10 enkla sätt att förbättra din privatekonomi

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Är du intresserad av att förbättra din privatekonomi? Då är dagens artikel för dig.

Vi har listat 10 enkla och effektiva tips som du kan genomföra redan idag för att ta ett steg mot en bättre ekonomi. 

Låt oss komma igång direkt!

Innehållsförteckning

Varför ska man förbättra sin privatekonomi?

Något som är mycket viktigt är att ha bra koll på sin privatekonomi, det kommer leda till mindre oro och en tryggare tillvaro. Att skapa en bra överblick och förståelse för hur ens ekonomi ser ut kan leda till stora förbättringar och ge utrymme för ett sparande eller öka på det befintliga sparandet. 

Att sätta av en summa varje månad är bra vana att lägga till, eftersom det då blir kontinuitet i sparandet och i längden enklare och anpassa sig efter det. En bra tumregel kan vara att sätta av åtminstone 10% av din nettoinkomst men det beror naturligtvis på hur dina inkomster ser ut, har du möjlighet till större avsättning är det bra men lägg dig på en nivå som blir hållbar i längden. Mycket handlar om att anpassa sig och leva efter de pengar som finns kvar efter att man satt undan till sparande. 

Läs gärna vår artikel om hur du kan bli ekonomiskt oberoende genom FIRE. Fenomenet FIRE (Financial Independence Retirement Early) har blivit mycket populärt de senaste åren.

10 tips på hur du förbättrar din privatekonomi

Här nedan får du ta del av våra bästa tips på hur du förbättrar din privatekonomi. En god ekonomi kan göra att mål och drömmar känns betydligt närmare och lättare att förverkliga. Dessutom kommer det ge dig en stor trygghet och en frihet. 

Det finns många olika sätt att spara pengar på i vardagen och genom att se över helheten i din ekonomi finns det goda chanser att du kan spara mer pengar på ett eller flera områden. 

1. Sänk dina vardagsutgifter 

Genom att se över sina utgifter i vardagen kan man hyfsat enkelt spara en del pengar. Det finns många saker man kan spara in pengar på som i längden blir ganska stora belopp. Många gånger tänker man att kaffen på väg till jobbet inte är en stor utgift men en kaffe varje dag, eller flera dagar i veckan blir väldigt mycket i längden. 

Räknar man ut den totala summan på längre sikt kanske man skulle gjort andra prioriteringar. Naturligtvis skall man unna sig saker men genom att vara medveten om kostnaderna och effekterna av det, kan hjälpa oss att ta rätt beslut.

2. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Att ha ett sparande är väldigt viktigt för ekonomin och en stor trygghet om något skulle hända. Det är viktigt att hitta en balans och skapa ett utrymme för sitt sparande, framförallt  att det skall vara långsiktigt hållbart. En bra vana är att sätta av pengar varje månad direkt när lönen kommer, har man svårt för det kan man lägga detta via ett autogiro så pengarna “försvinner” direkt. 

En bra tumregel är att sätta av åtminstone 10% av nettoinkomsten. Finns det möjlighet att sätta av mer är det naturligtvis bra, allt beror på hur dina inkomster ser ut. När man investerar sina pengar på börsen är det också en stor fördel att snitta in sig över tid för att få ett bra utfall. Du kommer då att träffa både botten, toppen och allt däremellan vilket över tid kommer gynna ditt sparande. 

En anledning till att många inte sparar eller sparar mindre än vad som egentligen är möjligt, är för att man spenderar först och sedan spara om det blir något över, då är det lätt att pengarna tar slut.

3. Spara i fonder och få avkastning på dina pengar

För att få pengar behöver vi arbeta men pengarna kan faktiskt också arbeta för oss. Beroende på hur ditt intresse för investeringar ser ut kan det vara bra att välja ett fondsparande, du behöver inte då vara lika aktiv själv och får en naturlig riskspridning i ditt sparande. 

Det finns flera fonder med olika inriktning och risknivå, vad som passar just dig beror på vilken risk du är villig att ta och på hur lång sikt du sparar. 

4. Jämför långivare innan du lånar pengar

Vi alla kommer till olika perioder i livet där vi kanske blir tvungna att ta lån för ett husköp eller annat. När man funderar på att ta ett lån är ett bra tips att jämföra olika långivare med varandra. En av de populäraste jämförelsetjänsterna för lån i Sverige är Lånapengar.com.

Det kan vara stora skillnader på vilken ränta man får på lånet och det kan bli väldigt stora kostnader om man inte jämför olika långivare innan och är medveten om hur ränteläget ser ut. 

5. Samla dina lån om du har flera

Har du flera lån på olika ställen? Isåfall kan det vara klokt att se över din situation och samla alla lån på ett ställe. Börja hos din bank och försök att få till ett hopbakslån, det innebär att man lägger ihop alla lån i ett. 

Detta gör många gånger att du kommer ner betydligt i räntekostnader jämför med om lånen ligger hos flera olika långivare. Där  är räntan många gånger betydligt högre än hos bankerna. 

6. Pruta på ditt bolån

Genom att kontinuerligt se över sina lån kan man spara mycket pengar. Många gånger förhandlar man i början när man tar lånet och glömmer sedan av att man kan förhandla med banken även efter man tagit lånet. Har man ett bolån kan man spara tusenlappar per år genom att ringa upp och förhandla på nytt. 

Innan du prutar på ditt bolån så se över din totala situation så du har bra koll på hur din ekonomi ser ut.

