Investera 100 000 kr – så här ska du göra!

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Investera 100 000kr

Vill du investera 100 000 kr för att få dina pengar att växa?

Perfekt! 

Aktier och fonder är två av de bästa tillgångsslagen för dig som privatperson när du ska investera.

I den här artikeln går vi igenom hur du bör tänka när du ska investera 100 000 kr, vilka misstag du bör undvika och hur du kommer igång redan idag.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Varför ska man investera pengar?

En viktig del av en välskött privatekonomi är att du har utrymme att spara och investera pengar. I din budget skall det finnas utrymme att föra över pengar till sparande varje månad. Vi har alla olika förutsättningar för att spara. Men det är viktigt att prioritera sparande framför andra mindre viktiga poster i din budget. 

Genom att investera de pengar du har avsatt till sparande kan du få dem att växa. De blir då mer värda i framtiden än vad de är nu. Det är viktigt att våga ta steget från sparkonto till att investera i aktier eller fonder. På sikt kommer det att göra stor skillnad i din ekonomi. 

Du skall investera pengar för din framtida trygghet och frihet. Genom att ha ett bra sparande behöver du inte oroa dig så mycket för hur din pension kommer att se ut. Du har också frihet att styra ditt liv mer efter dina egna önskemål. Du kan ägna dig åt intressen du tycker är kul och intressanta. Du kan också sätta en egen guldkant på ditt liv.

Är det riskfritt?

För att få avkastning på ditt kapital måste du våga ta risk. Du tar minst risk genom att sätta dina pengar på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti. Men då kommer du få mycket liten avkastning. 

Ett av de bästa sätten att få avkastning är att investera i aktier. Det innebär en större risk. Genom att förstå de risker det innebär att investera på börsen kan du minimera dem. Du har då en bra möjlighet till avkastning med begränsad risk. 

Det är viktigt att vara långsiktig när du investerar på börsen. Då och då sker större börsfall. Historiskt har börsen alltid återhämtat sig från de nedgångarna. Genom att investera regelbundet kommer du ibland att köpa billigt och ibland lite dyrare. På lång sikt kommer det att bli en bra investering för dig. 

Det är också viktigt att du sprider riskerna när du investerar på börsen. Köper du aktier i ett företag kan det gå dåligt. Då förlorar du pengar. Köper du aktier i flera olika företag i olika branscher och på olika marknader kommer säkert de flesta utvecklas väl över tid. Du märker inte att ett bolag går lite sämre om resterande går bra. Du måste investera i bolag som är bra i grunden. En bra början kan vara att investera i några olika investmentbolag.

TIPS & FÖRSLAG

Så här kan du investera 100 000 kr i aktier

100.000 kr är en bra grund att börja investera ifrån. Har du möjlighet att lägga till ett månadssparande kommer det ge dig både frihet och trygghet i framtiden.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Du investerar i aktier via en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet är sveriges två största nätmäklare. De har båda ett bra erbjudande av sparprodukter till låga kostnader. 

När du börjar spara måste du också välja en kontoform. ISK är smidigast och bäst. Du slipper deklarera enskilda transaktioner. Kontot är schablonbeskattat. Du betalar en skatt som baseras på värdet av ditt konto. Det är uträknat och förtryckt på din deklaration. 

När du öppnar ditt konto hos Avanza eller Nordnet är det också viktigt att du väljer rätt courtageklass. Fundera på hur mycket du kommer att köpa och sälja för och välj en nivå som passar dig.

2. Välj 8-15 aktier i olika branscher för att sprida risken

När du investerar i aktier är det viktigt att sprida riskerna. Investera gärna i 8-15 olika bolag i olika branscher. En bra grund för alla portföljer är investmentbolag. Det är företag som är delägare i andra bolag. 

Då får du extra bra riskspridning. Det finns investmentbolag som investerar i nya spännande bolag och branscher. Andra investmentbolag investerar i traditionella branscher som bank, industri och skog. Är du nybörjare på börsen är några olika investmentbolag en bra start att investera i.

3. Köp aktier löpande för att sprida risken

Ett bra sätt att minska risken är att sprida ut inköpen av aktier. Skall du placera 100.000kr kan det vara smart att köpa vid olika tillfällen. På sikt går börsen med all säkerhet upp, men det är kortsiktigt tråkigt att råka köpa på en topp. 

Skall du fortsätta månadsspara efter din första investering kommer du att sprida ut dina inköp och sänka risken genom det. Att månadsspara är ett bra sätt att minska risken i sitt sparande.

