Baisse – Enkel och lättläst guide

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Baisse

Vad betyder baisse?

Då och då inträffar det incidenter på börsen som kan utlösa en börsnedgång. Baisse har ingen exakt definition men lättast att beskriva uttrycket är när det sker en större nedgång på börsen under hög omsättning. Motsatsen till baisse är hausse. Då går börsen upp under stor omsättning.

Baisse är ett begrepp som beskriver att börsen faller. Det finns ingen exakt definition av baisse men det används oftast när det är en större nedgång under hög omsättning. Andra begrepp som på olika sätt också beskriver en fallande marknad är börskrasch och bearmarket. 

Baisse har utvecklats till ett bredare begrepp på aktiemarknaden. Är någon negativt inställd till en aktie kan den beskrivas som baissad till den aktien. 

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!

Tre viktiga punkter om insynspersoner

FÖRDJUPNING

Så fungerar Baisse

Baisse används för att beskriva en börsnedgång under stor omsättning. Ibland brukar det sägas att börsen tar trapporna upp och hissen ned. Med det menas att börsen går långsamt upp, men när det kommer en nedgång sker den snabbt. 

Över tid skall börsen gå upp. Företag växer, utvecklar nya produkter och ökar vinsten- Därmed ökar även deras värde. Det tar självklart tid. Därför skall börsen också öka i värde över tid. 

Då och då inträffar händelser som utlöser en börsnedgång. Det kan vara en mycket kraftig börsnedgång som sker snabbt. Då kallas det börskrasch. Ibland inträffar en naturlig nedgångsfas på börsen. Kanske är det på grund av sämre konjunktur. Det kallas bear market eller björnmarknad. Baisse används vanligen för en kraftig börsnedgång under stor omsättning. Det finns ingen exakt definition på något av begreppen. En allmän definition på björnmarknad brukar vara en marknad som tappat minst 20% från toppen över en lite längre period.  

En större börsnedgång kan utlösas av en oväntad kris, politisk oro eller något annat som gör marknaden osäker. Psykologi är en viktig del av börsen. Det märks extra tydligt vid nedgångar. Ingen vill förlora pengar, det gör att många vill sälja samtidigt samtidigt som det finns få köpare. Det förstärker oftast nedgångarna.

Olika typer av baisse

Baisse är förmodligen ett uttryck som är mest bekant för de som är intresserade av börsen. Inom de kretsarna används lite olika former av uttrycket. Till exempel kan man ibland på börsforum få höra att någon försöker “baissa” en aktie. Det innebär att personen i fråga är negativt inställd till aktien av någon anledning och argumentera för det till andra personer på forumet. 

Baisse kan också användas för att beskriva en negativ inställning på något annat än aktier eller en marknad. Det kan till exempel vara att en företagsledning förutspår en sämre försäljningsutveckling. Då är de baissade till hur den perioden skall utvecklas. 

Olika former av ordet baisse har utvecklats till ett begrepp för att beteckna något negativt. Det kan vara att någon är negativt inställd till börsen eller en speciell aktie. Motivet till att vara negativt inställd skiftar från fall till fall.

Övrigt bra att veta

Den ursprungliga betydelsen av baisse i börssammanhang är att börsen faller under hög omsättning. Det är självklart inte speciellt kul att börsen går ned. Men det är en naturlig del av hur aktiemarknaden fungerar. Aktier har historiskt sett varit det bästa sättet att få avkastning på sina pengar. Även efter stora börsfall har börsen kommit tillbaka. 

För att du som enskild sparare skall kunna hantera ett börsfall måste du sprida riskerna. Det gäller att investera i olika företag i olika branscher och på olika marknader. Börsen eller aktiemarknaden består av en stor mängd olika företag. En del av dem kommer att gå dåligt även om börsen i stort går upp.  

Det är också viktigt att vara långsiktig. Över tid har börsen gått upp. Titta gärna tillbaka hur börsen har utvecklats historiskt. Över tid återhämtar sig börsen från nedgångar. Är du långsiktigt kan du till och med köpa lite billigare när många andra vill sälja. 

Börsen styrs mycket av psykologi och flockbeteende. Baisse är ett bra exempel på det. Då vill många sälja aktier samtidigt. Många gånger sker det på grund av rädsla att förlora pengar. Det motsatta gäller när det är hausse på börsen. Då vill många köpa aktier för att inte missa en uppgång Du är inte ensam om du påverkas känslomässigt de dagar då börsen rör sig extra mycket.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.