Investera 100 000 kr – så här ska du göra!

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vill du investera 100 000 kr för att få dina pengar att växa?

Perfekt! 

Aktier och fonder är två av de bästa tillgångsslagen för dig som privatperson när du ska investera.

I den här artikeln går vi igenom hur du bör tänka när du ska investera 100 000 kr, vilka misstag du bör undvika och hur du kommer igång redan idag.

Let’s go!

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

INTRODUKTION

Varför ska man investera pengar?

Att skapa utrymme för sparande och investeringar är en kärnkomponent i en sund privatekonomi. Det är avgörande att din budget tillåter regelbundet sparande, även om sparbeloppet kan variera beroende på individuella ekonomiska förhållanden. Att prioritera sparande före mindre nödvändiga utgifter är en viktig princip för finansiell välmående.

Att övergå från att enbart spara på ett sparkonto till att investera i aktier eller fonder kan signifikant påskynda tillväxten av ditt kapital. Tack vare potentiellt högre avkastning på investeringar jämfört med traditionellt sparande, kan dina pengar öka i värde över tiden, vilket bidrar till en förbättrad ekonomisk framtid.

Syftet med att investera är inte bara att bygga en ekonomisk buffert, utan också att säkra din framtida trygghet och frihet. Ett robust sparande ger dig möjlighet att forma ditt liv efter egna önskemål, utforska personliga intressen och ge ditt liv en extra dimension av kvalitet och njutning.

Viktiga punkter att komma ihåg:

 • Budget för sparande: Se till att din budget inkluderar ett regelbundet sparande.
 • Prioritera sparande: Välj sparande före mindre viktiga utgifter.
 • Från sparkonto till investeringar: Överväg att flytta ditt sparande från sparkonton till aktier eller fonder för potentiellt högre avkastning.
 • Framtida trygghet och frihet: Investera för att säkra din långsiktiga ekonomiska trygghet och ge dig själv möjlighet till ett rikare liv.

Är det riskfritt?

För att få avkastning på ditt kapital måste du våga ta risk. Du tar minst risk genom att sätta dina pengar på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti. Men då kommer du få mycket liten avkastning. 

Ett av de bästa sätten att få avkastning är att investera i aktier. Det innebär en större risk. Genom att förstå de risker det innebär att investera på börsen kan du minimera dem. Du har då en bra möjlighet till avkastning med begränsad risk. 

Det är viktigt att vara långsiktig när du investerar på börsen. Då och då sker större börsfall. Historiskt har börsen alltid återhämtat sig från de nedgångarna. Genom att investera regelbundet kommer du ibland att köpa billigt och ibland lite dyrare. På lång sikt kommer det att bli en bra investering för dig. 

Det är också viktigt att du sprider riskerna när du investerar på börsen. Köper du aktier i ett företag kan det gå dåligt. Då förlorar du pengar. Köper du aktier i flera olika företag i olika branscher och på olika marknader kommer säkert de flesta utvecklas väl över tid. Du märker inte att ett bolag går lite sämre om resterande går bra. Du måste investera i bolag som är bra i grunden. En bra början kan vara att investera i några olika investmentbolag.

TIPS & FÖRSLAG

Så här kan du investera 100 000 kr i aktier

100.000 kr är en bra grund att börja investera ifrån. Har du möjlighet att lägga till ett månadssparande kommer det ge dig både frihet och trygghet i framtiden.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Du investerar i aktier via en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet är sveriges två största nätmäklare. De har båda ett bra erbjudande av sparprodukter till låga kostnader. 

När du börjar spara måste du också välja en kontoform. ISK är smidigast och bäst. Du slipper deklarera enskilda transaktioner. Kontot är schablonbeskattat. Du betalar en skatt som baseras på värdet av ditt konto. Det är uträknat och förtryckt på din deklaration. 

När du öppnar ditt konto hos Avanza eller Nordnet är det också viktigt att du väljer rätt courtageklass. Fundera på hur mycket du kommer att köpa och sälja för och välj en nivå som passar dig.

2. Välj 8-15 aktier i olika branscher för att sprida risken

Att diversifiera din aktieportfölj är grundläggande för att minska risker. Genom att välja 8-15 aktier från olika sektorer uppnår du en bred riskspridning. Ett starkt fundament i varje portfölj kan vara investmentbolag. Dessa bolag äger aktier i en mängd olika företag, vilket ger en ytterligare nivå av diversifiering.

