Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Opti eller SAVR – här är bästa valet för dig i november 2022

Opti eller SAVR fondrobot

Är det dags att börja investera i aktier och fonder? Självklart är det då viktigt att du gör rätt val av fondrobot. I denna artikeln går vi igenom allt du behöver veta om de två populära alternativen Opti och SAVR och berättar vilket alternativ vi tycker är allra bäst. Häng med!

Artikelns innehållsförteckning

Sammanfattning - är Opti eller SAVR bäst?

Vi har sammanfattat denna jämförelse av dessa två fondrobotar och vår favorit är klart Opti. Med dess smarta och smidiga app gör det fondsparandet till något roligt och som är väldigt användarvänligt.

Opti har en otroligt väldiversifierad investerings målsättning när det kommer till att sprida riskerna i portföljen. Optis omdömen på nätet är även något att ha i åtanke då Trustpilot har (4,6), Appstore (4,6) och Google Play (4,4) av 5 hela stjärnor.

Det finns såklart nackdelar med fondroboten som lite högre avgifter och inga gratisfonder. Men efter att ha tagit hänsyn och vägt in fördelar och nackdelar så tycker vi Opti landar på första plats.

Läs mer och kom igång redan idag på Opti.se

FondrobotOptiSAVR
Minst insättning200kr100kr
Totala avgiften per årCirka 0,9 %0,09 %
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaNej
Förvaltningsavgift0,5 % per årBeroende*
Typ av kontoISKISK

Med SAVR kan du ofta sänka den årliga förvaltningsavgiften med mellan 0,3 och 0,5 procentenheter. Om du till exempel betalar 1,55 % i årlig förvaltningsavgift hos en fondmäklare men flyttar fonden till SAVR kan du exempelvis därefter bara behöva betala 1,05 % i årlig förvaltningsavgift hos SAVR.

Opti fondrobot logo
4.5/5

Optis fördelar

Det finns många fördelar med Opti. Nedan har vi tagit fram de 5 främsta fördelarna och berättar mer om dem. 

Smidigt att skapa konto och komma igång

Du skapar enkelt ett konto i Opti’s mobilapp. Där registrerar du dig med Mobilt Bank-ID och kommer därefter få svara på frågor om din ekonomi och dina mål med ditt sparande. Dessa frågor tar inte mer än fem minuter att svara på. Därefter kommer Opti ge dig ett förslag på portfölj. 

Frågorna handlar bland annat om din inkomst, ditt överskott varje månad, hur din livssituation ser ut och hur du ser på risktagandet.  

Optis app är väldigt användarvänlig och utformad för att vara så enkel att förstå som möjligt, oavsett nybörjare eller van användare. 

Stort utbud av fonder

Opti har ett väldigt stort utbud av fonder. När de tar fram en portfölj till dig analyserar de drygt 4 000 fonder. Dessutom genomför de löpande analyser av olika typer av fonder för att välja ut de som bäst representerar de önskade tillgångsklasserna. 

Forskning visar att majoriteten av aktivt förvaltade fonder faktiskt underpresterar mot sitt jämförelseindex varje år. Därför undviker Opti till allra största del de mest aktivt förvaltade fonderna. 

I Optis portfölj finns både aktiefonder, räntefonder och råvarufonder.

Användarvänligheten

Låt oss vara ärliga. Att använda en tjänst, exempelvis en app, som bara krånglar och är svår att använda tär på humöret och tålamodet. Det kan du nog vara beredd att hålla med om, eller hur?

Opti har lagt ned mycket tid och kraft på att göra användningen av appen så enkel för sina användare som möjligt. Du kan därmed vara säker på att din upplevelse i appen kommer innebära allt annat än frustration. 

Oberoende rådgivare

Enligt Finansinspektionens föreskrifter får oberoende rådgivare bara ge rådgivning på oberoende grund och inte rekommendera eller lämna råd till användare om egna eller närstående företags produkter. De får heller inte ta emot någon typ av provision från företag vars produkter de rådgiver för. 

Opti är en oberoende rådgivare och följer därmed dessa riktlinjer. De tjänar inga pengar på att rekommendera en viss fond istället för en annan. Du kan därmed vara helt säker på att rådgivningen är genuin. 

Möjligt att spara i endast etiska/hållbara fonder

Kanske du enbart önskar att spara i etiska eller hållbara fonder. Faktum är att detta är något som blivit allt vanligare och mer efterfrågat.

Att välja hållbara fonder är ett väldigt enkelt sätt att vara med och påverka framtiden och dessutom ställa krav på att företag ska arbeta mer med hållbarhet. 

Opti gör det möjligt att filtrera fram etiska eller hållbara fonder enligt dina krav. 

