Fotboll aktier – 6 fotbollsklubbar du kan investera i 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Fotbollsaktier

Är du intresserad av att investera i din favorit fotbollsklubb?

Perfekt!

Genom att köpa aktier i din favorit fotbollsklubb gör dig till en delägare. Detta går att göra genom att öppna ett konto via nätmäklaren Avanza eller eToro.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom hur du öppnar ett konto och hur du köper en aktie. Vi kommer även lista 6 fotbollsklubbar som går att investera aktier i samt för- & nackdelar med att köpa aktier i en fotbollsklubb.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

6 intressanta fotbollsaktier att investera i

Ägande av fotbollsklubbar har vanligtvis varit reserverat för ryska oligarker och shejker från Mellanöstern, med det finns ett sätt för fans att känna sig mer anknutna till klubbarna. Genom att investera i dem. Här förklarar vi hur man investerar i olika fotbollsklubbar över hela Europa, och riskerna och fördelarna med att göra det.

Innan du börjar investera eller handla fotbollsaktier är det viktigt att veta vad som driver aktiekurserna. Medan utbud och efterfrågan ofta är den primära drivkraften för priset, har spelarövergångar, lagekonomi, sponsring och spelresultat också en inverkan på en klubbs aktiekurs.

Precis som alla andra aktier måste du göra research om den fotbollsklubb du är intresserad av. Du kan göra detta med hjälp av fundamental analys och teknisk analys för att få en väl avvägd bild av aktiekurspotentialen. Du måste också ställa in och följa din handelsplan och använda en lämplig riskhanteringsstrategi som kan hjälpa dig att minska förluster och låsa in vinster.

Du kan köpa aktier i fotbollsklubbar, men inte i alla. Endast de klubbar som är listade som publika aktiebolag är tillgängliga på aktiemarknaden. Följande är tillgängliga fotbollslag som du kan köpa aktier i: 

1. AIK Fotboll

AIK Fotboll är ett av Sveriges mest väletablerade fotbollslag. Genom att köpa aktier i klubben stödjer du inte bara själva laget, utan även svensk fotboll i stort. AIK har ett lägre börsvärde än andra fotbollsklubbar i den här listan, men det behöver inte betyda att det är en sämre investering.

2. Manchester United

Manchester United-aktier noterade på New York Stock Exchange (NYSE) 2012, under tickern MANU. Det positiva resultatet av matcher i kombination med Manchester Uniteds kommersiella, varumärkes- och sändningsavtal har i stor utsträckning haft positiva effekter på aktiekursen.

Manchester Uniteds framgångar har gjort det möjligt för klubben att bli en av de rikaste i världen. Majoriteten ägs av Glazer-familjen, och till ett värde av 4,2 miljarder dollar är Manchester United för närvarande rankat fyra på Forbes lista över världens mest värdefulla fotbollsklubbarna. 

3. AFC Ajax NV

AFC Ajax NV är ett sportföretag från Nederländerna. Företaget ligger bakom klubben AFC Ajax, ett fotbollslag baserat i Amsterdam. Bolaget tjänar majoriteten av sina intäkter från fem huvudsakliga marknader: sponsring, försäljning av tv- och interneträttigheter, merchandising, biljettförsäljning och försäljning av spelare.

4. Juventus

Juventus är Italiens mest framgångsrika klubb som har vunnit 36 rekordmånga officiella ligatitlar (Scudetto), 14 Coppa Italia-titlar och nio Supercoppa-titlar. Klubben är har ett värde av 1,95 miljarder dollar, och är för närvarande rankad på 11:e plats på Forbes lista över rika klubbar.

Juventus noterades på Milanobörsen (MTA), under tickern JUVE, 2001. Det är ett av tre italienska lag som är noterade på börsen, tillsammans med Roma och Lazio. Aktiekursen har glatt investerare under de senaste fem åren och vuxit med mer än 570 %. Många säger att detta hände för att klubben värvade Cristiano Ronaldo och kallade det ”Ronaldo-effekten”.

5. Borrussia Dortmund

Det finns få klubbar i Europa som är så igenkännliga som Borussia Dortmund, Tysklands näst mest framgångsrika lag. Det blev också den första och enda tyska klubben som noterades på börsen under millenniets första år.

Borussia Dortmund noterade sina aktier på Frankfurtbörsen 2000 med symbolen BVB. När klubben börsnoterades, släppte de 15 miljoner aktier till ett pris av 11 euro per aktie. Tyvärr gick det inte bra för aktierna de första tio åren, men det blev en populär aktie att titta på för kortsäljare under den tiden.

