Köpa Activision Blizzard aktie (ATVI) – Så kan du investera i bolaget 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Den globala spelutvecklaren Activision Blizzard utvecklar stora titlar som World of Warcraft, Call of Duty och Starcraft. 2008 slogs Activision och Blizzard ihop genom sitt holdingbolaget Vivendi. Activision har idag sitt huvudkontor i Santa Monica, Kalifornien och Blizzard har sitt i Orange County, Kalifornien. På den här sidan har vi samlat in all information om Activision Blizzard för att kunna investera i bolaget och köpa Activision Blizzard aktier.

Activision Blizzard logo

BOLAGSNAMN

Activision Blizzard Inc

ADRESS

3100 Ocean Park Boulevard, Santa Monica, CA 90405 USA

TICKER

ATVI

SEKTOR & BRANSCH

Spelutvecklare

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Activision Blizzard aktiekurs

Här nedanför visas Activision Blizzard aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Activision Blizzard aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Activision Blizzard?

Activision har många långsiktiga tillväxtinitiativ, med kommande releaser av Diablo: Immortal, Diablo 4 och Overwatch 2. På kort sikt kan det ge stark försäljning i väntan på nästa del av Call of Duty-serien. Här går vi igenom de främsta anledningarna till varför många just nu köper aktier i Activision Blizzard Inc.

Konsekvent spelarengagemang med Call of Duty

Viktigast av allt, Activision släpper Vanguard till en större spelarbas än före pandemin. Call of Duty: Mobile lanserades i oktober 2019 och har laddats ner över 450 miljoner gånger, och gratis-spelet Call of Duty: Warzone har värvat miljontals nya spelare.

Marknadsdominerande inom spelsegmentet

2021 har Activisions spel sammanlagt över 408 miljoner aktiva användare per månad. Det är en stor ökning, och till skillnad mot många andra industrier har gamingsektorn tjänat bra på pandemin, då människor gärna stannar hemma och spelar. Och även när restriktioner lyftes under andra halvan av 2021, såg man ingen förändring i antalet spelare. De nya stannade kvar och fortsätter vara aktiva. 

Tillväxtpotential

Ledningen har pratat om att öka månatliga aktiva användare till 1 miljard på lång sikt. Vi tror att de kan göra det med tanke på hur väl företaget har lyckats inom sitt segmentet. Viktigt att tänka på att Activision nu är Activision Blizzard, och tillsammans erbjuder speljätten flera andra spel som har miljontals användare, som World of Warcraft, Diablo och Overwatch.

Om Activision lyckas fördubbla sin spelarbas bör det öka vinsten snabbare än intäkterna. Det skulle innebära dubbelt så många spelare som spenderar pengar på innehåll i spelet, vilket tenderar att generera högre marginaler än försäljning av nya spel.

Activision Blizzard har hittat en framgångsrik innehållsstrategi och månatliga aktiva användare är betydligt fler än för två år sedan, samtidigt som aktiekursen ändå har fallit 24% från tidigare toppnotering. 

Så kan du köpa Activision Blizzard aktie

Om du har kommit fram till att du vill köpa aktier i Activision Blizzard, ska vi nu gå igenom processen som gör dig till aktieägare i bolaget. Processen är liknande för alla företagsaktier, och Activision Blizzard är endast ett exempel.

Så här gör du för att köpa Activision Blizzard aktie:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det som främst kännetecknar en bra nätmäklare är börserna de har tillgång till. Inte alla mäklare tillåter dig att köpa aktier i Activision Blizzard, om de inte har tillgång till NASDAQ. Naturligtvis behöver du en mäklare som ger dig tillgång till den börsen. Vi tycker att Avanza är överlägset bäst för svenska långsiktiga investerare, då alla finansiella instrument finns tillgängliga. 

Kortsiktiga investerare kan även kolla in eToro, det är en ny och spännande plattform för olika typer av tradig. Men är du nybörjare är det helt klart Avanza du ska satsa på. 

När vi rekommenderar en mäklare tar vi hänsyn till olika faktorer, som mäklarens avgifter, handelsplattform, tillgängliga marknader för handel och hur enkelt det är att öppna ett konto. Säkerheten är också mycket viktig, men eftersom vi endast rekommenderar säkra mäklare behöver du inte oroa dig för det. 

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du har hittat din onlinemäklare måste du öppna ett konto. Detta är ungefär som ett vanligt bankkonto och att öppna ett sker smidigt online. Hos vissa mäklare går det lika snabbt som att öppna ett nytt Gmail-konto, hos vissa mäklare tar det lite längre om de gör en kreditbedömning redan vid registrering. Kontot du använder för handel med aktier och andra tillgångar kalla ISK (investeringssparkonto). 

