Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Starbucks aktie (SBUX) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Starbucks aktie

Starbucks är ett globalt amerikansk cafékedja. Starbucks erbjuder kaffe, dryck, snacks, mellanmål och lunchmåltider via egna caféer. Internt i bolaget sker även egen rostning och produktion av kaffe. Bolaget grundades 1971. Företaget har idag sitt huvudkontor i Seattle, USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Starbucks för att kunna investera i bolaget och köpa Starbucks aktier.

Starbucks-Logo

BOLAGSNAMN

Starbucks Corp

ADRESS

2401 Utah Avenue South
Seattle, Washington

TICKER

SBUX

SEKTOR & BRANSCH

Restaurang, Kafferosteri

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Starbucks aktiekurs

Här nedanför visas Starbucks aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Starbucks aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Starbucks?

En analys av aktier du ska investera i är viktigt. Och, kom ihåg att även om alla analyser av aktieanalytiker fastslår att Starbucks är ett köp, så kan du fortfarande förlora pengar om du investerar i aktier. Men att vara ordentligt påläst minskar risken och ökar chansen till utdelning. 

När Howard Schultz köpte Starbucks Corporation med drömmen om att förvandla företaget till ett kafé i europeisk stil som fungerade som en ”tredje plats” efter hem och arbete för kunderna, kunde han omöjligt ha förutsett dess tillväxt. Företaget gick från en enda cafébar 1987, där det inte ens sålde färdigbryggt kaffe, utan bara rostade kaffebönor, sedan utvecklades det till en långsamt växande kedja, och slutligen etableringen som ett globalt varumärke.

Starbucks har vuxit till över 30 000 butiker på mer än 80 marknader. Den tillväxthistorien saktar inte ner när som helst snart, vilket är en av anledningarna till att köpa företagets aktier och hålla fast vid den för alltid.

Här är de bästa anledningarna till att investera i Starbucks:

1. Öppnar fortfarande nya caféer i USA

Starbucks har nästan nått mättnadsnivå på sin hemmamarknad, men det växer fortfarande selektivt. Kedjan har över 15 000 butiker i Nordamerika (ungefär hälften av den totala mängden butiker) men de öppnar fortfarande kaféer där det är lönsamt. Generellt innebär det att expandera i städer där de nuvarande caféerna inte kan hantera mängden kunder, och de öppnar nytt i tillväxtområden, exempelvis i växande förorter.

2. Växer i Kina

Inte alla amerikanska företag har lyckats knäcka koden för att etablera sig på den kinesiska marknaden. Starbucks har framgångsrikt penetrerat kaffemarknaden i det enorma landet, och man förutspår en stadig tillväxt framåt. Att företaget lyckas etablera sig i Kina kan också tyda på att de har stora chanser att etablera sig på andra marknader, även om de europeiska satsningarna inte gett speciellt positiva resultat.

3. Kontinuerlig anpassning och utvecklande

Starbucks arbetar ständigt med att följa med i trender och kundernas önskemål.

Det kan innebära nya produkter, eller nya arbetssätt som kan gynna försäljningen. Ett exempel är en satsning på AI, som utvecklas för att frigöra personalens tid så de kan fokusera mer på kundbemötande. 

Då Starbucks är ett så pass stort bolag är anpassning och utveckling extremt viktigt för att fortsätta växa och generera ökad tillväxt över tid.

Så kan du köpa Starbucks aktier

För att köpa aktier i Starbucks måste du ha tillgång till BankID, och bestämma dig för hur mycket du vill investera. Du kan eventuellt lägga en köporder hos ditt lokala bankkontor, men det är både dyrare och krångligare än att använda en nätmäklare.

Så här gör du för att köpa Starbucks aktier:

 

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Gå in på avanza.se och klicka på “bli kund”. Avanza är Sveriges främsta nätmäklare, med mängder av användbara finansiella verktyg. Självklart är det kostnadsfritt att bli kund hos Avanza, och registreringen tar endast ett par minuter. 

Du kan även öppna ett konto hos eToro där du kan börja med trading. eToro är ett bättre val om du skulle vilja handla aktien och andra aktier mer kortsiktigt.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Välj sedan att öppna ett investeringssparkonto. Ett ISK är nödvändigt för att investera i aktier, då det är där du förvarar aktierna. 