  • Har du bolån och alltid skött dina betalningar i tid? 
  • Har du varit kund i banken länge? 
  • Har du fast anställning?
  • Har du ett sparande?
  • Har bostaden renoverats eller gått upp i värde?

Är svaret ja på ovan frågor har du ett bra förhandlingsläge. Gör en egen research, ta reda på hur räntan ser ut hos konkurrerande banker och vad dem kan erbjuda dig. Du har då ett bättre utgångsläge i förhandlingen.

7. Sänk dina fasta kostnader

Att se över sina fasta kostnader är något man kanske inte alltid tänker att man kan göra så mycket åt. Faktum är att man gånger kan få ner kostnaden bara genom att ringa och fråga vad de kan göra på priset. Se efter vilka fasta kostnader du har, det kan tex vara el, telefoni, bredband,larm och försäkringar. Minatjanster.se är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig att se (och eventuellt säga upp) dina aktiva abonnemang.

Ofta finns det olika erbjudanden och olika typer av avtal man kan välja på och jämföra med andra bolag, hur priserna ser ut hos konkurrenterna. Bolagen vill behålla sina kunder så får du ett annat pris hos en konkurrent är det stor chans att du får samma pris hos ditt nuvarande bolag. 

8. Planera matinköp ordentligt

Att planera sina matinköp och göra en plan över vad man skall äta kommande vecka finns det mycket pengar att spara på. Många gånger har man inte en tydlig plan när man handlar mat, vilket leder till många impulsköp som kan göra att man istället går och handlar flera gånger än vad som är nödvändigt. 

Att planera en meny för veckans middagar och för matlådor till arbetet kan göra att man sparar mycket pengar varje månad.

9. Sätt upp en långsiktig plan för ditt sparande

Vi alla har olika drömmar och mål i livet som man vill uppnå, inte minst ekonomiskt. Det kanske är insatsen till lägenheten, drömresan eller att gå tidigare i pension? Oavsett vilket eller vilka mål du har kan det vara klokt att tänka igenom vilka mål just du har och hur långt fram de ligger i tiden. 

Du kan då planera ditt sparande och även dela upp det för olika ändamål, det blir då enklare anpassa risk och tidshorisont därefter.

10. Sätt upp en pensionsplan

Vad har du för drömmar och mål som pensionär? Hur ser ditt sparande ut idag? Har du tjänstepension? Många olika faktorer påverkar hur din framtida pension kommer att se ut. Börja med att se över hur din pensionsprognos, sätt upp en plan utifrån det. Vik av en del av ditt sparande öronmärkt för pension och anpassa risknivån utifrån hur långt du har kvar till din pension. 

Tips på hur du kan placera dina nya sparpengar

Nedan har samlat information och tips om hur du kan placera dina sparpengar. Hur pengarna bör placeras beror få en rad olika faktorer som tidshorisont, riskvilja och hur mycket du själv vill vara engagerad. 

1. Spara i fonder

Att spara i fonder kan vara en fördel om du sparar på längre sikt och inte vill vara så engagerad själv, en fond har en eller flera förvaltare som väljer ut vilka innehav som skall ingå i fonden, för det arbetet tar fonden ut en eller flera avgifter. Det är viktigt att se över vilka avgifter fonden har och hur det påverkar din avkastning i längden. 

När du köper en fond får du en korg av aktier och eller andra värdepapper. Detta gör att du en naturlig riskspridning, vilket kan vara svårt att få på egen hand. Förvaltarna ser över innehaven kontinuerligt och gör förändringar så det är inget du själv behöver tänka på. 

2. Spara i aktier

Beroende på hur ditt intresse ser ut för investeringar och hur mycket tid du vill lägga ner kan du fundera på om aktier är något för dig. För att lyckas med aktier kräver det att man håller sig uppdaterad om marknaden och engagerar sig i sitt sparande. 

Aktiesparande har genom åren varit en lyckosam sparform för många, med en genomsnittlig god avkastning över tid. Många aktier ger även ut en del av sin vinst vilket ger aktieägaren utdelning. Precis som alla placeringsformer innebär även aktier risker. 

När det kommer till placeringar är det alltid viktigt att ha en riskspridning vilket innebär att man inte skall lägga alla pengar i samma korg. Att investera i olika bolag inom olika områden ger dig en bra riskspridning och du blir inte lika känslig om en bransch eller ett bolag går dåligt över en period.  

3. Investera i P2P-lån

Ett P2P-lån eller ett person till person lån är en gammal låneform, de allra flesta har nog lånat ut pengar till en kompis eller anhörig någon gång. I takt med digitaliseringen har detta blivit möjligt att göra via fler olika sajter online. Det innebär att man investerar i lån till privatpersoner och i gengäld får man ränta på pengarna man lånar ut.

Risker med att investera pengar

Det finns alltid en risk med att investera pengar och risken varierar naturligtvis beroende på hur och i vad du investerar i. Det finns alltid en risk att man kanske inte får tillbaka de pengar man har investerat. 

Faktum är att det faktiskt finns en risk med att inte investera också, pengarnas värde över tid riskerar att urholkas och tappa i värde i takt med inflationen. Detta är något man kanske inte alltid tänker på men att ha stora delar av pengarna på ett bankkonto, pengar som skall användas om många år risker då att vara mindre värda och mycket potentiell avkastning riskerar att gå förlorad. 

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.