Vätgas aktier – 13 bästa vätgasaktierna september 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Vätgas aktier

Vätgas betraktas som en av de mest lovande teknologierna för att minska utsläppen av växthusgaser och nå klimatmålen. Som ett resultat av detta har vätgasrelaterade företag fått mycket uppmärksamhet på aktiemarknaden, och många investerare har börjat titta på dessa bolag som en möjlighet för sina långsiktiga investeringar. 

I denna artikel kommer vi att lista och gå igenom de 13 bästa vätgasaktierna för att hjälpa dig att göra en informerad investeringsbeslut i denna snabbt växande bransch. 

Vi kommer att titta på olika faktorer, såsom företagens finansiella prestationer, deras tekniska framsteg, och marknadspotential för att identifiera de mest lovande vätgasaktierna på marknaden idag. 

Läs vidare för att upptäcka vilka bolag som har potentialen att bli de största vinnarna på vätgasmarknaden. Om du inte har ett konto hos en nätmäklare ännu så rekommenderar vi Sveriges ledande nätmäklare, Avanza bank:

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Innehållsförteckning

Vilka är de bästa vätgas aktierna?

Med tanke på potentialen för grön vätgas kommer allt fler nya och redan etablerade energiföretag in i branschen. Faktum är att många energi- och industriföretag är i ett tidigt skede av att utforska möjligheten till vätgasenergi, och en handfull nya företag börjar redan dyka upp som tidiga ledare inom sektorn. Här är 13 ledande vätgasföretag att hålla ett öga på när branschen mognar:

 BolagAvkastning senaste 3 åren (%)
1Plug Power1311,73%
2Cell Impact238,95%
3PowerCell209,48%
4Ballard Power205,29%
5NEL181,06%
6Metacon87,50%
7Cortus Energy44,83%
8Bloom Energy37,19%
9Cummins34,12%
10Air Products & Chemicals29,51%
11myFC Holding−25,30%
12Insplorion−26,42%
13McPhy Energy−56,35% (Sedan börsnotering)

1. Plug Power

Plug Power är en pionjär inom vätgas. De skapade den första kommersiellt gångbara marknaden för vätgasteknik. Plug Power har implementerat branschledande 50 000 bränslesystem för elfordon.

Plug Power bygger ett grönt vätgasnätverk i Nordamerika. Man har flera vätgasanläggningar under uppbyggnad som bör komma igång med produktionen 2022. Man räknar med att börja bygga flera under de kommande åren. Företaget strävar efter att bygga världens första gröna vätgas-ekosystem och vara ledande i denna enorma marknadsmöjlighet.

2. Cell Impact

Cell Impact AB är en global leverantör av avancerad produktionsteknologi till marknaden för vätgas och bränsleceller, samt elektrolysörer. Cell Impact Forming™  är en patenterad teknologi som kan producera stora mängder högkvalitativa flödesplattor effektivt. Tekniken är kompakt, mindre resurskrävande och mer miljövänlig än konventionella framställningsmetoder.

3. PowerCell

Detta svenska företag kommer från Volvo. Den har patenterad bränslecellsteknik som placerar den i framkant av den tekniska utvecklingen. Företaget förväntar sig att verksamheten tar fart tack vare det stora intresset för vätgas. År 2020 hade Powercell Sweden en årlig omsättning på över 10 miljoner euro.

4. Ballard Power

Ballard Power Systems har utvecklat en bränslecell med nollutsläpp av protonbytesmembran (PEM) som drivs på vätgas. Det möjliggör elektrifiering av bussar, kommersiella lastbilar, tåg, marina fartyg, personbilar och gaffeltruckar.

Företaget arbetar också med ny teknik som använder vätgasenergi. I början av 2022 samarbetade det med den schweiziska industrijätten ABB (NYSE:ABB) för att utveckla bränsleceller för att driva fartyg. De har också samarbetat med det indiska företaget Adani Group för att utvärdera investeringar i kommersialiseringen av vätgasbränsle i Indien.

Dessutom tillkännagav de ett framgångsrikt test med Chart Industries (NYSE:GTLS) för att driva bränsleceller med flytande vätgas. Investeringarna positionerar Ballard Power Systems i ledande position inom den spirande vätgasindustrin.

5. NEL

Norska företaget Nel ASA har flera tekniker för att möjliggöra övergången till en vätgasdriven ekonomi. De tillhandahåller anordningar för elektrolys, uppdelning av vatten till väte och syre, samt utrustning för lagring och vätgastankning. Bolaget är noterat på Oslo Börs.