Vi valde att själva kontakta Jonas Hombert (VD på Opti) och ställde frågan vilka fördelar som finns med Opti.

Opti har som enda mål att erbjuda de bästa portföljerna till alla, genom en vacker och enkel app.

Vad är då en bra portfölj? Den ska – enligt forskningen – investera så brett som möjligt. Den ska innehålla så många olika typer av tillgångar som möjligt, från alla hörn av världen. Varför? För ingen vet vad som sker i framtiden, och ju bredare man investerat desto mer säker är man att vara med på tåget. Eller som man på finansspråk skulle säga, "det brukar höja avkastningen man får, för risken man tar".

Och här sticker Opti ut, genom att investera bredare än någon annan tjänst vi sett i Sverige.

Konkret innehåller Opti-portföljerna tillgångar som helt saknas i andra tjänster: Hos Opti blir man också ägare av guld, silver och 13 stycken råvaror till. Man får tusentals högavkastande obligationer från hela världen. Man får globala realränteobligationer, inte bara svenska. Dessutom valutasäkrar vi alla ränteinvesteringar, vilket är viktigt men som många sparar in på.

Hos Opti får man, helt enkelt, en mycket bredare portfölj än hos någon annan tjänst. Priset för det blir ungefär som en kaffe i månaden – 35 kr inklusive allt, om du som exempel investerar 50 000 kr. Och om man tycker det är för dyrt så ska man nog helt titta bort från fondrobotar och bara välja en global aktiefond istället.

Om man däremot vill ha den bredaste portföljen – då ska man välja Opti. Vi hjälper idag tiotusentals kunder, och de flesta väljer oss just för portföljerna och för enkelheten. Hoppas vi kan få hjälpa dig med!

Jonas Hombert, VD på Opti
Jonas Hombert Opti

Optis nackdelar

Opti har många fördelar men självklart finns det även nackdelar. Nedan tar vi upp 3 nackdelar med Opti.

Går inte att använda via datorn

Opti går enbart att använda via deras app som går att ladda ned via App Store eller Google Play. Deras tjänst är alltså inte kompatibel via webbläsare i din dator. För dig som inte föredrar att använda appen kan detta ses som en nackdel.

Höga avgifter

En stor nackdel är Optis höga avgifter. Avgiften är trots allt en av de viktigaste faktorerna för att få dina pengar att växa över tid. Ju lägre avgift desto mer avkastning blir det till dig. Den totala avgiften per år är cirka 0,9 % och förvaltningsavgiften är 0,5 % per år. Det finns alternativ med lägre avgifter på marknaden. 

Har inga gratisfonder

Gratis indexfonder har blivit ett attraktivt investeringsalternativ. Investeringen kräver varken mycket tid och kunskap, dessutom slipper du se avkastningen ätas upp av trista avgifter. Opti erbjuder dock inte denna typen av gratisfonder, vilket är ännu en nackdel. 

Opti fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Opti är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Opti hjälper dig sätta upp ett automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot
savr logo
4.5/5

SAVR:s fördelar

Nedan radar vi upp 4 fördelar med SAVR.

Upp till 50 % lägre avgift på fonder

Hos SAVR kan du köpa många av de fonder som finns hos exempelvis Avanza och Nordnet, fast till lägre priser. Anledningen till att SAVR kan ge rabatt på fonder är att de betalar tillbaka provisioner från fondbolagen till sina kunder. Du kan därmed få upp till 50 % lägre avgift på fonder med SAVR. 

Få provisionen utbetald till ditt konto

Med SAVR får du provisionen utbetald direkt till ditt konto liknande en aktieutdelning en gång i kvartalet. Du väljer alltså helt själv vad du vill göra med pengarna. Anledningen till att SAVR kan göra detta är på grund av deras egna avgift på 0,09 % som är till för att täcka deras kostnader.

Möjlighet att månadsspara i fonder

För dig som vill få ditt sparande att flyta på automatiskt är det smidigt att använda SAVR’s sparandetjänst där du kan månadsspara i fonder. 

Insättningsskydd och investerarskydd

SAVR omfattas av Finansinspektionens tillsyn och har därmed automatiskt insättningsgaranti. Normalt, om en fondrobot går i konkurs har de som sparar hos dem inget skydd, eftersom insättningsgarantin då inte gäller. 

Dock har du hos SAVR också ett investerarskydd vilket gör att du har rätt till ersättning ifall SAVR av någon anledning skulle gå i konkurs. 

SAVR:s nackdelar

Här radar vi upp 3 nackdelar som kan vara bra att känna till om du funderar att börja använda SAVR eller är mitt uppe i jämförandet av flera aktörer. 

