Aktiefond – Enkel och lättläst guide 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Aktiefond

Vad är aktiefond?

En aktiefond är en fond som investerar främst i aktier. Historiskt har dessa den bästa avkastningen av alla olika fonder som finns att investera i.

Tre viktiga punkter om aktiefond

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!
Aktiefond

FÖRDJUPNING

Aktiefond - ett praktiskt exempel

En aktiefond är en typ av fond som investerar i just aktier, oftast uteslutande i dessa. Det är en väldigt vanlig typ av fond och de allra flesta fondägare brukar äga åtminstone eller två aktiefonder.

Dessa kommer i flera olika varianter och det finns en viss skillnad på dessa som man bör hålla koll på. Generellt sett så är en aktiefond alltså det många kommer att tänka på när man talar om fonder.

Du som investerar i en aktiefond får alltså en avkastning eller förlust beroende på hur aktierna som fonden äger går. Går aktierna dåligt så förlorar fonden sitt värde, går den bra så går den istället upp.

Olika typer av fonder

Det finns som sagt olika typer av fonder och det är viktigt att förstå skillnaden på dessa. Den traditionella aktiefonden är den som ger bäst historisk avkastning men har också en hög risk.

Vill du fördela din risk kan du äga flera olika typer av dessa fonder. Du får ned risken och kan då balansera din portfölj, men det kan också leda till en lite lägre avkastning än om du bara ägde aktiefonder.

Indexfonder

Indexfonder är fonder som följer ett visst index, så genom dessa har du aktier enligt samma fördelning som dessa aktier har i det index som följs. Det här är också en bra fond då dessa generellt sett går upp långsiktigt. I grunden så är det ändå en typ av aktiefond.

Läs mer om indexfonder.

Räntefonder

Det här är generellt en säkrare typ av fond där innehaven istället består av olika räntebärande värdepapper. Dessa kan till exempel vara obligationer eller statsskuldväxlar. Jämfört med just aktiefonder så har dessa inte en lika hög risk, men det är såklart ingen garanti för framtida avkastning och fonder kan både öka och sjunka.

Läs mer om räntefonder.

Blandfonder

En blandfond består av både aktier och räntor. Det här ger dig en risknivå som ligger mellan aktiefonder och räntefonder. Fördelningen behöver däremot inte vara exakt 50% så du kan välja en som har lite mer aktier eller en som har lite mer räntor. En del strävar efter 50% om du föredrar det.

Hedgefonder

En hedgefond har målet att alltid ge dig en positiv avkastning, oavsett hur läget på börsen är. Det här kan innebära en högre risk men det finns också gott om hedgefonder som har en ganska låg risk.

Vad är skillnaden mellan en indexfond och en aktiefond?

En aktiefond väljer själv ut sina aktier, ofta med ett fokusområde. Det finns till exempel teknikfonder och dessa äger då främst aktier i olika teknikbolag. En läkemedelsfond fokuserar på läkemedel och så vidare. Det finns fonder för alla olika branscher.

En indexfond följer istället ett index och har därför inte samma friheter. Det är alltså index som du bör titta på i första hand för att se vad det blir för innehav som dina pengar kommer att följa.

Exakt vilket som är bäst beror helt på marknaden och hur du ser på lägre eller högre risk. Avkastning är ingen garanti oavsett vilket du väljer. Med ett stort antal fonder på marknaden kan du investera dina pengar i olika branscher eller marknader beroende på det som passar dig.

FAQ - Vanliga frågor om aktiefond

Nedan hittar du vanliga frågor och svaren på dessa om just aktiefonder.

Vad är en aktiefond?

En aktiefond är helt enkelt en fond som placerar sitt kapital i olika aktier, ibland med fokus på ett specifikt område eller marknad.

Vad är skillnaden mellan en indexfond och en aktiefond?

En indexfond följer ett index medan en aktiefond placerar i specifika aktier. I grunden så är en indexfond en typ av aktiefond.

Övrigt bra att veta om aktiefond

Aktiefonder kommer i många olika former och det finns ett väldigt stort antal av dessa på marknaden. Dessa har en högre risk jämfört med andra fonder men ger också historiskt en högre avkastning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden men det kan användas som en vägledning inför ditt beslut om hur du ska investera ditt kapital.

Aktiefonder passar för den som inte har tid att välja sina egna aktier eller om man vill investera i en bransch där man inte besitter mycket kunskap. Vill du till exempel investera i teknikbranschen men inte har någon större kunskap om området? Då kan du investera i en teknikfond där man kan just detta ämne.

Fonder kan precis som aktier minska i värde, men man brukar se dessa som lägre risk jämfört med att själv äga aktier. Det här behöver däremot inte stämma, en del fonder har en väldigt hög risk jämfört med vissa säkrare aktier.

Precis som med alla andra investeringar så är det med andra ord viktigt att man sätter sig in i ämnet och lär sig så mycket som möjligt. Det finns många bolag och team där ute som sköter fonder som placerar i lite allt möjligt, det finns något för alla.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.