Du betalar för att köpa Activision Blizzard-aktier genom att sätta in pengar på ditt investeringssparkonto. Det är superenkelt och snabbt, faktiskt ännu enklare än att registrera konto. Det vanligaste sättet att sätta in pengar på är banköverföring med BankID. Hos vissa mäklare kan du sätta in pengar på ditt investeringskonto från olika elektroniska plånböcker som Paypal. En mäklare som accepterar EW (Electronic Wallet) är eToro.

Steg 3: Sök efter Activision Blizzard

Nu har du kontot, insatt kapital, och du vet vad du vill köpa. Du loggar in på ditt mäklarkonto, söker efter Activision Blizzards aktie, och kollar så att allt ser okej ut. På företagets aktiesidan kan du ta del av matnyttig information om bolaget och dess aktier. Viktig information är givetvis aktiekursens utveckling – både aktuell och historisk. Här står också P/E tal, annan ranking, och information om avkastning och utdelning.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Det sista steget är att trycka på köpknappen! Här anger du antalet aktier du vill köpa och klickar på köp, vilket kommer att initiera köpet av aktier (dvs. utför köpordern).

Ett par tips kring detta: när du lägger en beställning kan du välja mellan olika beställningstyper. Marknadsorder köper aktien till det faktiska marknadspriset, medan limitordern låter dig bestämma det exakta priset som du vill köpa aktien för.

Du är inte färdig efter att du köpt dina Activision Blizzard-aktier. Nu är det viktigt att överse dina investeringar. Om du köpte Activision Blizzard-aktien för att hålla den under en längre tid, kanske du deltar i årsmöten och läser företagets nyheter och information.

Om du planerar att sälja den inom en kort period, till exempel om priset på aktien ökar, kan du använda olika positionsverktyg för att sälja dina aktier. Du kan bestämma vid vilket pris du vill sälja aktien med vinst, eller använda stop-loss för att sätta ett pris till vilket du vill sälja aktien för att undvika ytterligare förluster.

Activision Blizzard avanza
Så här ser landningssidan ut på Avanza för Activision Blizzard-aktien. Till höger finns köp-knappen där du trycker för att köpa aktien.

Presentation av Activision Blizzard

Activision Blizzard Inc. (ATVI) är ett globalt holdingbolag inom underhållningssektorn, som utvecklar och publicerar interaktivt videoinnehåll och tjänster. Det är mest känt för skapandet av World of Warcraft, Call of Duty, StarCraft och Bubble Witch.

Företaget möter hård konkurrens från andra interaktiva underhållningsföretag, såväl som konkurrenter som tillhandahåller andra former av underhållning, som film, tv, sociala medier, musik och andra typer av konsumentunderhållning. Activision Blizzards största konkurrenter inom spelindustrin inkluderar Microsoft Corp. (MSFT), Sony Corp. (SNE) och Nintendo Co. Ltd.

Så tjänar Activision Blizzard pengar

Activision Blizzards intäkter och nettoinkomst har ökat kraftigt eftersom socialt distanserande åtgärder relaterade till covid-19-pandemin ledde till ökat användarengagemang under företagets räkenskapsår 2020. Företaget redovisade en nettovinst på 2,2 USD miljarder, med 8,1 miljarder dollar i intäkter under året. Nettoresultatet ökade med 46,2 %, och intäkterna ökade med 24,6 % jämfört med räkenskapsåret 2019.

Activision Blizzard genererar intäkter från tre huvudsakliga distributionsmodeller. 2021 såg de ut såhär: innehåll distribuerat digitalt stod för över 82 % av de totala intäkterna, detaljhandelskanalerna stod för lite mer än 9 %; och andra källor stod för strax över 8%.

När det gäller företagets produkter (icke-online), stod designade spelprodukter för spelkonsoler för över 34 % av de totala intäkterna. PC-relaterat innehåll stod för över 25 %, mobil och kringutrustning stod för 32 %, vilket inkluderar spelrelaterade intäkter såsom fristående försäljning av varumärkesprodukter och tillbehör. Andra källor utgjorde ca 8%.

Activision Blizzard noterade att det upplevde ökat användarengagemang tidigt på året på grund av att människor tvingas hålla sig hemma under pandemin. Den trenden dämpades dock under slutet av året.

Activision Blizzards affärssegment

Företaget bedriver sin verksamhet genom följande tre segment och delar upp intäkter och rörelseintäkter för var och en: Activision Publishing Inc. (”Activision”), Blizzard Entertainment Inc. (”Blizzard”) och King Digital Entertainment (”King”).

