Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Berkshire Hathaway aktie (BRK) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köp berkshire hathaway aktie

Så kan du köpa aktier och investera i Berkshire Hathaway (BRK)

Berkshire Hathaway är ett världskänt konglomerat och holdingbolag. Bolaget investerar i verksamheter inom varierande branscher. Berkshire Hathaways vision är att driva och bidra med ett aktivt ägande och förvaltning i investerade bolag. Bolaget grundades 1839. Berkshire Hathaway har idag sitt huvudkontor i Omaha, Nabraska. På den här sidan har vi samlat in all information om Berkshire Hathaway för att kunna investera i bolaget och köpa Berkshire Hathaway aktier.

Berkshire Hathaway logo

BOLAGSNAMN

Berkshire Hathaway Inc

ADRESS

3555 Farnam Street Omaha, NE 68131 United States

TICKER

BRK

SEKTOR & BRANSCH

konglomerat

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Berkshire Hathaway aktiekurs

Här nedanför visas Berkshire Hathaways aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Berkshire Hathaways aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Berkshire Hathaway?

Det finns många anledningar till att investera i Berkshire, och här tittar vi närmare på några av dessa punkter som ofta lyfts fram av investmentbolag, fonder, banker och nätmäklare I hela världen. 

Berkshire Hathaways är ett konglomerat med decentraliserade affärsmodell, breda diversifiering, höga kassaflöden och oöverträffade balansräkningar. Dessa fördelar gör det möjligt för Berkshires värde per aktie att fortsätta växa på både kort till medellång sikt.

Bred diversifiering

För det första tror finansanalytiker att Berkshires breda diversifiering ger företaget ytterligare möjligheter, samt hjälper till att minimera förluster under marknadsnedgångar och/eller ekonomiska nedgångar. Berkshire förblir ett brett diversifierat konglomerat som drivs på en helt decentraliserad basis, med en samling företag som är verksamma inom industrier som sträcker sig från skadeförsäkring till järnvägstransporter, energi, tillverkning, service och detaljhandel.

Berkshires unika affärsmodell har historiskt sett tillåtit företaget att – utan att ådra sig skatter eller speciellt många andra kostnader – flytta stora mängder kapital från företag som har begränsade inkrementella investeringsmöjligheter till andra dotterbolag som potentiellt har mer fördelaktiga investeringsalternativ (eller låta kapitalet arbeta i börsnoterade värdepapper). 

Cheferna för Berkshires operativa dotterbolag uppmuntras att fatta beslut baserat på företagets långsiktiga framgång, snarare än att hålla fast vid den kortsiktighet som tenderar att råda bland många börsnoterade företag. En annan stor fördel med att verka under Berkshire-paraplyet är att diversifiering inte bara gynnar företagets försäkringsverksamheter, utan även organisationen som helhet. 

Det är inte ovanligt att se hur en svaghet hos ett av Berkshires dotterbolag kompenseras av resultaten från ett annat företag, eller från resten av organisationen.

Överskott i avkastning

För det andra verkar det troligt att Berkshire kommer att kunna generera avkastning som överstiger förutspådd kapitalkostnad. Att prognostisera resultat för företagets dotterbolag är såklart komplext. Verksamheten som är ett helt decentraliserat konglomerat har trotsat kritiker och skeptiker i mer än 50 år, och utökat sitt bokförda värde per aktie till en sammansatt årlig tillväxttakt på 18,7 % under 1965-2018, jämfört med en årlig ökning på 9,7 % för S&P 500. 

Bokfört värde per aktie, som är proxy för att mäta förändringar i Berkshires inneboende värde, ökade med 9,6 %, 11,7 % och 10,1 % under de senaste 5-, 10- och 15-årsperioderna. Även om tillväxten förståeligt nog har avtagit en del under de senaste två decennierna eftersom storleken och komplexiteten i Berkshires verksamhet har gjort det mycket svårare för företaget att generera större avkastning, har företaget tenderat att slå marknadsindex både gällande tillväxt per bokfört värde per aktie, och en årlig aktieavkastning, trots att de inte ger någon utdelning till aktieägarna.

