Risker och möjligheter med blankning genom CDF:er

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Blankning med cdfer

Är det mer riskabelt att blanka med CFDer än att gå lång i aktier? En av de frågor som vi tycker är spännande att ta upp handlar om alternativa investeringar såsom modern blankning av aktier. 

Det har skrivits en del om detta fenomen på webben, inte minst nu när börsen är rätt högt värderad. Men ifall du blankar med en CFD, till exempel, vad händer med räntekostnader och utdelningar etc? 

I denna artikeln hjälper vi dig att:

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar på eToro.com. Annonslänkar.

Innehållsförteckning

Det finns vissa traders som kommer att känna sig lite osäkra på hur det fungerar att blanka en aktie med hjälp av en CFD. När allt kommer omkring strävar du efter att tjäna på att något förlorar sitt värde, vilket kan verka ganska oxymoroniskt. 

Men när det gäller den faktiska CFD-handeln och dess genomförande är det inte mer riskabelt att blanka med en CFD än vad det är att gå lång (köpa en aktie). Det rekommenderas starkt att ta hänsyn till denna risk innan du handlar, med tanke på CFD:s inriktade karaktär, men att gå kort kommer inte att utsätta dig för några ytterligare risker jämfört med att gå lång. Som alltid så är tajmningen det svåra och luriga och det sägs ofta att blankare kommer in väldigt tidigt medan de ofta önskat att de kom in lite senare. 

Kan minska risken med andra tillgångar

Faktum är att öppna en kort CFD position kan användas för att minska risken mot andra tillgångar i din handelsportfölj. Till exempel kan blankning med CFD: er användas som en effektiv säkringsstrategi mot dina långsiktiga investeringar i aktier. 

Med det nuvarande finansiella klimatet som kan bete sig väldigt volatilt, kan denna strategi vara mer relevant än någonsin. Det gör att du kan hålla dina långsiktiga investeringar som du anser vara sunda, samtidigt som du säkrar dig mot all kortsiktig volatilitet som mycket väl kan ske under de kommande månaderna.

Att finansiera en kort CFD är annorlunda än att öppna en lång position eller fysiskt inneha tillgångar som aktier, men det är inte nödvändigtvis lika ”riskabelt”. Nattfinansiering för en lång CFD-position innebär att en avgift tas ut på ditt konto dagligen, baserat på den ränta din mäklare använder sig av. Detta beror på att en traditionell aktiesäljning simuleras på grund av den korta positionen.

Det enda potentiella problemet

En utdelning på en CFD är en fråga som potentiellt kan orsaka problem. Om du har en aktie CFD innan börsen är öppen och på morgonen på det bolagets utdelningsdatum kommer ditt CFD-konto att ha se en utdelningsjustering bokförd på det. Om du hade en lång CFD-position skulle du få utdelningsbeloppet till ditt konto. 

En kort position skulle dock se att beloppet debiteras från ditt konto. Detta är en viktig sak att tänka på innan du tar någon position, eftersom du måste se till att ditt konto har tillräckligt med medel för att hålla positionen öppen. Otillräcklig finansiering kan lätt äventyra en hedgestrategi eller någon annan anledning att hålla positionen öppen.

Med undantag för utdelning bör öppning av en kort position med CFDer innehålla samma riskmängd som en lång position. Denna risk är naturligtvis något som aldrig bör underskattas. Det är möjligt att förlora mer än din första insättning på CFD: er och på en volatil marknad kan detta hända snabbare än du kanske tror. 

Därför är det viktigt att du studerar marknaderna noggrant innan du investerar och att också överväga att använda riskhanteringsverktyg från din CFD-leverantör, till exempel garanterade stopp eller begränsningsorder. Det vore klokt att överväga all CFD-handel ordentligt, oavsett om det är en kort eller lång position, för att närma dig din handel med en försiktig, utbildad strategi.

Faran med att blanka 

Det svåraste med aktieinvesteringar är att hitta en förlorare. Tänk på hur oddsen staplas mot dig. För det första har de aktierna under de senaste 80 åren genererat en genomsnittlig årlig avkastning på lite mer 10 procent. Aktier ger vinst (återigen, i genomsnitt) tre av fyra år. Perioden sedan 1994 är typisk. Men kanske Covid-19 kan ställe till det lite extra för flera sektorer, som kan få ökad risk och nersida under en period.

