)

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.