Ingen möjlighet att köpa aktier

Plattformen är enbart användbar för fondhandel. Du kan alltså inte handla aktier hos SAVR, i alla fall inte ännu. Är du en av dem som tycker om att investera i både aktier och fonder har du därmed ingen möjlighet att kunna samla allt ditt sparande här. Du kommer då behöva dela upp ditt sparande och ha ditt kapital placerat hos minst en aktör till. 

Utbudet är något begränsat

Det finns vissa populära alternativ som saknas i SAVR’s utbud. I deras utbud finns också, som nämnt ovan, enbart fonder och inte värdepapper. 

Höga växlingsavgifter

När du handlar fonder i annan valuta än svenska kronor tar SAVR ut en växlingsavgift. Avgiften ligger på 0,5 % och tas ut både vid köp och sälj i fonden. Det är en relativt hög avgift som gör att en halv procent av ditt satsade kapital försvinner redan innan pengarna ens investerats i fonden och börjat ge dig avkastning. På grund av detta är det inte speciellt lönsamt att handla utländska fonder hos SAVR. 

Opti fondrobot logo

Så börjar du investera idag

Kanske du sparat ihop ditt första kapital och vill nu få avkastning på kapitalet genom att börja investera i aktier eller fonder. Roligt! Nedan guidar vi dig hur du kan komma igång med Opti. 

Kom igång med Opti

Att komma igång med sin investering hos Opti är en väldigt enkel process, även för nybörjare. Kom igång med dessa tre steg!

1. Öppna ett konto på Opti.se

Börja med att ladda ned appen “Opti”. Det kan du göra oavsett om du har en iPhone eller Android, det vill säga antingen i App Store eller i Google Play. I appen registrerar du dig som användare genom att fylla i din e-postadress och identifiera dig med Mobilt Bank-ID. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När kontot är skapat kommer du få svara på ett antal frågor om dig. Dessa frågor handlar om din ekonomi, familjesituation och din syn på risk. Därefter går Opti’s automatiska system igenom dina svar och rekommenderar en portfölj som är lämplig för dig och din situation. 

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu är du förberedd och klar att komma igång med dina investeringar. Då behöver du sätta in pengar i din portfölj. Det som krävs  då är att du kopplar ett bankkonto till din portfölj. 

Är du osäker på hur mycket pengar du ska sätta in i portföljen behöver du inte oroa dig, Opti kommer att föreslå ett lämpligt belopp att sätta in som är baserat på dina svar på frågorna som ställdes i steg två. Men självklart bestämmer du helt själv vilket belopp du vill sätta in, och du kan när som helst ta ut pengarna. 

savr logo

Kom igång med SAVR

Registreringen hos SAVR är även den en smidig process som inte tar mer än ett par minuter. Följ våra steg nedan för att komma igång med din investering hos SAVR.

1. Öppna ett konto på SAVR.se

Börja med att klicka dig in till SAVR’s hemsida, SAVR.se. Där klickar du på “börja spara” och väljer syftet med ditt sparande och fyller i ett par andra personliga uppgifter. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Du kommer få svara på ett antal frågor som finns till för att anpassa din risknivå. Frågorna handlar om bland annat din ekonomi och livssituation. Se till att svara på frågorna noggrant för att säkerställa att du får det bästa investeringsförslaget för just dig. 

3. Få investeringsförslag

I det sista steget kommer du få investeringsförslag, förslaget baseras på de frågor du besvarade i steg två. Detta är den investeringen SAVR, som oberoende rådgivare, ser som allra bäst för dig. 

Vad investerar Opti och SAVR i?

Fondrobotar, såsom Opti och SAVR, investerar i fonder. Det finns däremot olika typer av fonder på marknaden. Nedan reder vi ut vad Opti respektive SAVR investerar i. 

Optis InnehavSAVR Innehav
AktiefondFonder
Alternativfond 
Blandfond 
Obligationsfond 
Penningmarknadsfond 

På Opti’s webbsida kan du enkelt söka efter fonder och navigera genom att välja olika kategorier.  

Opti arbetar mycket med diversifiering, vilket betyder att de investerar i fonder som är exponerade mot många olika delar av aktie-, ränte- och råvarumarknaden.

Som du ser ovanför i tabellen så erbjuder enbart SAVR fonder, du kan alltså inte köpa värdepapper via dem. I deras fondbutik på deras webbsida kan du söka efter fonder, se de mest populära eller bläddra i fondlistan med över 1500 fonder. 

Du kan också välja att bläddra bland olika teman såsom små/medelstora bolag, ny teknik, tillväxtbolag och biotech.

Har Opti eller SAVR bäst historisk avkastning?