Investmentbolag varierar i sitt fokus – vissa riktar in sig på nya, innovativa företag och sektorer medan andra koncentrerar sig på mer etablerade områden som bankväsendet, industrin och skogsbruket. För den som är ny på aktiemarknaden kan en investering i ett urval av investmentbolag vara en god startpunkt, då det ger en bred exponering mot en rad olika branscher och företag.

3. Köp aktier löpande för att sprida risken

Att diversifiera tidpunkten för dina aktieköp är en effektiv strategi för att minska riskerna i ditt sparande. Om du till exempel planerar att investera 100 000 kr, kan det vara klokt att dela upp detta belopp och investera det vid olika tillfällen. Även om börsen generellt tenderar att öka över tid, kan det vara ekonomiskt ogynnsamt att göra hela investeringen vid en marknadstopp.

Genom att fortsätta månadsspara efter din initiala investering sprider du ytterligare ut dina inköp över tid, vilket kan jämna ut effekten av marknadssvängningar. Månadssparande bidrar till att sänka den genomsnittliga kostnaden för dina aktieköp och minskar risken för att dina investeringar påverkas negativt av kortvariga marknadsnedgångar. 

Det är ett effektivt sätt att bygga upp ditt sparande samtidigt som du håller risken på en hanterbar nivå.

4. Var långsiktig

För att lyckas med dina investeringar på börsen måste du vara långsiktig. På sikt växer bra bolag och de tjänar pengar. Då ökar deras värde. Men på kort sikt finns det mycket som påverkar börsen. Politisk oro, centralbankers räntepolitik och konjunktur är några faktorer som kan utlösa stora rörelser på aktiemarknaden. 

Historiskt har börsen alltid återhämtat stora nedgångar och fortsatt gå upp. För att vara med på den resan måste du vara långsiktigt, spara regelbundet och sprida dina risker mellan olika bolag i olika branscher.

Så här kan du investera 100 000 kr i fonder

Så här kan du investera 100 000 kr i fonder

Ett bra alternativ till att investera i aktier är fonder. Det är ett bekvämt sätt att investera. Dina pengar förvaltas av en professionell förvaltare. Det är också lätt att sprida sina risker genom att investera i fonder.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

För att investera i fonder måste du vara kund hos en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet har störst utbud av fonder. Oroa dig inte för det stora utbudet av fonder. De har smarta hjälpmedel som hjälper dig att välja rätt fond för ditt sparande. 

Öppna ett ISK hos den nätmäklare du väljer. Att investera genom ett ISK är förmånligt och enkelt. Du behöver inte deklarera några enskilda transaktioner. Din skatt baseras på värdet av ditt ISK. Det är uträknat och förtryckt på din deklarationsblankett. Det är skattemässigt gynnsamt att spara via ISK.

Avanzas portföljgenerator

2. Använd Avanzas portföljgenerator för att bygga en portfölj

Ett bra sätt att välja ut rätt fonder är Avanzas portföljgenerator. Genom att svara på några frågor om syftet med sparande väljer portföljgeneratorn ut bra fonder som passar dig.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Det finns många fördelar med att spara i fonder. Det är enkelt, du får professionell förvaltning av dina pengar och bra riskspridning. Ett bra sätt att göra ditt sparande i fonder ännu bättre är att sätta upp ett automatiskt månadssparande. 

Dels är det ett bra sätt att sprida dina risker. Genom att köpa regelbundet kommer du ibland att köpa dyrt och ibland billigare. På sikt blir det med all sannolikhet en bra investering för dig. 

Att sätta upp ett automatiskt månadssparande är också ett bra sätt att se till att ditt sparande verkligen blir av. Om pengarna dras när du får din lön märker du inte av att de försvinner till sparande. Om du har ett automatiskt sparande i fonder kan du använda din fritid till din familj och intressen.

4. Var långsiktig

Det är viktigt att vara långsiktig oavsett om du investerar i fonder eller aktier. På sikt ökar bra bolag i värde. Köper du regelbundet, sprider dina risker och är långsiktig har du en bra grund för ett framgångsrikt sparande.

Så här kan du investera 100 000 kr genom en fondrobot

Att spara via fondrobot är en ganska ny möjlighet. En fondrobot är ett datorprogram som är programmerad att investera efter en professionell investeringsstrategi. Fondroboten anpassar investeringarna individuellt efter dig och din syn på risk och sparande.