Endast två gånger har Berkshire har rapporterat nedgångar i sitt bokförda värde (2001 och 2008). Även om attackerna 9/11 och finanskrisen 2008-09 hade en inverkan på dess övergripande resultat, genererade Berkshire fortfarande tvåsiffriga årliga tillväxttakt i sitt bokförda värde per aktie sju gånger under 2001-10. 

Även om det är osannolikt att företaget konsekvent kommer att öka sitt bokförda värde per aktie med samma rasande takt framöver, med tanke på den ständigt ökande storleken och komplexiteten i dess verksamhet, är det ändå troligt att det bokförda värdet per aktie kommer fortsätta att stiga.

Stark balansräkning

För det tredje är den starka balansräkningen en stor konkurrensfördel. Företaget har visat en förmåga att konsekvent skapa värde för aktieägarna, främst genom att investera stora mängder kapital istället för att ge utdelning till aktieägarna. 

Berkshire har använt sin balansräkningsstyrka för att inte bara säkra tillväxten av sin försäkringsverksamhet, utan också för att göra strategiska investeringar och förvärv. Berkshire har också haft stor nytta av ”Buffetts seal of approval”, vilket syntes tydligt under finanskrisen 2008-09.

Så kan du köpa Berkshire Hathaway aktier

Att köpa aktier går snabbt och enkelt med hjälp av en pålitlig nätmäklare. Glöm inte att läsa på ordentligt innan du väljer att göra en investering. Aktiemarknaden kan gå upp och ner utan förvarning, och att investera i aktier innebär alltid en risk. För att minska risken kan du med fördel läsa all nödvändig information om det bolag du vill investera i.

Så här gör du för att köpa aktier i Berkshire Hathaway…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget för att investera i aktier och värdepapper, är att välja en bra nätmäklare. Avanza är Sveriges största nätmäklare, och det är kostnadsfritt att registrera sig som kund. För att registrera dig hos Avanza krävs ett BankID. 

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Kontot som används för finansiella tjänster som aktieköp och andra finansiella instrument kallas för investeringssparkonto (ISK). Det tar ett par minuter att öppna ett ISK hos Avanza, och här kan du sedan investera ditt kapital och köpa Berkshire Hathaway aktie. 

Steg 3: Sök efter Berkshire Hathaway

Använd sökfältet eller hitta bolaget i aktielistan. Välj mellan A-aktien som kostar flera hundra tusen kronor, eller B-aktien som ligger på mer “normala” kostnader. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du bestämt dig för vilken typ av aktie du vill investera dina pengar i, klickar du på “Köp”. Svårare än så är det inte. När du köper aktier och andra värdepapper kan du följa aktiekursen på ditt investeringssparkonto. Här finns också annan värdefull information som du kan ta del av helt kostnadsfritt, som marknadsanalyser, företagsinformation och tips för investerare.

Berkshire Hathaway aktiekurs

Presentation av Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway är ett massivt holdingbolag som drivits av den berömda investeraren Warren Buffett sedan 1960-talet. Berkshire Hathaway har ett börsvärde på över 600 miljarder dollar, vilket gör det till ett av de största börsnoterade företagen i världen.

Berkshire Hathaway har två typer av aktier, och deras A-aktier är bland de dyraste på aktiemarknaden.

Berkshire Hathaway äger en mängd välkända företag, som GEICO, och har även betydande minoritetsinnehav i börsnoterade företag, som Apple.

Greg Abel är den inofficiella arvtagaren till Berkshires VD-post. Men Warren Buffett som är över 90 år gammal, har ännu inte har tillkännagett några planer på att gå i pension.

Hur drivs Berkshire Hathaway?

Warren Buffett blev majoritetsägare i företaget i mitten av 1960-talet, och började en progressiv strategi med att kanalisera kassaintäkter från kärnverksamheten till andra investeringar. Den 4 maj 2021 hade Berkshire Hathaway ett börsvärde på över 600 miljarder dollar, vilket gör det till ett av de största börsnoterade företagen i världen.

