Opti eller Fundler – här är bästa valet för dig 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Sammanfattning - är Opti eller Fundler bäst?

Vi har i den här artikeln jämfört fondrobotarna Opti och Fundler. Vi ser att Fundler har en av dem lägsta avgifterna bland fondrobotarna. Men något att observera är att Fundler har ett genomsnitt på 3,7 på Trustpilot medans Opti har hela 4,6. 

Vi på Aktieskolan har sammanställt för- och nackdelar med fondroboten och anser att Opti är det bättre valet i denna jämförelsen då fondroboten skapar en bred portfölj genom att analysera över 4000 fonder för din investering. Opti har ingen webbplattform utan alla köp och investeringar görs via Optis app.

Vi gillar fondroboten såpass mycket så vi valde att kontakta Opti som har valde att ge oss chansen att erbjuda dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader med deras tjänst.

Läs mer och kom igång redan idag på Opti.se

Artikelns innehållsförteckning

Så börjar du investera idag

Det finns många likheter med Opti och Fundler och det är därför värt att titta på båda robotrådgivare. Båda fondrobotar är riktigt enkla att komma igång med och du kan komma igång redan idag.

Nedan kan du läsa mer om deras robotrådgivare, hur det fungerar och hur du gör för att komma igång. Båda erbjuder seriösa fondrobotar som levererar bra avkastning med en låga avgifter.

För att komma igång så följer du bara stegen för den app du vill välja, eller båda om du är intresserad av att prova på båda.

Opti fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Opti är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Opti hjälper dig sätta upp ett automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
Fundler fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,6 av 5 i betyg på Trustpilot
Opti fondrobot logo

Kom igång med Opti

För att använda fondroboten hos Opti så behöver du använda deras app. Den är professionellt utvecklad och fungerar därför väldigt väl. Det har blivit allt vanligare att använda endast appar, vilket också innebär att du behöver en smartphone. Opti har erbjuder endast en app just nu men arbetar med att ta fram en webbversion av sin plattform.

Appen är väldigt enkel att använda och erbjuder en bra översikt så att du kan se hur det har gått med din investering. Till att börja med så måste du skapa ett konto på appen och besvarar lite frågor, sedan är det bara att sätta in pengar och låta ditt kapital förvaltas åt dig. Här kan du läsa mer om vilka steg du måste ta för att komma igång och hur du får en lite mer förmånlig start med vår rabattkod.

1. Ladda ner Optis app

Till att börja med måste du ladda ned Optis app, vilket inte tar mer än någon minut. Du kan antingen söka upp den på Google Play eller App Store, eller så kan du gå in på deras sida och ladda ned appen genom deras länkar.

Den tar inte mycket plats och nedladdningen bör inte ta mer än någon minut. När du öppnar appen för första gången måste du också skapa ett konto, vilket inte heller tar mer än någon minut att göra.

2. Svara på frågorna och ange vår rabattkod

För att öppna ett konto anger du bara din e-postadress och sedan använder du ditt mobila BankID för att bekräfta din identitet. När ditt konto är skapat så är det dags att skapa din egna investeringsportfölj.

Det här gör du genom att besvara lite olika frågor om hur du vill investera. Det handlar bland annat om din befintliga erfarenhet och en del frågor om ditt sparkapital, alltså hur mycket du ska gå in med och hur mycket du kommer att sätta in framöver.

Du får också chansen att välja om du vill investera hållbart. Det är dessa frågor som används senare för att presentera ett förslag om vilka investeringar du ska göra hos Opti, så svara ärligt och ta den tid du behöver.

Genom att använda vår rabattkod när du gör det här så får du en bättre start. Det här är perfekt för att få den bästa möjliga starten på ditt sparande. Du får 50% rabatt på Optis redan låga avgifter de första 3 månaderna.

3. Få investeringsförslag

När du har svarat på frågorna om din erfarenhet, hur mycket risk du vill ta och så vidare så kommer Opti att bearbeta dina svar. Du blir sedan presenterad med ett förslag om vilken den mest optimala investeringen hos Opti är.

I samband med att du skapade ditt konto fick du ett ISK genom Opti. ISK står för Investeringssparkonto och är det som används på appen för att förvara dina innehav. Det här är väldigt förmånligt då ISK kommer med en väldigt låg skatt på ditt innehav, så det är väldigt bra för småsparare.

