Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Finansiering för nystartade småföretag

Finansiering för nystartade småföretag i samarbete med creddo
Finansiering för nystartade småföretag i samarbete med creddo

Om du vill satsa på din dröm om att driva eget så är det en hel del som ska planeras. Drivna småföretagare har mycket att fundera på och det allra viktigaste kan vara finansieringen.

Att ha tillräckligt mycket ekonomiska medel från början kan göra hela skillnaden mellan att lyckas eller gå under den mest kritiska uppstartsperioden. Det enklaste sättet är att gå in med egna pengar, men det är inte alltid det räcker till. Här är fyra andra finansieringsalternativ.

Företagslån för olika kostnader

Företagslån är ett av de vanligaste sätten att finansiera ett företag på. Ett sådant lån kan till exempel användas för att köpa in ett lager, för att ställa i ordning eller köpa lokaler, för marknadsföring eller något annat som behövs för att få igång företaget.

Ett tips är att jämföra företagslån för småföretagare på en jämförelsesida för att se vilka räntor och återbetalningstider som erbjuds. Det finns många olika typer av företagslån och en del är utformade för särskilda saker som till exempel uppstartskostnader, medan andra kan vara till för löpande kostnader.

En löpande kontokredit

Många företag har både ett företagslån och en löpande kontokredit från sin bank. Kontokrediten är en summa på ett kreditkort som kan användas vid behov. Den används ofta för att förbättra företagets likviditet, det vill säga företagets förmåga att betala räkningar och utgifter.

Kontokrediten ska bara använda tillfälligt och den kommer med bunden eller rörlig ränta på det lånade beloppet. Om den alltid är utnyttjad så är det vanligtvis bättre att ha ett vanligt lån till lägre ränta.

För nystartade företag

Det är inte alltid lätt för nystartade företag att få låna, för många banker tittar bara på den ekonomiska historiken som är obefintlig om företaget inte är etablerat. En del banker specialiserar sig på uppstartslån som istället ser på den framtida potentialen i form av prognoser, budgetar och marknadsundersökningar.

Ett annat alternativ är att få ett lån från statliga Almi. De erbjuder fyra olika lån; företagslån, mikrolån, innovationslån och exportfinansiering. Deras erbjudanden är marknadskompletterande och har högre räntor än lån från storbanker. Det är för att de tar en större risk än bankerna och för att de inte ska konkurrera. Det är vanligt att företagare får en kombination av banklån och ett Almilån.

Att använda aktiekapitalet

Om du har startat ett privat aktiebolag så har du redan satt in minst 25 000 kronor i företaget. Pengarna får användas för att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i bolaget, såsom maskiner, utrustning, lokaler och annat.

När hälften av aktiekapitalet är förbrukat börjar särskilda regler att gälla, vilket innebär att du kan bli personligt ansvarig och riskerar att få likvidera bolaget. Det rekommenderas att det egna kapitalet ska vara minst lika stort som aktiekapitalet, tillgångarna minus skulderna.