Del 2 | Aktieanalys – såhär hittar du de bästa aktierna [GUIDE + Video]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

DEL 2

Hur gör man en aktieanalys?

Välkommen till Del 2 av vår kostnadsfria aktieskola. Del 2 innehåller bland annat följande punkter:

Aktieskolan-logotyp-vit

Vår aktieskola består till största del av egenproducerat material i text. Men vi har även valt att kombinera det med video och podcast från andra aktörer som vi gärna rekommenderar.

SCROLLA NEDÅT FÖR DEL 2

FRÅGOR & SVAR

Hur gör man en aktieanalys?

När man gör en aktieanalys, även kallat bolagsanalys, så genomför man en så kallad fundamental analys.

Genom att göra en aktieanalys så tittar du på ett bolags redovisade vinster, omsättning, kassaflöde med mera. Sedan använder du datan för att försöka sätta upp en prognos på hur du tror att framtiden kommer att se ut. 

De två vanligaste typerna av aktieanalyser är fundamental analys och teknik analys. Läs mer om dessa varianter här nedanför.

I videon här ovanför så går Analyst group igenom en grundkurs på hur du kan genomföra en aktieanalys. 

FORTSÄTTNING

Såhär investerar svenskarna

Är du nyfiken på hur andra svenskar investerar sina pengar? Ta då en titt på klippet här ovanför där Alexander från Nordnet går igenom SCBs statistik.

Rapporten från SCB kallas för Sparbarometern och publiceras varje kvartal. Just den här rapporten är från i början av 2019. Då uppges 14% av svenskarnas tillgångar vara placerade på bankkonton i form av sparkonto eller ett lönekonto.

Det innebär att få av dessa människor får över 2% avkastning och de förlorar därmed pengar genom att inflationen äter upp värdet.

FORTSÄTTNING

Know what you own, and know why you own it” – Peter Lynch

FÖR DEN LÅNGSIKTIGA INVESTERAREN

Fundamental analys

När du använder dig av fundamental analys så tittar du på bolagets rapporterade siffror. Med hjälp av dessa nyckeltal så försöker du sedan skapa en prognos på hur framtiden kan se ut för bolaget. 

Se gärna Alexander från Nordnets webbinarium här ovanför. Lektionen är 44 minuter lång och mycket sevärd.

Här nedanför går vi in på hur en fundamental analys kan se ut. Källor och inspiration kommer från Nordnetbloggen, Värdeinvesteraren och Wikipedia.

Följande kommer att behandlas:

1. Marknadsanalys

Varför är marknadsanalys första steget istället för att titta på specifika bolag? Svaret känns relativt självklart.

Det är ingen idé att investera i ett bolag som verkar på en marknad som kommer att minska eller försvinna om ett par år. Försök istället att hitta bolag som verkar på marknader med underliggande tillväxt.

2. Produktkännedom och affärsmodell

En klassisk klyschig grundregel inom investeringar brukar vara; Du ska alltid veta hur bolaget tjänar pengar och varför du äger det. Det säger i många fall sig själv, om du inte vet varför du äger ett bolag så bör du givetvis inte äga några aktier i just det bolaget.

Så ställ dig frågan här och nu; kan du med 3-5 meningar enkelt och tydligt beskriva varför du äger de aktier du gör (om du äger några aktier sedan tidigare).

Investera i bolag du förstår. Det kan vara så att ett bolags produkt är enkel att förstå, men deras affärsmodell är mycket komplicerad. Då kan det vara bra att hålla sig borta, eller fortsätta läsa på tills du har koll på hela paketet.

3. Ledning och ägarbild

Har du hört talats om ”Pilotskolan” inom aktier och investeringar? Det innebär att den person som sitter som VD eller ordförande äger en betydande del av aktiekapitalet själv. Det i sin tur resulterar i att denna person kommer göra allt i sin makt för att både bolag och aktieägarvärde ska skapas.

Var på din vakt om du har tänkt investera i ett bolag som inte har en tydlig ägarbild.

4. Leta efter vallgravar (moats)

Föreställ dig att du hade kunnat investera i ett bolag vars affärsmodell, produkter/tjänster och hemlighet till framgång fanns belägrat i ett slott. Runt om slottet rinner en vallgrav som gör det svårt för konkurrenter att ta sig in och kopiera det framgångsrika företaget.

Precis en sådan verksamhet är det du vill hitta som investerare. Du måste akta dig för nya bolag som hittat en vinnande produkt utan vallgravar och konkurrensfördelar. Framgångsrika affärsmodeller och produkter kommer alltid att få konkurrens från andra bolag.

In business, I look for economic castles protected by unbreachable moats.” – Warren Buffett

5. Resultaträkningen, balansräkning och kassaflödesanalys

När ett bolag släpper en kvartalsrapport eller årsrapport så består den finansiella delen av en resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys. Precis som du säkert har förstått vid det här laget så innehåller resultaträkningen bolagets finansiella resultat för perioden. 

I resultaträkningen ser du överskådligt hur mycket pengar som har kommit in i bolaget och hur mycket verksamheten har kostat att driva. Det som blir över är alltså resultatet, även kallat vinst.

I balansräkningen ser du sedan hur bolagets finansiella styrka ser ut. När du tittar på en balansräkning så ser du bolagets tillgångar på vänster sida och skulder på den högra. Summan av tillgångar är alltid lika stor som skulderna + eget kapital. Balansräkningen visar nämligen hur bolaget har betalat för sina tillgångar.

I kassaflödesanalysen kan du se hur förändringen i bolagets likvida medel ser ut. Det innebär att du kan se skillnaden mellan inbetalning och utbetalningar. Du hittar ett negativt kassaflöde om utbetalningarna är större än inbetalningarna och tvärtom. Kassaflödesanalysen är en mycket viktig del i fundamental analys och vi rekommenderar att du fördjupar dig i denna delen när du är färdig med vår grundskola.

6. Värdering och nyckeltal

Nu har vi kommit till den del där du ska kunna kunna sätta ett värde på bolaget. Vi rekommenderar Sparskolans video här ovanför med en mycket bra genomgång hur man använder sig av nyckeltal och värderar ett bolag.

Här kan du lära dig mer om nyckeltal och andra viktiga beteckningar. Vi rekommenderar även dessa tre sajter när ni ska börja screena bland bolag och nyckeltal:

7. Margin of safety

Margin of safety innebär precis den svenska översättningen; säkerthetsmarginal. När du köper aktier i ett bolag så är drömscenariot att bolaget är undervärderat och du kan ”köpa 100 kronor för 80 kronor”.

Du bör alltid leta efter bolag och aktier som bör vara värderade högre än vad aktiekursen visar. 

OM DU REDAN HAR ÖPPNAT ETT KONTO SÅ KAN DU HOPPA ÖVER NÄSTA DEL

nordnet lototyp
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera i aktier & fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • Erbjuder en social plattform (Shareville)
Shareville
Avanza logotyp
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera i aktier & fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
  • Vunnit Sveriges bästa sparbank 8 år i rad
Prisvinnare

HAR DU ÖPPNAT ETT KONTO? 

BRA, DÅ TAR VI NÄSTA STEG…

Teknisk analys

Teknisk analys används oftast av investerare med kortare tidshorisont än de som investerar med hjälp av fundamental analys. Det finns dock många investerare som kombinerar dessa två analysvarianter.

I videon här ovanför visar Alexander från Nordnet dig grunderna för att komma igång med teknisk analys. Videon är ett webbinarium på 39 minuter fullproppat med mycket bra information.

FORTSÄTTNING

Såhär bygger man en stabil och långsiktig aktieportfölj

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.