Så ger du bort aktier och fonder i julklapp! | Aktieskolan.se

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vill du ge bort aktier och fonder i julklapp?

Grattis till både dig och mottagaren! Det är en fantasisk gåva som kan både skapa avkastning och väcka intresse för mottagaren.

I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du gör för att ge bort värdepapper i julklapp.

Let’s go!

Det här får du lära dig i artikeln:

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Kan man ge bort aktier eller fonder i julklapp?

Kan man ge bort aktier eller fonder i julklapp? Ja, det kan du men det finns ett par saker att tänka på. Du kan t.ex. inte öppna ett investeringssparkonto i någon annans namn. Det enklaste är att antingen öppna ett konto tillsammans med målsman eller skriva ett fint kort där ni sedan sätter er ner och köper aktierna eller fonderna tillsammans.

Att ge någon aktier eller fonder kan vara en bra början till att väcka ett intresse för lång tid framöver och hela livet. 

Dessutom är det roligt att få en julklapp som faktiskt kan öka i värde med tiden och som man själv sedan har möjlighet att bygga vidare på. Det kan också vara en rolig julklapp som man sedan gemensamt kan följa hur det går för och på det sättet både umgås och lära sig något.

Här nedanför går vi igenom allt steg för steg.

TIPS & FÖRSLAG

Steg 1: Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF)?

Beroende på vem mottagaren är och vad syftet är med sparandet kan välja ISK eller KF för sparandet. Väljer du KF har du en annan möjlighet att styra vem pengarna skall tillfalla genom att välja den person som förmånstagare och när pengarna får komma att användas bland annat om det är en viktig del. 

Du kanske vill att pengarna skall gå till något speciellt ändamål? Då är kapitalförsäkring ett bra alternativ för dig.

Investeringssparkonto passar bäst om mottagaren ska sköta förvaltningen själv

Väljer du ISK som kontoform så behöver  du en förmyndares godkännande för det om personen är minderårig. Är det ett en omyndig person kan förvaltningen skötas av föräldrar fram tills det att mottagaren fyllt 18 år, då man på egen hand kan sköta den. 

En sak som är värd att tänka på, när personen fyller 18 år att har man rätt att själv förfoga över pengarna, vilket innebär att man kan ta ut dem och spendera dem på annat än vad det kanske är tänkt till.

Kapitalförsäkringen passar bäst om du eller en annan förmyndare ska sköta förvaltningen

Ger du bort pengar med avsikt att pengarna skall gå till något speciellt, kanske till en insats till en lägenhet eller något annat? Då är det klokt att också kunna styra när pengarna kan användas så de inte spenderas på annat. 

Öppnar du själv kontot och anger den du önskar skall få pengarna en viss dag som förmånstagare kan du själv sköta förvaltningen tills den dag det är dags att överlämna pengarna. På så sätt får du behålla kontrollen på pengarna till det är tid att använda dem till det ändamål dem är avsedda för. 

Under tiden kan du gemensamt med mottagaren följa utvecklingen i de bolag du valt att investera i så att mottagaren också bygger upp ett intresse och är insatt i sparandet.

Ska man ge bort aktier eller fonder i julklapp

Steg 2: Ska man ge bort aktier eller fonder i julklapp

Att ge bort aktier och fonder i julklapp kan vara ett bra sätt att skapa ett  intresse för ekonomi och sparande. Tillsammans kan man gå igenom olika investeringsalternativ beroende på vilket  intresse man har och välja ut aktier eller fonder baserat på vad mottagaren har för intressen. 

På så sätt blir mottagaren delaktig att själv välja hur pengarna skall investeras. Det kan bli starten för ett gott ekonomiskt sinne och ett livslångt intresse.

Aktier har större chans att väcka intresset hos mottagaren

Väljer du aktier har person själv möjlighet att välja aktier efter ens egna intressen. På så sätt är det också lättare att följa med i utvecklingen och hur det går för de bolag man investerar í. Det är ett roligt och på samma gång lärorikt. 

