Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Hur man stärker sin privatekonomi

Hur man stärker sin privatekonomi 1
Hur man stärker sin privatekonomi 2

Ibland är det svårt att få sin privata ekonomi att gå ihop och många sliter med att betala sina räkningar varje månad. En del gånger kan lösningen på problemet bli att ta ett lån för att kunna lösa de skulder man har. Om du går i tankarna att köpa en bostad inom den närmsta tiden så kan det vara bra att ta ett lån utan UC, vad det innebär kan du läsa om på lanutanuc.com.

När du tar ett lån utan en kreditupplysning hos UC så görs det istället kreditupplysningen hos ett annat företag. Eftersom UC är den största aktören inom dessa områden är det också den som banker och hyresvärdar använder sig av när de ska göra en kreditupplysning. Att ha bra kreditvärdighet där är ofta en förutsättning för ett bostadslån.

Planera för sparande

Om du får ett lån där du lyckas betala av dina skulder och få en mer hållbar ekonomisk situation är det dags att börja tänka på ett sparande. Ditt sparande behöver inte vara stort och det ska inte vara större än du klarar av. Ett för stort sparande gör ofta att det inte blir något sparande alls eftersom det känns för tungt.

Börja med en mindre summa som du sparar varje månad och rucka inte på den till fördel för nöjen eller onödiga inköp. Ett sparande är väldigt bra att ha om du får oförutsedda utgifter eller om du vill spara till något speciellt till exempel en resa. Att ha en automatisk månadsöverföring varje månad kan vara ett sätt att se till så att sparandet faktiskt blir av.

Du kan också välja ett sparande där du har möjlighet att sätta in lite extra pengar när du har möjlighet till det. Ibland får vi lite extra klirr i kassan i form av övertidsarbete eller gåvor och då kan det vara bra att sätta undan dem om man kan. Det är viktigt att inte hamna i en situation där man behöver ta lån för utgifter som man inte kan betala med sparade pengar.

Sparande på längre sikt

När du köper aktier eller fonder kan du göra investeringar som är långsiktiga, även om aktier kan köpas en dag och säljas nästa. När du köper aktier behöver du vara lite påläst och veta vilka företag du investerar i. 

Vill du ha ett mer bekymmerslöst sparande kan du välja fonder. Här köper du ett färdigt paket som någon som vet vad de pratar om har satt ihop till dig. De hjälper också dig att hålla koll på när det är dags att köpa och sälja. Du betalar en avgift till fondbolaget som utför den här tjänsten och det kan vara väl investerade pengar om man saknar både kunskap och intresse för aktier. 

Vad är en aktie och hur köper man dom?

När du köper en aktie i ett bolag så blir du delägare i det företaget eftersom en aktie är en ägarandel i ett företag. Du får ta del av aktieutdelning och du har även rätt att rösta vid viktiga frågor i bolagsstämman när du äger en aktie. 

Om ett företag väljer att sälja ut aktier så gör de ofta det eftersom de behöver investera i företaget och för att få in kapital i bolaget. Företaget få endast in pengar vid själva börsnoteringen och därefter handlas aktierna på en andrahandsmarknad. Den marknaden kallas för börsen. 

När du köper dina aktier köper du dem alltså inte direkt av företaget utan du köper dem av andra som önskar sälja sina andelar.

Sprid ut dina risker för att minska ett ras

När du har bestämt dig för att investera pengar i aktier så börja gärna med tre till fyra stycken för att ha lite koll och lära dig hur aktiemarknaden fungerar. Det är också en bra ide att sprida ut sina risker när du investerar. Detta eftersom att om det blir ett eventuellt ras inom ett bolag så har du inte satsat alla dina pengar på ett företag. Det betyder att du förlorar en del av din insats men inte allt. 

Tänk också långsiktigt på cirka 3 – 5 år när du satsar pengar i aktier. Aktiemarknaden går nämligen upp och ner hela tiden och det brukar krävas så här lång tid för att du ska få en bra avkastning på dina pengar.