Köpa AirBnB aktie (ABNB) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Airbnb är en verksamma servicebranschen genom att erbjuda en digital plattform för uthyrning och vidareuthyrning av lägenheter, rum och hus runt om i världen. Airbnb används av uthyrare som hyr ut till diverse privatpersoner. Bolaget grundades 2008. 

Airbnb har idag sitt huvudkontor i San Francisco, Kalifornien. På den här sidan har vi samlat in all information om Airbnb för att kunna investera i bolaget och köpa Airbnb aktier.

AirBnB logo

BOLAGSNAMN

AirBnB Inc

ADRESS

San Francisco, Kalifornien

TICKER

ABNB

SEKTOR & BRANSCH

Uthyrning och bokning av privat boende

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

AirBnBs aktiekurs

Här nedanför visas Airbnbs aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Airbnbs aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i AirBnB?

AirBnB Inc är ett välkänt bolag och har varit en ganska populär aktie sedan bolaget listades i slutet av 2020. Det är samtidigt ett ganska unikt företag och det kan därför vara en bra idé att lära sig lite mer om bolaget innan du går vidare och börjar köpa AirBnB aktie.

Här följer tre olika skäl till att investera i företagets aktier och längre ned får du veta mer om varför investerare har ett så stort intresse för bolaget.

Många föredrar AirBnB

Att resa är otroligt populärt och fram tills nyligen så har hotell varit den enklaste lösningen för att ordna en sovplats. Sedan AirBnB Inc dök upp så har det här förändrats och idag så föredrar många att boka ett rum genom den här tjänsten istället för att boka ett hotellrum.

Du får mer variation i utbudet och i många fall kan du få ett bättre pris. Samtidigt kan man då välja ett rum i det område där man helst bor. Det här kan vara lägligt till exempel under affärsresor, kanske går det att hitta en sovplats i närheten av jobbet.

Med flera miljoner uthyrningar listade på appen så bör du kunna hitta en sovplats oavsett vilken stad du ska besöka. Det är inte bara huvudstäder där du hittar uthyrningar, det finns sovplatser även i väldigt små städer i många länder. Så oavsett om du ska på en affärsresa, semester eller ska resa jorden runt så kan appen komma väl till hands.

Gynnas av att fler arbetar hemifrån

AirBnB Inc har sedan 2020 gått allt starkare även om man såg en del problem under C19. AirBnB Inc gynnas trots allt av att många arbetar hemifrån och den trenden verkar fortsätta. Det här kan innebära att AirBnB fortsätter att växa i den här gruppen, men det är ingen bra idé att investera i bolaget endast för den här trenden, det är trots allt något som snabbt kan ändras.

AirBnB har samtidigt en koppling till turistindustrin. Det är därför väldigt viktigt att du håller reda på vilka trender som gäller för den marknaden när du äger den här aktien, eftersom verksamheten kan påverkas om antalet turister i världen minskar eller ökar.

Bra potential långsiktigt

AirBnB Inc är ett ganska unikt bolag och även om det har dykt upp konkurrenter så har dessa inte lyckats etablera sig på marknaden på samma sätt som det här företaget har lyckats.

Det finns inte heller något som antyder att AirBnB Inc förlorar kunder och användare. Tjänsten blir tvärtom snarare mer populär med tiden. Att man sedan hör mycket om bolaget i media och nyheter gör också att fler hör talas om tjänsten, vilket i sin tur lockar fler användare till den.

Så kan du köpa AirBnB aktier

Det är väldigt enkelt att komma igång med att köpa aktier i AirBnB Inc. Stora aktier som denna finns hos de allra flesta nätmäklare, men vi rekommenderar Avanza Bank. Där får du förmånliga villkor, låga avgifter och plattformen har i princip allt en investerare kan tänkas vilja ha.

För att göra det enkelt för dig att komma igång så har vi här nedan gjort en enkel guide där vi hjälper dig att komma igång med ditt första köp. Det tar inte många minuter och när du sedan är klar så kan du också väldigt enkelt köpa andra aktier och fonder.

Så här gör du för att köpa aktier i Airbnb…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Till att börja med så måste du skapa ett konto hos Avanza. Det är Sveriges ledande nätmäklare och plattformen erbjuder dig möjligheten att köpa AirBnB Inc och väldigt många andra aktier, både utländska och svenska bolag.

