Lysa eller Fundler – här är bästa valet för dig 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Lysa och Fundler är två av de mest populära fondrobotarna i Sverige. Båda dessa robotrådgivare erbjuder enkelt sparande till låga priser. Men vad skiljer dessa tjänster åt och vilket är det bästa valet 2022? Det är just detta vi kommer gå igenom i denna artikeln.

Sammanfattning - är Lysa eller Fundler bäst?

Både Lysa och Fundler är framstående robotrådgivare som ger dig kontroll över din riskspridning och kan hjälpa dig att sätta upp ett effektivt sparande. Trots detta är det uppenbart att Lysa överträffar Fundler på flera sätt.

Lysa erbjuder ett kostnadseffektivt sparande med låga avgifter, vilket minskar förlusterna på dina investeringar till följd av höga avgifter – något som kan bli betydande på årsbasis. Fundler å andra sidan har högre avgifter för vissa av sina alternativ, vilket gör deras tjänst dyrare i jämförelse.

Utöver det är Lysas plattform användarvänlig och enkel att använda. Du behöver inte vara tekniskt kunnig eller ha stor erfarenhet inom finans för att dra nytta av deras tjänster. Fundler har visserligen en liknande inriktning, men deras högre avgifter och eventuellt mer komplexa användargränssnitt kan vara avskräckande för vissa sparare.

FondrobotLysaFundler
Minst insättning1 000kr500kr
Totala avgiften per år0,40%0,36 – 0,95%
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%0,20 – 0,49%
Typ av kontoISKISK
Lysa fondrobot
5/5

Lysas fördelar

Hos Lysa åtnjuter du fördelen av en låg totalavgift, ofta mindre än hälften av vad du skulle betala hos Fundler. Detta gör Lysa till det bästa valet för sparare som prioriterar låga avgifter och kostnader.

Förutom de konkurrenskraftiga avgifterna erbjuder Lysa en användarvänlig plattform som gör det enkelt att komma igång med ditt sparande. Du har också god kontroll över din tillgångsfördelning mellan aktier och räntor, vilket ger dig ökad flexibilitet och anpassningsförmåga när det gäller att hantera dina investeringar.

Lysas nackdelar

När det gäller den historiska avkastningen visar det sig att Fundler har varit något bättre än Lysa för vissa av deras portföljer. Det är viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, men det kan ändå vara en faktor att beakta vid överväganden.

Utöver detta finns det få nackdelar med att välja Lysa som din sparplattform. Tjänsten är användarvänlig och erbjuder låga avgifter, samtidigt som du har god kontroll över din investering med hjälp av en fondrobot.

Vi har själva valt att investera 10 000 kr genom Lysa så om du är intresserad hur vår utveckling har sett ut så läs gärna vår artikel.

Vi investerar genom Lysa!
Lysa
5.0

Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.

Avgifter:
 • Avgift till fondroboten: 0,15-0,24%
 • Total avgift: 0,30-0,41%
Fördelar:
 • Sveriges ledande fondrobot
 • Få rabatt på avgiften genom vår länk!
 • Automatisera dina investeringar
 • Passar för både nybörjare och rutinerade
 • Vi är mycket nöjda med avkastningen
 • Mycket låga avgifter
 • Högt omdöme från tidigare kunder på Trustpilot
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
Nackdelar:
 • Ingen mobilapp
Öppna konto Lysa recension
Annonslänk

Jag kontaktade Patrik Adamson (VD på Lysa) och ställde frågan: Varför ska man investerar genom Lysa? Här är Patriks svar:

Vi pratar inte om vad andra enskilda aktörer gör utan fokuserar på vår egen verksamhet och det värde vi kan skapa för kunden. Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Patrik Adamson Lysa
Fundler fondrobot logo
3.7/5

Fundlers fördelar

Fundler erbjuder ett brett utbud av olika portföljer, vilket kan vara en betydande fördel för investerare. Dessa portföljer varierar avsevärt i sina kostnadsstrukturer.

Vissa portföljer har en låg avgift på cirka 0,35%, medan andra kan ha en avgift närmare 0,90%. Denna variation i avgifter återspeglas också i den historiska avkastningen för olika portföljer.

Genom det varierade utbudet kan du välja en portfölj som är anpassad efter din risktolerans och investeringsstrategi. Dessutom har olika portföljer olika teman, vilket ger dig möjlighet att välja mellan olika aktieinriktningar eller fokusområden såsom hållbarhet.

Fundlers nackdelar

Fundler har inte samma låga avgifter som du får med Lysa. En del av deras portföljer har ganska låga avgifter men många har mer än det dubbla av vad du skulle få i avgift med Lysa, det här påverkar din vinst per år.

Fundler
3.5

Fundler är en av de ledande fondrobotarna på den svenska marknaden. De erbjuder en låg avgift för vissa av sina produkter och du kan välja mellan olika portföljer/risknivåer. Cirka 70.000 kunder som sparar genom plattformen idag.

