Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Daytrading strategier – 5 bästa strategierna för daytrading 2022

daytrading strategier

Vill du lära dig om de populäraste daytrading strategierna?

När du ska börja med daytrading så finns det mycket att tänka på.

I den här artikeln går vi igenom olika daytrading strategier som du behöver lära dig innan du börjar med daytrading. 

Let’s go!

etoro logo
5 av 5
5/5

Vårt betyg för eToro

Börja med trading under 5 minuter

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD-certifikat hos den här leverantören. Du bör överväga om du har råd att ta hög risk och potentiellt förlora pengar.

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

5 populäraste strategierna

Att köpa och sälja aktier eller liknande finansiella instrument under kort tid med möjlighet att tjäna mycket pengar är något som lockar många. Daytrading, som det ofta brukar kallas, är ett begrepp som beskriver denna typ av handling väldigt väl eftersom det innebär exakt det, upphandling av aktier under kort tid, ofta under loppet av några timmar, med chans att tjäna mycket pengar men också att förlora mycket pengar. 

Daytrading har kommit att bli enormt populärt men faktum är att det är få som faktiskt lyckas få det att fungera i praktiken. Att ägna sig åt daytrading är svårt och kräver enormt mycket hårt arbete och disciplin för att få det att fungera. Faktum är att de allra flesta som ägnar sig åt daytrading har det som sin huvudsyssla eftersom det kräver så pass mycket efterforskning att det nästintill är omöjligt att hinna med något annat. 

Den enda regeln inom daytrading är du inte ska behålla några positioner öppna över natten, utöver det är det du själv som bestämmer vilken strategi du ska handla efter. Det finns flertalet olika strategier att handla efter när det kommer till daytrading, nedan berättar vi mer om de fem populäraste.

  • Swingtrading
  • Trendtrading
  • Mean Reversion
  • Scalping
  • Pengaflöden

Swingtrading

Att använda sig av swingtrading-strategin är ett populärt alternativ framförallt för handlaren som inte har så bråttom. Swingtrading innebär att du som handlare försöker hitta små förändringarna på marknaden.

När du använder swingtrading öppnar du och stänger dina positioner utifrån svängningar på marknaden som antingen visar på toppar eller dalar. Dessa svängningar är ibland kortsiktiga men dem kan också vara under längre perioder som sträcker sig över dagar eller till och med veckor. 

När du väl identifierat dessa ofta små rörelserna öppnar du eller stänger dina positioner på dessa och tjänar förhoppningsvis pengar på just de små förändringarna. 

Lär dig mer om swingtrading i vår ultimata guide.

Fördelar

Nackdelar

Trendtrading

Att använda sig av trendtrading är en metod som passar den tålmodiga och bestämda. Trendtrading innebär att du som handlare hoppar på en trend tidigt, när den vänder från nedgång till uppgång, och sedan stannar kvar så länge du kan på trenden tills minsta avvikelse sker och att du då hoppar av innan kursen rör sig ner igen. 

Det är en relativt populär strategi men det kräver att du kan ta rätt beslut i rätt tid och sedan följa din känsla utan att avvika för tidigt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. 

Fördelar

Nackdelar

Mean reversion

Strategin mean reversion är en teori baserad på att priset alltid återvänder till sitt historiska medelvärde. För att kunna tjäna pengar på strategin räknar handlaren på medelvärdet för att hitta tillgångar som under en tid rört sig bort ifrån sitt normala medelvärde. 

Räknar handlaren rätt och kursen går tillbaka till sitt genomsnittsvärde kan denna tjäna pengar på detta. Att använda strategin mean revision är en bra idé så länge man faktiskt förstår varför kursen avviker sig från sitt genomsnittsvärde. Är det på grund av en tillfällig svängning i marknaden i stort är chansen stor att kursen faktiskt återgår till det ursprungliga värdet.

Men om det och andra sidan är någon annan bakomliggande orsak bör man som mean revision trader ha koll på detta för att minska risken att förlora pengar.   

Fördelar

Nackdelar

Scalping

Denna typ av strategi är populär bland daytraders eftersom den i regel endast innebär att du kontinuerligt gör vinst baserat på små prisrörelser.

Att använda sig av scalping innebär att du köper en aktie när den är som lägst för att sedan sälja kort inpå för att göra en så hög vinst som möjligt innan aktien sjunker på nytt. 

För att kunna dra nytta av strategin krävs en mycket strikt exit-strategi eftersom förlusterna lätt kan överskrida vinsterna om man inte är snabb nog att sälja. 

Fördelar

Nackdelar

Pengaflöden

Pengaflöden, eller MFI-indikator (Money Flow Index), som det brukar kallas används för att titta på både volym och pris för att mäta om en tillgång är överköpt eller översåld. 

MFI-indikatorn jämför antalet transaktioner som skett dagen innan och fastställer sedan om pengaflödet varit positivt eller negativt. Om indikatorn visar på ett värde på 80 eller högre innebär det att tillgången är överköpt och det är då läge att sälja.

Om indikatorn däremot visar på en lägre värde är detta en indikation på att det kan vara läge att köpa. 

Denna typ av strategi kan hjälpa dig att bekräfta eller förneka en viss trend men också ge dig mer information om huruvida du bör köpa eller sälja aktien. 

Fördelar

Nackdelar

Vill du lära dig allt om daytrading så kan du fortsätta läsa vår artikel där vi går igenom allt från vad daytrading är till vilka produkter som går att handla.

etoro logo
5/5

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD-certifikat hos den här leverantören. Du bör överväga om du har råd att ta hög risk och potentiellt förlora pengar.