Fotboll aktier – 6 fotbollsklubbar du kan investera i 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Är du intresserad av att investera i din favorit fotbollsklubb?

Perfekt!

Genom att köpa aktier i din favorit fotbollsklubb gör dig till en delägare. Detta går att göra genom att öppna ett konto via nätmäklaren Avanza eller eToro.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom hur du öppnar ett konto och hur du köper en aktie. Vi kommer även lista 6 fotbollsklubbar som går att investera aktier i samt för- & nackdelar med att köpa aktier i en fotbollsklubb.

Let’s go!

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se
6 fotbollsklubbar att investera i

6 intressanta fotbollsaktier att investera i

Ägandet av fotbollsklubbar har traditionellt varit förbehållet ryska oligarker och shejker från Mellanöstern, men det finns alternativ för fans att känna en djupare anknytning till sina favoritklubbar genom att investera i dem. Denna guide belyser hur man kan investera i fotbollsklubbar över Europa och belyser de potentiella riskerna och fördelarna med sådana investeringar.

Det är avgörande att förstå vilka faktorer som påverkar fotbollsklubbars aktiekurser innan man investerar. Utöver utbud och efterfrågan spelar även spelartransfers, klubbens ekonomiska hälsa, sponsringsavtal och matchresultat en viktig roll för aktievärdet.

För att göra välinformerade investeringar i fotbollsklubbar bör du utföra en grundlig analys. Detta inkluderar både fundamental och teknisk analys för att skapa en omfattande uppfattning om aktiens framtida potential. Vikten av en välplanerad handelsstrategi och effektiv riskhantering kan inte nog betonas – dessa verktyg är avgörande för att minimera förluster och säkra vinster.

Möjligheten att investera är begränsad till de fotbollsklubbar som är börsnoterade och därmed tillgängliga för allmänheten att investera i på aktiemarknaden. En lista över sådana tillgängliga fotbollslag för investering följer:

1. AIK Fotboll

AIK Fotboll står som en av de mest anrika fotbollsklubbarna i Sverige. Att investera i AIK genom aktieköp är inte bara ett sätt att stödja klubben direkt, utan även att bidra till svensk fotbolls övergripande framgång. Trots att AIK kan ha ett lägre börsvärde jämfört med andra klubbar på listan, innebär det inte nödvändigtvis att det är en mindre fördelaktig investering.

2. Manchester United

Manchester Uniteds aktier introducerades på New York Stock Exchange (NYSE) år 2012 med tickerkoden MANU. Klubbens framgångar på planen, tillsammans med starka kommersiella, varumärkes- och sändningsavtal, har haft en betydande positiv inverkan på aktiekursen.

Dessa framgångar har bidragit till att Manchester United blivit en av världens ekonomiskt starkaste fotbollsklubbar. Med Glazer-familjen som majoritetsägare är klubben värderad till 4,2 miljarder dollar, vilket placerar Manchester United på fjärde plats i Forbes ranking över världens mest värdefulla fotbollsklubbar.

3. AFC Ajax NV

AFC Ajax NV är ett nederländskt sportföretag som står bakom AFC Ajax, det framstående fotbollslaget baserat i Amsterdam. Företaget genererar huvuddelen av sina intäkter från fem primära områden: sponsringsavtal, försäljning av TV- och interneträttigheter, merchandising, biljettintäkter samt transferintäkter från försäljning av spelare.

4. Juventus

Juventus är Italiens mest framgångsrika klubb som har vunnit 36 rekordmånga officiella ligatitlar (Scudetto), 14 Coppa Italia-titlar och nio Supercoppa-titlar. Klubben är har ett värde av 1,95 miljarder dollar, och är för närvarande rankad på 11:e plats på Forbes lista över rika klubbar.

Juventus noterades på Milanobörsen (MTA), under tickern JUVE, 2001. Det är ett av tre italienska lag som är noterade på börsen, tillsammans med Roma och Lazio. Aktiekursen har glatt investerare under de senaste fem åren och vuxit med mer än 570 %. Många säger att detta hände för att klubben värvade Cristiano Ronaldo och kallade det ”Ronaldo-effekten”.

5. Borrussia Dortmund

Det finns få klubbar i Europa som är så igenkännliga som Borussia Dortmund, Tysklands näst mest framgångsrika lag. Det blev också den första och enda tyska klubben som noterades på börsen under millenniets första år.

Borussia Dortmund noterade sina aktier på Frankfurtbörsen 2000 med symbolen BVB. När klubben börsnoterades, släppte de 15 miljoner aktier till ett pris av 11 euro per aktie. Tyvärr gick det inte bra för aktierna de första tio åren, men det blev en populär aktie att titta på för kortsäljare under den tiden.