Investerar man i ett bolag vars produkter man kanske själv använder i vardagen eller tror är framtiden, är man med på resan och har möjlighet att följa utvecklingen och dessutom få chans till avkastning på de pengar man sätter in.

Fonder är en tryggare placering och ger möjlighet för att koppla på månadsspar

Väljer man fonder krävs inte samma engagemang från dig eller mottagaren, då förvaltningen sköts av någon annan. Du har då möjlighet att välja fonder efter risknivå och tidshorisont du sparar efter. 

En annan fördel är att du kan koppla på månadsspar som sen automatiskt köper de fonder du valt att investera i. Då kommer då att köpa fonder månadsvis och sprider på sätt också risken samtidigt som du inte själv behöver tänka på att varje månad gå in och köpa fonden eller fonderna.

Avanza logo
5/5

Ge bort aktier och fonder i julklapp genom ett värdebevis

När du bestämmer dig för att ge bort aktier och fonder kan du göra det med ett värdebevis. Du kanske redan bestämt vilka aktier eller fonder du skall ge bort? Skriv då ner dina val i ett kort tillsammans med en kort information om aktierna eller fonderna du valt. 

Ni kan gemensamt sedan följa utvecklingen och hur det går för pengarna som investeras.

Aktier och fonder i julklapp-kort

Använd ett fiktivt värdebevis/presentkort

Du kan själv designa ett kort efter de investeringar du valt, eller välja ett kort med en framsida som talar om målet med de pengarna som investeras. 

Lägg med information om investeringarna så mottagaren själv kan gå in och läsa mer om bolagen och kanske leder det till ett intresse och många intressanta diskussioner framöver.

Öppna ett konto tillsammans med mottagaren och köp aktierna eller fonderna

Ett annat alternativ är att tillsammans med mottagaren öppna kontot och välja hur pengarna skall fördelas mellan aktier och fonder. På så sätt får mottagaren vara delaktig i hela processen och har möjlighet att påverka hur pengarna skall investeras. 

Detta kan vara ett bra sätt att göra, då man inkluderar mottagaren i hela processen vilket ökar chansen till att ett intresse väcks. Man kan göra en tradition av det att ses och se över portföljen och göra ändringar.

Vanliga frågor om att ge bort fonder och aktier i julklapp

Vanliga frågor om att ge bort fonder och aktier i julklapp (FAQ)

Är det bäst att ge fonder eller aktier i julklapp?

Det beror på vem som är mottagare. Aktier kräver att man sätter sig in i sparandet betydligt mer än med fonder. Vet du att mottagaren har intresse i specifika bolag eller produkter kan det vara en bra start för ett fortsatt intresse att investera aktier i dessa bolag.

Det beror även på vem som skall sköta förvaltningen och hur aktiv man vill vara själv. Aktier kräver mer arbete och det underlättar om det finns ett intresse eller att man har en vilja att lära sig. Vill man inte själv vara så engagerad då bör man överväga fonder som ett alternativ.

Behöver mottagaren vara över 18 år för att ta emot värdepapper i julklapp?

Mottagaren behöver inte vara 18 år för att ta emot värdepapper i julklapp. Däremot krävs det ett godkännande från förmyndare om man vill öppna ett ISK i barnets namn. Öppnar man en kapitalförsäkring kan man själv stå som ägare och sätta barnet som förmånstagare på försäkringen, man har då möjlighet att sköta förvaltningen själv och händer det något tillfaller pengarna den förmånstagare man har valt.

Vad är skillnaden på kontrollerad och okontrollerad förvaltning?

Har ett barn en summa som är större än 8 prisbasbelopp behöver detta sättas under överförmyndarens översyn och det kallas kontrollerad förvaltning. I varje kommun finns en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Om man skall investera pengarna skall detta göras i fonder eller vissa obligationer, vill man investera barnets pengar i aktier måste man först få godkänt av överförmyndaren. Om ett barn har tillgångar som understiger 8 prisbasbelopp går detta under okontrollerad förvaltning. Oavsett vilket belopp ditt barn har i sitt sparande, gäller vissa regler. Ett barns pengar bör alltid förvaltas utifrån hur det är bäst för barnet och inga onödigt stora risker skall tas som kan äventyra barnets pengar.
Vilka fonder ska man ge bort i julklapp

Vilka fonder ska man ge bort i julklapp?