6. Metacon

Metacon AB (publ) är ett internationellt energiteknikföretag vars affärsidé är att kommersialisera små och stora energisystem för produktion av vätgas, el och värme.

Metacon etablerades 2011 i Sverige och i februari 2013 förvärvade Metacon en majoritetsandel i Helbio Holdings SA, som äger 100% av Helbio SA. Helbio har patenterad teknologi för kostnadseffektiv produktion av vätgas från biogas och andra kolväten för bränsle- och energiförbrukning.

7. Cortus Energy

Cortus Energy AB verkar inom förnybar energi. Företaget grundades av Rolf Martin Ljunggren 2006 och har sitt huvudkontor i Kista, Sverige.

Cortus har tagit fram en lösning som ska ersätta fossila bränslen där det behövs som mest. Lösningen bygger på befintliga teknologier som kombineras till ett nytt och innovativt system. Enligt Cortus är detta en banbrytande strategi som förgasar biomassa i en helt integrerad process.

Avfall omvandlas till förnybara bränslen för att minska koldioxidavtrycket i intensiva sektorer, som stålindustrin och transportsektorn.

8. Bloom Energy

Bloom Energy satsar på att göra ren, pålitlig och prisvärd energi. Företaget har utvecklat Bloom Energy Server, en plattform för elkraftgenerering på plats. År 2021 presenterade de Bloom Electrolyzer, som använder samma solid oxid-teknologi som Bloom Energy Server för att producera ren vätgas, men med 15% till 45% högre effektivitet än andra produkter på marknaden.

Bloom Energy tror att Bloom Electrolyzer, som kan börja leverera hösten 2022, är ett stort steg framåt för vätgas. Den tror att tekniken kommer att göra det möjligt för tunga industrier som stål-, kemikalie-, cement- och glastillverkning att minska koldioxidutsläpp.

9. Cummins

Cummins är en ledare inom naturgas- och batteriteknik. De meddelade i maj 2021 att de skulle leverera en av världens största elektrolysörer till Spanien. Det är ett joint venture mellan de själva och Iberdrola för att leda utvecklingen av väte, och för att skala upp vätgasproduktionen i regionen.

Cummins fortsätter också att utöka sina möjligheter för att kunna stödja hela vätgas-ekonomin och använder bränslecellsteknik för att driva flera applikationer, inklusive bussar och lastbilar. I slutet av 2019 förvärvade Cummins Hydrogenics för att utöka sin kapacitet inom vätebränsleceller och utveckla ny produktionsteknik.

10. Air Products & Chemicals

Air Products, en världsledande leverantör av vätgas, har planer på att byta sin globala flotta med mer än 2 000 lastbilar för att köras på vätgas. Företagets teknik används årligen i mer än 1,5 miljoner tankstationer i över 20 länder. 

Dessa inkluderar flera i Kina, som företaget har öppnat för att stödja landets projekt ”Hydrogen into Ten Thousand Homes”, som i sig är utformat för att främja fördelarna och utnyttjandet av grön energi.

11. myFC Holding

myFC är ett svenskt innovationsföretag med fokus på grön och hållbar teknik. Företaget grundades 2005 som en spin-off från forskning inom bränsleceller vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

myFC är världsledande inom mikrobränsleceller, där deras egna, patenterade bränsleceller ger högsta möjliga energitäthet per volym och yta. Hybridlösningen kombinerar ackumulatorer, som batterier, med vätgasbaserade mikrobränsleceller, vilket ska ge maximal drifttid utan några utsläpp förutom rent vatten.

Bolagets teknologi genererar grön energi via vätgas för att ladda och komplettera batterier. myFC:s grundläggande design inkluderar små, platta och skalbara bränsleceller, som främst används i elektrifierade konsumentapplikationer och elfordon.

myFC har en omfattande global patentportfölj utvecklad efter 20 års forskning. Företaget äger över 24 patentgrupper som omfattar totalt över 100 beviljade patent i relevanta länder och regioner. 

12. Insplorion

Insplorion AB utvecklar och säljer laboratorieinstrument, sensorchips och mjukvaruapplikationer som används av laboratorier, universitet och företag i Sverige.

Insplorion är ett svenskt life science-företag, med den patenterade och egenutvecklade sensorplattformen NanoPlasmonic Sensing (NPS). Det är en teknik som gör det möjligt att studera nanoprocesser på ytor och i tunna lager.