Avgifter:
 • Avgift till fondroboten: 0,15-0,49%
 • Total avgift: 0,22-1,23%
Fördelar:
 • Automatisera dina investeringar
 • Passar bra för både nybörjare och rutinerade
 • Bra mobilapp
 • Låga avgifter
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Tar inte emot några provisioner
Nackdelar:
 • Relativt lågt betyg från tidigare kunder på Trustpilot
Öppna konto Fundler recension
Lysa fondrobot

Så börjar du investera idag

Både Lysa och Fundler erbjuder användarvänliga plattformar som gör dem till utmärkta alternativ på den svenska marknaden. Deras användningsprocess är nästan identisk, vilket innebär att om du har använt den ena tjänsten kan du enkelt navigera och använda den andra.

Kom igång med Lysa

Lysa är väldigt enkelt att använda och det går att använda denna fondrobot på både mobil och dator. För att kunna investera dina pengar med roboten måste du först skapa ett användarkonto och skapa en portfölj för sparandet, följ stegen för att ordna det.

1. Öppna ett konto på Lysa.se

Att öppna ett konto tar endast några minuter och du gör det smidigt med hjälp av BankID, vilket ger en hög säkerhetsnivå för att använda tjänsten och skydda dina pengar. Vid öppnandet av kontot tillhandahåller Lysa också ett investeringssparkonto, vanligtvis kallat ISK.

Vi investerar genom Lysa!
Lysa
5.0

Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.

Öppna konto Lysa recension
Annonslänk

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Alla investeringar kommer med risker och när du investerar hos fondrobotarna får du bestämma hur hög risk du ska ha. Det här gör du genom att svara på några frågor, vilket sedan används för att skapa din portfölj.

3. Få investeringsförslag

När du har svarat på frågorna så får du ett förslag från deras robotrådgivare. Du kan bestämma själv hur ditt sparande ska se ut så se över förslaget från roboten. När du investerar hos denna fondrobot så får du bestämma hur din riskfördelning ska se ut gällande aktier och räntor.

Fundler fondrobot logo

Kom igång med Fundler

Det är lika lätt att komma igång med Fundlers robotrådgivare och fondroboten använder liknande frågor som Lysas gör. Så även här tar det hela bara några minuter.

1. Öppna ett konto på Fundler.se

För att öppna ditt sparkonto hos Fundler använder du även ditt BankID, vilket säkerställer en hög nivå av säkerhet för ditt konto och dina pengar. Det gör även processen snabb och enkel. När du väl har blivit medlem hos Fundler tillhandahålls också ett investeringssparkonto.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Innan du kan göra en investering måste du först välja en portfölj, och Fundler erbjuder flera alternativ att välja mellan. För att avgöra vilken portfölj som passar dig bäst, kommer du att bli ombedd att svara på några korta frågor om din risktolerans och dina investeringspreferenser. 

Baserat på dina svar väljs sedan en lämplig portfölj ut åt dig. Det kan vara värdefullt att jämföra den rekommenderade portföljen med de andra alternativen som Fundler erbjuder för att säkerställa att du väljer den som bäst motsvarar dina behov och preferenser.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu är det dags att göra din investering. Ett populärt alternativ är att sätta igång ett automatiskt månadssparande, där pengar dras från ditt bankkonto varje månad för att investeras. Detta är ett utmärkt sätt att säkerställa att ditt sparande växer regelbundet och att du bygger upp en god vana att spara över tid. 

Alternativt kan du göra engångsinsättningar, till exempel som ett startkapital för ditt sparande. När du väl har genomfört din investering tar fondroboten över och sköter resten åt dig, vilket ger dig en bekväm och effektiv investeringsupplevelse.

Vad investerar Lysa och Fundler i?

Både Lysa och Fundler erbjuder olika utbud och portföljer för att passa olika spararbehov. När du kommer igång med deras robotrådgivare besvarar du några frågor som sedan används för att välja ut en lämplig portfölj åt dig. Trots detta har du fortfarande möjlighet att påverka dina investeringar och välja alternativ som bäst matchar dina preferenser och risktolerans.

LysaFundler
ETF:erFonder
Räntefonder 
Aktiefonder 

Lysa innehav

Med Lysa får du investeringar genom aktier och räntor. Dessa kan du både öka och minska enligt behov. Högre procent räntor gör din investering säkrare, men ger rent generellt lägre avkastning. Högre andel aktier kan ge en bättre avkastning, men med en högre risk.

Lysa har sina egna fonder som i sin tur investerar i andra fonder, bland annat Vanguard och iShares Core.

Fundler innehav

Fundlers fondrobot investerar i olika fonder och totalt har Fundler tillgång till 36 000 olika fonder. Deras egna förvaltare väljer bland dessa och skapar sina portföljer, som sedan deras robotrådgivare sköter. Resultatet är utbudet av portföljer som du har att välja bland.

