Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Nike aktie (NKE) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Nike aktie

Så kan du köpa aktier och investera i Nike aktie (NKE)

Nike är ett globalt detaljhandelsbolag som erbjuder produkter som skor, kläder, accessoarer och utrustning. Under koncernen finns även märkena Converse och Hurley. Bolaget grundades 1964. Företaget har idag sitt huvudkontor i USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Nike för att kunna investera i bolaget och köpa Nike aktier.

Nike logo

BOLAGSNAMN

Nike Inc

ADRESS

One Bowerman Dr, Beaverton, OR 97005, USA

TICKER

NKE

SEKTOR & BRANSCH

Detaljhandel

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Nike aktiekurs

Här nedanför visas Nikes aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Nikes aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Nike?

Nike är ett företag med utmärkta långsiktiga prestationer, och även om det inte garanterar en framtida vinst bidrar det ändå med en  hållbar konkurrensfördel. Värdet på NKE-aktien har tredubblats sedan 2013. En investering på 10 000 dollar vid Nikes börsintroduktion 1980, skulle idag vara värd över 5,2 miljoner dollar.

Här är 3 bra anledningar till att köpa Nike-aktie:

Nike erbjuder en relativt stabil investeringsmöjlighet

Att förutspå kursen för Nike är ganska okomplicerad. Det är ett konsumentvaruföretag, och så länge som konsumenten köper varor är Nike en relativt säker satsning.

Stark onlineförsäljning

Investerare som funderar på om Nike är i riskzonen när onlineförsäljningen från butiker som Amazon.com (AMZN) blir mer dominerande, behöver inte oroa sig då Nike flyttar en del av sitt fokus till direktförsäljning online, istället för att fokusera på fysiska återförsäljare. 

Faktum är att Nikes onlineförsäljning inte bara är en positiv utveckling, det har varit en av de drivande faktorerna under de senaste fem åren. Nike kom på att direktförsäljning till konsument har mycket högre marginal än grossistverksamhet, och företaget har satsat hårt på att utveckla mobilappar, e-handelsrelationer och sin egen webbplats för att fokusera på detta segment.

Nike är ett starkt internationellt varumärke

Varumärket är det som ger Nike så hög global tillväxtpotential. Medan försäljningen i Nordamerika, dess största marknad, bara ökade med 4 % 2020, ökade försäljningen i Kina med 22 % till 1,68 miljarder dollar.

Så kan du köpa Nike aktier

Om du ska köpa aktier i Nike gör du det enklast hos en pålitlig mäklare, som en nätmäklare. Idag finns pålitliga mäklare digitalt som erbjuder finansiella instrument till privatinvesterare, utan att ta ut höga avgifter. 

Så här gör du för att köpa aktier i Nike…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Börja med att gå in på Avanza.se och skapa ett konto där om du inte redan är kund. Det är kostnadsfritt och vi rekommenderar Avanza då de är Sveriges största och mest pålitliga nätmäklare med över en miljon kunder i Skandinavien. Självklart är det kostnadsfritt att bli kund hos Avanza.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Ett investeringssparkonto är det du ska välja när du ska handla med aktier och andra värdepapper. Det tar endast ett par minuter att öppna ett ISK, och allt som krävs är ett BankID. Sedan kan du sätta in önskat belopp som du vill investera i ditt ISK. 

Steg 3: Sök efter Nike

Sök efter Nike Inc. (NKE) via sökfältet eller aktielistan. När du klickat på företagets namn kommer du till dess aktiesida, där du kan läsa all information du behöver känna till för att köpa och sälja aktier i bolaget. Exempel på fakta du kan ta del av är p/e-tal, värde, nyheter, eventuell utdelning och mer information om Nike som företag och dess ekonomi. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du tagit del av nödvändig information och bestämt dig för att köpa aktier i Nike, klickar du helt enkelt på “köp” för att lägga din beställning. Din mäklare köper aktien åt dig och när köpet är genomfört ser du dina tillgångar på ditt ISK. 

Nike aktiekurs

Presentation av Nike

Nike Inc (ticker: NKE), är världens största företag inom sportkläder, som har handskats med flertalet skandaler under de senaste åren.

Under 2018 tvingades nio företagsledare i det högsta skiktet, inklusive Trevor Edwards, VD för Nike-varumärket och en tidigare arvtagare till vd:n Mark Parker, ut ur företaget på grund av klagomål om sexuella trakasserier. Under 2019 lade företaget ner programmet Nike Oregon Project, som syftar till att träna amerikanska elitlöpare, på grund av att tränaren Alberto Salazar stängdes av för dopingbrott.