Att skapa ett konto går väldigt snabbt när du använder BankID och du kan strax därpå börja investera och köpa dina första aktier. Ett konto på Avanza är bra oavsett om du ska göra stora eller små investeringar, inte minst då man erbjuder ganska förmånliga avgifter och har ett enormt antal tjänster med olika finansiella instrument.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

För att köpa aktier, fonder och värdepapper i allmänhet så måste du ha ett konto för att förvara dessa. När du har registrerat dig hos Avanza Bank så kan du enkelt skapa ett investeringssparkonto, ISK förkortat. Det här är ett förmånligt sparkonto där du förvarar dina värdepapper.

Avanza skickar sedan in alla uppgifter åt dig för deklarationer, så du behöver inte själv hålla reda på den biten. Själva skatten är samtidigt låg på ISK då man betalar en väldigt låg skatt på hela portföljens innehav.

Andra typer av aktiekonton kommer med andra skatteregler. Det vanligaste är att du betalar 30% skatt på all din vinst, istället för en skatt på hela innehavet. Det här innebär däremot en rejäl utgift på dina eventuella vinster. För småsparare är det nästan alltid bättre med ett ISK då det är både billigare och enklare.

Steg 3: Sök efter AirBnB

Längst upp till höger på plattformen ser du en sökfunktion. Där kan du skriva in en akties namn, exempelvis AirBnB Inc, och sedan får du upp aktien i sökresultatet. När du trycker på resultatet så kommer du in på Avanzas sida för aktien.

Här hittar du viktig information om aktien, i det här fallet ABNB. Du kan där se finansiella uppgifter om bolaget, vad aktiekursen står i USD och mycket annat. Den här informationen är viktig att du använder när du gör din egen analys av ett företag.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På Avanzas sida för aktien ser du också knappar för köp och sälj. När du trycker på köp så får du då möjligheten att ange hur många aktier du vill köpa. Du lägger sedan din order och när den slutförs så får du dina aktier in på ditt ISK.

Innan du genomför ett köp så är det viktigt att du dubbelkollar att allting stämmer. Kolla vilket courtage som gäller och att du har fyllt i rätt antal aktier som du vill köpa. När du har lagt din order kan det ta en liten stund innan du får dina aktier, beroende lite på om du har köpt för marknadspris eller angett något annat.

Rent generellt så går det väldigt snabbt att få dina aktier och i ett bolag som AirBnB så är det ganska hög volym, så det går snabbt att både köpa och sälja aktier i bolaget.

airbnb aktiekurs

Presentation av AirBnB

Bolaget har varit verksamt väldigt länge och var ett tidigt bolag som såg framgång när appar började bli en del av vardagen. På den tiden fanns inga riktiga konkurrenter som erbjöd privatpersoner att hyra ut sina egna rum eller bostäder.

Genom att vara ute tidigt så lyckades man snabbt etablera en dominans på marknaden och idag är därför AirBnB Inc ett stort och etablerad bolag som kontinuerligt nämns i nyheter och media. De allra flesta personer har troligtvis hört talas om varumärket vid något tillfälle, och i de allra flesta städer i världen hittar du människor som använder tjänsten för att hyra ut ett rum eller dylikt.

Det finns däremot väldigt mycket mer information om AirBnB som kan vara bra att ha innan du går vidare med en investering. Aktien är till exempel fortfarande ganska ny på börsen och det kan därför vara bra att förstå företagets bakgrund och historia.

Om du inte är bekant med företaget så kan det också vara bra att lära sig lite mer om vad deras inkomstkällor är. Vi ska därför gå igenom just detta så att du får en bättre insikt i grundverksamheten.

Så tjänar AirBnB pengar

AirBnB har inte någon större fördelning när det gäller inkomstkällor. Majoriteten av deras pengar kommer från bokningar av både gästerna och värdarna som använder deras plattform. Bokningarna kommer med avgifter för både den som hyr ut sin bostad och den som sedan hyr den.

Värdar betalar rent generellt en avgift på 3%. Det här blir väldigt mycket pengar när man tittar på det enorma antalet bostäder som hyrs ut genom appen. Totalt har man över 5 miljoner listade bostäder. Det här är fördelat på över 100 000 städer i världen.

Samtidigt så växer plattformen kontinuerligt. Det finns inte någon direkt konkurrent till deras tjänst och det här ger ABNB ett stort övertag på marknaden. Konkurrenter har försökt tidigare men det är sällan dessa har klarat sig väl.