Fundler fondrobot logo

Kom igång med Fundler

Fundler har en liknande process för att komma igång med tjänsten, men det finns några skillnader och därför går vi igenom det hela steg för steg här också. En skillnad är att du till exempel kan använda Fundler direkt via din dator, så det finns inte ett krav på att använda appar, även om det kan vara att föredra om du ändå planerat att använda appen.

1. Öppna ett konto på Fundler.se

Till att börja med så måste du öppna ett konto hos Fundler. Det här kan du göra på två olika sätt, antingen genom deras hemsida eller genom appen. För att använda appen så behöver du bara söka på Fundler i App Store eller Google Play och sedan ladda ned den, länkar till appen finns också på Fundlers hemsida.

Om du hellre skapar ditt konto via datorn så går du in direkt på Fundler.se. Där trycker du på “Börja fondspara” och du kan där ange ditt personnummer. Du använder sedan ditt BankID för att bekräfta din identitet. Det hela tar bara någon minut och är väldigt enkelt.

Skapar du ditt konto på deras hemsida så kan du ändå använda appen. Du laddar då helt enkelt ned appen och när den är startad så är det bara att logga in. Det går alltså bra att använda både mobilen och datorn.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När du har skapat ditt konto hos Fundler så är det dags att sätta igång ditt sparande. Till att börja med så ska du svara på frågor och bestämma din risknivå.

Det handlar om ett par enkla frågor om din ekonomi och du får också ange hur du ser på den risknivå du är villig att ta med dina investeringar. Det är med andra ord samma process som hos Opti. Totalt tar det bara några minuter att sätta igång ett konto hos Fundler.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu när du är redo att börja investera så är det dags att besluta om du vill månadssparande eller bara ska göra en engångsinsättning. Många börjar med att göra en enda investering, som ett startkapital. Det är däremot rekommenderat att du också sätter igång månadssparande.

Då dras pengar varje månad och sätts in till Fundler. Genom månadssparande så är det enklare att spara och bygga upp en rutin där pengar dras varje månad. Du får då in vanan och vet med dig att en viss summa från din lön ska räknas bort.

Du kan givetvis också göra både och. Märker du någon månad att du har lite mer över så går det alltid att sätta in pengarna på ditt konto hos Fundler.

När du ska börja med månadssparandet så måste du välja minst 300 kronor per månad. Känner du dig osäker på hur mycket du har råd att sätta av varje månad så är det bra att börja lågt, du kan sedan höja det när du vill.

Presentation av Opti och Fundler

Både Opti och Fundler skiljer sig åt på olika sätt. Här nedanför har vi jämfört de två fondrobotarna. Opti och Fundler har dessutom olika för- & nackdelar som vi också jämför här nedanför så du kan enkelt få en överblick över de två fondrobotarna.

 OptiFundler
Minsta insättning200kr300kr
Totala avgiften per år0,80 – 0,88%0,36% – 0,95%
Skatter (ISK)0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr
KundsupportJaJa
Automatisk balanseringJaJa
Förvaltningsavgift0,5% per år0,14-0,46%
Typ av kontoInvesteringssparkonto (ISK)
Investeringssparkonto (ISK)

Fördelar & nackdelar med Opti

Det finns ett gäng fördelar som du får när du använder Opti. Till att börja med så har du en del självklara fördelar som att du sparar med ett ISK, vilket innebär en låg skatt på ditt innehav. Det här leder till en lägre total avgift, vilket alltid är viktigt.

Pratar vi istället unika fördelar med Opti så är det framförallt avgifterna som är värda att titta på. Opti har redan en låg avgift per år på 0,5%, men du får också billigare fonder när du sparar genom deras app.

Exakt hur mycket rabatt per fond du äger är svårt att säga men Opti anger själva att du får en rabatt mellan 30-50% jämfört med om du köper fonderna själv genom en vanlig mäklare. Total avgift är med andra ord på cirka 0,9% för hela ditt innehav.

Totalt så analyserar Opti över 4000 fonder för din investering. Det här innebär en bred portfölj med både aktier och räntor, vilket ger dig en lägre risk och högre avkastning. Oberoende rådgivning och att man ger tillbaka provisionerna till dig som investerare är också väldigt bra, det ger dig en lägre total avgift och det innebär i längden mer i vinst.

