B-aktie – Enkel och lättläst guide 2023

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

B-aktier

Vad är en B-aktie?

En B-aktier är en sorts aktie som ger dig mindre rösträtt jämfört med de aktieägare som äger A-aktier i bolaget. En ägare av B-aktier har rätt till lika stor vinstutdelning som en ägare av A-aktier, men B-aktien ger mindre rösträtt på bolagsstämman.

Tre viktiga punkter om B-aktie

FÖRDJUPNING

B-aktie - ett praktiskt exempel

Hos många bolag kan du välja mellan A- och B-aktier. Det här är framförallt kopplat till rösträtten i bolaget och är alltså inte jätteviktigt för småsparare och den som bara är intresserad av kursen. Det betyder däremot inte att man bara bör köpa vilken som helst, ibland kan b-aktien vara bättre och i andra fall kan en a-aktie vara rätt val.

Skillnaden på A-aktier och B-aktier är framförallt i hur mycket av en röst dessa är värda. B-aktier är bara värda en 1/10 rösträtt, a-aktier är istället värda 1 röst. Det här är främst viktigt för den som har ambitionen att påverka i bolaget, så det är för stora investerare. För en småsparare eller den som ska sitta kortsiktigt så är det inte lika viktigt.

Finns det olika aktier?

Det finns flertalet olika aktieslag. Du har a-aktier, b-aktier, c-aktier och ibland också d-aktier. Skillnaden mellan a- och b-aktier är som sagt rösträtten. C-aktier, som är väldigt ovanliga, har istället en 1/1000 röst gentemot a-aktien. D-aktier är extremt sällsynta men är preferensaktier med en annan rätt till företagets vinst.

Vad är skillnaden mellan en A-aktie och en B-aktie?

Skillnaden mellan A- och B–aktier är som sagt kopplade till rösterna. Det här är inte något som vanliga sparare och investerare brukar bry sig nämnvärt om. Det här innebär alltså att du kan köpa den du själv föredrar. Längre ned kan du läsa mer om hur du väljer rätt aktie.

I övrigt finns det ingen stor skillnad mellan aktierna när det gäller det juridiska. Med B-aktierna har du fortfarande rätt till eventuella utdelningar och du har fortfarande en rösträtt, bara en mycket mindre sådan jämfört med den som äger A-aktier.

Bör jag köpa A- eller B-aktier?

Det du istället ska titta på är det tekniska. Den aktie med högst omsättning är den som är bäst för investerare. I nästan alla fall är det B-aktien som har den högsta omsättningen så denna är troligtvis det bästa valet, men det kan vara värt att titta på då det ibland kan uppstå situationer där a-aktierna har en högre omsättning.

FAQ - Vanliga frågor om B-aktie

Här följer vanliga frågor och svar om B-aktier.

Vad är en B-aktie?

En B-aktie är en typ av aktie och den som vanligtvis är den populära bland investerare då dessa har en högre omsättning jämfört med a-aktier.

Vad är skillnaden mellan en A-aktie och en B-aktie?

En indexfond följer ett index medan en aktiefond placerar i specifika aktier. I grunden så är en indexfond en typ av aktiefond.

Hur stor rösträtt ger en B-aktie?

En B-aktie ger dig en 1/10 rösträtt. Det innebär att du behöver 10 B-aktier för att ha en hel röst, jämfört med A-aktien där det räcker med en enda.

Övrigt bra att veta om B-aktie

Det är som sagt oftast så att b-aktien är rätt val för dig som investerare. Dessa har en högre omsättning. I det stora hela spelar det däremot ingen roll då båda ger dig rätt till utdelning och du kan köpa och sälja dessa aktier. Det krävs många aktier för att få inflytande i ett bolag så hur många röster du har spelar troligtvis ingen större roll.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.