Det här innebär ett ganska varierat innehav med både räntor och aktier. Majoriteten av deras portföljer med historiskt hög avkastning har ett fokus på aktier, inte minst med företag inom hållbar framtid. Självklart så är deras historiska avkastning inte en garanti för en framtida avkastning, men det kan vara bra att tänka på när du ska välja innehav.

Har Lysa eller Fundler bäst historisk avkastning?

Historisk avkastning är som sagt inte något du bör basera hela ditt beslut på, men det kan ändå vara intressant att titta på vad deras fondrobotar har lyckats med tidigare. Portföljer kan alltid minska i värde och det är aldrig ett sparande alltid går upp, men det kan ge dig en lite bättre översikt.

Lysa historisk avkastning

Lysa historisk avkastning

Lysa har en egen sida där du kan se deras avkastning och den teoretiska sådan. Du kan alltså gå längre bakåt än sedan Lysa lanserades, och se exakt vad du hade haft i avkastning under olika tidsperioder. Tabellen som Lysa erbjuder är interaktiv och du kan ställa in målfördelningen, alltså hur stor andel av din portfölj ska vara aktier och hur stor del ska vara räntor.

Det vi ser är att aktier ger en god avkastning hos Lysa medan räntor ger en ganska liten sådan, men det gör ens portfölj lite säkrare. För riskspridning kan det alltså vara bra.

Fundler historisk avkastning

Fundler tillhandahåller en plattform där historisk avkastning för olika tidsperioder presenteras för varje portfölj. Här kan du se hur varje portfölj har presterat under olika tidsramar, såsom det senaste året eller tre år tillbaka i tiden.

Genom att utforska denna information kan man observera att Fundler erbjuder ett brett spektrum av portföljer med varierande prestanda. Vissa portföljer, som anses vara mindre riskfyllda alternativ, genererar en låg avkastning även under längre tidsperioder. Å andra sidan kan portföljer med högre risk, som exempelvis Smart Index – Potential, erbjuda en betydande avkastning år efter år.

Avgifter för Lysa och Fundler

Det är viktigt med en låg avgift, det här kommer att innebära en bättre avkastning på ditt sparande under en längre period. Det gäller samtidigt att du tittar på den total avgift som gäller, och inte bara på enskilda avgifter.

FondrobotLysaFundler
Minst insättning1 000kr500kr
Totala avgiften per år0,40%0,36 – 0,95%
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%0,20 – 0,49%
Typ av kontoISKISK

Lysa avgifter

Lysa erbjuder en mycket konkurrenskraftig prisstruktur med låga avgifter för investeringar. Oavsett storleken på din investering, kommer avgiften aldrig att överstiga 0,40 procent. Den exakta avgiften beror på det belopp du väljer att investera.

För exempelvis en investering på 50 000 kronor med en fördelning på 50 procent aktier och 50 procent räntor, skulle avgiften ligga på cirka 0,355 procent. Med en investering på en miljon kronor skulle avgiften minska till ungefär 0,31 procent. Denna prisstruktur ger en betydande kostnadsfördel jämfört med många andra investeringsplattformar.

Fundler avgifter

Vid jämförelse med Lysa kan Fundler uppfattas som betydligt dyrare när det kommer till avgifter. Det är särskilt viktigt att noggrant granska avgiften för den specifika portfölj du väljer, eftersom det är här skillnaderna ligger. Avgifterna varierar från så lågt som 0,36 procent till så högt som 0,95 procent för deras mest kostsamma portfölj.

En avgift på nästan en hel procent av dina investeringar kan bli betydande över tid, exempelvis om du planerar att spara under en period på 5 eller 10 år. Det är därför klokt att noggrant överväga och välja en portfölj bland Fundlers billigare alternativ för att undvika onödigt höga kostnader på lång sikt.

Omdömen från nuvarande kunder

Lysa är helt klart mer populär bland sina användare. Tittar man på Trustpilot så har man 4,7 av 5 stjärnor. Det här betyget är baserat på över 1100 recensioner. Kunderna pratar om en mängd olika positiva saker med Lysa men något som många nämner är hur väldigt enkel och snabb deras plattform är. En annan bra sak med Lysa enligt kunderna är hur väldigt billigt det är med låga avgifter.

På Fundlers sida ser det inte riktigt lika bra ut. Man har 3,7 stjärnor av 5 men det här är baserat på cirka 100 recensioner, alltså väldigt mycket mindre vad Lysa har. Kunderna är i stort ganska nöjda med Fundler och nämner framförallt att tjänsten är lättanvänd och att man erbjuder en bra avkastning.

Många av Fundlers sämre betyg kommer från en specifik tid då man hade problem med SEB och inte kunde bearbeta transaktioner.

Är du fortfarande osäker på vilken fondrobot som känns bäst för dig så kan du läsa på vår sida när vi jämför alla fondrobotar mot varandra.

Vi investerar genom Lysa!
Lysa
5.0

Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.

Öppna konto Lysa recension
Annonslänk
0/5 (0 Reviews)
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.