Beroende på hur du är som person så kan det däremot kännas som en nackdel att Opti inte än har en webbplattform utan endast en app. Det är inte ovanligt när man ska använda en fondrobot att det görs genom en app, men det kan vara en nackdel för den som föredrar datorn.

Vill du lära dig ännu mer om fondroboten så kan du klicka här och läsa hela vårt Opti omdöme & recension.

Vi valde att själva kontakta Jonas Hombert (VD på Opti) och ställde frågan vilka fördelar som finns med Opti.

Opti har som enda mål att erbjuda de bästa portföljerna till alla, genom en vacker och enkel app.

Vad är då en bra portfölj? Den ska – enligt forskningen – investera så brett som möjligt. Den ska innehålla så många olika typer av tillgångar som möjligt, från alla hörn av världen. Varför? För ingen vet vad som sker i framtiden, och ju bredare man investerat desto mer säker är man att vara med på tåget. Eller som man på finansspråk skulle säga, "det brukar höja avkastningen man får, för risken man tar".

Och här sticker Opti ut, genom att investera bredare än någon annan tjänst vi sett i Sverige.

Konkret innehåller Opti-portföljerna tillgångar som helt saknas i andra tjänster: Hos Opti blir man också ägare av guld, silver och 13 stycken råvaror till. Man får tusentals högavkastande obligationer från hela världen. Man får globala realränteobligationer, inte bara svenska. Dessutom valutasäkrar vi alla ränteinvesteringar, vilket är viktigt men som många sparar in på.

Hos Opti får man, helt enkelt, en mycket bredare portfölj än hos någon annan tjänst. Priset för det blir ungefär som en kaffe i månaden – 35 kr inklusive allt, om du som exempel investerar 50 000 kr. Och om man tycker det är för dyrt så ska man nog helt titta bort från fondrobotar och bara välja en global aktiefond istället.

Om man däremot vill ha den bredaste portföljen – då ska man välja Opti. Vi hjälper idag tiotusentals kunder, och de flesta väljer oss just för portföljerna och för enkelheten. Hoppas vi kan få hjälpa dig med!

Jonas Hombert Opti

Fördelar & nackdelar med Fundler

Fundler erbjuder också en fondrobot och med den här roboten kan du automatiskt sköta om det investerade kapitalet. Det är enkelt att komma igång, men avkastning är ingen garanti även om det är enklare för dig som investerare att sköta om ditt kapital med den här fondroboten.

Hela processen är automatiserad och din fondportfölj ombalanseras och fördelas åt dig för maximal riskspridning. Avkastningen historiskt har också varit bra och du kan alltid titta på den direkt på Fundlers sida för att se vad din risknivå på olika portföljer skulle kunna innebär.

Med en fondportfölj skapad genom strategi från robotrådgivaren så sköts med andra ord allting åt dig hos Fundler. Även här är total avgift ganska låg, som högst blir den 0,95%. Avgifterna kan både öka och minska beroende på vilka portföljer du väljer, Smart Index har till exempel en mycket lägre avgift än deras Global Framtid. I slutändan är det bäst att du väljer den portfölj som lockar dig mest, avgifterna är ganska låga oavsett.

Fundler verkar inte ha lika goda omdömen från kunderna som Opti har, men några allvarliga bekymmer verkar inte finnas utan det handlar mer om individuella fall. Det är däremot värt att tänka på.

Vad investerar Opti och Fundler i?

Exakt vilka innehav du kommer att ha i portföljen är svårt att säga då det här väljs ut baserat på dina val. Du kan därför investera ganska brett genom fondrobotarna. Båda tjänsterna ombalanserar också dina innehav och du får därför en uppdaterad portfölj med bättre potential.

Båda tjänsterna investerar i flera olika värdepapper, vilket är rekommenderat att göra då det ger en lägre risk samtidigt som du får bäst avkastning på lång sikt. Det betyder däremot inte att du inte kan använda Opti eller Fundler på kort sikt, med risken är högre och det ger sällan lika bra avkastning som när du kör på lång sikt.

Du kan alltid se den historiska avkastning som fondrobotarna har vilket gör det enklare för dig att välja ut det alternativ som passar dig. Det finns flera bra alternativ hos båda beroende dels på hur du vill investera, men också i vad du vill ha i din portfölj. Självklart hjälper fondrobotarna dig att välja ut portfölj, så du måste inte lära dig mycket om att investera för att kunna göra ett bra val.