1. Välj en fondrobot

Det finns flera olika fondrobotar på den svenska marknaden. De har stora likheter. Viktiga faktorer i deras strategier är att sprida riskerna och hålla låga kostnader. En av fondrobotarna på den svenska marknaden heter Lysa. De startades med idén om att erbjuda ett bra sparande för alla till låga kostnader. Lysa är bland de fondrobotar som har lägst avgift.

Vi investerar genom Lysa!
Lysa
5.0

Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.

Avgifter:
 • Avgift till fondroboten: 0,15-0,24%
 • Total avgift: 0,30-0,41%
Fördelar:
 • Sveriges ledande fondrobot
 • Få rabatt på avgiften genom vår länk!
 • Automatisera dina investeringar
 • Passar för både nybörjare och rutinerade
 • Vi är mycket nöjda med avkastningen
 • Mycket låga avgifter
 • Högt omdöme från tidigare kunder på Trustpilot
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
Nackdelar:
 • Ingen mobilapp
Öppna konto Lysa recension
Annonslänk

2. Öppna ett konto kostnadsfritt och få ett portföljförslag

För att börja spara hos Lysa öppnar du ett konto via deras hemsida. Det första du får göra är att svara på olika frågor om din ekonomi och syn på sparande. Frågorna är till för att Lysa skall kunna ge dig ett individuellt placeringsförslag som passar dig. Det är viktigt att du tar dig tid och tänker igenom frågorna ordentligt. Det är dina svar som avgör hur ditt sparande hos Lysa skall bli. 

Den viktigaste frågan handlar om risk. För att få avkastning måste du våga ta risk. Ju längre tidshorisont du sparar på desto mer risk kan du ta. Du skall aldrig ta mer risk än vad du själv känner dig trygg med. Högre risk innebär att fondroboten kommer placera större andel i aktier. Väljer du mindre risk väljer fondroboten högre andel räntor.

3. Välj hur mycket du vill investera nu

Du kan börja att investera det belopp som passar dig just nu. Du kan när som helst föra över mer pengar för att investera genom Lysa. Ett bra sätt att bygga upp ett bra sparande är att starta ett automatiskt månadssparande direkt du blir kund hos Lysa.

4. Välj hur mycket du vill automatiskt investera månadsvis

Det är bekvämt och bra att spara genom en fondrobot som Lysa. Dina pengar förvaltas automatiskt enligt en professionell strategi till en låg kostnad. Genom att starta ett automatiskt månadssparande blir ditt sparande ännu bättre. Att köpa regelbundet är ett bra sätt att sprida riskerna. Det är också ett bra sätt att se till att ditt sparande verkligen blir av.

5. Var långsiktig

På kort sikt är det svårt att avgöra hur börsen går. Det finns mycket som påverkar den. Långsiktigt kommer bra företag att växa och tjäna mer pengar. Deras värde kommer då att öka. För att få del av den värdetillväxten måste du vara långsiktig. 

När du blir kund hos Lysa får du svara på olika frågor om din ekonomi och syn på sparande. Den viktigaste frågan handlar om din syn på risk. Att ta risk är en förutsättning för att få avkastning på sina investeringar. 

Ju längre sparhorisont du har desto större risk kan du ta. Mer risk innebär att en större del av ditt sparande kommer vara i aktier. Då ökar också dina möjligheter till bättre avkastning. Ta inte större risk än vad som känns bra för dig själv.

Tumregler Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Tumregler: Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Investerar du på kort sikt skall du placera i något annat än aktier. Börsen rör sig mycket, då och då kommer större fall. Historiskt har börsen alltid återhämtat sig och fortsatt öka i värde. På lång sikt är börsen ett av de bästa sätten att placera sina pengar.

Sparar du med en horisont på 10 år så skall 100% av ditt sparkonto vara placerade i aktier

Om du sparar med en horisont på 10 år, är det rekommenderat att placera hela ditt sparkapital i aktier eller aktiefonder. Aktier har historiskt sett erbjudit god avkastning över längre perioder, och en tioårsperiod ger tid för marknaden att återhämta sig från eventuella nedgångar. 

Att månadsspara i aktier eller aktiefonder under denna period kan ytterligare öka potentialen för en lönsam investering, tack vare effekten av ränta-på-ränta och möjligheten att jämna ut prisfluktuationer genom att köpa vid olika tidpunkter.