På grund av sensorernas höga känslighet, robusta karaktär och möjlighet till miniatyrisering är NPS väl lämpad för tuffa miljöer på fältet, i industrin eller i korrosions miljöer, som inuti ett batteri.

13. McPhy Energy

McPhy Energy SAS är ett energiföretag från Frankrike som utvecklar lagrings- och produktionslösningar för vätgas till den kommersiella vätgasmarknaden, och marknaderna för förnybar energi. Bolaget säljer vätgasteknologi i fast tillstånd för att tillhandahålla ett sätt för lagring av förnybar energi för industriell gas.

Dess produkter inkluderar elektrolysatorn, en vätegenerator som använder vatten som råmaterial; lagringslösningar för fast väte med MCP- och MGH-serier; och andra sätt som integrerar elektrolysatorer och andra lösningar. Det har kontor i länder som Frankrike, Italien och Tyskland och distributörer i Europa, Asien och Amerika.

3 bästa nätmäklarna att investera i vätgas aktier

Det finns möjligheter till att investera i vätgas hos de flesta nätmäklare. Tänk på att välja en pålitlig aktiemäklare, som erbjuder aktier i de bolag där du vill investera. Vi rekommenderar Avanza och Nordnet för långsiktiga investeringar, och eToro för kortsiktiga aktieköp och trading.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största onlinebank och de erbjuder både investeringssparkonto och aktie-fondkonto. För långsiktiga investeringar och breda marknader är Avanza vårt förstahandsval. 

Marknader som går att investera på:

 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA
 • Kanada
 • Tyskland
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Italien
 • Belgien
 • Frankrike
Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

2. Nordnet

Nordnet är en annan bank som också är utmärkt för långsiktigt sparande i aktier inom förnyelsebar energi. Nordnet passar perfekt för dig som gillar smidiga lösningar där du snabbt hittar det du söker.

Marknader som går att investera på:

 • Danmark
 • Finland
 • Norge
 • Tyskland
 • USA
 • Kanada
Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr
Nordnet
4.5
Kom igång nu Jämförelse mellan Nordnet och Avanza
Affiliatelänk. *Se fullständiga villkor på Nordnet.se

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp är eToro det bästa alternativet. Du kan testa trading med ett demokonto innan du köper aktier för riktiga pengar.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Annonslänk.

Vad är vätgas?

Vätgas är ett rent bränsle som, när det förbrukas i en bränslecell, endast producerar vatten. Vätgas kan produceras från en mängd olika resurser, såsom naturgas, kärnkraft, biomassa och förnybar energi som sol och vind. Dessa egenskaper gör det till ett attraktivt bränslealternativ för transport- och elproduktion. Energin kan sedan användas i bilar, i hus, och många fler applikationer.

Vätgas är en energibärare som kan användas för att lagra, flytta och leverera energi som produceras från andra källor.

Idag kan vätgas framställas genom flera metoder. De vanligaste metoderna idag är naturgasreformering (en termisk process) och elektrolys. Andra metoder inkluderar soldrivna och biologiska processer.

Varför ska man investera i vätgas aktier?

Det finns otroligt många anledningar att investera i vätgas just nu. Här är de främsta anledningarna:

1. Politiken sopar banan framför vätgasföretagen

Vätgas anses vara en avgörande faktor för att hjälpa länder att minska utsläppen från energiförbrukning och uppnå klimatmålen. Det är ett billigare och grönare alternativ till naturgas. Politiska beslut runt om i världen gör det lättare för vätgasföretag att satsa på forskning, utveckling och effektivisering. 

Till exempel, i Storbritannien har regeringen åtagit sig att investera upp till 4 miljarder pund i vätegas, bland annat i produktionsanläggningar, fram till 2030. Målet är att producera tillräckligt med vätgas för att ersätta fossila bränslen för uppvärmning och matlagning i cirka 3 miljoner hem. 

Regeringen hoppas att vätgas kommer att försörja mellan 25 % och 30 % av de brittiska hemmen år 2050. I USA inkluderar president Joe Bidens infrastruktursatsning 8 miljarder dollar för att framställa, transportera och lagra ren vätgas.

Tekniken för bränsleceller för väte kommer att växa i takt med att regeringar runt om i världen försöker lösa klimathotet på allvar. Enligt International Energy Agency (IEA) har de globala CO2-utsläppen minskat med 5,8 % 2020, men förväntas öka med 4,8 % 2021 när efterfrågan på kol, olja och gas återhämtar sig parallellt med ekonomin. 