Trots att Teknikbubblan brast, 9/11 attackerna, lågkonjunkturen 2001, kriget i Irak och subprime-krisen har Standard & Poor’s 500-aktieindex stigit. Faktum är att S&P 500 i USA är en bra proxy för den amerikanska marknaden. Detta index steg under tio år och föll tre år. Anledningen är enkel: ekonomin växer i genomsnitt fem till sex procent per år, inklusive inflation, och det gör även företag som deltar i den. Men för att blanka så behöver man bara en aktie som gå ner, för att du ska lyckas. Andra menar att de oftast lyckas hitta aktier som går ner i värde. Då kan man alltid testa med en blankning istället, eller? 

Blankningar är svårt eftersom marknaderna är effektiva

För det andra och ännu viktigare är det svårt att hitta en aktie som är på gränsen till en nedgång. Eftersom marknaderna är effektiva är dåliga nyheter om ett företag och dess möjligheter i nästan alla fall redan inbyggda i aktiekursen. Till exempel förlorade Ford Motor 5,63 dollar per aktie under de 12 månader som slutade den 30 juni. Det är för en aktie som handlas till cirka 8 dollar per aktie. Ändå har Fords pris stigit de senaste 12 månaderna. Varför? Ford kan vara i problem, men utsikterna verkar förbättras vid skrivandet av denna artikel.

Ett ännu bättre exempel, även om det är längre bort, är aktiemarknaden i Libanon. Även om situationen där kan verka eländig här och nu, ser investerare att saker förbättras i en framtidsinriktad, relativ skala. 

Så även om du kan identifiera ett företag (eller en nationell marknad) som är rutten idag, är det långt ifrån säkert att du kommer att kunna tjäna pengar på din insikt. Företaget behöver inte bara vara dåligt; marknaden måste också tro att den kommer att bli värre.

Titta på det som är populärt eller inte?

Faktum är att det bästa sättet att söka efter aktier som kommer att minska är att titta på vad som är populärt, snarare än vad som är inte är det. Value Line Investment Survey visar varje vecka aktier med de högsta p/e-talen- baserat på analysföretagets egen metod för att beräkna P/E, som inkluderar både tidigare intäkter och prognoser. I slutet av september, när marknadens P/E var 18, hade ädelmetallföretag som Stillwater Mining och Agnico-Eagle Mines p/e-tal som översteg 40.

Samtidigt blomstrade fonder som specialiserar sig på naturresurser. För året som slutade den 30 september avkastade Van Eck Global Hard Assets 49 procent, och Fidelity Select Natural Resources, 53 procent.

Även om en populär aktie eller sektor så småningom måste komma tillbaka till jorden, finns det inget som säger när tyngdkraften kommer att tillämpa bromsarna. Men många känner nog att dagens värderingar för vissa sektorer i Amerika kanske ligger lite väl högt värderat, vilket kan ge blankningsmöjligheter.

Blankningar: Tjäna när aktier faller

Short Selling – sättet att tjäna pengar med en aktie som du tror kommer att falla är att sälja dem kort. Den traditionella metoden för blankning innebär att låna aktien från någon som redan äger den och lovar att återlämna aktierna ibland i framtiden. Du säljer aktien idag med förväntan på att du kommer att kunna köpa tillbaka det till ett lägre pris senare.

Detta är en populär strategi bland professionella investerare, inklusive många hedgefondförvaltare är en lång kort strategi som passar in i en kategori som kallas marknadsneutral. Stockpickers hittar företag inom en sektor vars utsikter är mycket olika och investerar på relativ basis. Du köper de bra aktierna (går lång) och kortar de dåliga (säljer kort). Det belopp du gör beror på hur mycket aktiernas utveckling avviker.

Alternativet för många småsparare är att blanka med CFD’er istället. Det är en liknande metod, men kan ske med en knapptryckning istället för att behöva satsa stora belopp. Alla online tradingmäklare har både en knapp för att köpa och en för att sälja. Det går bra att välja några att köpa och några för blankning, ifall man tror på det. 

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.