6. A.S. Roma

AS Roma, eller Giallorossi (gul och röd), har vunnit tre Serie A-titlar tillsammans med nio Coppa Italias och är en stöttepelare i italiensk fotboll. Majoriteten ägs av Friedkin Group. 

AS Roma-aktier är noterade på den italienska börsen Borsa Italiana, under tickern ASR. Under det första året på aktiemarknaden gick aktien bra men tappade nästan 92 % av sitt värde under de kommande 16 åren. Många tillskrev den dåliga börsutvecklingen till klubbens ägande.

För 2020 var AS Romas intäkter cirka 156 miljoner USD och 2021 värderade Forbes Roma till 548 miljoner dollar, vilket placerade klubben som den 17:e mest värdefulla klubben i världen. 

Så kan du investera i en fotbollsklubb

När du bestämt dig för att investera i en fotbollsklubb gör du det genom att köpa aktier i klubben. Det är enkelt att köpa aktier, så följ bara dessa fyra steg så är du igång:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Först och främst måste du ha ett konto hos en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza, som är Sveriges ledande onlinebank med ett mycket stort utbud av aktieprodukter. Du kan också välja eToro som nätmäklare, om du är mer intresserad av kortsiktigt sparande och produkter inom trading.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto är nödvändigt för att handla med aktier och andra värdepapper. Det är kostnadsfritt att öppna ett ISK hos de flesta nätmäklare, och hos Avanza tar det endast några minuter.

Steg 3: Sök efter fotbollsklubben du vill investera i

Skriv namnet på fotbollsklubben du är intresserad av i sökfältet. Du kan också välja aktielistan och bläddra igenom de olika katalogerna för att hitta det du söker.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Innan du köper aktien är det viktigt att läsa all nödvändig information om klubben du investerar i. Det finns mycket matnyttigt på aktiesidan. När du är redo att handla så skriver du in önskat belopp eller antal aktier och klickar på “köp” eller “lägg order”, beroende på vilket nätmäklare du väljer. När handeln sedan är slutförd kommer du se att dina aktier finns i ditt investeringssparkonto.

Varför ska man investera i en fotbollsklubb?

De flesta väljer att investera i en fotbollsklubb som ett sätt att stödja sitt favoritlag, så de är mer ett intresse än en investering. Även om det inte är ovanligt, skulle många vanligtvis inte investera i ett rivaliserande lag till det du stöder. Ingen skulle förmodligen högljutt deklarera att de äger Manchester United-aktier på läktaren under en Liverpool-match?

Det går inte att säga hur aktierna kollektivt kommer att prestera, eftersom olika fotbollsklubbar har haft väldigt olika resultat under de senaste 5 åren (2016-2021).

Till exempel har Manchester United bara ökat med 4,47 % i värde under de senaste 5 åren, vilket betyder att du kunde ha fått liknande resultat med ett sparkonto. Samtidigt har Juventus sett uppgångar på 156,25 % under de senaste 5 åren. Klubbarna har också förlorat pengar. Borussia Dortmund har gjort en förlust på 14 % på 5 år, medan AS Roma har tappat 9,76 %.

Som alltid indikerar tidigare resultat inte framtida resultat, även om det kan vara en god indikator om andra faktorer också pekar åt samma håll. Du bör titta på den aktuella ekonomin för den fotbollsklubb du vill investera i.

1. Fotbollen är etablerad underhållning som inte kommer att försvinna

Fotboll är en gigantsport med en stark underliggande efterfrågan, som säkerställer överlevnaden för dess toppklubbar, oavsett hur världen ser ut. Att noteras på den öppna marknaden kan hjälpa klubbar med låga normala inkomster att utnyttja investerare, något som företag har gjort i alla andra sektorer.

2. Obegränsad efterfrågan på klubbarnas erbjudanden

Inom ekonomi definieras efterfrågan som förmågan och viljan att köpa varor och tjänster. Professionell idrott slår starkt känslomässigt till sin publik. Det finns inte många företag som kan hävda en högre varumärkeslojalitet till sina företag än europeiska fotbollsklubbar. 

Fans spenderar stora pengar på att köpa merchandise för att visa stöd till sina favoritlag och spelare. Professionella idrotter har också framgångsrikt anpassat sig till det ständigt föränderliga tekniska landskapet som är en del av vårt dagliga liv. Tittandet av sportevenemang live på mobila enheter växer snabbt, såväl som på on-demand TV och streamingtjänster. Alla dessa distributionskanaler ger intäkter för dessa företag.

3. Brist på konkurrens

En annan enorm fördel som dessa stora klubbar har är bristen på konkurrens. Det finns för många ”inträdeshinder” för att konkurrera med europeisk fotboll, och andra stora ligor som Major League Baseball eller National Football League. Det har gjorts några försök att utmana dessa ligor, men de flesta har misslyckats. Vissa sportligor är också skyddade av konkurrensbegränsande lagstiftning.

