Mängden kryptovaluta ökar: Vilken är bäst?

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Det finns tusentals olika typer av kryptovalutor på marknaden idag. Därför kan det vara svårt att vet vilken kryptovaluta som är smartast att investera i. I den här guiden tittar vi närmare på vilka variabler du ska titta närmare på när du står i valet och kvalet.

Det finns många olika kryptovalutor och vilken som är bäst råder det delade meningar. Detta är ingen exakt vetenskap med en absolut sanning. Vad som passar en köpare passar inte en annan. En stor grundlinje som skiljer köpare åt är om man föredrar valutor med hög volatilitet eller mer stabila valutor. Det sistnämnda kallas för stackmynt, vilket således är en term för kryptovalutor med ett stabilt värde. Anledningen till att kryptovalutor kan ha ett stabilt värde är att de följer samma växelkurs som en traditionell valuta likt den amerikanska dollarn, eller varor som silver och guld.

Den som hellre vill ha snabbrörliga valutor att handla med ska istället titta på kryptovalutor baserad på effektivitet och överföringshastighet.

Snabba kryptovalutor

För den som vill ha en snabb och effektiv kryptovaluta ska titta efter valutor där frekvensen för att generera nya så kallade block är kort. Tillsammans med låg belastningsgrad på nätverk vid komplexa transaktioner kan dessa valutor överföras på några sekunder istället för minuter. Ett exempel på en snabb kryptovaluta är XRP, som är en valuta som driver det blockkedjebaserade nätverket Ripple. Ripple, som kom ut på marknaden 2012 är känt för att kunna bearbeta 1500 transaktioner varje sekund. Lär dig mer om Ripple här. 

Anonymitet

En tredje viktig variabel är anonymitet. Många köpare är måna om att integriteten skyddas fullt ut när man använder kryptovalutor. Generellt är kryptovalutor mycket säkra och anonyma. Det beror på att du får en adress i form av en kryptonyckel som består av siffror eller bokstäver.

Det finns dock valutor som sticker ut på den här variabeln. Vissa valutor tillåter nämligen användaren att vara anonym från början. Vilket kan låta sig göras eftersom både användaren och mottagarens identitet är helt anonyma.

pastedGraphic.png

Foto: Unsplash.com

Värdetillväxt

Inte att förringa – värdet på kryptovalutan. I grund och botten handlar ett köp om att göra en gynnsam investering. Det betyder att förhoppningen alltid är att värdet på valutan ska stiga så att säljaren kan köpa dyra än vad hen köpte.

För att göra en bra investering ur den här aspekten måste du som investerare eller köpare utvärdera de valutor du är intresserade av. Hur ser den historiska statistiken ut, exempelvis? Det är också viktigt att du är allmänbildad och håller dig uppdaterad om vad som händer i världen. Hur bra investering en valuta kan bli på lång sikt kan exempelvis påverkas av hur lagstiftare i olika länder, inte minst i USA, börjar reglera den här marknaden. Andra frågor som påverkar en investering är hur mycket server-kapacitet och el en valuta drar. Miljöfrågan har ökat trycket på kryptovalutaaktörerna där kritikerna menar att det är en mycket icke-energi-effektivt marknad.

Tänk också på att detta är fortfarande är en ung marknad med en fantastisk snabb tillväxtresa. Det är både upplyftande och skrämmande.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.