Opti har dedikerat en hel landningssida på deras webbsida just för historisk avkastning. Den historiska avkastningen är simulerad för alla Opti-portföljer från år 1970 fram till idag, där du själv har möjlighet att välja vilken portfölj och vilka år du vill titta på. 

Du kan se vad din investering hade varit värt idag om du investerade X kr år 2010. Dessutom kan du följa utvecklingen per år. 

Opti historisk avkastning

Opti investerar brett och oavsett vilket alternativ du får rekommenderat av deras fondrobot så kommer du att ha en bra riskjusterad portfölj. Det här innebär att det finns fonder med aktier, räntor och råvaror i din portfölj. Det här får du genom ett utbud av fonder som robotrådgivaren gör i ordning åt dig.

Opti fokuserar mycket på riskspridning och att följa index. Det här görs som sagt dels för att göra sparandet så säkert som möjligt, men också i förhoppningen att ge en stabil utveckling. Att som privatperson ha ett sparande med ett stort antal aktier, fonder och andra värdepapper för att minska risken är väldigt svårt och tidskrävande, även om man vet att det leder till en bättre avkastning.

SAVR historisk avkastning

SAVR har ingen landningssida dedikerad till historisk avkastning på samma sätt som Opti. Däremot berättar de om de “bästa fonderna” där de beskriver att historiskt sett har fonder med hög risk visat sig vara bra. Det har också visat sig vara en bra idé att välja ett brett fondsparande med aktier och värdepapper från olika marknader som innehåller olika tillgångsslag. På det sättet får du en bra mix som över tid förhoppningsvis ger en god avkastning sett till den risk du tar. 

Opti fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Opti är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Opti hjälper dig sätta upp ett automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot

Avgifter för Opti och SAVR

Det är viktigt att noga titta på de avgifter som finns hos vardera alternativ. Det är trots allt avgifterna som spelar en stor roll i hur mycket avkastning det blir till dig. Nedan radar vi upp de avgifter som finns hos Opti respektive SAVR. 

FondrobotOptiSAVR
Kostnad för att öppna konto0kr0kr
Minst insättning200kr100kr
Totala avgiften per årCirka 0,9 %0,09 %
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaNej
Förvaltningsavgift0,5 % per årBeroende*
Typ av kontoISKISK

Omdömen från nuvarande kunder

Tittar man på recensioner så varierar omdömen en del mellan Opti och SAVR. Här nedanför jämför vi omdömen och recensioner.

Opti

Opti har överlag nöjda kunder och det finns många goda recensioner och ord om denna fondrobot på nätet. På Trustpilot har Opti fått en TrustScore på 4,6 stjärnor av 5 möjliga. 

De allra flesta användarna upplever att tjänsten och appen är välgjord och enkel att använda. Det finns ett par negativa recensioner som handlar om att de haft problem med appen, men dessa problem verkar Opti ha tagit action på så de kan förmodligen ses som lösta vid det här laget. 

Betyg för Opti: 

Trustpilot: 4,6 av 5 stjärnor

App Store: 4,6 av 5 stjärnor

Google Play: 4,4 av 5 stjärnor

SAVR

Det finns både bra och dåliga omdömen från SAVR’s kunder. Många kunder tycker att de har en bra och enkel plattform och att det är väldigt smidigt att månadsspara hos dem. 

En del kunder tycker däremot att det tar väldigt lång tid att flytta sina fonder till SAVR. Vanligtvis ska det ta 4-8 veckor men kunder beskriver att de fått vänta flera månader på sin flytt. 

Detta svarar dock SAVR på och beskriver att fondbolagen varit överbelastade det senaste vilket medfört att vissa flyttar dessvärre tagit längre tid än vanligt. 

Nu, i september 2021, ser de dock att tiden för flytt minskar då de kunnat börja hantera flyttarna allt snabbare. 

Betyg för SAVR: 

Trustpilot: 3,9 av 5 stjärnor

App Store: 4,6 av 5 stjärnor 

Google Play: 2,5 av 5 stjärnor

Vår favorit (Opti)

Vår favorit när det kommer till Opti eller SAVR är den förstnämnda, Opti. Opti är ett smart alternativ som gör ditt fondsparande enkelt. Appen är användarvänlig, därmed otroligt lätt att använda. De har ett brett utbud och har som målsättning att ge den mest väldiversifierade investeringsportföljen i Sverige. 

Är du fortfarande osäker på vilken fondrobot som känns bäst för dig så kan du läsa på vår sida när vi jämför alla fondrobotar mot varandra.

Opti fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Opti är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Opti hjälper dig sätta upp ett automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot
0/5 (0 Reviews)