6. A.S. Roma

AS Roma, även känd som Giallorossi på grund av sina ikoniska gula och röda färger, har en stolt historia med tre Serie A-titlar, nio Coppa Italia-titlar och är en central del av den italienska fotbollskulturen. Klubben ägs till största delen av Friedkin Group.

AS Roma-aktier är listade på Borsa Italiana med tickerkoden ASR. Trots en lovande start på börsen, upplevde aktien en markant nedgång och förlorade nästan 92 % av sitt värde under en 16-årsperiod, en utveckling som många kopplade till ägarstrukturen.

För år 2020 uppgick AS Romas intäkter till cirka 156 miljoner USD. År 2021 värderade Forbes klubben till 548 miljoner dollar, vilket placerade AS Roma som den 17:e mest värdefulla fotbollsklubben globalt.

Så kan du investera i en fotbollsklubb

När du bestämt dig för att investera i en fotbollsklubb gör du det genom att köpa aktier i klubben. Det är enkelt att köpa aktier, så följ bara dessa fyra steg så är du igång:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Först och främst måste du ha ett konto hos en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza, som är Sveriges ledande onlinebank med ett mycket stort utbud av aktieprodukter. Du kan också välja eToro som nätmäklare, om du är mer intresserad av kortsiktigt sparande och produkter inom trading.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto är nödvändigt för att handla med aktier och andra värdepapper. Det är kostnadsfritt att öppna ett ISK hos de flesta nätmäklare, och hos Avanza tar det endast några minuter.

Steg 3: Sök efter fotbollsklubben du vill investera i

Skriv namnet på fotbollsklubben du är intresserad av i sökfältet. Du kan också välja aktielistan och bläddra igenom de olika katalogerna för att hitta det du söker.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Innan du köper aktien är det viktigt att läsa all nödvändig information om klubben du investerar i. Det finns mycket matnyttigt på aktiesidan. När du är redo att handla så skriver du in önskat belopp eller antal aktier och klickar på “köp” eller “lägg order”, beroende på vilket nätmäklare du väljer. När handeln sedan är slutförd kommer du se att dina aktier finns i ditt investeringssparkonto.

Varför ska man investera i en fotbollsklubb?

Att investera i en fotbollsklubb kan ofta handla mer om hjärta än ekonomisk vinning, där många väljer att stödja sitt favoritlag genom aktieinnehav. Det är sällsynt att investerare väljer att placera pengar i ett lag de inte hejar på, och det skulle vara ovanligt att höra någon skryta om att de äger aktier i Manchester United under en match där Liverpool spelar.

Fotbollsklubbars aktieprestation kan variera avsevärt, och de senaste fem årens (2016-2021) resultat visar på denna ojämnhet. Manchester Uniteds aktievärde har exempelvis endast ökat med 4,47 % under denna period, vilket är en avkastning som liknar den från ett traditionellt sparkonto. Å andra sidan har Juventus aktier klättrat med 156,25 % under samma tid. Det finns dock också exempel på klubbar som gått med förlust; Borussia Dortmunds aktievärde minskade med 14 %, medan AS Roma tappade 9,76 % av sitt värde.

Det är viktigt att komma ihåg att tidigare resultat inte är en garanti för framtida prestationer, även om de kan ge värdefulla insikter när de kombineras med andra faktorer. En noggrann granskning av den aktuella ekonomiska situationen för den fotbollsklubb man överväger att investera i är avgörande.

1. Fotbollen är etablerad underhållning som inte kommer att försvinna

Fotboll är en gigantsport med en stark underliggande efterfrågan, som säkerställer överlevnaden för dess toppklubbar, oavsett hur världen ser ut. Att noteras på den öppna marknaden kan hjälpa klubbar med låga normala inkomster att utnyttja investerare, något som företag har gjort i alla andra sektorer.

2. Obegränsad efterfrågan på klubbarnas erbjudanden

Inom ekonomi definieras efterfrågan som förmågan och viljan att köpa varor och tjänster. Professionell idrott slår starkt känslomässigt till sin publik. Det finns inte många företag som kan hävda en högre varumärkeslojalitet till sina företag än europeiska fotbollsklubbar. 

Fans spenderar stora pengar på att köpa merchandise för att visa stöd till sina favoritlag och spelare. Professionella idrotter har också framgångsrikt anpassat sig till det ständigt föränderliga tekniska landskapet som är en del av vårt dagliga liv. Tittandet av sportevenemang live på mobila enheter växer snabbt, såväl som på on-demand TV och streamingtjänster. Alla dessa distributionskanaler ger intäkter för dessa företag.

3. Brist på konkurrens

En annan enorm fördel som dessa stora klubbar har är bristen på konkurrens. Det finns för många ”inträdeshinder” för att konkurrera med europeisk fotboll, och andra stora ligor som Major League Baseball eller National Football League. Det har gjorts några försök att utmana dessa ligor, men de flesta har misslyckats. Vissa sportligor är också skyddade av konkurrensbegränsande lagstiftning.