Varför ska man inte investera i en fotbollsklubb?

Att investera i sportklubbar kan vara tilltalande och lönsamt.. Hög konsumentefterfrågan, prissättningskraft och brist på konkurrens är avgörande framgångs- och överlevnadsfördelar som stora idrottsligor och lag har. Det är också viktigt att inse att dessa verksamheter har unika risker.

Detta är några av riskerna med att investera i en fotbollsklubb:

1. Det kan vara svårt att skilja på lagets prestationer och aktiens värde

När det kommer till investeringar bör börsnoterade fotbollsklubbars aktiekurs i teorin styras av samma som vilken annan aktie som helst, framtida vinstutsikter samt utbud och efterfrågan.

Även om det också föreslås att faktorer som spelarövergångar, lagekonomi och sponsring också kan påverka ett lags aktiekurs. Men investerare som hoppas på att aktiens värde ska skjuta i höjden bara för att klubben gör ett par snygga vinster, kommer förmodligen att bli besvikna. 

Alla aktier kan öka och sjunka i värde, ofta utan förvarning. Men eftersom fotbollsklubbarnas framgång beror till stor del på prestation, är framtidsutsikterna ännu mer osäkra. Spelare flyttar, sponsorer kan avsluta kontrakt efter skandaler, biljettförsäljningen kan minska på grund av en global pandemi. Och laget kan helt enkelt prestera dåligt under matcher och ligor.

Dessutom anses sportunderhållning i allmänhet vara en ”lyx” och är föremål för de ekonomiska lagarna om elasticitet. Samma mänskliga eller känslomässiga faktorer som lockar oss att spendera våra dollar på deras produkt kan snabbt surna på grund av oförutsedda händelser.

2. Aktieägare är inte prioriterade

Till skillnad från de flesta konventionella företag, etablerades inte fotbollsklubbarna som aktiebolag med syftet att tjäna pengar, eller skapa aktieägarvärde. Framgång på planen, vare sig det är att vinna troféer, ligaklättning eller att undvika nedflyttning, är viktigare än att bygga ekonomiskt välstånd i klubben.

3. Få klubbar är noterade

Alla fotbollsklubbar är inte noterade på en börs, så du kan bara handla publikt noterade fotbollsaktier. Du kan också ta ställning före och under en börsintroduktion (IPO) av en fotbollsklubb.

Det är fortfarande få fotbollsklubbar som är börsnoterade. För många klubbar anses kostnaderna och transparensen förknippade med att vara börsnoterad uppväga fördelarna med tillgång till aktiefinansiering.

Övrigt bra att veta om fotbollsaktier

Även om tanken på att investera i en fotbollsklubb kan tyckas vara en rolig idé, är det inga “på skoj”-aktier. Du köper riktiga aktier i ett riktigt företag. Varje investering medför risk för förlust, tillsammans med de potentiella belöningarna.

Men precis som att titta på en snygg match, så erbjuder investeringar i fotbollsklubbar något unikt och värdefullt för investerare, och för de som är villiga att ha tålamod kan belöningarna visa sig vara riktigt spännande.

Olika sätt att investera i fotbollsaktier

Att investera i aktier och handla tradingprodukter är båda sätt att få exponering mot fotbollsaktier. Båda två erbjuder potential att dra nytta av finansmarknaderna, men de olika strategierna skiljer sig fundamentalt åt.

Att investera i en fotbollsklubbs aktie innebär att du kommer att äga de fysiska aktierna tills du bestämmer dig för att sälja dem. När du investerar i fotbollsklubbaktier måste du göra det fulla värdet av investeringen i förväg. 

Om dina aktier är värda mer när du säljer dem än när du köpte dem, kommer du att göra en vinst. Men om priset har sjunkit, kommer du att göra en förlust. Även om vinstpotentialen är tekniskt sett obegränsad, begränsas dina förluster till din fulla initiala utgift (exklusive eventuella extra avgifter).

Trading, å andra sidan, innebär att du försöker förutsäga aktiekursens rörelser utan att äga den underliggande tillgången. Och du kan gå lång eller kort. Det gör att du kan spekulera i såväl stigande som fallande priser. Du behöver inte heller allt kapital i förväg, eftersom du kommer att handla med hävstång. Allt du behöver för att öppna en position är en liten insättning som kallas marginal. 

Tänk på att hävstångseffekten förstorar både potentiella vinster och eventuella förluster, och du kan förlora mer än din första insättning. Detta gör det viktigt att du hanterar din risk på rätt sätt.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.