Activision

Activision utvecklar och publicerar interaktiva mjukvaruprodukter och underhållningsinnehåll, som de levererar genom både premium- och gratis-erbjudanden. Det genererar intäkter från försäljning av hela spelet och i spelet samt från licensiering av programvara till tredjepartsföretag som distribuerar dess produkter. Activisions mest etablerade varumärke är Call of Duty.

Verksamheten genererar också intäkter från Call of Duty League, en global professionell eSportliga. Segmentet hade en intäktsökning på 77,6 % från år till år (YOY) under 2020. Intäkterna för segmentet var 3,9 miljarder USD, eller mer än 49 % av företagets totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 119,8 % till 1,9 miljarder USD, vilket utgör cirka 55 % av rörelseintäkterna för alla segment.

Blizzard

Blizzard utvecklar och publicerar interaktiva mjukvaruprodukter och underhållningsinnehåll, som de levererar genom både premium- och kostnadsfria erbjudanden. Blizzard genererar också intäkter från försäljning av hela spelet och inuti spelet, prenumerationer och licensiering av programvara till tredjepartsföretag som distribuerar dess produkter. Verksamheten har också en egenutvecklad onlinespeltjänst, BlizzardBattle.net.

Blizzards mest etablerade produkter inkluderar World of Warcraft, Hearthstone, Diablo och Overwatch. Blizzard inkluderar också aktiviteter relaterade till Overwatch League, en global professionell eSportliga. Intäkterna steg med 10,8 % under räkenskapsåret 2020 till 1,9 miljarder USD, vilket utgör nästan 24 % av Activision Blizzards totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 49,4 % till 693 miljarder USD, vilket motsvarar cirka 20 % av rörelseresultatet för alla segment.10

King

King utvecklar och publicerar interaktiv underhållning och tjänster, särskilt för den mobila plattformen. King levererar innehåll mestadels genom kostnadsfria spel där intäkterna genereras från försäljning och reklam inuti spelet. 

Dess nyckelprodukt är Candy Crush. Intäkterna steg med 6,5 % under räkenskapsåret 2020 till 2,2 miljarder USD, vilket utgör cirka 27 % av Activision Blizzards totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 15,8 % till 857 miljarder USD, vilket motsvarar cirka 25 % av rörelseintäkterna för alla segment.

En notering till läsarna är att Activision Blizzard också genererar vissa intäkter och rörelseintäkter från sin distributionsverksamhet, som inte representeras som ett rapporterbart segment och faller under företagets kategori ”Övrigt”. Segmentuppdelningarna ovan exkluderar data från kategorin ”Övrigt”.

Så grundades Activision Blizzard

Grundades 2008 i och med sammanslagningen av Activision Inc. och Vivendi Games. Företaget utvecklar och distribuerar sina videospel och tjänster för spelkonsoler, persondatorer (PC) och mobila enheter. Activision Blizzard driver även eSportligor och digital marknadsföring.

Investera i liknande bolag som Activision Blizzard

Liknande bolag att investera i är några av Activision Blizzards främsta konkurrenter. Om det låter intressant kan du med fördel läsa mer om bolagen här.

Sony Corp. (SNE)

En stark utmanare och konkurrent inom underhållningssgmentet. Sony har inte lika starkt fokus på utveckling av egna spel, utan inriktar sig främst till tekniken runt omkring. 

Microsoft Corp. (MSFT)

Alla bolag inom elektronik, teknik och underhållning måste konkurrera med Microsoft Corp. Aktien är en favorit för långtids investerare, och passar bra i pensionportföljer. 

Electronic Arts (EA)

Electronic Arts är ett företag som tillhandahåller digital interaktiv underhållning. Precis som Activision Blizzard utvecklar, marknadsför och distribuerar EA spel, innehåll och tjänster för internetanslutna konsoler, persondatorer, mobiltelefoner och surfplattor. 

Ska man investera i Activision Blizzard?

Det finns både fördelar och nackdelar med att investera i Activision Blizzard Inc. Här är några.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Activision Blizzard

Här är de vanligaste frågorna om Activision Blizzard.

Finns Activision Blizzard på börsen?

Activision Blizzard Inc är listade på NASDAQ-börsen.

Vart kan jag investera i Activision Blizzard?

Investera i Activision Blizzard Inc. kan du göra hos din nätmäklare, exempelvis Avanza eller eToro.

Hur mycket ska man investera i Activision Blizzard?

Investera aldrig mer än vad du har råd att förlora. Ingen investering ska ses som 100% säker, då handel med aktier alltid innebär en risk. För att minska risken är det bäst att dela upp investeringarna på flera olika bolag.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.