Avanza har precis släppt sin senaste fond, Avanza Sverige. Den här är en bred och indexnära fond med 70 bolag. Tanken är att små- och medelstora bolag ska få lite mer vikt så att den potentiella avkastningen kan bli högre.
Det här kommer som ett direkt svar på vad deras kunder tycker om Avanza Zero. Avanza Zero är visserligen en intressant fond, dessutom gratis, men många ville gärna ha bättre exponering till företag som möjligtvis inte har sin värdeskapande resa bakom sig. Det vill säga, bolag som fortfarande har en bra bit kvar på tillväxtresan.
Med lanseringen av Avanza Sverige så har man nu skapat en fond som erbjuder just bättre exponering mot även mindre bolag på Stockholmsbörsen. Samtidigt vill man skapa en så billig fond som möjligt så den kommer med en mycket låg avgift på endast 0,17% (varav förvaltningsavgift 0,15%). Det här gör den till en mycket bra fond för nybörjare och erfarna investerare som vill ta del av mixen mellan både små, mellanstora och stora bolag.
Läs mer om fonden och våra tankar här nedanför!
Vårt betyg för Avanza
- Få exponering mot stora och små bolag
- Endast 0,17% i avgift
- Investerar i cirka 70st bolag
Innehållsförteckning
Det här gör Avanza Sverige mer unik
Sammanfattning av Avanza Sverige
Det finns knappast någon brist på fonder som följer svenska bolag. Samtidigt försöker Avanza att skapa annorlunda fonder. Men vad är egentligen skillnaden mellan Avanza Zero och Avanza Sverige, båda följer trots allt svenska bolag.
- Låg avgift: 0,17% (varav förvaltningsavgift 0,15%)
- Investerar i små, mellanstora och stora bolag
- Ca 70 olika bolag i portföljen
- Störst exponering mot industri, finans, konsument (cyklisk), fastigheter och teknik
- Ca 98% exponering mot Sverige
Det finns knappast någon brist på fonder som följer svenska bolag. Samtidigt försöker Avanza att skapa annorlunda fonder. Men vad är egentligen skillnaden mellan Avanza Zero och Avanza Sverige, båda följer trots allt svenska bolag.
Den största skillnaden ser man i valet av bolag. Avanza Sverige fokuserar på små och medelstora bolag så att du ska få en större exponering mot dessa. Genom att hålla den indexnära så har den också en högre hållbarhetsnivå.
Tanken är att du ska kunna få en högre förväntad avkastning över tid. Faktum är att Avanza redan gjort något liknande när man tog fram indexet Morningstar Sweden Sustainability Select 70.
Avanza Zero följer till exempel 30 bolag, vilket inte är tillräckligt för vissa investerare. Den nya fonden kommer därför att följa 70 bolag och rebalanseras kvartalsvis. Och som sagt, mindre bolag kommer att få mer vikt i fonden.
Det går såklart inte att garantera att fonden kommer att ge en högre avkastning än andra indexnära fonder. Det är samtidigt tydligt att Avanza har tänkt igenom det här och försökt tillfredsställa ett behov och något som är efterfrågat på marknaden. Hur det faktiskt kommer att gå återstår att se.
Det här gör den annorlunda från andra Avanza-fonder
Vi nämnde tidigare Avanza Zero och det är troligtvis den fonden många kommer att jämföra med. Avanza Zero är en gratisfond som Avanza skapade för ett par år sedan för att erbjuda framförallt nybörjare en enkel fond att komma igång med. Den har mer än en halv miljon ägare och är en väldigt säker fond att äga.
Den följer trots allt stora och etablerade bolag. Det finns alltså ingen större risk att dess värde helt plötsligt kraschar. Den är med andra ord utmärkt att äga för den som ska ha ett långsiktigt och säkert sparande. Det är till exempel inte ovanligt att man hör talas om människor som har sina barns sparande i just Avanza Zero.
Avanza Sverige är då nästan raka motsatsen. Tanken här är att erbjuda ett alternativ där det finns en potential att tjäna mer pengar, samtidigt som risken ska hållas så lågt som möjligt.
Avanza Sverige avgift
Avanza Sveriges avgift är 0,17% varav 0,15% är förvaltningsavgift. Det innebär att Avanza Sverige har en lika låg avgift som Avanza USA. Det innebär att fonden är bra mycket billigare än genomsnittet för fonder på marknaden.
Fördelningen mellan innehaven
Tittar man på fördelningen mellan bolagen så ser man att stora bolag står för endast 40% av Avanza Sveriges innehav. 45% står medelstora bolag för och 15% för småbolag. Man kan alltså säga att den här fonden är ett mellanting mellan Avanza Zero och deras småbolagsfond. Att skapa en fond som fyller luckan mellan indexnära och småbolagsfonder har varit lite av ett uttalat mål med den här fonden.
Exponering mot olika branscher
Fondens exponering mot olika branscher ser ut så här i dagsläget:
- Industri: 27,81%
- Finans 18,25%
- Konsument, cyklisk 10,36%
- Fastigheter 10,18%
- Teknik 9,36%
- Kommunikation 7,88%
- Sjukvård 7,02%
- Råvaror 6,17%
- Konsument, stabil 2,98%
Det finns dock en god balans och du finner bland annat bolag som Atlas Copco som är fondens största innehav med 4,4%. Näst största är Investor med 4,2% och Epiroc med 4,1%.
Vad kan man förvänta sig av Avanza Sverige
Det är såklart svårt att säga exakt vad vi kan förvänta oss och ingen kan förutspå framtiden. Det vi däremot kan säga är att enligt Morningstar Sweden Sustainability Select 70 så hade det varit en väldigt bra fond att äga mellan 2015 och 2021 med en mycket god avkastning.
Det här bådar också gott eftersom det visar att man inte bara har försökt skapa en portfölj enligt en mall, utan istället gått på bolag som har en god potential. Med mindre bolag finns det alltid en del risker, men det gäller alltid när det kommer till fonder där man siktar på en högre avkastning. Det här räknas därför också som en fond med relativt hög risk, vilket kan vara viktigt att ha i åtanke.
Avanza Sverige kan vara ett bra alternativ till din fondportfölj
Avanza Sverige lyckas definitivt med att balansera mellan indexnära och småbolagsfonder. Det här gör Avanza Sverige till en av deras mer intressanta fonder om du är intresserad av att investera i den svenska marknaden.
Det vi kan se på innehaven är att det inte är alls så riskfyllt som det först låter. Bland fondens mindre bolag hittar du stabila varumärken och inte riskfyllda tillväxtbolag. Att den sedan är indexnära med företag som Atlas Copco och Investor minskar risken ytterligare.
Om du ändå känner att du vill ha en lägre risk i din portfölj så går det alltid att fördel sina fondinnehav, exempelvis genom att äga både Avanza Zero och deras nya Sverigefond.
Det är däremot inte omöjligt att det här blir en av deras mer populära fonder inom ett par år. Med den beräknade tillväxten och med framtidsutsikterna för den svenska marknaden så är det definitivt lockande att äga Avanza Sverige.
Vårt tips är att alltid sprida risken genom att äga flera olika (t.ex. 4-6) fonder som är exponerade mot olika marknader.