En bolagsordning är ett möte där aktieägarna samlas tillsammans för att ta beslut om företaget. Bolagsordning är företagets högst beslutande organ där aktieägarna har genom sin närvaro rösträtt i bolagstämman.
Alla svenska aktiebolag måste ha en bolagsordning. De är ett grundläggande dokument som berättar om vad företaget skall göra och hur det skall skötas. Det är ett regelverk som företaget sedan måste följa.
Det finns många punkter som är obligatoriska att ha med i en bolagsordning. Några av de viktiga är företagets säte, storleken på företagets aktiekapital och antal styrelseledamöter. Det finns även frågor som är frivilliga att reglera i en bolagsordning. Det kan vara villkor om hur företagets ägare får sälja sina aktier. Det kan också vara om att beslut om vissa frågor på bolagsstämman behöver en viss röstmajoritet.
Bolagsordningen bestäms av ägarna av företaget när bolaget bildas. Bolagsordningen skall registreras av Bolagsverket. Ett företag kan ändra sin bolagsordning. Det måste beslutas av en bolagsstämma. För att ändringen skall vara giltig skall även den registreras av Bolagsverket.
Tre viktiga punkter om bolagsordning
- Det grundläggande regelverk ett aktiebolag styrs efter är aktiebolagslagen och bolagsordningen. Aktiebolagslagen reglerar hur aktiebolag skall drivas och skötas. Bolagsordningen fastställer de specifika regler som gäller för ett visst företag. Det är aktiebolagslagen som anger vilka punkter som är obligatoriska att ha med i en bolagsordning. Varje aktiebolag måste ha en egen bolagsordning.
- Det finns ett antal punkter som måste vara med i en bolagsordning. Några av dem är företagets namn, säte och verksamhet. Bolagets säte är viktigt, där måste dess bolagsstämma formellt hållas. I bolagsordningen skall också anges vilket aktiekapital företaget skall ha, antal aktier och antal styrelseledamöter. I bolagsordningen skall det också framgå hur många revisorer företag skall ha. Mindre aktiebolag behöver inte ha revisor. Väljer de att inte ha det skall det framgå i bolagsordningen. Även hur kallelsen till företagets bolagsstämma skall publiceras och vilka ärenden som skall tas upp där är viktiga punkter i bolagsordningen.
- Det finns också punkter som är frivilliga att ta med i en bolagsordning. De är speciellt viktiga om det finns flera delägare i bolaget. Några av dem handlar om hur en enskild delägare kan sälja sina aktier. Andra punkter som går att ta upp i bolagsordningen är röstmajoritet, tvister och likvidationförbehåll. I bolagsordningen kan det framgå att vissa frågor på bolagsstämman måste ha stöd av större majoritet för att kunna röstas igenom. Om det uppstår tvister mellan ägare, styrelse eller andra ledande befattningshavare kan det framgå i bolagsordningen hur de skall lösas. Ett likvidationsförbehåll är en bestämmelse om att ett företag skall likvideras om vissa situationer uppstår.
Vårt betyg för Avanza
Kom igång på bara 5 minuter
- Gratis courtage upp till 50.000 kr
- Årets nöjdaste sparare 10 år i rad
- Investerarskydd & insättningsgaranti
FÖRDJUPNING
Så fungerar bolagsordning
I samband med att ett företag grundas måste också en bolagsordning skrivas. Den måste registreras hos bolagsverket. Ett företag kan ändra sin bolagsordning. Det sker på företagets bolagsstämma. En bolagsstämma är ett företags högsta beslutande organ. Även ändringen av bolagsordningen måste registreras av bolagsverket.
Grunden till bolagsordning regleras i aktiebolagslagen. Aktiebolagslagen bestämmer lagmässigt hur ett aktiebolag skall skötas. En del i den är att ett bolag måste ha en bolagsordning. Om ett företag bryter mot aktiebolagslagen kan ansvariga för företaget dömas. Beroende på brott finns böter eller fängelse i straffskalan. En företagare kan också dömas till näringsförbud. Ett företag kan dömas till vite.
Olika typer av bolagsordning
- Ett alternativ eller komplement till de frivilliga punkterna om ägarfrågor är ett aktieägaravtal.
- En bolagsordning är offentlig medans ett aktieägaravtal kan vara hemligt för utomstående.
- Ett aktieägaravtal omfattar bara de som berörs av det och har skrivit på det.
Övrigt bra att veta
En bolagsordning är ett mycket viktigt dokument som styr företagets verksamhet. När ett företag startas är det viktigt att fundera igenom alla frågor i en bolagsordning noga. Det är frågor om aktiekapitalets storlek, att företagets verksamhet beskrivs rätt och antal styrelseledamöter. En annan viktig fråga är om bolagets revisorer.
Ett företags bolagsordning är extra viktigt om det finns flera delägare i företaget. Att i förväg bestämma hur olika situationer skall lösas i framtiden är ett bra sätt att undvika problem. En del av de punkterna går att reglera i bolagsordningen. Men det kan också vara bra att skriva ett separat aktieägaravtal. Rådgör gärna med en revisor eller jurist hur bolagsordningen utformas bäst för just ert företag.
Bolagsordningen regleras av aktiebolagslagen. Den består av fler lagar som rör hur ett aktiebolag skall drivas. Som aktieägare, VD, eller styrelseledamot är det viktigt att veta vilka juridiska skyldigheter som finns reglerade i aktiebolagslagen.