På grund av Berkshire Hathaways långa historia av operativa framgångar och lyckade investeringar har företaget vuxit till det nionde största börsnoterade företaget i världen räknat på börsvärdet 2021. Berkshires aktie handlas på New York Stock Exchange som i två klasser – A-aktier och B-aktier. A-aktierna handlas för 421 420 USD per aktie den 4 maj 2021.

Dotterbolagen inom försäkringssektorn representerar de största delarna av Berkshire Hathaway, men företaget är delägare i hundratals olika företag över hela världen, inklusive Duracell, International Dairy Queen, Pampered Chef, Fruit of the Loom, NetJets och GEICO. Förutom att äga privata företag har Berkshire också en stor investeringsportfölj med aktier i stora offentliga företag, såsom Apple (AAPL), Bank of America (BAC) och United Parcel Service (UPS). Från och med februari 2021 värderades Berkshires aktieportfölj på offentliga marknader till nästan 270 miljarder USD.

Tidigt i sin karriär kom Warren Buffett över den nya idén att använda ”floaten” från sina försäkringsbolag för att investera i andra företag, främst i aktier med syftet att hållas på lång sikt. Med tiden blev Warren Buffetts investeringsförmåga så uppmärksammad att Berkshires årliga aktieägarmöten nu är ett mecka för investerare och det är också fokus för intensiv mediabevakning.

Exempel på Berkshire Hathaways lyckade investeringar

Från 1965 till 2019 var den årliga utvecklingen för Berkshire Hathaways aktie mer än dubbelt så hög som S&P 500-index. Berkshires aktie genererade 20 % på årsbasis under den perioden, medan S&P 500:s årliga uppgång var 10,2 %.

Succession har alltid varit ett hett ämne för Berkshire, där den stora frågan är: Kan Warren Buffetts ersättare fortsätta trenden med lyckade investeringar på marknaden? Frågan är ännu mer aktuell då Warren Buffett fyllde 90 år i augusti 2020.

2010 meddelade Buffett att han skulle efterträdas i Berkshire Hathaway av ett team bestående av en VD och två till fyra investeringschefer. 2011 tillkännagavs att hedgefondförvaltarna Todd Combs och Ted Weschler skulle vara två av dessa förvaltare. Under 2018 anställde företaget Ajit Jain som ansvarig för all försäkringsverksamhet, och Greg Abel utnämndes till operativ chef för alla andra (icke-försäkrings)verksamheter. Båda är troliga kandidater som Buffetts arvtagare.

Den 1 maj 2021 meddelade vice ordförande för Berkshire Hathaway, Charlie Munger, inofficiellt att Greg Abel skulle efterträda Warren Buffett som VD, när Buffett så småningom avgår. Abels officiella titel är i skrivandes stund VD för Berkshire Hathaway Energy och vice ordförande med ansvar över icke-försäkringsverksamhet. Buffet har dock själv inte meddelat några pensionsplaner.

Så tjänar Berkshire Hathaway pengar

Berkshire Hathaway Inc. (BRK.A; BRK.B) är ett diversifierat holdingbolag vars dotterbolag ägnar sig åt försäkring, järnvägstransporter, energiproduktion och distribution, tillverkning och detaljhandel. Berkshire har också en stor portfölj av värdepapper och derivat, som redovisas separat från de huvudsakliga affärsverksamheterna.

Företagets konkurrenter finns främst i USA, och återspeglar Berkshires diversifierade grupp av företag, och inkluderar försäkringsbolagen All State Corp. (ALL), Progressive Corp. (PGR) och Jefferies Financial Group Inc. (JEF); godsjärnvägsföretagen Union Pacific Corp. (UNP) och CSX Corp. (CSX); samt energi- och elbolagen General Electric Co. (GE) och NextEra Energy Inc. (NEE). Berkshire konkurrerar också med olika tillverkare och återförsäljare.