3 anledningar varför man bör investera i en fotbollsklubb

Varför ska man inte investera i en fotbollsklubb?

Att investera i sportklubbar kan vara tilltalande och lönsamt.. Hög konsumentefterfrågan, prissättningskraft och brist på konkurrens är avgörande framgångs- och överlevnadsfördelar som stora idrottsligor och lag har. Det är också viktigt att inse att dessa verksamheter har unika risker.

Detta är några av riskerna med att investera i en fotbollsklubb:

1. Det kan vara svårt att skilja på lagets prestationer och aktiens värde

I teorin bör aktiekursen för börsnoterade fotbollsklubbar styras av framtida vinstutsikter samt utbud och efterfrågan, likt vilken annan aktie som helst. Dock antas även faktorer såsom spelartransfers, klubbens ekonomiska hälsa och sponsringsavtal spela en roll i aktiekursens rörelser. Investerare som förväntar sig att aktiens värde ska öka markant enbart på grund av några framgångsrika matcher kan dock bli besvikna.

Aktiekurser kan fluktuera kraftigt, ofta oväntat. Fotbollsklubbars särdrag gör deras framtidsutsikter ännu mer oförutsägbara. Spelarövergångar, sponsoravtals upphörande efter skandaler, minskad biljettförsäljning på grund av globala kriser, samt dålig prestation i matcher och ligor kan alla påverka aktievärdet negativt.

Dessutom betraktas sportunderhållning ofta som en lyxvara, vilken är känslig för ekonomiska principer om elasticitet. De samma mänskliga eller emotionella drivkrafterna som får oss att investera i sport kan också snabbt förändras till följd av oförutsedda händelser, vilket påverkar vårt engagemang och investeringens värde.

2. Aktieägare är inte prioriterade

Till skillnad från de flesta konventionella företag, etablerades inte fotbollsklubbarna som aktiebolag med syftet att tjäna pengar, eller skapa aktieägarvärde. Framgång på planen, vare sig det är att vinna troféer, ligaklättning eller att undvika nedflyttning, är viktigare än att bygga ekonomiskt välstånd i klubben.

3. Få klubbar är noterade

Alla fotbollsklubbar är inte noterade på en börs, så du kan bara handla publikt noterade fotbollsaktier. Du kan också ta ställning före och under en börsintroduktion (IPO) av en fotbollsklubb.

Det är fortfarande få fotbollsklubbar som är börsnoterade. För många klubbar anses kostnaderna och transparensen förknippade med att vara börsnoterad uppväga fördelarna med tillgång till aktiefinansiering.

Övrigt bra att veta om fotbollsaktier

Investering i en fotbollsklubb kan visserligen framstå som en underhållande idé, men det är viktigt att komma ihåg att det rör sig om seriösa investeringar i verkliga företag. Som med alla investeringar finns det en risk för förluster vid sidan av de potentiella vinsterna.

Likväl erbjuder investeringar i fotbollsklubbar en unik och värdefull dimension för investeraren, liknande spänningen i att följa en medryckande match. För de investerare som är beredda att utöva tålamod kan de långsiktiga belöningarna visa sig vara särskilt givande.

Olika sätt att investera i fotbollsaktier

Att investera i aktier och handla tradingprodukter är båda sätt att få exponering mot fotbollsaktier. Båda två erbjuder potential att dra nytta av finansmarknaderna, men de olika strategierna skiljer sig fundamentalt åt.

Att investera i en fotbollsklubbs aktie innebär att du kommer att äga de fysiska aktierna tills du bestämmer dig för att sälja dem. När du investerar i fotbollsklubbaktier måste du göra det fulla värdet av investeringen i förväg. 

Om dina aktier är värda mer när du säljer dem än när du köpte dem, kommer du att göra en vinst. Men om priset har sjunkit, kommer du att göra en förlust. Även om vinstpotentialen är tekniskt sett obegränsad, begränsas dina förluster till din fulla initiala utgift (exklusive eventuella extra avgifter).

Trading, å andra sidan, innebär att du försöker förutsäga aktiekursens rörelser utan att äga den underliggande tillgången. Och du kan gå lång eller kort. Det gör att du kan spekulera i såväl stigande som fallande priser. Du behöver inte heller allt kapital i förväg, eftersom du kommer att handla med hävstång. Allt du behöver för att öppna en position är en liten insättning som kallas marginal. 

Tänk på att hävstångseffekten förstorar både potentiella vinster och eventuella förluster, och du kan förlora mer än din första insättning. Detta gör det viktigt att du hanterar din risk på rätt sätt.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0
Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.