Opti innehav

Opti investerar brett och oavsett vilket alternativ du får rekommenderat av deras fondrobot så kommer du att ha en bra riskjusterad portfölj. Det här innebär att det finns fonder med aktier, räntor och råvaror i din portfölj. Det här får du genom ett utbud av fonder som robotrådgivaren gör i ordning åt dig.

Opti fokuserar mycket på riskspridning och att följa index. Det här görs som sagt dels för att göra sparandet så säkert som möjligt, men också i förhoppningen att ge en stabil utveckling. Att som privatperson ha ett sparande med ett stort antal aktier, fonder och andra värdepapper för att minska risken är väldigt svårt och tidskrävande, även om man vet att det leder till en bättre avkastning.

Fundler innehav

Fundler är inte alltför annorlunda från Opti när det kommer till innehavet. Här har du ett gäng olika portföljer att investera i beroende på hur hög risk du är okej med och om du vill ha en hållbar portfölj eller inte. Precis som hos Opti finns det människor involverade i grunden och sedan är det deras fondrobotar som sköter om detaljerna.

Självklart så kommer ditt val av portfölj också att markant påverka vilka innehav som finns i den. En fördel här är däremot att du alltid kan logga in på ditt konto och titta på vad som finns i din portfölj. På så vis kan du kontrollera dina innehav och se vad som faktiskt köps för dina pengar.

Är du däremot helt ointresserad och bara vill ha ett enkelt sparande så är det bara att låta Fundlers robotrådgivare att sköta det hela åt dig, då blir din investering automatiserad. Precis som hos Opti så kan du också kontakta kundtjänsten för rådgivning och frågor, helt utan avgift.

Opti fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Opti är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Opti hjälper dig sätta upp ett automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
Fundler fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,6 av 5 i betyg på Trustpilot

Har Opti eller Fundler bäst historisk avkastning?

Det är svårt att säga exakt vem som har bäst historisk avkastning, eftersom siffran skiljer sig åt från ett år till ett annat. Samtidigt så är båda tjänsterna relativt nya, så det är svårt att säga hur till exempel deras fondrobot hade fungerat om den hade skött om människors sparande redan år 2000.

Det vi däremot kan titta på är deras historiska avkastning under senaste åren. Det är viktigt att titta på det här och som tur är så har både Opti och Fundler sin avkastning offentligt på hemsidan i tydliga procent. Genom det här så kan du se exakt hur många procent din portfölj hade gått upp eller ned över ett visst år.

Det är samtidigt viktigt att man inte bara tittar på ett enskilt år. För att maximera sin avkastning bör man alltid använda fondrobotarna på längre sikt, det här ger alltid bäst resultat. Ett år kan trots allt vara sämre för hela marknaden och även din portfölj, medan ett annat år kan vara ett riktigt rekordår.

Opti historisk avkastning

Hos Opti kan du få fram exakt hur ditt sparande hade sett ut under vissa tidsperioder, även tidsperioder då tjänsten inte fanns.

Avgiften du hade betalat finns också tydligt angiven och man erbjuder ett räkneexempel där du får se resultatet om du hade investerat 100 000 kronor i en av deras portföljer, du kan själv välja vilken du vill använda i exemplet.

Det vi ser där är att man haft ganska hög variation i siffrorna. Ena året hade den bara gått upp 8,4%, medan ett annat år hade den gått upp 25,5%. Det här är samtidigt naturligt eftersom vissa år är bättre än andra för investeringar, det här är en risk du alltid har och kommer inte undan med portföljen, oavsett om du köper dina egna aktier eller förlitar dig på en robotrådgivare.

Fundler historisk avkastning

Fundler listar också historisk avkastning och det finns bland annat en tabell där du kan se hur deras olika portföljer har haft i avkastning för det nuvarande året, för ett helt år tillbaka och tre år tillbaka.

Det vi kan se där är att vissa alternativ är bättre än andra hos Fundler för den som ska ha sitt sparande där. Deras Global Framtid, ett långsiktigt sparande med hög risk, ger ett snitt på över 20% årligen. Det finns såklart ingenting som säger att det här är ett resultat som alltid kommer att gälla, som alltid är en risk med den här sortens tjänster och investeringar i allmänhet.