Steg 3: Sök efter Starbucks

Sök efter Starbucks Corp. Använd sökfunktionen, eller scrolla igenom aktielistan. Aktiens ticker är SBUX, och den handlas på Nasdaq.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Klicka på köp för att lägga din order. När aktierna inhandlats kommer du att se dessa på ditt investeringssparkonto. 

Presentation av Starbucks

Starbucks är kaffeförsäljaren som har revolutionerat den amerikanska kaffekulturen. Dess lyckade koncept har kombinerat det bästa från snabbmatsbranschen, med lättillgängliga butiker, drive-in försäljning och muggar som är anpassade för to-go. Samtidigt är priserna motsatsen till snabbmat, då en kopp kaffe från Starbucks kan kosta lika mycket som en hel meny på McDonalds. Men etableringen i andra länder har inte gått lika enkelt som Starbucks hade hoppats på. I den här artikeln ska vi titta närmare på Starbucks-aktien och se hur den står sig från investerarens perspektiv. 

Intäkter

Företagets räkenskapsår löper i allmänhet mellan 1 oktober och 30 september varje år. För helåret som slutade den 30 september 2021, genererade Starbucks årliga intäkter på 29,1 miljarder USD för hela året, där majoriteten av intäkterna kom från företagets franchisebutiker. Detta är en ökning på 23,5 % från samma period 2020 – men under 2020 härjade en pandemi som stängde flertalet av shops under långa perioder.

Aktiekapital

Från och med räkenskapsåret 2021 hade Starbucks 1,18 miljarder spridda aktier utestående med ett börsvärde på 137,85 miljarder USD den 8 november 2021.Med tanke på dess vinst per aktie (EPS) på 3,54 USD och aktierna som handlas till 117 USD, ger detta bolagets aktier en forward P/E på 34x (och ett eftersläpande P/E på 33x).

Efter att ha rapporterat sina intäkter för 2021 tillkännagav företaget att det skulle initiera ett program för aktieåterköp, samt höja sin utdelning till aktieägarna. Detta beräknas ge aktieägarna en utdelning på mer än 20 miljarder dollar fram till 2024.

Långfristiga Skulder

Bolagets skuldbörda har ökat dramatiskt sedan räkenskapsåret 2019. Före 2020 var Starbucks kortfristiga skulder relativt blygsamma. Mitt i covid-19-pandemin växte dock dessa skulder dramatiskt 2020, och förblev höga år 2021 (kortfristiga skulderna var bara 5 miljoner dollar år 2019, till hela 2,3 miljarder dollar år 2021).

De långfristiga skulderna steg på samma sätt under perioden, och fördubblades från 11,2 miljarder USD år 2019 till 22,4 miljarder USD år 2020. De långfristiga skulderna förblev höga 2021, och redovisades till 21,5 miljarder USD. 

Som ett resultat av detta har bolaget sedan 2020 ställts inför ett negativt kapital, med totala skulder som överstiger totala tillgångar. Detta ger ett bokfört värde per aktie (BVPS) på -4,51,4 USD.

Så tjänar Starbucks pengar

Företaget populariserade kaffebaren, coffee shops, och expanderade till licensiering och distribution. Starbucks har också skapat och absorberat andra populära kafé- och dryckesmärken, inklusive Teavana, Tazo, Ethos, Frappuccino och La Boulange. Starbucks är nu ett globalt varumärke och driver mer än 33 250 coffee shops i cirka 78 länder.

Konkurrensen är hög från dryckestillverkare som Coca-Cola och Pepsi, som likt Starbucks alltid letar efter att köpa upp nya varumärken. Om exempelvis Coca-Cola hinner köpa ett framgångsrikt nystartat té-märke, innebär det att Starbucks förlorar den potentiella affären. 

Partnerskap är också en variabel. Starbucks har kaffebarer i många större affärsverksamheter, som Best Buy- och Target i USA. Att behålla dessa partnerskap är viktigt. Att hålla sitt varumärke vid liv genom leverantörer till matvarubutiker och andra återförsäljare, inklusive onlinebutiker, är också avgörande.

Under de senaste åren har Starbucks jobbat med att utöka sina intäkter genom att frigöra mer tid för personalen att engagera sig i kundbemötande och försäljning. Detta är möjligt tack vare stora satsningar på AI. Starbucks AI-satsningar innefattar allt från lagerhantering och inventering till att förbättra kundupplevelsen. 