Berkshire Hathaway äger företag inom försäkring, järnvägstransport, energiproduktion och distribution, industriproduktion och detaljhandel. Försäkringar ger mest intäkter, men industriproduktionen genererar mest vinst före skatt. Berkshires verksamheter har påverkats negativt av covid-19-pandemin.

Berkshire Hathaways Ekonomi

Berkshire redovisade totala intäkter på 245,5 miljarder USD under räkenskapsåret 2020 (FY), som stängdes den 31 december 2020. De totala intäkterna sjönk med 3,6 % under 2020 på grund av de negativa ekonomiska effekterna av covid-pandemin. Företaget noterade att krisen har påverkat nästan all verksamhet negativt, men i varierande grad. 

Intäkter och resultat från de flesta av företagets fabrikstillverkning, samt service- och detaljhandelsverksamheter minskade avsevärt under andra kvartalet, men flera av dessa verksamheter förbättrades avsevärt under tredje och fjärde kvartalen.

Nettovinsten sjönk med hela 47,1 % jämfört med 2019, för en total nettovinst på 43,3 miljarder amerikanska dollar för året 2020. Vinstminskningen berodde till största delen av vinstminskningar inom de flesta av Berkshires affärssegment, som delvis kompenserades av en vinst på 40,7 miljarder amerikanska dollar före skatter och särskilda intressen i bolagets stora aktieportfölj.

Bolaget är skyldigt att inkludera orealiserade vinster och förluster som härrör från förändringar i dess investeringsportfölj i sitt redovisade resultat. Denna redovisningsförändring trädde i kraft 2018 och har bidragit till att intäkterna är betydligt mer volatila än de annars skulle vara.

Berkshire Hathaways 6 segment

Berkshire Hathaways företag delas in i 6 stora affärssegment. De totala intäkterna inkluderar inte vinster och förluster från Berkshires investeringsportfölj.

1. Försäkring

Berkshires försäkringsverksamheter inkluderar:

* GEICO, privat personbilsförsäkring

Berkshire Hathaway Primary Group, egendoms- och olycksfallsförsäkring för kommersiella kunder.

Berkshire Hathaway Reinsurance Group, för excess-of-loss, kvotdel och fakultativ återförsäkring (inkluderar även investeringsintäkter)

Intäkterna från försäkringsbolaget utgjorde mer än 28% av den totala vinsten under 2020-2021.

2. BNSF järnvägar

Berkshires järnvägsverksamhet transporterar gods med en av de största järnvägsnätverken i Nordamerika. BNSF Railway transporterar både kol såväl som konsument-, industri- och jordbruksprodukter.

BNSF Railways intäkter sjönk med 11,3 % 2020 till 20,9 miljarder dollar. Järnvägstransporter utgjorde endast 9 % av Berkshires totala intäkter, men de genererade över 25 % av den totala EBT.

3. Berkshire Hathaway Energy

Berkshire Hathaway Energy är ett globalt energiföretag med dotterbolag som genererar, överför, lagrar, distribuerar och levererar energi. Segmentets intäkter ökade med 4,6 % 2020 och omfattar cirka 9 % av Berkshires intäkter

4. Industri- och fabrikstillverkning

Berkshires tillverkningsverksamheter delas in i tre kategorier: industriprodukter, byggprodukter och konsumentprodukter. Intäkter från produktion sjönk med 5,8 % 2020 och stod för 24 % av de totala intäkterna.

5.McLane Company

McLane är en grossistdistributör vars kunder är företag som närbutiker, lågprishandlare, grossistlager, apotek, etc. Företaget är uppdelat i tre enheter: dagligvarudistribution, livsmedelsdistribution och dryckesdistribution. Intäkterna sjönk med 7,2 % 2020 till 46,8 miljarder USD. McLane utgör cirka 19 % av de totala intäkterna.

6. Service och detaljhandel

Serviceverksamheterna inkluderar dagligvaru- och matservicedistribution, professionell flygutbildning, fraktionerat ägande av flygplan, samt distribution av elektroniska komponenter. Detaljhandeln inkluderar bilar och heminredning. Segmentet utgjorde cirka 11% av den totala omsättningen.