Vilka fonder man skall placera pengarna i beror på vilken tidshorisont man har och vilken risk man är beredd att ta. Det kan vara bra att sprida risken och investera i fler än en fond. Man kan bygga upp en portfölj med fonder inriktade mot olika branscher och länder. 

Det finns flera fonder med olika inriktningar så försök välj ut fonder efter vad mottagaren är intresserad av, det underlättar mycket att hitta motivationen att följa med i sparande och vara aktiv. 

Dessutom kan det lägga grunden till att intresset för sparande och investeringar växer och att mottagaren med tiden kan fortsätta att bygga vidare på sparandet.

Indexfonder/globalfonder är bra nybörjarfonder

Genom att välja en eller fler indexfonder eller globalfonder i portföljen får du en bra bas och en bra grund att bygga vidare på. En indexfond investerar i aktier och värdepapper efter hur ett visst jämförelseindex ser ut. 

Det finns olika indexfonder med olika risknivå beroende på med vilken tidshorisont man sparar och vilken risk man önskar ha. Indexfonder har generellt också låga avgifter vilket gör att det äter upp en mindre del av den avkastning man får. 

 

En global fond är en typ av indexfond som har som mål att följa hela världens samlade ekonomi. Du får en fond som investerar i bolag över hela världen och på så sätt också en betydligt större marknad att vara investerad i.

Ställ gärna frågan om mottagaren vill börja månadsspara i fonden som komplement

Ett bra sätt att bygga vidare på sparandet är att börja månadsspara. Man får då en riskspridning genom att investera regelbundet och vid flera olika tillfällen. Dessutom bygger du upp ett kapital med tiden. Man kan till exempel spara en del av pengar man får i present, tjänar på ett extra arbete eller kanske en del av barnbidraget eller studiebidraget. 

Du kan koppla på månadssparandet på de fonder du valt så att pengarna automatiskt placeras i dem och du behöver på så sätt inte själv köpa varje månader vilket underlättar för många. 

Avanza logo
5/5

Vilka aktier ska man ge bort i julklapp?

Beroende på vem mottagaren är kan du försöka lägga fram ett förslag på vilka aktier som det finns ett intresse i hos mottagaren. Chanserna ökar då att mottagaren själv en dag kommer ta över och få ett livslångt intresse för att köpa aktier och kan bygga vidare på det och utveckla det. 

Det kan vara bra att bygga upp en korg av aktier med investmentbolag som bas och sedan krydda med bolag som riktar sig mot något som man har kunskap eller intresse inom. Då ökar chansen att man också håller sig uppdaterad och är aktiv runt sina placeringar och hur dem utvecklas.

Investmentbolag är bra nybörjaraktier

Investmentbolag är ett bolag som har som affärside att äga aktier i andra bolag. Det liknar lite en fond på så sätt att du får en korg med bolag. Att investera i investmentbolag har flera fördelar, du får en naturlig riskspridning, du behöver inte själv vara aktiv i urvalet av bolag. 

Det finns flera olika investmentbolag som har inriktning mot olika branscher, vissa investerar i enbart noterade bolag medan andra investerar helt eller delvis i onoterade bolag vilket kan vara svårt att göra på egen hand. Dessutom slipper du de avgifter som många gånger finns om du köper fonder.

Väck intresset för aktier genom att ge aktier i bolag som mottagaren är intresserad av

Genom att anpassa de aktier man köper efter vem mottagaren är och vad mottagaren är intresserad av ökar chanserna för att detta med tiden växer till ett livslångt intresse. Det är bra sätt att göra sparande och investeringar roligt och på det sättet också vilja hålla sig uppdaterad om vad som händer med ens aktier och hur utvecklingen går.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.