Så grundades Starbucks

Seattle-baserade Starbucks (SBUX) började sin resa år 1971 med en enda butik som erbjöd kaffebönor och kaffebryggare. Howard Schultz gick med i företaget 1982 och utökade distributionen till att omfatta restauranger, kaffebarer och butiker. Schultz lämnade Starbucks 1985 efter att ha misslyckats med att övertala ägare att servera kaffe och andra varma drycker i egna kaféer.

Efter sin avgång startade han en kedja kaffebarer som heter Il Giornale i Seattle. Dessa barer var modellerade efter de kaféer han besökte i Italien. Sedan 1987 köpte Schultz hela Starbucks och döpte om alla sina kaféer till just Starbucks.

Investera i liknande bolag som Starbucks

Om du är intresserad av att investera i liknande bolag följer här några intressanta alternativ. Starbucks faller egentligen inom två olika segment, då de både är en snabbmatskedja och en tillverkare av kaffeprodukter för försäljning. Det betyder att du har en hel del bolag att utforska, om du vill investera i restaurang och café.

Cheesecake Factory, Inc. (CAKE)

Cheesecake Factory, Inc. är likt Starbucks aktie ett amerikanskt företag som verkar inom den cykliska konsumentsektorn. The Cheesecake Factory är namnet på bolagets restauranger, som återfinns över hela USA. Förutom The Cheesecake Factory så driver bolaget flera andra restauranger med olika varumärken. Företaget grundades av David M. Overton, Oscar Overton och Evelyn Overton 1972 och har sitt huvudkontor i Calabasas, CA.

Sjöstrand Coffee B (SCC B)

Sjöstrand Coffee är lite av en underdog och ett mindre företag inom kaffebranschen. De specialiserar sig på att tillverka och sälja hållbara espressoprodukter, som olikt sina konkurrenter inte skadar miljön. Att investera i Sjöstrand är perfekt för dig som vill ha aktier i svenska bolag med fokus på hållbarhet. 

Arcos Dorados Holdings Inc. (ARCO)

Arcos Dorados Holdings Inc. driver franschiseverksamheten för McDonald’s restauranger. Alla känner till McDonalds, så den här aktien behöver egentligen ingen närmare presentation.

Likt Starbucks är McDonalds en snabbmatskedja med basen i USA. Företaget har exklusiv rätt att äga, driva och bevilja franchiseavtal för McDonald’s-restauranger i 20 länder. Den 31 december 2020 drev eller franchiseägde företaget 2 236 restauranger. Företaget grundades 2007 och är baserat i Montevideo, Uruguay.

Ska man investera i Starbucks?

Även om Starbucks börsintroduktion (IPO) ägde rum redan 1992, sköt priserna i höjden efter 2010. Föga överraskande fick aktien mycket positiv mediabevakning inför sin börsintroduktion. Det finns dock några risker som Starbucks står inför i framtiden, inklusive global konkurrens, råvarupriser och förändrad dynamik på detaljhandelsmarknaden.

Det finns ingen anledning att tro att Starbucks kommer att fortsätta växa oavsett marknadsförhållanden. Investerare måste därför undersöka om aktien är ett bra köp baserat på förväntade framtida resultat, inte på aktiens historiska rörelser.

Framtida vinsttillväxt beror på konsumenternas preferenser, politiska regleringar, företagsledning, insatspriser och många andra faktorer. Dessa faktorer gäller för alla företag, men alla företag interagerar med dem på olika sätt och Starbucks är inget undantag.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Starbucks

Här svarar vi på vanliga frågor för dig som funderar på att köpa Starbucks aktie.

Finns Starbucks på börsen?

Starbucks Corporation finns på börsen med tickern SBUX. Du hittar Starbucks aktie på amerikanska Nasdaq.

Vart kan jag investera i Starbucks?

Använd en nätmäklare som du trivs med. Vi rekommenderar Avanza, då de har lägst avgifter och du får maximalt med tillgångar för beloppet du investerar.

Hur mycket ska man investera i Starbucks?

När du bestämmer hur mycket du ska investera i Starbucks aktie är det viktigt att tänka på risken. Investera aldrig mer än vad du har råd att förlora. Om du sprider dina investeringar till flera bolag, blir risken lägre.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5