Vinster och förluster från investeringar och derivat

Berkshire Hathaway äger också en stor portfölj av värdepapper och derivat. Några av företagets största aktieinnehav inkluderar Apple Inc. (AAPL), Bank of America Corp. (BAC) och Coca-Cola Co. (KO). Portföljen gav en vinst på 40,7 miljarder amerikanska dollar, före skatter. Efter inkomstskatter och innehav utan bestämmande inflytande redovisade portföljen en nettovinst på 31,6 miljarder amerikanska dollar.

Så grundades Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway är ett holdingbolag med en mängd olika företag, inklusive GEICO och Fruit of the Loom. Det grundades 1960 och drivs av ordförande och VD Warren Buffett. Buffett är känd över hela världen som världens mest framgångsrika investerare, och han har investerat stora delar av sitt eget kapital i företaget. Berkshire Hathaway har sitt huvudkontor i Omaha, Nebraska., och var ursprungligen ett företag som bestod av en grupp textilanläggningar.

Investera i liknande bolag som Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway är på många sätt ett bolag som sticker ut från mängden, inte minst på grund av dess höga aktiekurs, men också då bolaget består av flera företag och därför inte påverkas speciellt mycket av enskilda företags framgång eller motgång. Om du tycker att Berkshire Hathaway är ett intressant bolag att investera i, kan du med fördel läsa om tre andra bolag här. Dessa liknar Berkshire i struktur, men skiljer sig också åt på andra sätt. 

Carlyle Group, Inc

Carlyle Group, Inc. är en global konglomerat bestående av kapitalförvaltning genom följande segment: Corporate Private Equity, Real Assets, Global Credit och Investment Solutions. Företaget grundades av William E. Conway Jr., Daniel A. D’Aniello och David M. Rubenstein 1987 och har sitt huvudkontor i Washington, DC.

Allstate Corp.

Allstate Corp. bedriver egendoms- och skadeförsäkringsverksamhet och försäljning av liv-, olycks- och sjukförsäkringsprodukter genom sina dotterbolag. Företaget verkar genom följande affärssegment: Allstate Protection, Protection Services, Allstate Life, Allstate Benefits, Allstate Annuities och Corporate and Other. Företaget grundades den 17 april 1931 och har sitt huvudkontor i Northbrook, IL.

Allegheny Technologies, Inc

Allegheny Technologies, Inc grundades 1996 och har sitt huvudkontor i Pittsburgh, PA. Det bedriver tillverkning av specialmaterial och komponenter. Det verkar genom segmenten High Performance Materials and Components (HPMC) och Advanced Alloys & Solutions (AA&S). HPMC-segmentet består av tillverkning av material, delar och komponenter för flyg- och försvars-, medicin- och energimarknaderna. Segmentet Advanced Alloys & Solutions inkluderar tillverkning av nickelbaserade legeringar, speciallegeringar, titan och titanbaserade legeringar samt rostfritt stål.

Ska man investera i Berkshire Hathaway?

Innan du investerar i Berkshire Hathaway är det viktigt att tänka över både för- och nackdelar.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Berkshire Hathaway

Här svarar vi på några vanliga frågor om Berkshire Hathaway och dess aktiehandel. 

Finns Berkshire Hathaway på börsen?

Berkshire Hathaway finns på börsen. Bolaget handlas med A-aktier, B-aktier och fraktioner.

Vart kan jag investera i Berkshire Hathaway?

Du kan investera i Berkshire Hathaway hos en pålitlig nätmäklare, eller via din bank. Vi rekommenderar Avanza, eftersom det är Sveriges största nätmäklare med flest nöjda kunder och pålitliga finansiella verktyg.

Hur mycket ska man investera i Berkshire Hathaway?

En så hög aktiekurs som Berkshire Hathaways är utom räckhåll för de flesta privatinvesterare. Om du inte har råd med ungefär $425 310 för en enda aktie, kan du överväga företagets B-aktier. Alternativt kan du prova andelar, där du köper en del av en aktie.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5