Så tjänar Nike pengar

Ekonomiskt sett är Nike fortfarande i hög form. Företagets intäkter har vuxit från 28 miljarder USD till 39 miljarder USD mellan 2015-2020, och dess marknadsandel på den amerikanska marknaden för sportskor har växt från 22 % till 27 % under samma period. Så sent som 2011 var Nikes andel bara 17 %. När det gäller varumärket är det värt 36,8 miljarder dollar 2021, enligt Forbes.

Sportkläderna som företaget marknadsför med stjärnor som Tiger Woods, Michael Jordan och Serena Williams har exemplariskt stora resurser. Och trots det interna dramatiken steg NKE-aktien hela 21 % under 2019, direkt följande tidigare nämnda skandaler. 

Så grundades Nike

Nike, tidigare Blue Ribbon Sports (BRS), grundades av University of Oregons friidrottare Philip Knight och hans tränare Bill Bowerman i januari 1964. Företaget verkade ursprungligen som distributör för den japanska skotillverkaren Onitsuka Tiger (nu ASICS).

1964, under sitt första verksamhetsår, sålde BRS 1 300 par japanska löparskor och tjänade 8 000 dollar. År 1965 hade det nya företaget skaffat en heltidsanställd och försäljningen hade nått 20 000 dollar. 1966 öppnade BRS sin första butik, belägen på 3107 Pico Boulevard i Santa Monica, Kalifornien, så de behövde inte längre sälja inventarier från bakluckan på sina bilar. 1967, på grund av den snabbt ökande försäljningen, utökade BRS detaljhandeln och distributionsverksamheten på östkusten i Wellesley, Massachusetts.

År 1971 lanserade BRS en egen serie sportskor, som skulle bära den berömda Swoosh-symbolen, som designats av Carolyn Davidson. Swoosh användes första gången av Nike den 18 juni 1971 och registrerades hos U.S. Patent and Trademark Office den 22 januari 1974.

Under hela 1980-talet utökade Nike sin produktlinje till att omfatta många sporter och regioner över hela världen. 1990 flyttade Nike in i sitt åttabyggnadscampus World Headquarters i Beaverton, Oregon.

Nike har förvärvat flera kläd- och skoföretag sedan företaget grundades. Dess första förvärv var det exklusiva skoföretaget Cole Haan 1988, följt av köpet av Bauer Hockey 1994. År 2002 köpte Nike surfklädsföretaget Hurley International. 2003 betalade Nike 309 miljoner USD för att förvärva Converse, tillverkare av de berömda sneakersen Chuck Taylor All-Stars. 2008 förvärvades Umbro, tillverkaren av det engelska fotbollslandslagets kläder,.

Flera av dessa förvärv har sedan dess sålts av, och sedan 2013 äger Nike främst två viktiga dotterbolag: Converse Inc. och Hurley International.

Investera i liknande bolag som Nike

För dig som är intresserad av att köpa Nike-aktier, finns flera liknande bolag att överväga. Här rekommenderar vi tre stycken:

Adidas AG

Adidas AG är ett globalt företag som designar, utvecklar, distribuerar och marknadsför sportkläder och utrustning över hela världen. De säljer sina produkter genom cirka 2 500 egna butiker, franchisebutiker, grossistdistribution och den egna e-handelskanalen. Företaget var tidigare känt som Adidas-Salomon AG och bytte namn till Adidas AG i juni 2006. Adidas AG grundades 1920 och har sitt huvudkontor i Herzogenaurach, Tyskland.

Skechers U.S.A., Inc

Skechers U.S.A., Inc. är en skotillverkare som designar, utvecklar, och marknadsför skor för både vuxna och barn. Mest välkända är företagets sneakers som säljs i fysiska butiker och online, både via tredjepartsförsäljare, franchisetagare och företagets egna plattformar. Företaget grundades av Robert Greenberg och Michael Greenberg 1992 och har sitt huvudkontor på Manhattan Beach, Kalifornien.

Lululemon athletica inc

Lululemon athletica inc. tillverkar kläder för sport och lounging. Främst har märket nått framgångar på grund av sin holistiska profil, och branding inom yoga och wellness. Företaget grundades av Dennis J. Wilson 1998 och har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada.

Ska man investera i Nike?

Nike Inc. (NKE) har gett fantastisk avkastning på lång sikt. Men är aktierna fortfarande prisvärda? För att svara på det måste vi titta närmare på några fördelar och nackdelar med att lägga till NKE i sin portfölj.  

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Nike

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Nike-aktien. 

Finns Nike på börsen?

Nike handlas på New York Stock Exchange (NYSE). Här listas Nike med tickern NKE.

Vart kan jag investera i Nike?

Du kan handla aktier på NYSE genom en svensk mäklare, exempelvis en nätmäklare. Sök efter NKE så hittar du rätt.

Hur mycket ska man investera i Nike?

Hur mycket du köper beror helt på dina finansiella förutsättningar. Tänk på att sprida risken och köp aktier i flera bolag, istället för att lägga alla ägg i samma korg.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5