Som ett resultat av detta gör regeringar över hela världen nya ansträngningar för att investera i och producera mer energi från förnybara källor som vätgas, sol, vind och geotermisk energi.

2. Analytiker och investerare är positivt inställda till vätgasaktier

Analytiker och investerare är övertygade om de långsiktiga tillväxtmöjligheterna som vätgas erbjuder. Faktum är att grön vätgas kan stå för upp till 24 % av vårt energibehov 2050, vilket kan bidra till att minska utsläppen med cirka en tredjedel.

3. Vätgas har stor potential

Vätgasenergi har en enorm potential. Det utsläppsfria bränslet kan hjälpa till att minska koldioxidutsläppen från tung industri, ersätta naturgas och lagra förnybar energi, vilket banar väg för en fossilfri värld. Som sådan ger det en marknadsmöjlighet för flera miljarder dollar.

Vätgas håller dock fortfarande på att växa fram som en kommersiellt gångbar bränslekälla. Branschen måste effektiviseras och minska kostnaderna för att bli konkurrenskraftig med fossila bränslen och andra framväxande teknologier, som batterilagring.

Risker med att investera i vätgas aktier

Vätgas är en energikälla som släpper ut noll växthusgaser vid förbränning. Den enda avfallsprodukten är vattenånga. Det gör vätgas till en renare energikälla än fossila bränslen som naturgas, olja och kol.

Nackdelen med väte som bränslekälla är att vi sällan hittar det i gasform. Och även om vi kan producera väte från en mängd olika källor, släpper några av dessa metoder ut växthusgaser. Utöver det uppnår vätgasframställningen ännu inte  den stora skala som krävs för att vara ekonomiskt konkurrenskraftigt i jämförelse med fossila bränslen.

Det kan dock förändras under de kommande åren. Flera företag arbetar hårt för att utnyttja den enorma potentialen för detta potentiellt utsläppsfria bränsle.

Hur framtiden ut för vätgas?

Grön vätgasenergi har nästan obegränsad potential. Vätgasbränsle fungerar ungefär som batterier och genererar elektricitet från en elektrokemisk reaktion. Istället för att ladda dem som ett traditionellt batteri, tankar man bränslecellerna med mer vätgas. 

Det går att använda vätgasbränsle för att driva fordon (bilar, tåg, bussar, maritima fartyg och lastbilar) och som en stationär kraftkälla. Vätgas kan också ersätta naturgas i rörledningar med vissa modifieringar. Man kan sedan använda vätgasen i kraftverk för att generera el, och som bränslekälla för bostäder. På grund av dess potential pekar vissa prognoser det framtida värdet av den gröna vätgasmarknaden till så mycket som 10 miljarder dollar.

Även om grön vätgas lovar mycket som en potentiell utsläppsfri bränslekälla, är det dyrt att producera. Det kostade mellan $18,58 och $33,44 per dekaterm att producera grön vätgas 2020. Jämförelsevis var kostnaderna för naturgasproduktion mellan $1,00 och $4,50 per dekatherm. Kostnaderna sjunker dock, vilket gör grön vätgas mer konkurrenskraftigt mot naturgas.

Övrigt bra att veta om vätgas aktier

Innan du investerar i vätgas är det bra att känna till de olika typerna av vätgas som produceras. Den enda vätgasen som är helt utsläppsfri är “green hydrogen”, alltså grön vätgas. Vätgasen kategoriseras med färgkoder från grön, turkos, blå och grå. Där grön är utsläppsfri, och grå vätgas framställs med fossila bränslen vilket resulterar i koldioxidutsläpp.

Väte finns överallt

Vätgas är ett bränsle som endast avger vatten när det används. Men på jorden existerar väte sällan som en gas, så vätgasen måste separeras från andra grundämnen för att skapas. Det huvudsakliga sättet att göra detta på är genom en process som kallas elektrolys, där en elektrisk ström separerar väteatomerna från syreatomerna i vattnet.

Det går att utvinnas på flera olika sätt

Det finns flera sätt att producera vätgas. Vissa metoder resulterar i produktion av koldioxid som en biprodukt. Industrin kallar dessa former “grå” eller ”blå vätgas”. Att använda dessa former av vätgas kräver avskiljning, infång och lagring av den associerade koldioxiden under jorden för att det ska uppnå nollutsläpp av växthusgaser. En annan metod använder förnybar energi för att driva en elektrolysator som delar vätgas från vattenmolekyler. Denna process producerar grön vätgas, som inte skapar några koldioxidutsläpp.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.