Sparar du med en horisont på 6 år så skall 40% av ditt sparkonto vara placerade i aktier och 60% i räntor

Om din sparhorisont är 6 år, är en balanserad fördelning mellan aktier och räntebärande instrument att föredra. Placera cirka 40% av ditt sparkapital i aktier och resterande 60% i räntebärande produkter för att uppnå en balans mellan avkastningspotential och riskminimering.

Med en sådan tidsram är det viktigt att vara strategisk med dina investeringar och börja sälja av aktieinnehavet väl i förväg om du vet att du kommer att behöva tillgång till pengarna. 

Regelbundna inköp är nyckeln till att sprida riskerna, eftersom det är svårt att tajma marknaden perfekt. Genom att sälja aktier gradvis minskar du risken för att behöva realisera hela investeringen vid en ogynnsam tidpunkt.

Sparar du med en horisont på 1-2 år så skall 10-20% av ditt sparkonto vara placerade i aktier och 80-90% i räntor

För en sparhorisont på 1-2 år bör du prioritera säkerhet och likviditet, vilket innebär att huvuddelen av ditt sparkapital, 80-90%, bör vara investerat i räntebärande instrument. Dessa erbjuder lägre risk jämfört med aktier och är lämpligare för korta tidsramar.

Att ha en mindre del, 10-20%, av ditt kapital i aktier kan ge viss exponering mot högre avkastningspotential, men det är viktigt att vara försiktig. Om du väljer att inkludera aktier i din portfölj, var beredd att säkra eventuella vinster tidigt och undvik att jaga högre avkastning, eftersom marknaden kan vara oförutsägbar på kort sikt.

Vanliga frågor om att investera 100 000 kr (FAQ)

Att ha 100.000 kr att investera är en bra grund. Det är inte svårt att investera själv. Några vanliga frågor om hur du skall investera är:

Ska jag investera 100 000 kr i aktier eller fonder?

Det krävs lite mer av dig för att investera direkt i aktier. Du måste ha intresse och tid att läsa på och lära dig mer om företag. Har du det intresset är aktier en kul och givande hobby. Vill du lära dig mer om aktier kan det vara bra att börja investera i investmentbolag.

De äger i sin tur andra företag i olika branscher. Genom dem får du en bra riskspridning. Har du inte tid eller lust att ägna dig åt aktier är fonder ett mycket bra alternativ. Du får bra riskspridning på dina pengar. Du får dem också professionellt förvaltade. Använd till exempel Avanzas portföljgenerator för att hitta rätt fonder.

Vilken nätmäklare är bäst att välja?

På den svenska marknaden finns det två etablerade nätmäklarna, Avanza och Nordnet. Båda erbjuder ett stort utbud av sparprodukter och håller låga kostnader. Det är bra att spara via båda.

Avanza erbjuder en mer användarvänlig hemsida med bra funktioner. Sparar du genom Nordnet får du tillgång till deras sociala nätverk för investerare som heter Shareville.

Bör jag sprida ut köpen eller investera 100 000 kr på en gång?

Fördelen med att sprida ut köp av aktier eller fonder är att du inte riskerar köpa på en tillfällig topp. Bestäm dig i så fall när dina köp skall ske. Kanske skall du dela upp det på tre eller fyra köp med en eller två månaders mellanrum mellan varje gång.

Tänker du köpa aktier så räkna på vad olika alternativ medför för courtage. Tänker du börja ett långsiktigt månadssparande samtidigt kommer du att sprida ut dina risker genom det. I det läget kan du investera startbeloppet direkt.
Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se
Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr
Nordnet
4.5

Nordnet är Sveriges näst största nätmäklare och har idag över 1,6 miljoner kunder som sparar och investerar pengar på deras plattform. De erbjuder ett brett utbud av olika investeringsprodukter som t.ex. aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Nordnet.


Fördelar:
 • Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr*
 • Nio egna indexfonder (3 helt kostnadsfria)
 • Nordens största sociala nätverk, Shareville
 • Youtube-kanal med bra utbildningsmaterial
 • Insättningsgaranti & investerarskydd
Nackdelar:
 • Lite sämre upplevelse i app och hemsida jämfört med Avanza bank
Kom igång nu Jämförelse mellan Nordnet och Avanza
Affiliatelänk. *Se fullständiga villkor på Nordnet.se
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.