4. Var långsiktig

För att lyckas med dina investeringar på börsen måste du vara långsiktig. På sikt växer bra bolag och de tjänar pengar. Då ökar deras värde. Men på kort sikt finns det mycket som påverkar börsen. Politisk oro, centralbankers räntepolitik och konjunktur är några faktorer som kan utlösa stora rörelser på aktiemarknaden. 

Historiskt har börsen alltid återhämtat stora nedgångar och fortsatt gå upp. För att vara med på den resan måste du vara långsiktigt, spara regelbundet och sprida dina risker mellan olika bolag i olika branscher.

Så här kan du investera 100 000 kr i fonder

Så här kan du investera 100 000 kr i fonder

Ett bra alternativ till att investera i aktier är fonder. Det är ett bekvämt sätt att investera. Dina pengar förvaltas av en professionell förvaltare. Det är också lätt att sprida sina risker genom att investera i fonder.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

För att investera i fonder måste du vara kund hos en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet har störst utbud av fonder. Oroa dig inte för det stora utbudet av fonder. De har smarta hjälpmedel som hjälper dig att välja rätt fond för ditt sparande. 

Öppna ett ISK hos den nätmäklare du väljer. Att investera genom ett ISK är förmånligt och enkelt. Du behöver inte deklarera några enskilda transaktioner. Din skatt baseras på värdet av ditt ISK. Det är uträknat och förtryckt på din deklarationsblankett. Det är skattemässigt gynnsamt att spara via ISK.

2. Använd Avanzas portföljgenerator för att bygga en portfölj

Ett bra sätt att välja ut rätt fonder är Avanzas portföljgenerator. Genom att svara på några frågor om syftet med sparande väljer portföljgeneratorn ut bra fonder som passar dig.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Det finns många fördelar med att spara i fonder. Det är enkelt, du får professionell förvaltning av dina pengar och bra riskspridning. Ett bra sätt att göra ditt sparande i fonder ännu bättre är att sätta upp ett automatiskt månadssparande. 

Dels är det ett bra sätt att sprida dina risker. Genom att köpa regelbundet kommer du ibland att köpa dyrt och ibland billigare. På sikt blir det med all sannolikhet en bra investering för dig. 

Att sätta upp ett automatiskt månadssparande är också ett bra sätt att se till att ditt sparande verkligen blir av. Om pengarna dras när du får din lön märker du inte av att de försvinner till sparande. Om du har ett automatiskt sparande i fonder kan du använda din fritid till din familj och intressen.

4. Var långsiktig

Det är viktigt att vara långsiktig oavsett om du investerar i fonder eller aktier. På sikt ökar bra bolag i värde. Köper du regelbundet, sprider dina risker och är långsiktig har du en bra grund för ett framgångsrikt sparande.

Avanza logo
5/5

Så här kan du investera 100 000 kr genom en fondrobot

Att spara via fondrobot är en ganska ny möjlighet. En fondrobot är ett datorprogram som är programmerad att investera efter en professionell investeringsstrategi. Fondroboten anpassar investeringarna individuellt efter dig och din syn på risk och sparande.

1. Välj en fondrobot

Det finns flera olika fondrobotar på den svenska marknaden. De har stora likheter. Viktiga faktorer i deras strategier är att sprida riskerna och hålla låga kostnader. En av fondrobotarna på den svenska marknaden heter Lysa. De startades med idén om att erbjuda ett bra sparande för alla till låga kostnader. Lysa är bland de fondrobotar som har lägst avgift.

2. Öppna ett konto kostnadsfritt och få ett portföljförslag

För att börja spara hos Lysa öppnar du ett konto via deras hemsida. Det första du får göra är att svara på olika frågor om din ekonomi och syn på sparande. Frågorna är till för att Lysa skall kunna ge dig ett individuellt placeringsförslag som passar dig. Det är viktigt att du tar dig tid och tänker igenom frågorna ordentligt. Det är dina svar som avgör hur ditt sparande hos Lysa skall bli. 

Den viktigaste frågan handlar om risk. För att få avkastning måste du våga ta risk. Ju längre tidshorisont du sparar på desto mer risk kan du ta. Du skall aldrig ta mer risk än vad du själv känner dig trygg med. Högre risk innebär att fondroboten kommer placera större andel i aktier. Väljer du mindre risk väljer fondroboten högre andel räntor.

3. Välj hur mycket du vill investera nu

Du kan börja att investera det belopp som passar dig just nu. Du kan när som helst föra över mer pengar för att investera genom Lysa. Ett bra sätt att bygga upp ett bra sparande är att starta ett automatiskt månadssparande direkt du blir kund hos Lysa.