För den som söker en bostad så är ABNB bättre eftersom det finns ett mycket större utbud av alternativ. För värdarna så finns det i sin tur fler användare så det blir enklare att få sitt rum eller bostad listat.

Så grundades AirBnB

ABNB grundades redan 2008 då ett gäng killar fick idén att hyra ut en luftmadrass i sin bostad. Det här ledde till idén att låta andra göra samma sak, alltså hyra ut rum i sin bostad till människor som behövde någonstans att övernatta.

Det visade sig att ABNB var en briljant idé och fungerade som en smart konkurrent mot hotell. Hotell är trots allt dyrt och det är inte alltid det finns överkomliga rum lediga, än mindre när det sker speciella event i en stad där många reser till staden.

Mycket har däremot hänt sedan företaget grundades. Man fick snabbt börja anställa och idag har bolaget över 5000 anställda. Redan 2011 fick man öppna sitt första internationella kontor, ett i London. Innan halva 2012 hade gått hade man redan öppnat fler kontor i bland annat Berlin, Köpenhamn, Paris, Milan, Barcelona och Moskva.

Investera i liknande bolag som AirBnB

Det finns gott om bolag i samma bransch som AirBnB Inc, men det är ganska få bolag som har exakt samma typ av verksamhet. Om den här aktien intresserar dig så rekommenderar vi att du tittar på en utav de tre bolagen här nedan.

Det här är alla bolag med börsnotering så aktierna går enkelt att köpa hos alla större mäklare. Nya framtida konkurrenter till AirBnB Inc kan däremot dyka upp och då kan det vara värt att även titta på dessa bolag.

TripAdvisor Inc

TripAdvisor grundades redan år 2000 och är kända för att genom sin e-handelsplattform erbjuda recensioner, bokningar och dylikt för resor, restauranger och dylikt. Tjänsten liknar på många sätt AirBnB Inc, men med ett fokus på resor och hotell.

Expedia Group Inc

Expedia är en konkurrent till inte minst TripAdvisor men har genom tjänsten Vrbo också varit den största konkurrenten till AirBnB. Om du är intresserad av AirBnB Inc så är det här en aktie du absolut bör titta på.

Google

När man nämner Google tänker många på sökmotorer, sociala medier och denna typen av tjänster. Det många däremot inte vet är att Google har blivit en konkurrent till AirBnB Inc. Du kan idag annonsera ut dina bostäder genom Google helt gratis och då listas dessa tillsammans med bland annat hotell, Google verkar också ha planer på att expandera detta.

Ska man investera i AirBnB?

AirBnB är en intressant aktie på många sätt. Vi har tidigare gått igenom många av anledningarna till att aktien är värd att titta på och eventuellt även att investera i. AirBnB Inc är en relativt unik tjänst med rätt få konkurrenter, även om tjänster som Vrbo finns.

Med många etablerade kunder och uthyrare som använder appen dagligen så finns det goda skäl till att investera i företagets aktier. Samtidigt så är ingen aktie utan sina nackdelar och det är väldigt viktigt att du förstår företagets bekymmer, inte minst då det kan påverka deras framtida affärer. Det kan också påverka den framtida aktiekursen.

Vi ska därför gå igenom lite viktig information gällande företagets för- och nackdelar. Det här gör det också lättare för dig att veta vilka problem som kan dyka upp i framtiden om du har köpt företagets aktier.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om AirBnB

Det är viktigt att man har tillräckligt med information innan man går in i en aktie. Det här gäller även för andra finansiella investeringar som fonder och dylikt. Vi ska därför ta några vanliga frågor som andra investerare har om AirBnB Inc och svaren på dessa.

Finns AirBnB på börsen?

AirBnB Inc finns listat på börsen sedan slutet på 2020. Aktien är listat på NASDAQ och går därför att hitta på börsen hos de allra flesta mäklare.

Vart kan jag investera i AirBnB?

Om du vill köpa aktien på börsen så gör du det enklast genom en stor nätmäklare som Avanza. Du kan där köpa denna aktie och många andra.

Hur mycket ska man investera i AirBnB?

Hur mycket du bör investera beror mycket på ditt kapital. Det är samtidigt viktigt att du har råd med din investering, gå inte in med mer än du har råd att förlora. Tänk också på att fördela din risk genom att äga flera olika aktier. Längre upp listade vi ett par bolag som liknar den här aktien om du vill äga aktier i bolag som liknar AirBnB Inc.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.