Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Så kan du enkelt öppna ett Avanza Auto konto för företag 2022

Avanza Auto för företag

Vill du lära dig hur man öppnar ett företagskonto med Avanza auto? 

Bra!

Avanza Auto investerar i fonder såsom aktiefonder, räntefonder och råvaror. Avanza Auto-serien består av olika fonder med olika risknivåer och utlovad avkastning. Beroende på portföljens riskprofil kommer innehavet i fonderna att se olika ut.

I denna artikel går vi igenom följande. 

  • Öppna ett konto
  • Så fungerar det som företagskund
  • Varför bör man investera med Avanza Auto
  • Bör man välja ISK eller Kapitalförsäkring?

Häng med!

Artikelns innehållsförteckning

Öppna ett företagskonto

Det är superenkelt för företag att öppna ett konto på Avanza, eftersom Avanza sköter det mesta åt dig. Du kan komma igång snabbt på din dator eller även på deras app. Här nedan beskriver vi alla steg i processen.

1. Skapa ett konto på Avanza.se

Det första steget är att trycka på knappen “Bli kund” på Avanzas hemsida (eller på appen). Därefter följer du bara instruktionerna och anger den information som tjänsten kräver. Att öppna ett konto är väldigt enkelt och tar endast några minuter tack vare BankID.

2. Öppna ett Kapitalförsäkring

Följande steg är att öppna en kapitalförsäkring. En kapitalförsäkring är kortfattat en förvaringsplats för olika typer av sparprodukter såsom fonder och aktier. När du har en kapitalförsäkring ägs aktierna eller fonderna inte av dig, utan istället av ett försäkringsbolag.

Som företagskund behöver du göra detta för att kunna investera i fonder och aktier. Men var inte orolig, Avanza hjälper dig genom hela processen. Att öppna en kapitalförsäkring tar inte heller länge.

3. Överför valfritt belopp

Nu kan du överföra pengar och börja spara. Som företagskund får du snabbt och enkelt överföra ett valfritt belopp till ditt Avanzakonto. Att sätta in pengar med tjänsten är väldigt enkelt. Du kan sätta in pengar via banköverföring, direktöverföring eller Swish.

  • Banköverföring är det klassiska alternativet, men det tar dock en bankdag innan pengarna syns på kontot.
  • Direktöverföring är ett enkelt alternativ om du ska överföra ett större belopp eller om du vill skicka från ett annat konto än det konto som du har kopplat Swish till.
  • Swish är känt för dess enkelhet och är naturligtvis det snabbaste sättet att överföra pengar på. För att föra över pengar med Swish behöver du bara logga in, välja till vilket konto pengarna ska skickas, välj summa och till slut verifiera dig med Mobilt BankID.

4. Välj investeringsportfölj som passar din risknivå

Nu är det dags att kolla in utbudet! Avanza erbjuder många olika investeringsportföljer, fonder, aktier och andra tillgångar att investera i med olika risknivåer. Oavsett om du vill ha en hög eller låg risknivå finns det en portfölj som passar dig.

5. Dina pengar kommer investeras automatiskt

När du har investerat i aktier och andra värdepapper kommer dina pengar att investeras automatiskt. Från och med nu behöver du inte lyfta ett finger – Avanza Auto förvaltar din fond åt dig.

Hur fungerar det som företagskund hos Avanza Auto?

Undrar du hur det fungerar att som företagskund investera hos Avanza? Inga problem, för i denna del kommer vi att beskriva allt du behöver veta om hur det är att investera hos Avanza.

Vad investerar Avanza Auto i?

Avanza Auto investerar i fonder såsom aktiefonder, räntefonder och råvaror. Avanza Auto-serien består av olika fonder med olika risknivåer och utlovad avkastning. Beroende på portföljens riskprofil kommer innehavet i fonderna att se olika ut.

Vilken portfölj du bör välja beror helt och hållet på din investeringsstrategi. Det finns lika många investeringsstrategier som det finns sparare. Som tumregel brukar man dock skilja mellan offensiva och defensiva strategier – och Avanza Auto erbjuder portföljer för båda strategierna.

En offensiv strategi innebär hög risk och en potentiellt hög avkastning. En defensiv innebär i sin tur det motsatta: du vill skydda dina pengar genom lägre risk och för en lägre avkastning. En offensiv strategi är vanligare för långsiktigt sparande medan en defensiv strategi är vanligare för kortsiktigt sparande. 

Här nedan har vi listat Avanza Auto och dess portföljer. Ju mer aktiefonder, desto högre risk (och mer offensiv strategi) får du. Här är Avanza Auto-serien:

Avanza Auto 1: Detta är en typisk “lägga pengarna i madrassen”-fond. Fonden innehåller mest räntefonder, vilket ger dig en låg risknivå men även en låg förväntad avkastning.