Avgifter

Avgifterna är såklart väldigt viktiga när du ska ha ditt sparande hos Fundler eller Opti. Genom att man använder ett investeringssparkonto så är det redan där billigt då din skatt blir väldigt låg. Det här är något som både Fundler och Opti använder.

Det som tjänsterna har gemensamt är att båda har låga avgifter. På en månad eller ens ett år så kan avgifterna verka irrelevanta, men på 10 år så kan avgiften utgöra en betydande förlust när man gör investeringar. Vi ska därför gå igenom bådas avgifter här nedanför.

Opti avgifter

Hos Opti är avgiften på låga 0,5%. Det här är deras egen avgift för fondroboten, men det tillkommer även fondernas egna avgifter när du gör dina investeringar. Det som är en fördel med Opti är att du får mycket lägre avgifter på dessa, runt 30-50% lägre avgifter.

Räknar du ihop alla avgifter och kostnader så landar du på cirka 0,9% totalt enligt Opti själva. Du får också väldigt bra översikt gällande eventuella avgifter och kan alltid titta på exakt vilka dina kostnader är direkt på ditt konto.

Fundler avgifter

Hos Fundler kommer avgiften att variera kraftigt beroende på vilka investeringar du gör. De lägre presterande av Fundlers portföljer har en avgift på 0,2%, medan en del har en avgift på 0,49%.

Utöver Fundlers egna avgift så tillkommer också fondernas egna avgifter. Fundler, precis som Opti, väljer att göra det billigare för investerare. Det här innebär en lägre avgift för dina investeringar som du gör med fondroboten.

Totalt landar därför avgiften som lägst på 0,36% men som högst 0,95%. Det är fortfarande väldigt lågt så varken Fundlers eller Optis avgift är orimligt höga när du jämför med kostnaderna som du annars kan få när du gör dina egna investeringar i fonder och aktier.

Omdömen från nuvarande kunder

Tittar man på recensioner så varierar omdömen en del mellan Opti och Fundler. Tittar vi på Trustpilot, en sida där konsumenter själva får recensera företag och sidor, ser vi att Opti har 4,7 stjärnor av 5. Det här är baserat på drygt 70 recensioner.

Det som framförallt nämns är att appen är smidig och enkel att använda och att Opti därför är ett rekommenderat val för nybörjare och den som vill syssla med enklare månadssparande. 

Hos Fundler så fanns det ungefär lika många recensioner men där har man ett betyg på 3,6 stjärnor av 5. Bland det positiva nämns deras låga avgifter och att det är en enkel fondrobot att använda. Det nämns också att det erbjuds bra rådgivning och trevlig kundtjänst.

Negativa omdömen hos båda handlar främst om enskilda fall där man har haft bekymmer på grund av problem som inte riktigt ligger inom Optis eller Fundlers område, exempelvis problem som i grunden ligger hos användarens bank. Större klagomål om hur fondrobotarna fungerar är inte vanligt.

Vår favorit

Båda tjänsterna har sina för- och nackdelar men Opti ligger ändå i topp när man slår ihop det hela. Med nöjda kunder och en låg avgift så fortsätter det att vara en bra tjänst för den som vill investera i aktier och räntor, men som inte kan eller vill sköta sina egna portföljer.

Fondroboten gör ett bra jobb och man erbjuder en bra avkastning. Framförallt är det en riskjusterad avkastning där du själv bestämmer den risknivå som du känner dig bekväm med i sparandet.

Appen fungerar också väldigt väl med både iOS och Android, vilket är viktigt då man endast erbjuder denna. Med planer på en webbversion för tjänsten så kommer det här troligtvis att bli en av marknadens främsta fondrobotar inom en nära framtid.

Det gäller samtidigt att komma ihåg att det investerade kapitalet alltid kan både öka och minska, och det innebär alltid en risk. Var därför försiktig när du ska gå in med pengar då historiska resultat inte är en garanti för framtida avkastning genom roboten.

Är du fortfarande osäker på vilken fondrobot som känns bäst för dig så kan du läsa på vår sida när vi jämför alla fondrobotar mot varandra.

Opti fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Opti är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Opti hjälper dig sätta upp ett automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,7 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
Fundler fondrobot logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,6 av 5 i betyg på Trustpilot
0/5 (0 Reviews)
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.