Är du intresserad av att veta vad Lysa har gett för historisk avkastning?
Bra!
Genom att jämföra fondrobotarnas historiska avkastning kan du lätt se vem som har historiskt sätt presterat bäst.
I denna artikeln kommer vi hjälpa dig genom att berätta hur bra Lysa har presterat sedan start samt en historisk uträkning med hjälp av uträkningsmetoden pro forma. Detta visar upp en fiktiv portfölj med start från 1998.
Häng med!
Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.
- Avgift till fondroboten: 0,15-0,24%
- Total avgift: 0,30-0,41%
- Sveriges ledande fondrobot
- Få rabatt på avgiften genom vår länk!
- Automatisera dina investeringar
- Passar för både nybörjare och rutinerade
- Vi är mycket nöjda med avkastningen
- Mycket låga avgifter
- Högt omdöme från tidigare kunder på Trustpilot
- Insättningsgaranti och investerarskydd
- Ingen mobilapp
Lysas avkastning sedan start
Lysas avkastning sedan start mäts från 1 januari 2017. Hur mycket avkastning fonderna har genererat beror på utvecklingen, det vill säga hur mycket investeringarna har ökat i värde. Bilden nedan illustrerar utvecklingen för Lysas portföljer.
När du väljer en fondrobot, kan det vara lockande att enbart fokusera på historisk avkastning. Men det är viktigt att komma ihåg att tidigare resultat inte garanterar framtida framgång. Det är därför kritiskt att inte enbart basera ditt val på avkastningshistorik.
Förutom att jämföra prestationer med konkurrenterna, bör du beakta flera andra faktorer som avgifter, rebalansering, kundsupport, tillgång till rådgivning, olika kontotyper, investeringsstrategi och fokus på hållbarhet.
Dessa aspekter är avgörande för att säkerställa att din investering hanteras effektivt och i linje med dina ekonomiska mål och personliga värderingar.
Viktiga aspekter att överväga:
- Historisk avkastning vs. framtida potential: Tidigare framgångar är inte en garanti för framtida resultat.
- Avgifter och rebalansering: Påverkar nettoreturn.
- Support och rådgivning: Viktiga för servicekvalitet och personlig anpassning.
- Kontotyper och investeringsstrategi: Måste stämma överens med dina behov och mål.
- Hållbarhetsfokus: Viktigt för etiskt medvetna investerare.
Hur skulle avkastningen sett ut om Lysa startade 1998?
Då Lysa är en relativt ny aktör på investeringsmarknaden saknar de historisk avkastningsdata som sträcker sig tillbaka längre än 1 januari 2017. För att kunna visa historisk avkastning som sträcker sig tillbaka längre tid än så använder sig Lysa av uträkningar som kallas pro forma. Med hjälp av dessa fiktiva portföljer som skapas med pro forma kan Lysa visa avkastningar för olika tidsperioder och Lysa-Portföljer.
Så här ser Lysas simulerade utveckling ut sedan 1998.
”Pro forma” är en term från latin som betyder ”för formens skull” eller ”som en formalitet”. Den används inom ekonomi för att beskriva en metod där man beräknar finansiella resultat genom att använda prognoser eller antaganden.
Dessa antaganden, som kan baseras på tidigare händelser eller framtida förväntningar, hjälper till att skapa en bild av det mest sannolika ekonomiska utfallet. Proformarapporter, som är resultatet av denna metod, kan liknas vid budgetar där man, med hjälp av antaganden, förutser framtida intäktsflöden och utgiftsflöden för en specifik period, ofta ett räkenskapsår.
Investeringsbolag, exempelvis Lysa, använder sig även av pro forma för att skapa en uppskattning av historisk avkastning.
Trots dess användbarhet har proformarapporter vissa begränsningar. Eftersom de bygger på antaganden, bör de inte ses som absoluta sanningar. Hypotetisk data, som ofta baseras på historiska trender, är istället en del av beslutsunderlaget och bör behandlas som en komponent i den övergripande analysen.
Viktigaste informationen:
- Definition: ”Pro forma” betyder ”för formens skull” och är en metod för att beräkna ekonomiska resultat med hjälp av antaganden.
- Användningsområden: Används för att skapa proformarapporter och budgetar, och av investeringsbolag för att uppskatta historisk avkastning.
- Begränsningar: Proformarapporter bygger på antaganden och bör inte ses som absoluta sanningar, utan som en del i beslutsunderlaget.
Hur ser avkastningen ut mellan Lysa och Länsförsäkringar Global Indexnära?
Länsförsäkringar Global Indexnära är som namnet låter en global indexfond, och inte en fondrobot. Trots det är många investerare som väljer att investera i en fondrobot som Lysa, också intresserade av globala indexfonder, som Länsförsäkringar. Så hur ser avkastningen ut om man jämför dessa två investeringsalternativ?
Lysa (100% aktier) | Länsförsäkringar Global Indexnära | |
2017 | 9,42% | 10,56% |
2018 | −3% | −0,80% |
2019 | 30,50% | 33,22% |
2020 | 1,91% | 2,36% |
Denna jämförelse är beräknad med Lysa 100% aktier. Det är portföljen med högst risk, och då också högst chans till avkastning.
Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.
- Avgift till fondroboten: 0,15-0,24%
- Total avgift: 0,30-0,41%
- Sveriges ledande fondrobot
- Få rabatt på avgiften genom vår länk!
- Automatisera dina investeringar
- Passar för både nybörjare och rutinerade
- Vi är mycket nöjda med avkastningen
- Mycket låga avgifter
- Högt omdöme från tidigare kunder på Trustpilot
- Insättningsgaranti och investerarskydd
- Ingen mobilapp