Avanza Auto 2: Denna fond ger dig en balanserad fördelning med ungefär 50% aktiefonder och 50% räntefonder.

Avanza Auto 3: Denna fond innehåller lite mer aktiefonder än den förra och ger dig således en större chans att få högre avkastning, samtidigt som fonden inte är alltför offensiv.

Avanza Auto 4: Denna fond är mer offensiv och innehåller en övervägande del aktiefonder. Dessa aktiefonder kompletteras dock med räntefonder så att risken minskas något.

Avanza Auto 5: Denna fond är den näst mest offensiva fonden. Den innehållet mycket aktiefonder, vilket ger dig en högre chans till hög avkastning.

Avanza Auto 6: Här har du den mest offensiva av fonderna. Den innehåller ungefär 96% aktiefonder som dock kompletteras med cirka 4% råvaror.

Lägsta insättning på konto

Avanza kräver ingen minsta insättning för dess fonder, oavsett om du har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Som företagskund får du alltså själv välja hur mycket (eller lite) pengar du sätter in.

Varför ska man investera i Avanza Auto med sitt företag?

Det finns många fördelar med att investera i Avanza Auto med ditt företag. För att hjälpa dig med ditt beslut har vi listat tre anledningar till varför ditt företag borde investera i Avanza Auto. Läs vidare nedan för att ta reda på anledningarna.

En fond som är perfekt just för dig

Avanza Auto erbjuder flera olika fondportföljer med olika risknivåer och utlovad avkastning. Du kan välja mellan de lägre numrerade fonderna, från ett till tre, eller de högre numrerade fonderna från fyra till sex. De lägre fonderna har lägre risk och lägre avkastning, medan de högre fonderna har högre risk och högre avkastning. Du kan alltså välja den risknivå och avkastningspotential som passar just dig och dina sparmål.

Avanza är bland de säkraste nätmäklarna på marknaden

Avanza Auto ger inte endast en god avkastning till låga avgifter, tjänsten är även bland de säkraste på marknaden. Som investerare omfattas du av både investerarskyddet och insättningsgarantin, vilket innebär att du får tillbaka det investerade kapitalet om Avanza till exempel skulle gå i konkurs. Dessutom är Avanza omtyckt av dess användare och pålitlig.

Varför bör man välja kapitalförsäkring?

Hos Avanza är det standard med en kapitalförsäkring för företagskunder. För privatpersoner är det dock investeringssparkonton (ISK) som är det vanliga. Kapitalförsäkring ger företagskunder flera fördelar. Läs vidare nedan för att få reda på fördelarna.

Slipp deklarera dina affärer

Med en kapitalförsäkring slipper du att deklarera dina värdepappersaffärer. Skatten dras direkt från ditt konto. Med en kapitalförsäkring slipper du med andra ord en massa papperskrångel.

Avgiftsfritt

En av de största fördelarna med en kapitalförsäkring är att det är helt gratis. Fastän många aktörer tar ut en kontoavgift för kapitalförsäkringar är Avanza alltid helt gratis. Du behöver alltså inte vara rädd att en massa avgifter kommer att äta upp din avkastning.

Låg schablonskatt

För företagskunder är kapitalförsäkring en klar vinnare. Kapitalförsäkringar är schablonbeskattade, vilket innebär att du varje år betalar en viss procentsats i skatt, istället för att betala skatt på vinst och utdelningar. Du får alltså betala en låg årlig skatt baserat på kontots värde och insättningar istället för att betala en vinstskatt.

Hur fungerar redovisning och bokföring på kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring kan bokföras som en ren tillgång eftersom den tecknas utan pensionsutfästelse eller pantsättning. Du behöver alltså inte redovisa någon pensionsskuld. Den första månaden varje år skapar Avanza ett värdebesked med de uppgifter som du behöver till redovisningen, och detta värdebesked får du direkt på webbsidan.

Avgifter och kostnader

Den totala avgiften för att spara i Avanza Auto är mellan 0,33-0,37%. Förvaltningsavgiften för Avanza Auto ligger på 0,2% och avgiften för underliggande fonder är max 0,15%. Den totala avgiften slutar alltså på högst 0,37% beroende på vilken portfölj du har valt. Läs mer om Avanza Autos avgifter.

Känner du nu att du vill lära dig ännu mer om Avanza så rekommenderar vi att du läser vårt Avanza omdöme & recension för att lära dig mer om tjänsten samt hur man öppnar ett konto och börjar investera.

Läs mer om Avanza Auto