4. Välj hur mycket du vill automatiskt investera månadsvis

Det är bekvämt och bra att spara genom en fondrobot som Lysa. Dina pengar förvaltas automatiskt enligt en professionell strategi till en låg kostnad. Genom att starta ett automatiskt månadssparande blir ditt sparande ännu bättre. Att köpa regelbundet är ett bra sätt att sprida riskerna. Det är också ett bra sätt att se till att ditt sparande verkligen blir av.

5. Var långsiktig

På kort sikt är det svårt att avgöra hur börsen går. Det finns mycket som påverkar den. Långsiktigt kommer bra företag att växa och tjäna mer pengar. Deras värde kommer då att öka. För att få del av den värdetillväxten måste du vara långsiktig. 

När du blir kund hos Lysa får du svara på olika frågor om din ekonomi och syn på sparande. Den viktigaste frågan handlar om din syn på risk. Att ta risk är en förutsättning för att få avkastning på sina investeringar. 

Ju längre sparhorisont du har desto större risk kan du ta. Mer risk innebär att en större del av ditt sparande kommer vara i aktier. Då ökar också dina möjligheter till bättre avkastning. Ta inte större risk än vad som känns bra för dig själv.

Tumregler Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Tumregler: Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Investerar du på kort sikt skall du placera i något annat än aktier. Börsen rör sig mycket, då och då kommer större fall. Historiskt har börsen alltid återhämtat sig och fortsatt öka i värde. På lång sikt är börsen ett av de bästa sätten att placera sina pengar.

Sparar du med en horisont på 10 år så skall 100% av ditt sparkonto vara placerade i aktier

Långsiktigt är aktier det bästa sättet att investera sina pengar. 10 år är en lång tid där mycket hinner att hända. Med den sparhorisonten skall du investera allt i aktier eller aktiefonder. Har du möjlighet att månadsspara också kommer det med all sannolikhet bli en bra investering för dig.

Sparar du med en horisont på 6 år så skall 40% av ditt sparkonto vara placerade i aktier och 60% i räntor

Har du kortare sparhorisont skall du spara mer i räntebärande produkter och lite mindre i aktier. Vet du att du behöver pengarna vid en viss tidpunkt så börja sälj av aktiedelen i god tid. När du sparar är det viktigt att köpa regelbundet. 

Du vet inte när du köper billigt eller dyrt. Det är samma sak när du säljer. Sälj lite då och då så riskerar du inte sälja allt vid fel tidpunkt.

Sparar du med en horisont på 1-2 år så skall 10-20% av ditt sparkonto vara placerade i aktier och 80-90% i räntor

På kort sikt skall det absolut mesta vara placerat i räntor. Väljer du att placera en lite del i aktier så säkra vinster när det är möjligt. Det är viktigt att inte bli girig och hoppas att en aktie skall gå upp mer.

Avanza logo
5/5

Vanliga frågor om att investera 100 000 kr (FAQ)

Att ha 100.000 kr att investera är en bra grund. Det är inte svårt att investera själv. Några vanliga frågor om hur du skall investera är:

Ska jag investera 100 000 kr i aktier eller fonder?

Det krävs lite mer av dig för att investera direkt i aktier. Du måste ha intresse och tid att läsa på och lära dig mer om företag. Har du det intresset är aktier en kul och givande hobby. Vill du lära dig mer om aktier kan det vara bra att börja investera i investmentbolag.

De äger i sin tur andra företag i olika branscher. Genom dem får du en bra riskspridning. Har du inte tid eller lust att ägna dig åt aktier är fonder ett mycket bra alternativ. Du får bra riskspridning på dina pengar. Du får dem också professionellt förvaltade. Använd till exempel Avanzas portföljgenerator för att hitta rätt fonder.

Vilken nätmäklare är bäst att välja?

På den svenska marknaden finns det två etablerade nätmäklarna, Avanza och Nordnet. Båda erbjuder ett stort utbud av sparprodukter och håller låga kostnader. Det är bra att spara via båda.

Avanza erbjuder en mer användarvänlig hemsida med bra funktioner. Sparar du genom Nordnet får du tillgång till deras sociala nätverk för investerare som heter Shareville.

Bör jag sprida ut köpen eller investera 100 000 kr på en gång?

Fördelen med att sprida ut köp av aktier eller fonder är att du inte riskerar köpa på en tillfällig topp. Bestäm dig i så fall när dina köp skall ske. Kanske skall du dela upp det på tre eller fyra köp med en eller två månaders mellanrum mellan varje gång.

Tänker du köpa aktier så räkna på vad olika alternativ medför för courtage. Tänker du börja ett långsiktigt månadssparande samtidigt kommer du att sprida ut dina risker genom det. I det läget kan du investera startbeloppet direkt.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.